Фото: vidviday.ua

Фото: vidviday.ua

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До залишків величних замків та фортець, які не показують туристам

32604 0
На нас чекають вихідні. Tvoemisto.tv пропонує відвідати п’ять історичних будівель, які зазвичай не показують туристам.

Замок Гербуртів

Замок Гербуртів розташований за 4 км на південь від Добромиля, що в Старосамбірському районі Львівської області. Пам'ятка архітектури другої половини XVI ст. загальнодержавного значення.

Близько 1450 року львівський ловчий Микола Гербурт побудував на Сліпій горі біля Добромиля дерев'яний замок. Проте замок згорів під час нападу татар у 1497 р.

Будівництво мурованого замку почав Станіслав Гербурт 1566 р. відразу після того, як польський король Сигізмунд II Август надав Добромилю магдебурзьке право. У 1614 Ян Щасний Гербурт завершив і дещо перебудував цю твердиню, надавши їй ренесансного вигляду. Вона мала винятково оборонні функції, житлові корпуси використовувались тільки для тимчасового мешкання.

Із 1622 р. замок перейшов у власність Конєцпольських. Після поділу Польщі австрійський уряд видав розпорядження розібрати старі укріплення, що й частково і зробили.

Цікаво те, що Добромильський замок є найвищим (560 м над рівнем моря) та найвіддаленішим від Львова замком Львівщини.

Джерело: Проект «Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина»

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Джерело: wikimapia.org

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: містечко вельмож і ченців над Вирвою

Доїхати до замку зі Львова автівкою можна орієнтовно за дві години.

Поморянський замок

Це унікальна пам'ятка оборонної архітектури XVI-XVII ст. Замок збудували у вигляді прямокутної двоповерхової споруди з кутовими вежами і внутрішнім подвір'ям. Завдяки ровам з водою, що оточують мури з трьох сторін, фортеця не раз витримувала затяжні облоги турків і татар.

Причину особливої прихильності короля Яна Собєського до Поморянського замку та його околиць оповідає така легенда: під час полювання у розташованій неподалік Краснопущі власник Поморян Ян Собєський заблукав і потрапив у печеру до пустельника. Монах запропонував гостеві ложе, а сам ліг на землю. Уночі ченцеві наснився сон, що на голові Яна Собєського сяє корона. Прокинувшись, він промовив своє пророцтво: «Ти будеш королем». Два тижні опісля відбулись вибори та Ян сів на трон. Чернець же на тій землі побудував монастир.

Нині від старого замку збереглись два двоповерхових корпуси і кругла кутова вежа. У південному корпусі з боку подвір'я є відкрита галерея. Зараз замок поступово відновлюють.

Джерело: wikimedia.org, Demmarcos, 2012

Фото: Pomoriany castle/ Поморянський замок

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: історичне селище Поморяни

Доїхати до замку автівкою можна за півтори години.

Старосільський замок

Він одним із найбільших замків України, межі якого займають близько 2 гектарів площі. Його також можна назвати найсильнішим замком Львівщини з поміж усіх інших, так як він не один раз вистоював напад ворожих народів і залишався цілим після закінчення битв.

Українські і польські історики донині дискутують, коли саме постав замок у Старому Селі. Хтось стверджує, що будували наприкінці XVI століття, на замовлення князя Костянтина Острозького, хтось вважає, що замок збудований пізніше, всередині XVII століття Домініком Заславським, а ще можна почути іншу версію, що князі Заславський і Острозький замінили дерево на каміння і цеглу.

Замкові стіни мали висоту у 8 метрів, товщина їх була 2 метри. Башти підвищувались на 14-16 м. У плані це був неправильний п’ятикутник. Обороноздатність форпосту підсилювалась ровами, валами та болотом, що оточувало замок

Невдовзі після будівництва, замок зазнав руйнувань під час турецької облоги. У XVII столітті його відновили у стилі східноєвропейського пізнього ренесансу.

Замок у Старому Селі, як і всі інші, оповитий легендами. І нині у селі охоче розповідають, як у будівельний розчин, коли зводили замок, додавали курячі яйця для міцності. Яйця звозили з усіх довколишніх сіл. Одному шляхтичу, засудженому на смерть, дали шанс на життя, але за умови, якщо він привезе віз яєць і жодне не розіб’ється. Чоловік вдався до хитрощів і привіз варені яйця. Страти, щоправда, не оминув.

Джерело: hassliebe-.blog

Джерело: ua-travels.livejournal.com

Джерело: wikimedia.org, Chakramka, 2015

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: до «замку біля колії»

Доїхати до замку автомобілем можна за сорок хвилин.

Бродівський замок

Бродівський замок звели в 1635 році, за ескізами відомих архітекторів: італійця Андреа дель Аква та француза Гіема Леввасера ​​де Боплана. Багато років замок захищав своїх власників від навал ворогів і витримував навіть тижневі атаки.

Замок складався з п'яти бастіонних укріплень та валів, навколо замку був глибокий рів, наповнений водою. В'їзд в середину фортеці був через підйомний міст, або за загаті. З 1702 роки замок був резиденцією династії Потоцьких і переживав свій розквіт. У цей час частими гостями тут були австрійські та польські монархи. У

1812 році Бродівський замок повністю втратив своє оборонне значення. За наказом австрійського уряду була повністю розібрана фортифікація з боку міста: знищена надбрамна башта з годинником, зруйновані два бастіони, засипаний рів і знищені вали.

Бродівський замок є визначною пам'яткою оборонної архітектури України, в якій збереглася п'ятикутна форма планування бастіонного укріплення.

Джерело:  kray.org.ua

Джерело: photo-lviv.in.ua

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: до Галицького Єрусалима

Доїхати до замку можна майже за дві години

Тараканівський форт

Тараканівський форт (інші назви – Дубенський форт, Нова Дубенська фортеця) – оборонна споруда, архітектурна пам'ятка 19 століття. Розташована неподалік від села Тараканів Дубенського району Рівненської області, в мальовничій місцевості над рікою Іквою. Неподалік проходить автомобільна траса Київ –Чоп (автошлях М06).

Перші випробування для форту припадають на роки Першої світової війни. На початку війни у 1915 році частини південно-західного російського фронту відійшли з форту без бою. Руйнування об'єктів укріплення розпочалося влітку 1916 року, коли під час Брусиловського прориву російські частини вибили з цих укріплень частини 4-ої австрійської армії. В цих боях загинуло 200 австрійських солдатів, які поховані біля форту.

Форт має форму ромба зі сторонами до 240 метрів. Ззовні він оточений глибоким ровом із земляними валами, укріпленими потужними стінами. В центральній частині форту зведена двоповерхова казарма, до якої ведуть чотири підземні ходи, прокладені під другим земляним валом. Там розташовувались житлові, складські та господарські приміщення для артилерійської роти та штаб коменданта форту. Периметр форту складений зі 105 так званих безпечних казематів і, щоб до них потрапити, треба було подолати подвійну лінію оборонних рубежів.

Форт мав численний гарнізон (у казематах форту могло розміщатися 800 осіб) та був добре озброєний (оснащений далекобійними гарматами великого калібру).

Джерело: turkarta.com

Джерело: iloveukraine.com.ua

 Джерело:  youtube.com

Джерело: vidviday.ua

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: Тараканівський форт і Дубенський замок

Доїхати до форту автівкою можна орієнтовно за три години.

Приємних мандрівок та нових вражень

Головне фото: vidviday.ua


Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!