фото дар

фото дар'ї кучер

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До центру реабілітації диких птахів

5680 0
Tvoemisto.tv розповідає про місце поблизу Львова, куди привозять на реабілітацію птахів з усієї України. Тут можна побачити червонокнижні види, відпустити на волю птаха після реабілітації та насолодитися атмосферою райського саду.

У селі Кожичі, що у 12 км від Львова, понад 18 років працює реабілітаційний центр для птахів «Вільні крила». Тут на цей момент загалом перебуває 236 птахів понад 45 видів, зокрема червонокнижні. Усі вони вільно розташовуються на території серед численних ставів та відпочинкових зон.

Тут нас зустрічає засновник реабілітаційного центру Віктор Шельвінський:

«Реабілітаційний центр я облаштував прямо у дворі свого будинку. Згодом докупив ще ділянки навколо і тепер я живу посеред 236 птахів, а вони навколо мене. Це і лелеки, і гусочки, і качечки і ще багато-багато всіх. Усіх їх ми побачимо, зайшовши на територію».

Раніше пернатих пацієнтів сюди на реабілітацію передавали здебільшого працівники заповідників неподалік Львова, але останніми роками все частіше лунають дзвінки від небайдужих людей з усієї України. Однією з пацієнток нещодавно стала і сова. Її збила автівка, в результаті чого птаха має забої та осліпла на одне око. Вона наразі проходить реабілітацію, однак в дику природу вже ніколи не повернеться, адже з такою вадою просто не зможе вполювати собі їжу.

«У пташок характери точно такі самі, як в людей: є добрі, є злі, є піддатливі, є ті, які хочуть, щоб їх любили, є ті, які хочуть бути самотніми і спокійними. Це ми бачимо такий виняток з сов. Така тиха, спокійна, безшумна пташечка, яка в силу тих травм, які в неї були, настільки довіряє людині, що може так спокійно сидіти в неї на руці. Взагалі у нас в центрі все відбувається в довірі та любові», – продовжує Віктор Шевлінський.

Більшість птахів після реабілітації у «Вільних крилах» все ж зможуть повернутися у дику природу. Tvoemisto.tv пощастило і на наших очах вперше після тижня лікування у вільне небо здійнявся грак, який відновив всі свої первозданні функції і повністю готовий полетіти у самостійне життя. Незабаром він знову повернеться сюди, переконаний Віктор. За час перебування у реабілітаційному центрі птахи адаптуються і звикають до життя у ньому. 

«Птахів, які вже можуть дати собі раду в цьому житті, ми випускаємо. Але, скажімо, 30% протягом певного часу потім ще залишаються тут. За період реабілітації вони звикають до іншого принципу життя, коли їжу доставляють прямо під носик, тепло, є місце, де можна сховатися. Тому, коли ми їх випускаємо, вони ще місяців 3-4 нікуди не відлітають. Цей набутий рефлекс їх тримає тут. Але рано чи пізно всі дозрівають до стану самостійності і відлітають».

Деякі птахи складуть вам компанію під час прогулянки, наприклад, пави. Вони безперешкодно гуляють на подвір'ї. Але будьте обачними, деякі пернаті настільки орієнтовані на людину, що хочуть будь-якими методами звернути на себе увагу. Тому до вольєра з круком Тазіком краще не підходити дуже близько, бо він часом може навіть ущипнути. 

Окрім диких птахів, на території також є собаки, папуги різних видів, миші – піщанки та блакитні білочки-алеутки.

Щомісяця на харчування такого господарства йде від 10 до 12 тисяч гривень. Також додатково постійно потрібні кошти на лікування новоприбулих пацієнтів. Аби утримувати таке господарство, Віктор працює на п’ятьох роботах, адже центр існує лише на благодійні пожертви і його особисті кошти. Щоби привабити більше туристів, чоловік облаштував на території центру гостьовий будиночок, де може розміститися до 7 людей, та альтанку. 

Замовити екскурсію можна звернувшись на фейсбук-сторінку реабілітаційного центру «Вільні крила». Там також є реквізити та інформація про те, як підтримати цю справу. 

«Ті всі емоції, які я отримую тут, настільки накопичуються і дають сили та відновлення, що це важко передати словами. Наприклад, одна й та сама пташечка зранку і ввечері може надихнути на зовсім різний емоційний стан. Тому в мене тут кожен день як новий», – додає він.

Як доїхати? Аби дістатися сюди, виїжджаємо з вулиці Шевченка у Львові у напрямку Рясне-Руське, їдемо по прямій, нікуди не звертаючи аж до села Кожичі. Тут, серед приватного сектору, на вул. Кожчі, 1 і розташований реабілітаційний центр «Вільні крила».

Дар'я Кучер

Фото авторки

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!