Фото: vidviday.ua

Фото: vidviday.ua

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До одного з найромантичніших місць – тунелю кохання

1944 0
Цього тижня Тvoemisto.tv пропонує відвідати Тунель кохання поблизу містечка Клевань, що на Рівненщині.

Тунель кохання – один з найромантичніших куточків чи не всієї України.  Його називають природним феноменом. Це арка правильної форми, яку утворило гілля дерев, що ростуть обабіч залізничної колії. Тунель простягається на більше ніж 5 кілометрів.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова. До старовинної бойківської церкви

Його походження не зовсім казкове: місцеві розповідають, що раніше у довколишніх селах розташовувались військові бази, залізницю до яких замаскували деревами. Натомість сьогодні про це природне диво складають легенди, мовляв, якщо пара, йдучи тунелем, загадає бажання, то воно здійсниться. Також тут знімають рекламні ролики і художні фільми.

Тим часом мандрівники можуть приїздити сюди і весною, і влітку, і взимку, і восени – «Тунель кохання» гарний у будь-яку пору року. У тунелі спостерігається химерна гра світла й тіні, своєрідний натуральний ефект для фото, тому фотографи також люблять це місце.

Історія Тунелю кохання

На туристичній карті України Тунель кохання з’явився близько 10 років тому завдяки туристам, які забрались в гущавину на околиці Клевані та несподівано опинились на залізничній колії, прихованій серед дерев. Зроблена ними світлина потрапила до мережі Фейсбук і одразу отримала купу недовірливих відгуків з натяками на фотошоп. Але перші мандрівники, які поїхали побачити красу на власні очі, розвіяли ці сумніви.

Читайте також: Маршрут двоколісним. Що цікавого можна побачити на шляху від Брюховичів до Жовкви

З тунелем пов’язані цікаві легенди. За одною з них, цей зелений коридор існував ще при князях Чарторийських, і одного разу став прихистком для пари закоханих молодих людей – утікачів з клеваньского замку. Не менш цікаво виглядає інша версія, про молодого інженера-поляка, який закохався в дівчину з Клевані і побудував залізницю прямо навпростець через ліс, аби скоротити дорогу з Оржева, в якому він жив, до коханої жінки.

Читайте також: Без бляхи та з автентичним ґонтом. Як під Львовом відновлюють унікальні дерев’яні церкви

Згодом їх життєві шляхи розійшлися, та місцеві мешканці переказують, що ці люди пронесли кохання через все життя.

Але більш прозаїчна версія свідчить що залізниця була побудована за часи СРСР для військових потреб і для більшої конспірації її замаскували висадженими деревами. З часом військові пішли звідти і дали спокій природі. З того часу стала вона повноправно господарювати в тунелі і утворила справжнє диво, своєрідну арочну конструкцію. А вже коли по колії став щоденно проходити вантажний поїзд з деревообробного комбінату в Оржеві і збивати гілки дерев та кущів, її форма стала досконалою.

Цікаві факти про Тунель кохання

Є чимало повір’їв щодо тунелю та його властивостей. Закохані вірять, що поцілунок в тунелі скріпить їхню любов на все життя, а якщо вони стануть на рейки і пригорнуться одне до одного серцями, то вже ніколи не розстануться.

Тунель можна побачити в рекламних роликах відомих брендів. В 2012 р. японська компанія Fujifilm зняла 40-секундний ролик, герої якого раптово попадають з суцільної зеленої стіни в тунель і швиденько фіксують різні дива за допомогою новенької фірмової камери.

Кілька років тому японський режисер Акійоші Імазакі зняв в тунелі повнометражний фільм. Місце для зйомок було знайдене випадково, за посиланням в Інтернеті. Імазакі настільки захопився красою тунеля, що не просто привіз знімальну групу і відзняв чудову ліричну драму, а й перейменував стрічку на «Клевань – тунель кохання». Головну роль в кіно, присвяченому випробуванням молодої пари, зіграла улюблениця японської публіки, 17-річна модель та актриса Мікі Хонока. Прем’єра фільму відбулася у листопаді 2015 року на міжнародному кінофестивалі в Ханої. Таким чином, про красу української природи дізнався весь світ.

20 травня 2017 року в Китаї, неподалік міста Хефей відбулася церемонія відкриття романтичного місця під назвою «Тунель кохання», в якій брали участь і представники України. Цей тунель є аналогом українського Тунелю кохання і дійсно схожий на нього, хоча і значно менший за розмірами. 4. Тунель в Клевані періодично з’являється в топ-списках самих дивовижних залізниць на планеті.

Як доїхати

Тунель кохання розташований за 230 км від центру Львова. Якщо їхати на автомобілі, можна добратися за понад три години. Щодо ночівлі, неподалік від цієї туристичної родзинки Рівненщини є готель, де можна зупинитися.

Інформація та фото зі сайтів Мандри Україною, Відвідай, Рівне.Тревел

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!