фото: офіційна сторінка фестивалю "Зашків" у соцмережах

фото: офіційна сторінка фестивалю "Зашків" у соцмережах

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До старовинного села над річкою

23021 0
14 червня минув 131 рік з дня народження полковника армії УНР, командира Січових Стрільців та голови Проводу українських націоналістів Євгена Коновальця. Цими вихідними Tvoemisto.tv пропонує відвідати його малу батьківщину – село Зашків над річкою Недільщина.

Де розташовується?

Старовинне село Зашків розташоване за 17 км від міста Львів. Південною частиною села протікає річка Недільщина. Найвищий схил Зашкових пагорбів називається Берекавицею. У 1377 році князь Владислав Опольський подарував Зашків монахам-домініканцям. Ця дата і є першою письмовою згадкою про село Зашків.

Трохи історії

У 1399 р. архієпископ галицький Якуб дозволяє закласти каплицю в селі, де б монахи могли виконувати духовні обов'язки. В архівних документах за 1703 рік Зашків, разом із селом Завадів числяться як складові Куликівської парафії. У 1759 році на кошти Львівської митрополії та самих зашківчан почалось будівництво церкви, яке закінчилось у 1760 р. 27 листопада у день Архистратига Михаїла церкву було посвячено. І до сьогодні цей день є Престольним празником у Зашкові.

Фото: mapio.net

У 1848 році священиком у селі Зашків був отець Стефан Скоробагатий. Його правнуком був Євген Коновалець. Після смерті о.Стефана, у 1855 році, Зашківську парафію обійняв його зять – о. Михайло Коновалець. Отець Стефан Скоробагатий встиг посвятити і першу Зашківську народну школу, яку було відкрито 6 червня 1854 р.

У 1884 р. через село проклали залізничну колію Львів – Рава-Руська, і, в цьому ж році, збудовано школу на дві класні кімнати та житлом для вчителів, де і поселилося вчительське подружжя Коновальців у 1890р. Саме тут і народилися їх діти – Євген (1891 р.), Мирон (1894 р.) та Степан (1896 р.). А в 1897 р. родина Коновальців перебралася у власний будинок. 23 травня 1990 р. у родинному будинку Коновальців відкрили музей-садибу.

Що подивитися?

Будучи у Зашкові варто відвідати Церква Архистратига Михаїла (1906), Колишній римо-католицький костел (1930-ті рр.), Водяний млин (поч. ХХ ст.) та Криївку на території колиби «Беркавиця».

На фото: Криївка на території колиби «Беркавиця» (karpaty.info)

Також у Зашкові розташовується «Музей Євгена Коновальця». Експозиція розміщується у родинній садибі Коновальців і присвячена полковнику армії УНР, військовому діячеві і політику, голові Проводу Українських Націоналістів Євгену Коновальцю.

Це музей відкрили 23 травня 1990 року з ініціативи товариства української мови ї. Із нагоди сторіччя від дня народження Є. Коновальця 14 червня 1991 р. біля будинку встановили пам'ятник полковнику (автори – скульптор Р. Романович та архітектор В. Потюк). У ніч з 9 на 10 липня пам'ятник підірвали. Друге повернення у бронзі Є. Коновальця відбулося 8 грудня 1991 р. Понівечене погруддя залишилося поруч – свідок історії. З 1 березня 1993 р. музей Є. Коновальця отримав статус державного і став відділом Львівського історичного музею.

На фото: Музей Євгена Коновальця (karpaty.info)

Експонати музею розташовані у трьох кімнатах. Період дитинства та юнацтва представлений у першій кімнаті, у другій – військова діяльність. Матеріали третьої кімнати розповідають про заснування та керівництво УВО та ОУН, боротьбу в підпіллі, вбивство.

На фото: музей Євгена Коновальця (karpaty.info)

Серед раритетів експозиції – крісло батька, серветка, вишита руками матері, та образ-фотографія Св. Терези. Віднайти речі, що належали родині Коновальця, надзвичайно важко. Останнє поповнення музею – меблі із римського помешкання Є. Коновальця.

Відвідати музей можна щодня, окрім середи з 10:00 по 17:00 год. Адреса: с. Зашків, 312. 

Вхідні квитки:

  • для дорослих – 30 грн;
  • для учнів, студентів та пенсіонерів – 10 грн;
  • сімейний квиток – 110 грн (2 дорослих, 2 дітей)
  • екскурсійне обслуговування – 100 грн (до 20 осіб).

Як дістатися?

Зі Львова у Зашків можна добратися приміським поїздом «Львів - Рава-Руська». Також до Зашкова можна дістатися рейсовими автобусами, як відправляються із автостанції «Північна» (АС-2), вул. Богдана Хмельницького, 225. Власною автівкою зі Львова до Зашкова можна дістатися трохи більше, ніж за 30 хв.

За матеріалами: karpaty.info, uk.wikipedia.org, vidviday.com.ua

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!