avtosos.kiev.ua

avtosos.kiev.ua

Купити авто в Європі. Як через новий закон виник ажіотаж на кордоні і ринку

6833 0
На кордоні між Україною та Польщею формується кількакілометрова колона автівок, які люди планують ввезти в нашу країну, користуючись скасуванням митних платежів на автомобілі з ЄС. Тvoemisto.tv з’ясувало, якими будуть основні тенденції на авторинку, як зміниться ціна на вживані автомобілі з Європи, а також, які проблеми виникають у волонтерів, що забезпечують машинам армію, через ажіотаж на кордоні.

«Бажання отримати дешевше авто блокує отримання допомоги для фронту. Потрібні воякам вантажі понад добу стоять на кордоні. Ми просимо допомогу у цілого світу і самі затримуємо її. Якщо не встоїть Україна, на ввезених в ці дні авто будуть їздити не ті, хто нині прагне перетнути кордон, а орки. Українці! Пропускайте гуманітарну та волонтерську допомогу вперед», – закликав сьогодні нардеп та історик Володимир В'ятрович, опублікувавши знімки із колонами авто на кордоні.

Фото зі сторінки Володимира В'ятровича у Фейсбуку

Чому виникли черги?

Закон, який дозволив безмитне ввезення автомобілів, набув чинності 6 квітня. За ці два тижні на Львівщині розмитнили 2 330 автомобілів, понад 800 із них – лише за останні три дні, що свідчить про зростання попиту. На кордоні через це формуються черги, каже у коментарі Тvoemisto.tv речниця Львівської митниці Тетяна Самотий.

Читайте також: Треба розвивати індустріальні зони. Роман Матис про релокацію та економіку Львівщини

«Дуже багато людей захотіли скористатися спрощенням і придбати собі автомобіль за кордоном, тому на кордоні утворюються черги. Розмитнення відбувається на внутрішніх постах, на постах на кордоні цього не роблять. На кордоні власник авто має лише подати через брокера попередню митну декларацію в електронній формі. Її бажано підготувати заздалегідь. А всі розмитнення, повторюю, відбуваються на внутрішніх постах Львівської області: переважно в Городку і Зимній воді. Сам процес розмитнення триває від години до трьох», – розповідає вона.

Тетяна Самотий запевняє, що затримки на кордоні пов’язані більшою мірою з напливом людей, а не з труднощами при оформленні документів.

Що змінив новий закон  

Із початком війни в Україні спростили процедуру ввезення автомобілів. Це стосувалось автівок, які були гуманітарною допомогою. Їх ввозили, додаючи до митної декларації дозвіл обласної військової адміністрації. Також українцям дозволили відтерміновувати сплату мита. А з 6 квітня, згідно з новим законом, імпорт автомобілів узагалі звільнили від ввізного мита, акцизу та ПДВ. Тож тепер без оподаткування можна розмитнити легкові автомобілі, кузови, причіпи і напівпричіпи до них; мотоцикли, транспортні засоби для перевезення 10 осіб і більше, а також вантажівки.

Скасування мита, акцизу і ПДВ на ввіз автівок стосується лише фізичних осіб, для юридичних залишається акциз, який часто, особливо на старіші авта, може бути більшим, аніж вартість самого автомобіля. Закон цей тимчасовий – діє лише на період воєнного стану, і саме ця тимчасовість може створювати додатковий ажіотаж, пояснюють експерти.

 Чи суттєво зміниться вартість?

«Насправді, автомобіль тепер має значно більшу цінність, аніж до війни», – каже автомобільний експерт, голова Інституту дослідження авторинку Станіслав Бучацький. Він додає, що нині авто нерідко рятує життя, відіграє ключову роль у логістиці.

«Зрозуміло, що скасування податків вплине на ринок. Але тимчасовість цього закону не дає можливості чітко прогнозувати. Зараз активізуються люди, які раніше думали, чи купувати авто. Тепер у них з’явилася можливість за гроші, на які вони розраховували, пригнати машину в кращому стані, новішу, з меншим пробігом. Водночас тимчасовість закону не дасть цінам на автомобілі обвалитися, бо частина «гравців» привезуть їх та намагатимуться притримати, допоки не введуть мито знову і не зросте ціна», – припускає експерт.

Читайте також: Водії легкових авто на час війни можуть керувати вантажівками

Станіслав Бучацький каже, що загалом ціни на авторинку в Україні знизяться плавно на 20-30% порівняно з довоєнним часом, але це стосується не всіх авт, а лише тих, які й до того були популярні серед покупців у ЄС: «Фольксваген- Гольф», «Фольксваген Пасат», «Опель-Зафіра», «Форд-Фокус» тощо.

Експерт запевняє, що 60% авторинку в Україні – це авта вартістю від 5 до 8 тисяч доларів. Так було до війни, так є тепер. Він додає, що люди і далі купуватимуть автівки в такому ціновому діапазоні, утім завдяки новому закону за ці ж гроші зможуть купити «молодші» або кращої комплектації.

За словами Станіслава Бучацького, за приблизними оцінками фахівців українського авторинку, вибув понад мільйон автівок: багато хто з їхніх власників виїхав за кордон, решту понищили російські загарбники. Але авторинок поступово оживає.

На європейському ринку ціни на автомобілі ростуть. Це почалося з настанням пандемії коронавірусу, згодом на це вплинула нестача напівпровідників, тому скасування мита, акцизу і ПДВ на ввіз авт експерт вважає чудовою можливістю для українського ринку.

«Українці є учасниками європейського ринку, вони ще більше підвищують попит на авта, тож ціна може ще трохи збільшитися. Але є певна категорія автомобілів, яка не має попиту в Європі. Це старші авта і дизельні. В Німеччині, для прикладу, діють суворі екологічні стандарти, в деяких містах забороняють в’їзд у центр автомобілям, які їх порушують, тому ці машини продають», – каже він.

Проблеми у волонтерів

Через ажіотаж із автомобілями на кордоні ускладнилася купівля їх для ЗСУ. Львівський підприємець Роман Зафійовський, який допомагає армії у цій справі, певен, що закон про скасування мита є необхідним, але потрібен інший підхід митниці до його виконання, інакше потерпатимуть волонтери, через черга на кордонах потрібні воякам вантажі йтимуть суттєво довше. 

«За інформацією керівників із Тростянця, коли відступали російські війська, то практично весь колісний транспорт понищили – приватні автомобілі, вантажівки. Мерія каже, що нема чим возити продукти, немає чим їхати на відновлення електро-, водопостачання. Це диверсія. Зрозуміло, що Київ це знав. Цей закон дає можливість безмитно ввозити транспорт, тому він правильний. Бо якщо ми втратимо мобільність, то втратимо все», – пояснює підприємець.

Читайте також: У Львові для вантажівок заборонили в'їзд у місто

Витрати часу на переправлення автомобілів для ЗСУ, продовжує він, суттєво збільшилися.

«Були часи, коли машини для армії можна було перевезти через кордон за годину, а зараз на це треба годин п’ять, інколи навіть більше. Митниця мала б упорядкувати процес, але чомусь не робить цього. Та варто подумати, як віддати перевагу гуманітарній допомозі, виділити окремий митний перехід. Однак що стосується приватних потреб громадян, то, може, і гріх так казати, але в нас війна, а в цій ситуації колективні інтереси мають переважати над особистими!» – наголошує він.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!