Джерело: ishchuk.net

Джерело: ishchuk.net

Куди поїхати на вихідні зі Львова. Поблукати місцями Швейка

4133 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує поїхати у Скелівку, щоб побачити, чим живе колишнє містечко.

Де розташована Скелівка

Скелівка, яку до 1945 року називали Фельштином, розташована у Старосамбірському районі. Через село проходить автошлях і залізниця Самбір — Хирів. На півдні від села тече річка Стривігор.

Джерело: kray.org.ua

Чому це місце унікальне

Колись Скелівка була містечком із добре укріпленою фортецею. Від тих фортифікацій до наших часів не дійшло нічого. Про існування фортеці свідчить лише позначка на карті Гійома Левассера де Боплана, а історія зберегла мало свідчень: відомо, що цю твердиню Гербуртів зруйнували під час козацького нападу під проводом Івана Наперстка у 1649. У центрі села є прямокутна площа, на якій збереглося кілька старих кам'яниць типово міської забудови. Відомо, що колись тут стояла ратуша. Назва «Фельштин» походить від німецького Füllstein — давньої назви селища Богушів, звідки родина Гербуртів.

Джерело: фейсбук-сторінка «Мандрівка Старим Кордоном»

Найбільше Скелівка відома тим, що тут свого часу перебував персонаж відомого сатиричного роману Ярослава Гашека — бравий вояк Швейк. У селі навіть є пам’ятник вигаданому вояку. Також через цю місцину проходить туристичний маршрут «Шляхами бравого вояка Швейка»

Що подивитись

Костел святого Мартина

Вірогідно, перший дерев'яний костел спалили під час нападу татар у 1498 році. Після цього Ян Гербурт на початку 1500-х років повинен був закласти неподалік міського ринку у південно-східному наріжнику міських фортифікацій мурований костел із вільностоячою оборонною вежею-дзвіницею. Можливо, костел звели за зразком львівського костелу св. Станіслава. Храм виконував роль усипальниці роду Гербуртів, завдяки чому впродовж XVI ст. отримав чимало фундушів для дорогих літургійних тканин, начиння. Впродовж століття тут встановили декілька високохудожніх надгробків.

2015 р. Автор: Demmarcos. Джерело: wikimedia.org

1914 р. Джерело: wikimedia.org

2009 р. Автор: Сергій Криниця (Haidamac). Джерело: wikimedia.org

2018 р. Автор: PhotoDocumentalist. Джерело: wikimedia.org

У ньому зберігся готичний портал входу до захристя. Зовні костел має відкрите цегляне мурування з скісними ступінчастими контрфорсами, каплиці прямими контрфорсами. Інтер'єр наново потинкований без слідів давніх розписів. Під час ремонту 1990-х років дахи покрили металочерепицею. Залишки головного вівтаря закриті високим іконостасом. Частина давніх надгробків, вівтарів було перенесено до Львівської галереї мистецтв.

Церква святих Кузьми і Дем'яна

Перша згадка про церкву на давньому передмісті Посада Фельштинська походить із податкового реєстру 1526 року.

Джерело: wikimapia.org

Джерело: wikimapia.org

У 1790 році на місці давньої, понад тристарічної церкви збудували нову, теж дерев'яну. Згідно з переказами, звели її з латинської каплиці, закупленої в Сусідовичах. Ймовірно, новій церкві залишили лише одну посвяту Св. Кузьмі і Дем'яну, бо під такою посвятою вона згадана у всіх шематизмах ХІХ-ХХ ст.

Джерело: ukrainaincognita.com

Під час відновлення церкви 1900 року до її прикрашення «власноруч» причинився маляр, різьбар і позолотник Іван Шпотко. Ще одне відновлення храму громада провела у 1937 році. Після Другої світової війни церква була весь час чинною.

«Рожевий» палац

У середині ХІХ ст. панський двір у Фельштині став власністю довгожителя Станіслава Катинського (1807-1904), який запам'ятався жителям поселення як добрий пан.

Джерело: andy-travelua.livejournal.com

Від Катинського двір перейшов до Марії Грузльової, а його останньою власницею була Ольга Грузльова. Палац сильно постраждав у Другу світові війну. Пізніше в ньому довгий час працювала обласна протитуберкульозна лікарня.

2009 р. Автор: Сергій Криниця (Haidamac). Джерело: wikimedia.org

Цікавий палаци і тим, що його, «відвідував» Швейк.

Як туди дістатися

Доїхати до Скелівки автомобілем можна трошки більше за дві години. Автобусом потрібно приїхати до Добромиля, а вже звідти їхати до Скелівки. Якщо ви надаєте перевагу поїздам, то спершу треба приїхати до Самбора чи Нижанковичів, а вже потім звідти діставатися до Скелівки.

Джерело: andy-travelua.livejournal.com

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: wikipedia.org, decerkva.org.ua, explorer.lviv.ua, ukrainaincognita.com, .ukrartstory.com.ua

Головне фото: ishchuk.net

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!