Куди поїхати на вихідні зі Львова. Відвідати Східний Вавель

5651 0
Tvoemisto.tv пропонує поїхати до Бережан, поблукати історичними вуличками старого міста, яке упродовж двох століть не могла захопити жодна армія.

Де розташовані Бережани

Бережани — місто обласного значення в Україні, центр Бережанського району Тернопільської області, але до складу району не входить. На території міста діє Бережанський державний історико-архітектурний заповідник. Бережани розташовані в мальовничій пагорбистій місцевості на річці Золота Липа. Залізнична станція на лінії Тернопіль — Ходорів. Бережани оточують гори: Сторожиська (398 м), Звіринець (372 м), Бабина Гора (401 м), Лисоня (400 м) та Яришків (408 м).

Джерело: ukrainaincognita.com

Чому це місце унікальне

Людей, які селилися тут у давні часи на березі річки, називали бережанами. Від цього, на думку деяких дослідників, і пішла назва міста. За звучанням вона також близька до українського слова «бережина», що означає «пологі береги річок із сіножатями». Саме з цим словом мовознавець Микола Янко пов'язує топонім Бережани. Незаперечним є одне: у назві міста — корінь «берег». Тут селилися ще первісні люди. Довгий час на території Бережан існувало давньоруське поселення. Перша письмова згадка про місто датується 1375 роком. Спочатку це було звичайне село, привілеєм князя Владислава Опольського передане у власність бояринові Васькові Тептуховичу. У 1530 році польський король Сигізмунд І подарував його магнатові Миколі Сенявському, одночасно надавши йому статус міста і Магдебурзьке право.

Джерело: ukrainaincognita.com

Що подивитись

Костел святих апостолів Петра та Павла

Споруджений у готичному стилі у 1620 році і розташований на пагорбі у центрі міста. Завдяки цьому його видно з будь-якого куточка міста, тобто він займає домінантне положення і формує архітектурне обличчя Бережан. Цей готичний римо-католицький костел, який був заснований тодішнім володарем міста Адамом Єронімом Сенявським, мав також поважне оборонне значення. Це підтверджується наявністю мурів з бійницями, однак більшість з них зруйнували у 80-тих роках XX ст. Для храму, який звели з тесаного каменю, характерними є стрілчасті вікна, стрімкий дах, простота та досконалість ліній і форм.

2018 р. автор: Nakonechnyi o, джерело: uk.wikipedia.org

2012 р. автор: Demmarcos, джерело: uk.wikipedia.org

2014 р. автор: Neovitaha777, джерело: uk.wikipedia.org

Вірменський костел

Збудували у 1764 році на невеликому пагорбі неподалік від площі Ринок поруч із храмом св. Трійці. У XVІІ ст. у Бережанах оселилися вірменські купці, до їхніх маєтків на той час належало 200 будинків і дерев'яна церква. На початку XVІІІ ст. князь Адам Миколай Сенявський призначив кошти на утримання вірменської церкви та священика, при цьому в дерев'яному храмі функціонувала також вірменська школа. Коли власником Бережан став князь Олександр Чарторийський, на прохання місцевих вірмен у 1746 році господар міста дав дозвіл на будівництво нової, мурованої церкви. Новий вірменський костел Різдва Діви Марії звели на кошти місцевого жителя Деодата Горбача у бароково-рококовому еклектичному стилі. Будівництво тривало 18 років.

Джерело: ukrainaincognita.com

Джерело: Бережани і округа, Pinterest

Джерело: mapio.net

 

Миколаївський костел монастиря бернардинів

Костел розташований під пагорбом Сторожисько, звідки відкривається панорама на Бережани. Побудований у 1683 році на честь жителів Бережан, які брали участь у битві з турками під Віднем. До костелу пізніше прибудували келії, а у 1742 році його огородили кам’яними стінами. В архітектурі храму поєднані елементи бароко, готики і пізнього ренесансу, що свідчить про проведення в різний час відновлювальних робіт та перебудов. З радянських часів і до сьогодні на території монастиря розташовується виправна колонія для неповнолітніх, тому відкритого доступу до нього немає. Тільки по неділях можна потрапити на богослужіння церкви Пратулинських мучеників, якій передали храм у 2001 році.

Джерело: ukrainaincognita.com

Бережанський замок, який називали Східним Вавелем

Збудований у стилі ренесансу родиною шляхтича Миколи Сенявського у середині XVІ ст. У 1507 році Бережани стали власністю Сенявських завдяки шлюбові галицького хорунжого Рафаеля Сенявського з Агнешкою Цебровською. Їхній син Микола отримав від польського короля Зигмунда І для Бережан міські права і почав споруджувати фортецю.

Південна частина замку з напівкруглою баштою напередодні Першої Світової війни

Джерело: bbc.com

 Джерело: ukrainaincognita.com

Джерело: mapio.net

Замок Синявських вважається однією з найвизначніших архітектурних пам'яток міста. У 20-тих роках XVІІ ст. італійські архітектори перебудували його за схемою французького інженера Ґійома де Боплана: навколо валів заклали додаткові фортифікаційні укріплення, звели чотири бастіони, по внутрішньому периметру фортеці спорудили двоповерхові житлові корпуси, із зовнішньої сторони яких розміщувалися бійниці. Завдяки цьому твердиня змогла вистояти проти облоги татар у 1615, 1621, 1623 та 1624 роках, шведів — у 1655 році, турків — у 1675 і 1676 роках. Замок тримав під своїм захистом не лише міське населення, а також мешканців навколишніх сіл.

Джерело: ukrainaincognita.com

На території замку у 1554 році звели вишуканий однонефний костел Святої Трійці, що поєднав архітектурні стилі готики, ренесансу (оформлення вікон) і бароко (овальні ніші). У XVІІ ст. біля храму з'явилися дві каплиці-усипальниці, в яких облаштували саркофаги шляхтичів Сенявських, а також добудували головний фасад, який прикрасили скульптурами святого Миколая і святого Станіслава.

Джерело: zabytki.in.ua

1933 р., джерело: uk.wikipedia.org

Джерело: castlesua.jimdo.com

Церква Святого Миколая

Перша церква Святого Миколая була головною святинею Адамівки (містечко, що сьогодні є південною частиною Бережан) ще в кінці XVI ст. Храм, що стоїть на її місці сьогодні, збудований у 1691 році. Він став осередком адамівського церковного братства та центром духовного життя містечка.

Джерело: ukrainaincognita.com

Неподалік від церкви розташовувалась дерев’яна дзвіниця, яку у 1867 році замінили на міцнішу. У минулому столітті оригінальний дах храму повністю замінили на бляховий, що незворотно змінило автентичний вигляд храму.

Собор Святої Трійці

Зведений на місці колишньої дерев'яної церкви у 1768 році у неоготичному стилі в центрі міста фасадом до площі Ринок. Розпочинав його будівництво тогочасний власник Бережан Август Чарторийський ще в середині XVІІІ ст., а завершили — нові власники міста Любомирські.

1915 р.,  джерело: uk.wikipedia.org

2014р., автор: Neovitaha777 джерело: uk.wikipedia.org

Джерело: Церква Пресвятої Тройці м. Бережани

Храм пережив кілька перебудов, зокрема у 1810, 1830 і 1860 роках, внаслідок яких втратив свій первісний вигляд та риси неоготики. Востаннє реставраційні роботи проводилися упродовж 1893-1903 років, коли в ньому збудували дві вежі та нову баню, і, як наслідок, церква набула сучасних форм.

Бережанська ратуша

Побудована у 1803 році на місці попередниць. Як адміністративна будівля майже не використовувалася. Через кілька років після завершення будівництва в ній розмістилися численні лавки і крамниці, а також місцева гімназія. Впродовж багатьох років у приміщеннях ратуші перебували й інші організації: є згадки про школу, відділ Народного комісаріату внутрішніх справ тощо.

Джерело: ukrainaincognita.com

З другої половини XX століття до будівлі повернулася історична роль резиденції місцевої влади. Втім, більшість приміщень Бережанської ратуші надалі використовуються не за призначенням. Нині тут розташовані районний краєзнавчий музей, музей переслідуваної Церкви, музей книги, а також літературно-меморіальний музей Богдана Лепкого.

Як туди дістатися

Доїхати до Бережан зі Львова автомобілем можна орієнтовно за дві години. Автобуси до Бережан їздять від автовокзалу на вул. Стрийській, 109.

Джерело: ukrainaincognita.com

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: wikipedia.org, berezhanymrada.gov.ua,

drymba.com, md-ukraine.com

Головне фото: pizzatravel.com.ua

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!