Фото Тараса Бабенчука

Фото Тараса Бабенчука

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До старовинної бойківської церкви

4009 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує відвідати Кугаїв, щоб доторкнутися до історії.

Де розташований Кугаїв

Кугаїв — село в Україні, в Пустомитівському районі Львівської області. Так само, як і Вовків, воно розташоване на пагорбах, які колись називали «Львівськими Карпатами».

Чому це місце унікальне

Про історію села майже нічого невідомо. Воно заховане між корбами, кажуть, постаралися, щоб не бачили татари.

Що подивитись

Храм Богоявлення Господнього

Розташований при в’їзді у село та оточений високими старими липами. На церковному подвір’ї — давні поховання. Ця тридільна, триверха церква, мініатюрна у плані — її розміри 10 х 7,5 м. З північного боку добудоване приміщення, що виконувало функцію паламарні та ризниці водночас Напис над вхідними дверима храму вказує дату побудови: ROKU P. 1693. Всередині давні настінні розписи, перемальовані в 1989 році сільськими майстрами.

Іконостас зберігся майже у первісному стані, тож можемо простежити за історією його створення (1702 — 1806 рр.). Це чотириярусна конструкція, що, складається з предел, намісного, празникового, апостольського та пророчого рядів. Дерев’яний декор, різьблений у формі колон та арок, орнаментований мотивами виноградної лози, стилізованого аканту, квіток соняшника і лілій та декоративної плетінки.

Фото: Богдан Ворон. Джерело: artes-almanac.com

Читайте також: Без бляхи та з автентичним ґонтом. Як під Львовом відновлюють унікальні дерев’яні церкви

Каплиця Матері Божої Королеви Корони Польської

Неоготична каплиця споруджена у 1913 р. Каплиця стала прикрасою села. Щорічно у першу неділю травня тут відбувалися дуже урочисті відпусти, на які прибувала ціла парафія. У 1930 році на площі перед каплицею було встановлено пам’ятний знак на честь польських жовнірів, що полягли у боротьбі з більшовиками.

Зараз каплиця повністю заросла деревами та чарником, покрівля збережена лише частково, сигнатурка  та хрест провалились в середину, замість вікон залишилися металеві грати, в інтер`єрі — залишки вівтаря та розкидані по підлозі фрагменти різьблених елементів.

2017 р. Джерело: Фотографії старого Львова

Перша третина ХХ ст. Джерело: Фотографії старого Львова

2015 р. Джерело: explorer.lviv.ua

Як туди дістатися

Доїхати до Кугаєва автівкою можна менш ніж за годину. Також доїхати сюди можна маршрутом 108, який їздить від пам’ятника Степану Бандері.

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: artes-almanac.com, decerkva.org.ua, risu.org.ua

Головне фото: Тарас Бабенчук

 

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!