Фото: vsitury.com.ua

Фото: vsitury.com.ua

Куди полетіти зі Львова. Братислава – НЛО над Дунаєм

5945 0
При всій своїй доступності й близькості Братислава для багатьох усе ще залишається непізнаним об’єктом. Хоча злітати зі Львова до Братислави – це швидше і дешевше, ніж переїхатися потягом до Києва.

У міста – несправедлива слава. Мовляв, Братислава нудна та нецікава й ловити там нічого. Fatalerror.

Просто правильно налаштовуйте свої очікування. Шедевральні музеї чи бурхливе нічне життя – за таким не сюди. Натомість романтично-затишний вікенд з коханою людиною та/чи з притомним бюджетом – саме воно. Можливо, 80% Братислави – це одноманітні, пісні квартали а ля Левандівка і нові корпуси Львівської політехніки. Зате решта 20% – золотий фонд міста. Там усе доглянуте, безпечне і домашнє.  Майже як у Львові. І навіть трохи більше. Пропонуємо дуже детальний гайд Братиславою.

Тому для першого враження – Pharrell Williams, Happy (братиславська версія)

Шлях

Політ зі Львова до Братислави триває не довше години, а завдяки різниці в часових поясах ця година відкручується назад. Тобто ви відчалюєте зі Львова в обід по третій і до Братислави так само прибуваєте о третій. Літаки Wizz Air курсують між містами по вівторках і суботах. Ціни з кінця січня і на лютий-березень майже завжди 266 гривень в один бік для членів – віззейрівського дисконт-клубу, і від 460 грн – для інших.

Читайте також: Куди полетіти зі Львова. Берлін і його 50 відтінків сірого

Братиславський аеропорт зовні виглядає, як рідний брат львівського. Вибратися з летовища можна одним із двох автобусів – 96 і 61. Але жоден із них не везе напряму до центру. 96-й прямує у велетенські спальники на правому березі Дунаю, 61-й – на залізничний вокзал. Тому якщо вам потрібно у старе місто, необхідно пересідати на трамвай. Із 96-го зійти на зупинці Максиміліана Хелля і пройти 100 метрів уперед до трамвайної колії маршрутів №№ 8 чи 9. Натомість 61-м можна не доїжджати до кінцевої, а на зупинці Racianskemyto зробити пересадку на трамваї 3, 5, 7.  А можна переїхатися автобусом до самого двірця, а вже звідти до старої частини довезе трамвай №1. Усі зупинки в громадському транспорті висвітлюються в салоні на табло й дублюються гучномовцем – своєї не пропустите.

Тепер про квитки. У залі прильотів справа від виходу на вулицю стоїть автомат. Схожі, тільки портативніші, побачите і на зупинках, і навіть усередині в салонах автобусів чи трамваїв. Щоб дістатися з летовища до центру, треба вибрати годинний квиток за 1 євро 20 центів (є дешевші – на 15 хвилин і півгодини, але не встигнете доїхати за цей час). На жаль, в аеропорту не продається BratislavaCard, яка дає право не безкоштовний проїзд по місту й околицях. Вона коштує 20 євро на 72 години – і якщо ви зупинилися у Братиславі на 3 доби, то себе окупить. Якщо ж тільки на один чи два дні – економії може й не вийти, бо ціни відповідно 15 і 18 євро, а часу, щоб скористатися усіма благами, – менше. Про інші блага, окрім проїзду, буде далі. А зараз декілька корисних посилань:

Visitbratislava.com – уся інформація першої необхідності про місто з календарем подій, рекомендаціями, куди сходити, можливістю завантажити мапи;

Imhd.sk – усе про міський транспорт Братислави з мапами денних і нічних маршрутів, зупинками й інтервалами;

Hnonline.sk – дуже зручний планувальник маршрутів, якщо ви маєте намір вибратися кудись за межі Братислави.

Читайте також: SkyUp почне літати зі Львова до Одеси у червні. Розклад

Дах

Як і за все решта у Братиславі, за житло тут не потрібно викладати божевільні гроші. Наприклад, ліжко в хостелі можна знайти навіть дешевше, ніж за 10 євро/ніч. При цьому жити ви будете в самісінькому старому місті, щоправда, у 8-10-місній кімнаті. Хоча заповненість під зав’язку – це радше виняток, ніж правило. У багатьох випадках у вас може виявитися всього 2-3 сусіди. За критеріями «ціна-розташування-стан» на добрий бал заслуговують Taurus, Zeitlos, Folks.

Трохи далі від центру, але й трохи кращі умови пропонують студентські кампуси. Абсолютно легально вони надають для проживання кімнати (на 1-2-3 ліжка, душова в коридорі) стороннім особам. Ціни – у межах 11-15 євро з гостя за добу. У період канікул місця є завжди, під час навчального року – треба питати. Ось кілька посилань: Svoradov, Mladost, Mlada-Garda. Перший з них взагалі ідеальний за локацією – одразу під стінами братиславського замку.

Для пошуку апартаментів, крім загальновідомих Букінгу й AirB&B, можна порекомендувати ще 2 місцевих сайти з винайму тимчасових помешкань на короткі терміни: Ubytujsa та 1-2-3-ubytovanie. Забиваєте у пошук Bratislava – і вперед. Можна надибати двомісне студіо в центрі за 30 євро/ніч. Є ще варіант – винайняти хатку/кімнатку в Девіні. Це мальовниче чистеньке передмістя Братислави. До центру, щоправда, доведеться їздити автобусом. Але він курсує регулярно з інтервалом 15-20 хвилин аж до пізньої ночі.

Окремі номери в хостелах стартують від 30 євро/дабл/ніч, у нормальних готелях – від 40. У місті є й кілька ботелів, тобто пришвартованих до берега Дунаю корабликів. Якщо у вас міцний вестибулярний апарат і легенька хвилька тільки заколисуватиме, можна заночувати й там. Найдешевший з них – Pressburg: від 55 євро за двомісну каютку.

Читайте також: У березні Львів отримає авіасполучення з Прагою

І навіть пожити кілька днів із шиком у Братиславі реально за цілком притомну суму. Наприклад, у межах 80 євро можна зловити дабл у 4-зірковому готелі Devin з вікнами на Дунай, в ціну якого входить СПА, басейн і королівський сніданок. «Чеський соловейко» Карел Готт, президент-інтелектуал Вацлав Гавел та ілюзіоніст усіх часів і народів Девід Коперфілд зупинялися тут, відвідуючи Братиславу. Увечері ж гостей гіпнотизує підсвічений Дунай з вікна номера – як лискучий водний удав, від якого неможливо відірвати погляд.

Хліб

Словацька кухня невибаглива, але ситна. На тарілці капустниці можна протриматися від обіду до вечора – це такий густий суп з квашеної капусти з копченим, солониною і прянощами (фактично, як рідкий бігос). Порції галушок з бринзою вистачить, щоб нагодувати двох. У місті маса ресторанів, що пропонують обідній ланч у межах 5-7 євро, – шукайте в меню при дверях пункт Dennaponuka. Можна натрапити й на зовсім бюджетні пропозиції. Наприклад, дешеві й смачні дейлі-меню (в межах 3-4 євро) є у грецькому бістро Suvlaki (Krzizna, 8) на півдорозі між вокзалом і центром або в ресторані словацьких страв Mytnydomcek (Tyrsovonamestie), куди треба перейти через Старий міст із центру на протилежний берег. Але майте на увазі, що денне меню актуальне переважно у будні, по суботах-неділях більшість закладів у таке не бавиться.

Є й кілька інших дисконтів. У ресторані Slovakpub (Obchodná 62) неподалік президентського палацу власникам карток ISIC накривають студентський обід за 1 євро – картопля-фрі + запечений сир. Не витончено, але присмажений в сухарях сир. А під пиво – взагалі делікатес. Ще одне дешеве місце, зокрема й для вегетаріанців, – cалат-бар Ggringrin (Budovateľská 27), що неподалік від головної автобусної станції. Зупка від 0,70 до 1,20 за порцію, будь-яке їдло – 1 євро за 100 грамів. Зручно перекусити, якщо звідкись приїхав, а тоді вже вирушати у старе місто. За три хвилини ходу від головного двірця на вулиці Шанцова стоїть непримітна кафешка Lacinka, де готують, можливо, найкращі у місті налиснички. Сам млинець коштує 30 центів, начинка в середньому стільки ж. Чотири млинці – і голод відступить надовго.  А начинок – понад 30 різних.

Закоренілим гурманам, яким не шкода ні часу, ні гаманця на здорову їжу, варто з’їздити на Freshmarket (Rožňavká 1A) – велетенський хаб фермерської, органічної та просто смачної продукції у районі Нове Место (автобус №61 з вокзалу чи аеропорту та №63 з центру). Поряд зі сільськогосподарським ринком тут тулиться й кілька десятків ресторанів – від екзотичної кухні до стрітфуду. Куштувати можна хоч цілий день, але додому потім доведеться котитися колобком. За доброю артизанською кавою можна повернутися в сам центр – її перфектно варять у кав’ярні Fivepoints на вулиці Панській. Цвяхом меню є селфічино – це коли бариста відмальовує у горнятку з кавою фото з вашого мобільного. 3,50 євро – зате яка атракція!

Читайте також: Ernest Airlines скасовує два авіарейси зі Львова до Італії

Словаччина – країна, відома своїм пивом, але Братислава – місто, яке потопає у виноградниках. Проте народ усе ж таки активніше дудлить пиво. Бо його багато, воно смачне, різне і бюджетне: великий кухоль за середньою ціною до 1,80 євро, малий – до 1,50.  Осягнути неосяжне неможливо, тому рекомендуємо 4 «крапки», які є не велетенськими пивними конвеєрами для туристів, а камерними кубельцями для своїх:

  • LeSenk – широкий вибір крафтового пива, зокрема й закордонного – німецького, бельгійського
  • CiernyPes – класична й навіть архаїчна пивничка, низькі стелі, темні столи, чорно-білий кіт, пса не було
  • U Certa – ще одна мінімалістична кнайпа під замковими сходами, біля входу на розі сидить якийсь святий, відверто дисонуючи з вивіскою
  • Klastornypivovar – чорне пиво Ivan – це нектар!

Якщо ж ви більше виступаєте по вину, тоді є сенс вибратися в Народний салон вин (деталі – трохи нижче) або в один з приватних погребів за містом. Таких чимало уже на братиславських околицях – райони Райча і Вайнори, але ще більше в містечках Святи Юр, Пезінок, Модра. І не забудьте спитати про «франковку». Кажуть, імператриця Марія-Терезія любила приїхати у Братиславу, винайняти кращий номер у готелі Savoy і смакувати цей словацький трунок.

Читайте також: З’їли і не заплатили. Як минув день довіри у ресторанах Львова. Фоторепортаж

Видовища

UFO. Оглядовий майданчик над мостом SNP – це Ейфелева вежа Братислави. Уночі чи в ранковому тумані натурально справляє космічне враження. Щоби потрапити на борт цієї летючої тарілки, потрібно зі старого міста перейти на протилежний берег, а там ліфт підійме на висоту 95 метрів над рівнем  Дунаю. Тоді ви й відчуєте «німий ужас», як пише словацька реклама, що в перекладі означає: у вас відбере мову від захвату. Тільки задоволення це, як на Братиславу, недешеве. Безпільговий вхід – 7,40 євро, з BratislavaCard – на 1,85 дешевше. Відвідувачів розташованого на верхотурі ресторану дорогої та експериментальної кухні пускають безкоштовно. Правда, страви там стартують з 12 євро. Хіба що наперсток еспресо – за 3,30. 

Замки. У Львові Високий Замок австрійці дорозвалили, а у Братиславі – ні. Тутешній Град ефектно біліє над містом. Проте здалеку він елегантніший, ніж зблизька. Словаки любляче прозвали його перевернутим столом. Схожість є. Доступ на прилеглу територію відкритий до 24:00. Побродити під стінами та по навколишніх доріжках, при м’якому світлі та в теплому взутті – гідна ідея. Панорами із замкової гори відкриваються не гірші, ніж з UFO. А на крутих спусках, що збігають додолу, вас обов’язково заманить котрась із колоритних пивничок.

Опинившись у Братиславі, гріх не відвідати ще два замки. Із братиславською карткою це вам нічого не коштуватиме. Ближче і простіше дістатися до Девіна. Це уже не так замок, як мальовничі руїни у місці злиття Дунаю і Морави. Австрійський берег видно з вершини, як на долоні. За часів соцтабору одному відчайдухові вдалося навіть перелетіти звідси в Австрію на дельтаплані. Їхати до Девіна 24 хвилини міським автобусом №29 з-під мосту SNP – до зупинки Strbska, HradDevin. А звідти уже видно, куди йти.

Читайте також: Зберегти не можна штрафувати. Як Львів оберігає історичне середовище

Натомість Червоний Камінь – це класичний кіношний замок, один з найгарніших у Словаччині. Потрапив, наприклад, в останню екранізацію Франкенштейна. Єдине – добиратися туди складніше. Тому ділимося інструкціями. Отже, на центральній автостанції шукаєте автобус на Трнаву – найкраще той, що о 10-ій ранку, бо розрив між рейсами – 2 години. І колишетеся собі понад годину до зупинки Casta, CervenyKamen. Квиток в один бік – 2,30 євро. Тільки є один підступ. Туди автобус підвозить практично під замкові стіни, а от назад повертається іншою дорогою. Щоб не застрягнути серед ріденького лісу, слід півтора кілометра спустися дорогою вниз, до центру отої власне Части. Й автобус на Братиславу ловити вже там.

Чим «хапає» сам замок? По-перше, гігантські двоповерхові підземелля, і на кожному поверсі легко можна облаштувати органний зал. По-друге, купа чарівних дрібничок з магнатського побуту. Наприклад, розкішні позолочені гринджоли завбільшки з малолітражку. Чи кований пузатий дракончик, який вміє розкривати крильця. Пані заливали туди теплу воду з олійками, мочили ноги і робили спа.

Храми. Можна просто йти по Братиславі й зазирати у всі церковні двері, де відчинено. Таких багато. У старому місті кожна вуличка – як не Францисканська, то Капуцинська. Але точно не можна оминути головний костел святого Мартина й Модрий (тобто – Блакитний) костел. Мартинів шпиль гордо підіймається над усім містом, тож його знайдете легко. І колір у нього дуже фешн – перестиглого авокадо. Можна сказати й простіше: смарагдовий із золотими прожилками. Усередині, крім витончених старовинних вівтарів, привертає увагу ще й дуже динамічна скульптурна група зі святим Мартином у головній ролі. Він відрізає полу свого плаща для жебрака і дуже схожий на угорського гусара. Дуже незвичайні дерев’яні ложі для VIP-парафіян. Тобто ложі як ложі, але підлокітники у них – суцільний бестіарій: дракони, ігуани, їздові півні, люті собаки, вчені лиси та й таке.

Читайте також: Непал, Індонезія, Стенфорд. Три історії подорожей від Lviv Travel Club

Блакитний костел стоїть трохи збоку від центральної частини на вулиці Bezrucova. Це нетиповий для Братислави зразок пряниково-зефірної архітектури. Він органічніше вписався б у барселонський парк Гуель. Світло-сині стіни, біленькі фальбанки – церква для Барбі. Насправді – для Сісі, австрійської імператриці. Церкву начебто збудували за наказом Франца-Йосифа в пам’ять про його дружину, яку незадовго до того заколов італійський анархіст.

Музеї. Братислава пропонує класичний набір музеїв, який повинна мати кожна поважна столиця. Зведена інформація про основні – тут. А ще по деяких можна походити віртуально. І цим можна обмежитися. У віш-ліст варто порекомендувати хіба що два. Перший – це Данубіана. Острів сучасного мистецтва посеред Дунаю, сполучений з берегом лише тоненькою косою. Якщо шкода 10 євро за вхід, вистачить побродити територією довколишнього парку. Там на кожному кроці розставлені різні химери, які понавигадували словацькі (й не тільки) модерністи і які не влазять в експозиційні зали. Данубіана розташована поза межами Братислави, але автобус №90 за півгодини доправить вас на місце.

Друга гідна локація – це Музей історії виноробства. Він у центрі-центрі, у сусідньому з Ратушею палацику (Radnicna, 1). Тут же окопався й Народний салон вин, де представлено 100 найкращих винних марок Словаччини і де 90% екскурсантів ставлять фінальний акорд. До музею з BratislavaCard пустять задурно, але за дегустацію доведеться заплатити: 2 види вина – 5 євро, 4 – 9, 8 – 12.  Є опція за 23 євро – упродовж години можна скуштувати 72 сорти, але, кажуть, скористатися нею сповна ще ніхто не встиг.

Читайте також: Подорож замість бенкету. Як у львівській гімназії змінили проведення випускного вечора

Що ще? По всьому місту наставили кумедних скульптур. Ось кілька координат:

  • Ганс Христіан Андерсен і його «друге Я» – на краю Гвездославованаместя;
  • сантехнік дядя Вася вилазить із каналізації на розі вулиць Панська і Седлярська;
  • дві розпусні поштарки – зрозуміло, що на вулиці Поштовій, при перетині з Обходною;
  • троє в човні, враховуючи собаку, – на Дунайській набережній;
  • папараці за роботою – в ресторані UFO та багато інших.

Ціла галерея добротних мистецьких муралів (не підліткової мазанини) є в околицях Каменногонаместя. Мальовнича, оплетена плющем стіна з наїв-артом прилягає до собору святого Мартина з боку Руднайовогонаместя. З усіх боків багато оздоблена споруда філармонії (на площі Штура) затьмарює навіть оперний театр. У вежі Михальських воріт можна зробити фото в королівських шатах.

Ну й, нарешті, з Братислави запросто махнути на день до Відня. Колись між двома містами навіть їздив трамвай. Тепер естафету перейняли потяги й автобуси. Їх хмара. Якщо пощастить, можна придбати квиток і за 1 євро. Але звична ціна – 5 євро в один бік, що у Flixbus, що у місцевого перевізника Slovaklines. Час у дорозі – приблизно година. Проте Відень – це вже зовсім інша опера.

Бюджет

Тепер підіб’ємо кошти. Переліт на двох, плюс житло на три доби, плюс дві BratislavaCard нормально вписуються у 300 євро. Усе решта – їжа, розваги, сувеніри – калькулюйте на власний розсуд. Але ще раз не втомлюємося підкреслити: порівняно з більшістю Європи братиславські ціни дуже навіть ощадні.

Олег Дорожовець, Христина Дорожовець,

Фото авторів

Головне фото vsitury.com.ua

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Тревелблог

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!