Наталія Колядко. Фото: ЕРАМ

Наталія Колядко. Фото: ЕРАМ

Що таке культурний код бізнесу та як його створити

5606 0
Безліч бізнесів турбують питання: як знайти свого спеціаліста, як втримати його та допомогти йому розкрити свій потенціал. А спеціалісти, у свою чергу, шукають ідеальну компанію із надихаючою корпоративною культурою.

Про це розповіла організаційна коуч та експерт з управління людським капіталом Наталія Колядко, яка співпрацює з ІТ-компанією EPAM, з внутрішнью культурою якої ми і познайомимось.

Нещодавно Наталія Колядко стала випадковим свідком розмови двох молодих спеціалістів – міленіалів, які обговорювали потенційного роботодавця. Разом із важливістю отримання хорошого доходу, вони жваво обговорювали атмосферу всередині компанії. Врешті-решт хлопці поставили гроші та культуру на одні терези. І це відповідає останнім трендам у пошуку роботи серед молодих людей, які все більше цінують позитивну культуру на робочому місці.

Читайте також: Бути наївними і здоровіше харчуватись. Чого можна повчитися у львівських ІТ-фахівців

Внутрішня атмосфера – саме так можна стисло описати корпоративну культуру. Це не лише формальні, зафіксовані письмово правила і норми. Культура – це і неформальні речі: стиль спілкування, толерування або несприйняття окремих дій.

«Слід будувати культуру, що відповідає бізнес-цілям. Те, що бізнес декларує, і те, що втілює в життя щодня, має збігатись. Тоді компанія буде притягувати людей, яким близькі її цінності, і не сприймати тих, кому вони чужі», – каже Наталія Колядко.

Щороку експерти з управління бізнесом Comparably складають рейтинг найкращих компаній за корпоративною культурою. За результатами 2018 року більшість учасників цього рейтингу – це технологічний бізнес. Саме він сьогодні задає тренди для компаній інших сфер.

Так, досліджуючи різні компанії, можна виявити певні маркери або притаманні тільки їй культурні особливості. Внутрішня атмосфера стала драйвером досягнення бізнес-результатів. Ось декілька прикладів всесвітньо відомих компаній.

Наразі Google фактично став синонімом слова корпоративна культура. Створення комфортних умов праці для фахівців компанії незалежно від країни – це основа її культури. Неймовірна турбота про вирішення побутових дрібниць, не кажучи вже про робочі питання, вражає. Перукарня, дитячий садочок, пральня, різноманітна кухня тощо – передбачено усе, щоб побут не відволікав від роботи.

Читайте також: OpenSpace, спортзал і масажний кабінет. Чим дивує львівський офіс ЕРАМ

У Twitter кожен співробітник відчуває себе частиною бізнесу, який приносить користь. Ніхто не полишає задачу, поки вона не завершена.

Компанія Zappos, в першу чергу, відома не своєю продукцією (взуттям), а своєю культурою. Усі процеси в ній зводяться до бажання зробити клієнта щасливим. І компанія успішно це робить. Клієнтоцентричність є культурним кодом цього бізнесу.

«Якщо щось не так із досягненням цілей, бізнесу слід замислитись – що в нас зі стилем лідерства, з комунікацією – і впливати на ці речі», – каже Наталія Колядко.

На своєму досвіді співпраці з багатьма компаніями вона вивела власну формулу створення культурного коду:

  • дотримання спільних цінностей членів команди;
  • підбір співробітників з певними особистісними якостями;
  • створення умов для розвитку талантів.

Поєднання цих компонентів, на думку експертки, створює підґрунтя для постійного розвитку бізнесу, а отже, і досягнення цілей.

Читайте також: Що слід розвивати майбутнім програмістам ще у школі

Як ця формула працює в міжнародній ІТ-компанії EPAM, що має представництво у Львові? EPAM є провідним світовим постачальником послуг з розробки програмного забезпечення і цифрових платформ. З компанією співпрацюють понад 30 тисяч експертів у понад 25 країнах у Північній Америці, Європі, Азії й Австралії. На території України офіси компанії розташовані у Києві, Львові, Харкові, Дніпрі та Вінниці. Понад 6 000 українських програмістів залучені до міжнародних проектів компанії.

Цінності, які поділяють тисячі людей 

EPAM втілює свої корпоративні цінності не за класичною моделлю, у якій цілі розбиваються на кроки і спускаються зверху, а за моделлю OKR (Objectives and Key Results). Це одна з найкращих світових практик менеджменту, що вперше запроваджена в Intel, а набула популярності завдяки Google.

«Ця методологія полягає в тому, що кожен підрозділ створює власні цілі відповідно до глобальних трендів. Вона – про індивідуальність, про те, щоб надихати людей на створення власних гнучких цілей та знаходити шлях до реалізації», – пояснює Наталія Колядко.

Читайте також: Ми не мали в кого вчитись. Як починала одна з найбільших ІТ-компаній Львова

Саме спільні принципи дозволяють компаніям та працівникам краще розуміти один одного та робити бізнес успішним. Свого часу EPAM сформулювала 5 основних цінностей, якими об’єднана багатотисячна команда в усьому світі.

1. Цінувати індивідуальність, а відтак – індивідуальний підхід до ІТ-спеціалістів. Так велика та добре структурована компанія намагається зберігати культуру стартапу. Адже саме зі стартапу розпочиналась її історія. Тут кожен може запропонувати ідею і втілити її.

2. Прагнути досконалості. Йдеться передусім про якість продуктів і сервісів для клієнтів, а також про вимогливість і самокритичність. Тому ІТ-спеціалісти постійно заохочують один одного до пошуку та ухвалення найкращих рішень, змагаються на внутрішніх хакатонах.

3. Фокусуватися на клієнті. Реалізація цієї цінності на практиці вплинула на те, що сьогодні одним із напрямків бізнесу компанії є технологічний консалтинг, а не лише пропозиція аутсорсинг-продуктів.  

4. Діяти чесно і прозоро, за правилами і домовленостями – від локального законодавства до внутрішньої культури офісу.

5. Діяти як команда. Це проявляється в постійній співпраці, у створенні команд із спеціалістів різних рівнів, з різними функціями та з різних куточків світу, де є офіси компанії.

Ідеальний командний гравець – хто це?

При формуванні команди, окрім професійних навичок, у EPAM цінують та заохочують особистісні якості спеціалістів. У цьому випадку в нагоді стають характеристики командного гравця, описані експертом з лідерства, бізнес-тренером та автором бестселерів із побудови сильної команди Патріком Ленсіоні. Більше ознайомитися із його підходами можна, прочитавши його книги «Ідеальний командний гравець» та «5 вад у роботі команди». За версією Ленсіоні ідеальний командний гравець має три характеристики:

  • Hungry – людина, сфокусована на досягненні результатів, яка робить більше та хоче постійно вдосконалюватись.
  • Humble – це людина, яка не звеличує себе над іншими, вміє визнавати свої сильні і слабкі сторони та помилки. Така людина не ставить власні цілі вище командних.
  • Smart – людина, кмітлива та гнучка у стосунках з іншими. Вона відчуває, що, кому і коли сказати, як донести ідею.

Як розвивати таланти?

ІТ-фахівцю не достатньо просто вміти писати код, особливо, якщо він хоче розвиватись як менеджер. Він має розвивати навички персональної взаємодії. У сучасному світі вони є надважливими. Допомогти в цьому можуть зовнішні бібліотеки та курси, величезна внутрішня база онлайн та офлайн-тренінгів, освітні заходи та конференції тощо. Усе це надає EPAM. Головне – мати бажання рухатись уперед.

Читайте також: Як перестати навчати за календарем та розвивати креативність

«Сьогодні усі отримані знання потрібно адаптувати до наших реалій. Тому в нас існують програми меніторингу і наставництва – і щодо технічних питань, і щодо менеджерських та лідерських компетенцій. Можна знайти собі ментора в межах компанії в будь-якому куточку світу. Це може бути директор якоїсь локації, який допоможе поставити цілі і скласти план з їхнього досягнення та супроводжуватиме на цьому шляху», – зазначає Наталія Колядко.

У компанії є і свої коучі. Вони працюють як з групами, так і індивідуально для розв’язання труднощів, що можуть виникнути під час роботи над проектом. Випадки, коли хтось працює непродуктивно, – поодинокі.

Ще одним способом мотивації в EPAM є релокація – тобто переїзд спеціаліста на роботу в офіс компанії в іншому місті чи країні. За словами Наталії Колядко спеціалісти мають можливість переїхати до Європи чи до США, адже компанія допоможе їм у цьому, а головне – заохочує користуватись можливостями міжнародного бізнесу та розвиватись у різних напрямках.

Якщо спробувати описати культурний код компанії кількома словами, то це буде безперервне навчання та вдосконалення.

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!