Куди поїхати на вихідні зі Львова. До села, що називається містом

4651 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує відвідати Нове Місто, помилуватися органом у старому костелі та поглянути на модерну ратушу.

Де розташоване Нове Місто

Нове місто розташоване у Старосамбірському районі на річці Вирва в передгір'ї Карпат, за 31 км від районного центру, неподалік від Добромиля.

Чим це місце унікальне

Перша письмова згадка про Нове місто міститься в грамоті галицького князя Льва Даниловича від 1301 року, але люди жили тут набагато раніше. Про це свідчить знахідка (1871 р.) римських монет IV ст., які зберігаються у Краківському археологічному музеї.

2014 р. Автор MSha. Джерело: wikimedia.org

У княжі часи село носило назву Библо. У 1241–1242 рр. після монголо-татарської навали його знищили. Населення, яке вцілило, поселилося за 3 км від старого місця, і нове поселення назвали Библо. Згодом частина людей повернулася на старе місце і заснували село Нове Місто. У 1463 р. Нове Місто отримало Магдебурзьке право, а у 1498 р. містечко знищили волохи під проводом молдавського господаря Штефана ІІІ. Під час боїв знищили костел — одну з найстаріших споруд села.

2014 р. Автор MSha. Джерело: wikimedia.org

На території села знайшли печатки XVI з гербом Нового Міста — родовим знаком Новоміських «Прус Другий, або Вільче-Коси».

2010 р. Автор MSha. Джерело: wikimedia.org

У 1648 р. містечко зруйнували повстанці Богдана Хмельницького — розграбували костел і вбили всіх євреїв. У 1794 р. Нове Місто належало Каєтану Шидловському. На кінець XVIII — середину XIX ст. Нове Місто було достатньо розвинуте, про що свідчить акційний збір, який більший ніж в м. Добромиль.

Джерело: andy-travel.com.ua

1872 р. біля містечка прокладена залізниця, що з'єднувала Львів і Перемишль з Будапештом, так звана Перша угорсько-галицька залізниця. Зараз цей населений пункт є селом.

Що подивитись

Новоміська ратуша

В цьому приміщенні колись був магістрат містечка (нині села). Побудована 1910 року у стилі модерн на місці старої дерев'яної ратуші. Нині в ратуші містяться Народний дім «Просвіта», крамниця, бар.

2015 р. Автор Demmarcos. Джерело: wikimedia.org

2014 р. Автор Ozirsky. Джерело: wikimedia.org

Джерело: Новоміська громада

2014 р. Джерело: explorer.lviv.ua

У червні 2010 року новоміська ратуша отримала статус пам'ятки архітектури та охороняється Законом України.

Костел

Раніше тут був дерев’яний костел, який татари та волохи знищили у 1498 році. У 1512 році розпочалось будівництво сучасної мурованої святині (ймовірно, коштом Гербуртів), яке, в основному, завершили через кілька років, проте оснащення святині тривало ще довго. 21 квітня 1639 року храм та вівтарі освятив єпископ Я. Замойський.

2014 р. Джерело: explorer.lviv.ua

1648 року костел зазнав ушкоджень від козаків Б. Хмельницького. 1753 року єпископ В. Сераковський консекрував храм.

2014 р. Джерело: explorer.lviv.ua

Джерело: kray.org.ua

У 90-х роках XVIII століття святиню відремонтували зусиллями та коштом о. Й. Лісовського, а в 1874-1884 та 1889-1890 роках її рунтовно відновили. Протягом 1937-1990 років завдяки багаторічному парохові о. Яну Шетелі святиню не закрили у радянські часи. Парафію обслуговують дієцезіальні священики.

2014 р. Джерело: explorer.lviv.ua

Церква Успіння Пресвятої Богородиці

Її попередницю - дерев’яну одноверху церкву – збудували у 1775 році. Упродовж 1901 - 1908 років стараннями отця Стефана Макара і парафіян збудовано нову муровану церкву у стилі «Rohbau». При цьому старий дерев'яний храм розібрали.

Джерело: andy-travel.com.ua

Як туди дістатися

Доїхати до Нового Міста автомобілем можна трошки більше за дві години. Автобусом потрібно приїхати до Добромиля, а вже звідти їхати доїхати до Нового Міста. Якщо ви надаєте перевагу поїздам, то спершу треба приїхати до Самбора чи Нижанковичів, а вже потім звідти діставатися до мети.

 Джерело: Новоміська громада

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: rkc.in.ua, wikipedia.org, castles.com.ua, andy-travel.com.ua

Головне фото: andy-travel.com.ua


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!