Фото: Освіторія

Фото: Освіторія

Куди віддати вчитись дитину. Огляд приватних шкіл Львова

21147 0
Наприкінці навчального року хтось може задуматись про зміну школи для дітей, особливо з огляду на вплив карантину на освітній процес, а батьки першачків постають перед вибором першої і, можливо, єдиної школи для дитини. Тож Tvoemisto.tv пропонує огляд приватних шкіл Львова, що після закінчення видають атестати державного зразка.

У Львові є майже два десятки приватних шкіл, що мають ліцензію. Більшість із них пропонують поглиблене вивчення іноземних мов, передусім англійської, за сучасними методами, розвиток м’яких навичок, проєктну роботу тощо. Є і приватні християнські навчальні заклади.

Приватні школи пропонують невеликі класи – 15-20 дітей, комплексне харчування і зайнятість дітей після уроків у різноманітних гуртках. Окремі школи пропонують також трансфер учнів за потреби.

Чим особливі приватні школи

Під час вибору приватної школи батьки керуються бажанням, аби дитина була в безпеці, успішно засвоювала знання і мала можливість відвідувати гуртки на місці. Приватні школи пропонують різноманітні заняття після уроків: гурток театру, кулінарії, музики, дизайну, басейн, балет тощо – і все в одному місці.

Водночас у комунальних школах Львова програма повного дня є лише у 12-ти закладах і тільки для учнів початкової школи, розповідає депутатка міськради Львова і голова освітньої комісії Вікторія Христенко.

«Ринок Львова не насичений достатньою кількістю приватних шкіл, їх треба більше», – вважає вона.

Батько 8-річної доньки Роман розповідає, що віддав дитину у приватну школу, оскільки сам має досвід навчання у пострадянському навчальному закладі і хотів дати своїй дитині кращу освіту, а також забезпечити комфортне середовище.

«Середовище, у якому зростає моя дитина, має велике значення у формуванні її особистості. Крім того, мені, як батьку, важливо, щоб вона вчилася у школі, яка поділяє цінності і батьків, і дітей », – говорить Роман.

Освіта має бути якісною та різносторонньою, а знання – важливіші за формальні оцінки, додає він.

«Я іноді заздрю своїй дитині через те, що вона кожного дня з радістю іде до школи. Я у свою ходити не хотів. Я відчуваю, що школі, де вчиться моя дитина, важливі не лише кошти, що платять батьки, але й самі батьки і діти, як спільнота», – каже батько другокласниці.

Читайте також: Коли львівські школярі підуть на канікули. Перелік, дати

Наталія, мама семикласника з іншої приватної школи, розповідає, що тут вчителі встигають приділяти увагу кожній дитині. Раніше хлопчик навчався у комунальній школі, де в класі було близько 30-ти дітей, і вчителі не завжди могли вчасно реагувати на потреби кожної дитини.

«Зараз у класі сина 10 дітей. Це добре не лише через те, що вчителі можуть окремо кожній дитині приділити увагу, а й з огляду на карантинні норми, які зараз діють в країні»– каже Наталія. 

Вона також розповідає, що у школі між дітьми можуть бути конфліктні ситуації, однак вчителі швидко на це реагують і повідомляють батькам. 

Часто батьків зупиняє вартість навчання у приватній школі, що може становити понад 10 тисяч гривень на місяць. Та в Україні є можливість отримати податкову знижку кожному, хто не є ФОП-ом і працює офіційно. Вікторія Христенко розповідає, що для повернення коштів за навчання дітей батькам потрібно раз у рік подати відповідну декларацію. Сума вираховується в залежності від зарплати батьків і від того, скільки грошей вони витрачають на школу.

Тож що пропонує ринок освіти у Львові?

Початкові приватні школи

Billingual International STEM School

Це приватна двомовна школа із поглибленим вивченням технічних дисциплін (STEM – з англійської означає наука, технології, інженерія, математика). Раніше тут були лише 1-4 класи та цьогоріч відкривають набір учнів у 5-й клас.

Предмети тут викладають комплексно, роботу з учнями фокусують на вирішенні реальних проблем та предметно-практичних завдань. Навчання на 50% відбувається англійською мовою – з дітьми працюють двоє вчителів, один спілкується українською, інший – англійською.

Читайте також: До початку нового навчального року на Львівщині закриють близько 30 шкіл

Вартість навчання у початковій школі становить 9200 гривень у місяць, харчування – включене. Також потрібен внесок на купівлю книжок у 8500 грн. Більше інформації можна знайти на сайті школи.

Школа вільних та небайдужих

Це початкова школа повного дня для учнів 0-5 класів, де навчання відбувається за державними стандартами України. По закінченню навчання учні мають володіти англійською на рівні А2.

Окрім академічних дисциплін, дітей тут вчать надавати першу медичну допомогу, готувати їжу, плавати, грати в шахи тощо. Також є уроки дизайну та театрального мистецтва.

У школі є триразове харчування.

Вартість навчання становить 84 тис. грн у рік, можливі знижки за умови повної оплати. Також потрібно зробити перший внесок у 2500 грн на книжки та форму. Більше інформації – на сайті школи.

Фото із сайту школи

KINGDOM Family School

Це ліцензована приватна школа повного дня з поглибленим вивченням іноземних мов, з акцентом на ментальний і фізичний розвиток  дітей. Заклад працює за програмою Нової української школи. Окрім обов'язкових дисциплін, учні мають курси логіки, критичного мислення, фінансової грамотності, дизайну та інженерії і мистецтва.

На базі школи діє понад 10 додаткових гуртків та студій (карате, хореографія, балетна студія, шахи, робототехніка тощо). 

Також тут використовують феномено-орієнтоване навчання, STEM підхід на базі Lego foundation, проводять тематичні тижні, хвильові занурення.

Вартість навчання у школі становить 80 тис. грн на рік (10 місяців) або 8,5 тис. грн за умови помісячної оплати. Більше – на сайті школи.

Фото надане школою

Discovery Montessori School

У цій школі акцентують на вивченні математики і розвитку логіки та працюють за системою Монтессорі, що полягає у свободі рухів, виборі діяльності дитиною, вираженні нею почуттів та побудові соціальних контактів.

Тут є додаткові заняття з різних видів спорту, шахів, мистецтва й архітектури. Також тут вивчають кулінарію, гончарство, догляд за тваринами тощо. Кожен учень може самостійно обирати теми для досліджень.

У школі працюють логопед та дитячий психолог, для учнів проводять регулярні екскурсії, Дітям пропонують підготовку до школи, початкову школу. Крім того, зараз є набір у 5-6-й класи.

Вартість навчання у 1-6 класі становить 11 тис. грн у місяць з харчуванням. Більше інформації є на сайті школи.

До 11-го класу

КМДШ (Креативна міжнародна дитяча школа)

У КМДШ в навчанні використовують метод хвильових занурень для учнів 1-4 класів, коли протягом місяця усі предмети вивчаються в розрізі однієї теми. Англійську мову тут вчать з 1-го класу, а в 3-му класі обирають додаткову – німецьку, французьку чи польську.

Для учнів 5-9 класів у школі використовують проєктні занурення, інтегровані заняття – коли на одному уроці викладають два предмети, двомовні уроки.

Читайте також: Деякі львівські школи навчатимуться до липня 2021 року

Учнів 10-11 класів тут готують до ЗНО. Уроки також відбуваються у форматі дискусій, дебатів, втіленні наукових проєктів. Є заняття з фінансової грамотності.

Більшість завдань учні встигають виконувати на уроках, тож зменшується обсяг домашніх завдань.

Вартість навчання становить 18 тис. грн у місяць, туди входять підручники та авторські курси. Більше – на сайті школи.

Фото Креативна міжнародна дитяча школа

IT Step School

Це школа з поглибленим вивченням ІТ та іноземних мов (англійської, німецької, іспанської) для дітей 5-11 класів.

Для вивчення іноземних мов учнів об’єднують у групи за рівнем знань, а ІТ інтегрують у навчальний процес: є класи віртуальної реальності, лабораторії, фото та відео-студії. Школярі також вивчають програмування, дизайн, мережі, створення ігор, сайтів, розробку мобільних додатків. Учнів старших класів готують до ДПА та ЗНО.

Діти вивчають новий матеріал за допомогою гейміфікації, а домашнє завдання виконують у школі.

Вартість навчання становить 13 111 грн у місяць. Більше – на сайті школи.

Фото IT Step School

ThinkGlobal

Після закінчення школи випускники отримують два атестати – український та американський, що дає можливість вступити у навчальні заклади світу. Окрім стандартних предметів, дітей вчать фінансової грамотності, Engineering, Science and technology, мови програмування IT, Human and Word, Data Science, Social Science.

Також у школі пропонують близько 20-ти гуртків на вибір після завершення уроків.

Вартість навчання у школі на вул. Дагестанській, 24 становить 115 тис. грн у рік (9 місяців). У школі на вул. Зелена, 115а – 105 тис. грн. Незабаром відбудеться відкриття інноваційного простору GlobalKids на вулиці Малоголоськівській, 30а, де навчання коштуватиме 100 тисяч гривень.

Більше – на сайті школи.

Фото із сайту школи

Ліцей «Дивосвіт»

У навчальному закладі є початкова школа для учнів 1-4 класів, де діти отримують по 4 уроки англійської на тиждень. Учні ліцею від 5 класу мають 7 уроків англійської та 4 уроки німецької мови на тиждень.

Окрім сучасних лабораторій для дослідів і планетарію, ліцей має футбольне і волейбольне поля, тенісні корти, спортзал і тренажери, басейн.

Є і додаткові заняття: шахи, танці, футбол, вокал, робототехніка, журналістика і профкомунікації, English Club.

Вартість навчання для учнів 1-4 класів становить 7500 грн у місяць, для 5-11 класів – 8500 грн у місяць. В оплату входить триразове харчування і гуртки. Більше – на сторінці школи.

Фото із фейсбук-сторінки ліцею

Еколенд

У цій школі для 1-11 класів учні можуть вибирати напрямок навчанняІТ та математика, лінгвістика (іноземні мови) або художньо-естетичний.

Також школа пропонує можливість індивідуальної та групової роботи з психологом, заняття з логопедом та постійний тьюторський супровід.

Вивчення англійської у школі є на рівні А2 у 5-6-х класах, В1 – у 7-8-му класах та В2, С1 – у 10-11-х класах. Учнів старших класів готують до ЗНО. Є також зустрічі з бізнес-тренерами, екскурсії на підприємства.

Вартість навчання у початковій школі становить 7000 грн в місяць + 140 грн в день за триразове харчування; у середній школі – 75 тисяч в рік + 3000 грн в місяць за триразове харчування (пакет «Базовий»), 90 тисяч в рік + 3000 грн в місяць за харчування (пакет «Оптимальний»), 103,5 тисячі в рік + 3000 грн в місяць за харчування (пакет «Сімейний»). Деталі – на сайті школи.

Школа «Ерудит»

Приватна школа «Ерудит» навчає дітей 1-11. Діти вивчають три іноземні мови – англійську, іспанську та польську, а також право, природничі й точні науки, історію культури та мистецтва. Також в «Ерудиті» є різні спецкурси.

Вартість навчання у школі треба з’ясовувати індивідуально. Більше інформації можна знайти на сайті школи.

Фото із фейсбук-сторінки школи

Школа-гімназія «Шанс»

Навчання в школі-гімназії відбувається з 1 до 11 класу. Крім обов’язкової навчальної програми у школі створюють індивідуальну програму для кожного учня з урахуванням його інтересів. З 5-го класу учні можуть обирати предмет, з якого б хотіли вести науково-пошукову роботу.

У школі працюють білінгвальні класи, у яких інтегровані вивчення англійської мови та предметів природничого напрямку.

У школі додатково можна вивчати німецьку, ділову українську мову, логіку, художню творчість, дитячу світову літературу тощо.

Вартість навчання у школі треба з'ясовувати індивідуально. Деталі можна знайти на сайті школи.

Львівська українська приватна гімназія

Гімназія приймає учнів 1-4 класів у початкову школу «Альфа» 5-11-го класу. Для школярів 5-7-х класів у навчання закладено основи гуманітарної та загальної культури, навчання проводиться за державними програмами.

Для учнів 7-11 класів у школі вводять обов’язкові курси за вибором учнів. Учнів 10-11 класів поділяють за профілем навчання – вони можуть обрати медико-біологічний чи економіко-правничий напрям.

Вартість навчання у гімназії потрібно уточнювати в адміністрації. Більше на сайті школи.

Приватна середня загальноосвітня школа «Перспектива»

У школі навчаються учні 1-11 класів. «Перспектива» спрямована на поглиблене вивчення іноземних мов – англійської та німецької. Крім того, у школі STEM-орієнтований підхід до навчання (STEM – з англійської означає наука, технології, інженерія, математика). У програмі навчального закладу є такі предмети, як ментальна арифметика, риторика, логіка, фінансова грамотність та інші.

Вартість навчання у школі становить 40 тисяч гривень на рік (включене дворазове харчування). Детальніше дізнатись про школу можна з її фейсбук-сторінки або сайту.

Фото із фейсбук-сторінки школи

Школа Дружня до дитини

У школі наразі навчаються діти 1-7 класів. Навчальна програма побудована на методиках STEAM (природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering), мистецтво (Art) та математику (Mathematics). Школа розвиває у дітей soft skillsлогіко-математичну організацію мислення, креативність тощо. У школі є можливість відвідувати гуртки програмування, робототехніки, балету, дизайну та інших. 

Вартість навчання у школі становить 13 тисяч грн у місяць. Детальніше дізнатися про школу можна на сайті

Фото із фейсбук-сторінки школи

Християнські приватні школи

НВК школа-гімназія святої Софії

Школярі 1-4 класів тут вчаться за методикою читання «від тексту до букви» Якова Чепіги – дітей вчать розпізнавати слова як цілі одиниці і не пояснюють буквено-звукових співвідношень. А також – за методикою Монтессорі. Дітей вчать працювати в групах, парах та індивідуально, практикують проєктну діяльність.

Читайте також: Без меж. Як дистанційне навчання впливає на психіку дітей і підлітків

Для дітей 5-9 класів у школі є програма лідерства, де школярів вчать виробляти корисні звички, визнавати свої помилки, вчать відповідальності тощо. Крім того, у школі використовують медіацію і вчать розв’язувати конфліктні ситуації.

Є також мовні табори з носіями. Окрім того, школа святої Софії практикує проведення днів духовної віднови і поїздки за кордон для обміну досвідом.

Вартість навчання становить 58 800 грн у рік. Більше – на сайті школи.

Фото із фейсбук-сторінки школи

Християнська школа «Перлина»

Це початкова школа для дітей 1-4 класів з поглибленим вивченням англійської мови. У школі є група продовженого дня, також – повноцінне харчування. Під час дозвілля школярі можуть ходити на танці, малювання, шахи, комп’ютерну грамоту й образотворче мистецтво.

У школі кажуть, що орієнтуються на визначення унікального стилю кожного учня і його здібностей. Навчальний заклад зосереджує свою увагу на розвитку критичного та логічного мислення, а його пріоритетом є учнівське зрозстання у трьох джерелах пізнання – розумі, почуттях та вірі.

Вартість навчання становить 4 тис. грн у місяць. Більше – на сайті школи.

Tvoemisto.tv наголошує, що огляд зроблений на основі інформації з відкритих джерел. Якщо ми не згадали про якусь із приватних ліцензованих шкіл Львова, просимо читачів додавати інформацію у коментарях.

Софія Шавранська

Фото Unsplash та з сайтів шкіл 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!