Куди поїхати на вихідні зі Львова. Не тільки до Золочівського замку

8080 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує пошукати зимових пригод у Золочеві й витратити трохи часу не тільки на замок, а й прогулятися звивистими вуличками старого міста.

Де розташований Золочів

Золочів — місто районного значення, яке є районним центром. Розташоване за 64 км від Львова на автошляху Рава-Руська — Тернопіль М09. Розташоване на лівому березі річки Золочівки, притоки Західного Бугу.

1916. Джерело: wikimedia.org

1900-1915рр. Джерело: polona.pl

Чому це місце унікальне

Звідки походить назва міста достеменно ніхто не знає. Є версії, що від золота пшениці, назви торгового шляху, що в цій місцині злучався з дорогою, що вела на Тернопіль та Галич.

Декілька версій щодо походження назви Золочів: від ланів пшениці, що золотим морем хвилюються з давніх часів навколо поселення, від торгового шляху, що пролягав через Глиняни й у Золочеві злучався з дорогою, яка вела на Тернопіль і Галич, й став основою назви поселення Злучів, а згодом Золочів. Також є версія, що назва походить від річки Золочівки, на якій стоїть місто.

2018 р. Автор: Tomasz Leśniowski. Джерело: wikimedia.org

Перша письмова назва про поселення датується 1423 роком. Золочів був  митною станцією, а згодом його власники отримали привілей на заснування міста, яке стало центром торгівлі та ремесла. Золотим часом для Золочева було XVII — початок XVIII століття — за родини Собеських у місті будується новий замок, закладаються монастирі, церкви. В той час у Золочеві були дві українські церкви, парафіяльний костел, вірменська церква, три монастирі — два латинського обряду і монастир о. Василіан.

1830 р. літографія Кароля Ауера. Джерело: wikimedia.org

1913-1914 рр. Джерело: polona.pl

Залізниця, прокладена тут з 1871 року, зручне розташування та водолікарні поблизу теж сприяли розвитку міста. Чимало того неповторного шарму Золочів зберіг і до наших днів.

Що подивитись

Костел Вознесіння Господнього

Костел нагадує Латинську катедру у  Львові, його фундатором був дідич Золочева, син короля Яна ІІІ Якуб Людвік Собєський.

2008 р. Автор: Tomasz Leśniowski. Джерело: wikimedia.org

2012 р. Автор: Борис Мавлютов. Джерело: wikimedia.org

2017 р. Автор: Mykola Kozak. Джерело: wikimedia.org

1730 р. Джерело: wikimedia.org

1926 р. Джерело: wikimedia.org

 

Зводили костел  у 1731–1763 роках з цегли і каменю.  З 1838 року став парафіяльним костелом Золочева. Тоді ж його і реставрували (за іншими даними — у 1878 році) . 1842 року коштом дідича Залізців графа Матеуша Мьончиньського на вежі костелу встановили годинник. Дах вкрили оцинкованою бляхою, в заглибини поставили п'ять скульптур, що збереглися. Вдруге реставрація відбулася у 1907 році. Це видатний зразок архітектури бароко на теренах України.

2012 р. Автор: Борис Мавлютов. Джерело: wikimedia.org

Церква святого Миколая

Це пам'ятка архітектури XVI століття, найстаріший храм Золочева. В давнину входила в комплекс оборонних валів Золочева, та називалася церквою на валах. Оборонні риси церкви святого Миколая збереглися донині: товщина стін, віконні отвори.

2015 р. Автор: Aeou. Джерело: wikimedia.org

2009 р. Автор: Rbrechko. Джерело: wikimedia.org

2019 р. Автор: Posterrr. Джерело: wikimedia.org

Ймовірно, нинішня церкву збудували на місці старої,  про що свідчить старовинний хрест коло церкви. Такі хрести залишалися на місці, де був престол попередньої церкви — знищеної під час нападів татарських орд, або розібраної для побудови нової.

Від часів заснування будівля церкви зазнавала змін; сучасного вигляду набула після перебудови 1765 року. Кошти на перебудову виділив канівський староста Микола Василь Потоцький, відомий меценат, фундатор будівництва Успенського собору Почаївської Лаври, яка тоді належала отцям Василіянам. У майстернях Почаївського монастиря виготовили для неї виготовили іконостас.

Джерело: kray.org.ua

Найімовірніше, декоративна різьба належала різцю Антона Штиля, а скульптура — Франциска Оленського, учням та послідовникам майстра Пінзеля. З 1990 р. це діючий греко-католицький храм, в якому відреставрували настінні розписи Модеста Сосенка.

Церква Воскресіння Господнього

Його спорудив для отців бернардинів Ян Собеський в в 1624-1627 роках на честь народження дітей від другого шлюбу з Теофілією з роду Даниловичів. Храм звели у ренесансному стилі, та освятили як храм Успіння Пресвятої Діви Марії і святого Яцка.

Джерело: voskresinnia.org.ua

Джерело: voskresinnia.org.ua

2013 р. Автор: Neovitaha777. Джерело: wikimedia.org

Фото: фейсбук-сторінка Церква Воскресіння Господнього - УПЦ ПЦУ, м. Золочів - Львівська обл.

На дзвоні вибито королівський герб і дві медалі з портретами короля Яна ІІІ, його дружини Марії Казимири з латинськими написами та контурами ангелів над ними. В 1772 році Австро-Угорська окупаційна влада закрила монастирі, а храм передала католицькій громаді міста. У 1838 році католицька та православні громади міста обмінялися храмами, відтак цей храм вже освячений під титулом Воскресіння Господнього, перейшов у розпорядження православної української громади міста.

Будівля магістрату

Вона є пам’яткою архітектури місцевого значення поч. ХІХ ст.

Дім Міської управи завершується величезним куполом над центральним ризалітом, але, щоб не виникало сумнівів, що це все ж Міська управа, а не храм, на вершині купола влаштовано терасу.

Джерело: zlmr.gov.ua

Джерело: ua.trip-impressions.com

1913 р. Джерело: polona.pl

Її огородження з ажурного металу натякає на використання тераси для недремного спостереження заради спокою і мирної праці міщан. Центральний ризаліт додатково підкреслений рельєфним рустуванням та балконом у рівні другого поверху. На нього мав би виходити градоначальник, аби оголошувати міщанам важливі новини у житті міста. Будівля зазнала ґрунтової реконструкції у 1900-1901 роках.

Золочівський двір

«Золочівський двір» є найстарішою та найцікавішою будівлею Золочева. Вона розташована в центрі міста і саме її стосуються перші документальні згадки про місто. Пам'ятка датована кінцем XIV ст.

2016 р. Автор: casperok10 Джерело: wikimapia.org

 За конструкцією це перехідний варіант від донжону до заміського панського будинку, за архітектурою — перехід від пізнього романського стилю до ренесансу. Це єдина споруда такого типу, що збереглася в Україні до наших часів.

Золочівський замок

Упродовж віків замок служив як фортеця, королівська резиденція, панська садиба, в'язниця, навчальний заклад. Сьогодні є відділом Львівської галереї мистецтв. Зараз входить до туристичного маршруту «Золота підкова Львівщини».

2013 р. Автор: Neovitaha777. Джерело: wikimedia.org

2013 р. Автор: Oleh.zavadsky. Джерело: wikimedia.org

Замок звели  у 1634 році як оборонну фортецю на кошти Якуба Собеського, батька короля Речі Посполитої Яна III Собеського, за проектом невідомого італійського архітектора на місці старого дерев'яного замку, який оточували потужні земляні вали, обкладені каменем, з бастіонами на кутах та ровами з водою. У дворі замку є два палаци. Більший з них має назву Великого палацу, а навпроти в'їзної вежі розміщений Китайський палац. Цікавим також замок є тим, що тут була система каналізації, яка збереглася до наших днів.

2011 р. Автор: Сарапулов. Джерело: wikimedia.org

2011 р. Автор: Сергей Румянцев. Джерело: wikimedia.org

Замок є зразком оборонної споруди неоголландського типу і належить до пам'яток типу «palazzo in fortezzo» (палац у фортеці), тобто поєднує функції оборони та житла.

2009 р. Автор: Rbrechko. Джерело: wikimedia.org

Оборонні споруди Золочівського замку — це вали, бастіони, надбрамна вежа, міст і равелін. З часів заснування збереглися вали, бастіони, частково надбрамний корпус, а равелін і міст — реконструкція.

У замковому дворі збереглися донині лише Китайський палац, Великий житловий палац і значно перебудована у кінці XIX століття надбрамна вежа.

2009 р. Автор: Viacheslav Galievskyi. Джерело: wikimedia.org

2010 р. Автор: Igor KOSOVYCH. Джерело: wikimedia.org

2014 р. Автор: Zysko serhii. Джерело: wikimedia.org

В'їзна вежа, Китайський палац, Великий житловий палац творять ренесансний ансамбль.

Замок відчинений з 10:30 - 17:00 (каса до 16:30) у будні. На вихідних зайти можна з 10:00 - 17:00 (каса до 16:30). Вихідний у замку в понеділок. Квитки дорослим можна придбати за 90 грн, дітям та пенсіонерам вхід обійдеться у 15 грн, студентам – 60 грн.

Як туди дістатися

Доїхати до Золочева автомобілем можна орієнтовно за годину - півтори. Автобуси до міста регулярно їздять з автостанції №6, що на Личаківській (кожні 30 хв.) та з автостанцій №1 (вул. Стрийська), №2 (вул. Богдана Хмельницького), та №8 (пл. Двірцева). Також можна їхати приміськими потягами до станції Злочів. Зверніть на це увагу, коли купуватимете квитки.

2016 р. Автор: casperok10 Джерело: wikimapia.org

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: karpaty.info, wikipedia.org, zlmr.gov.ua

Головне фото: Сергій Остроух

 


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!