Куди поїхати на вихідні зі Львова. До соколиного міста

8974 0
Цього тижня Tvoemisto.tv пропонує відвідати Сокаль — місто над Бугом.

Де розташований Сокаль

Місто розташоване в північній Галичині, на правому березі Західного Бугу. Районний центр Львівської області.

Джерело: ua.trip-impressions.com

Чому це місце унікальне

За переказом, назва міста походить від слова «сокіл» — нібито колись тут було багато соколів. Про те вірогідніше, що назва походить від ще дохристиянського імені половецького князя Сокала, якого згдують у «Слові о полку Ігоревім». Ще одна версія — від слова «сокаль», яке вживалося в староукраїнській мові в значенні «кухня» («їдальня»), яка могла стояти на місці переправи через річку Західний Буг.

Джерело: ua.trip-impressions.com

Джерело: Фотографії старого Львова

На території Сокаля виявлено археологічні знахідки з доби мезоліту, неоліту й бронзи, ранньої і княжої, а також грецькі, кельтські знахідки. Сокаль вперше згадується в документах 1377 року як місто Белзького князівства. У 1424 році дістав магдебурзьке право, надане Земовитом Белзьким; з 1462 року Сокаль — повітове місто Белзького воєводства Польщі, а у 1772-1918 роках належав до Австрії; до 1939 повітове місто Львівського воєводства.

Що подивитись

Катедральний собор святих апостолів Петра і Павла

Споруджений у 1904-1909 роках з ініціативи о. Василя Левицького за кошти прихожан.

Джерело: фейсбук-сторінка Катедрального собору св.ап .Петра і Павла

Проектував собор Василь Нагірний, який взяв для нього за зразок храм аж у Марселі (Франція), тому церква виходить за рамки традиційного українського сакрального будівництва. Це великий за розмірами тринавний храм із великою банею на круглому барабані. Скульптури апостолів Петра і Павла в нішах на фасаді та постать Христа виконав скульптор Григорій Кузневич.

1912 р. Джерело: Фотографії старого Львова

Джерело: kray.org.ua

Освятили храм у 1909 році. З цієї нагоди містом пройшли кінні загони поторицької «Січі» та сокальського «Сокола». Після Другої світової війни церква завжди працювала.

Джерело: kray.org.ua

Церква Святого Миколая

Зараз церква Святого Миколая вважається найстарішою в Сокалі. Горіла у 1613 і 1671 роках, але відбудована у 1694 році. Під час обнови 1853-1877 її наново розмалювали, встановили новий іконостас. У 1927 році провели чергову реставрацію. Ушкоджена під час Другої світової війни та замкнена по її закінченні.

2014 р. Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Реставрована з максимальним відновленням первісного вигляду за проектом архітектів Ігоря Старосольського та Валентини Пашиної у 1971-1975 роках, після чого її перетворили на міський краєзнавчий музей.

1933 р., джерело: lvivcenter.org

Церква тридільна, з еліпсоїдними вівтарними апсидами (північна перебудована на прямокутну), первісно мала три бані над кожним об'ємом і дві менші над апсидами (над північною не збереглась). Церква була спорудою оборонного типу — товщина стін сягає 2,4 метра. Є пам'яткою української архітектури доби Ренесансу. З 1989 року знову служить громаді.

Сокальська синагога

У східній частині Сокаля поблизу міських стін розміщувалась єврейська синагога. Вона є однією з найдавніших на Галичині. Згідно з історичними документами, євреї у місті з'явилися на початку XVI ст., але в самому Сокалі їм дозволялося проживати лише у двох будинках. Проте євреї різними способами обходили цю заборону і вже у 1629 році проживали у 18 будинках. Ймовірно, у XVI ст. тут збудували дерев'яну синагогу, яка згоріла у 1637 році під час міської пожежі. На її місці між 1687 і 1648 роками звели нову цегляну, яка збереглась до наших днів.

Джерело: фейсбук-сторінка «Підслухано в Сокалі»

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Ратуша

Теперішня ратуша побудована на початку XX ст. Вона розташована у центрі міста на колишньому Ринку (тепер — площа Січових Стрільців). Будівля одноповерхова, прямокутна, видовжена. Вхід до ратуші прикрашає портик з чотирма квадратними колонами, на які опирається оригінальшої форми фронтон. Одноманітні лінії даху дещо зм'якшуються слуховими вікнами, типу люкарна (з тильного боку будівлі таких вікон немає). Посередині будівлі здіймається порівняно невисока оригінальна ратушна вежа з годинником-курантами на чотири циферблати (діаметром понад 1 м). Завершує ратушну вежу ажурна сиґнатурка.

1916 р. Джерело: Фотографії старого Львова

Джерело: svitom.info

 

Монастир бернардинів у Жвирці

Бернардинці прибули до Сокаля у 1599 році, а вже у 1604 розпочали будівництво свого монастиря. Завершилось воно через 15 років, і в 1619 році відбулось його урочисте освячення. У 1951 році монастир перетворили на виправну колонію.

1920 р. Джерело: Фотографії старого Львова

Архітектурний комплекс монастиря складався з костелу Богородиці, дзвіниці, келій та оборонних мурів. Кляштор був сильно укріпленою фортецею, яку протягом XVII ст. ніхто не зміг здобути. Він був оточений водами річки Ради і двома рядами оборонних стін з чотирма кутовими баштами. У 1732 році висоту стін для збільшення його обороноздатності підвищили. До кляштору вело двоє в’їздних воріт — східні і південні. Перші завалились у 1838 році, а другі розібрали в повоєнний час.

Джерело: haidamac.org.ua

У монастирі була чудотворна ікона Сокальської Богоматері, яка згоріла під час пожежі у 1843 році. Найбільших руйнувань зазнав кляштор під час Першої світової війни, особливо у 1915 році. Протягом 20-х років XX ст. його відбудували, деяких змін зазнала вежа, особливо її верхня частина. Монастир діяв до 1951 року з перервою на війну. Потім внаслідок обміну територіями між СРСР та ПНР останні монахи покинули монастир, а у кляшторі облаштовують інтернат для престарілих, який за 7 років переводять в інше приміщення. Дотепер тут розміщується колонія суворого режиму з сектором для виконання найвищої міри покарання (пожиттєвого ув’язнення) №47, так звана «Сокальська зона».

27 березня 2012 року в колишньому кляшторі-сучасній виправній колонії сталася руйнівна пожежа.

Джерело: kray.org.ua

Джерело: rudy-ogon.livejournal.com

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: wikipedia.org, haidamac.org.ua, neo7777vitaha.livejournal.com

Головне фото: Marcin Konsek, 2015. Джерело: wikimedia.org

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!