ілюстративне фото: like.sumy.ua

ілюстративне фото: like.sumy.ua

Що потрібно перевіряти перед купівлею житла. Перелік реєстрів та документів

41766 0
Найголовнішим під час придбання житла залишається перевірка необхідних дозволів, права власності чи декларації на будівництво. Адже неважливо, де купуєте квартиру і за скільки, якщо документи недійсні.

Tvoemisto.tv дізналося, як безпечно придбати квартиру на вторинному ринку і в новобудові у Львові, а також на що варто звернути увагу при купівлі й оформлення документів.

Вторинний ринок

«Коли йдеться про купівлю квартири, добре знайти людину, яка б відповідально й фахово вела справи з документами. В ідеалі цим супроводом міг би зайнятися ріелтор. Якщо купуєте не через ріелтора, тоді можна звернутися до нотаріуса. Окрім цього, зараз є можливість перевірити більшість документів у електронних реєстрах самостійно», — розповідає Tvoemisto.tv директор агентства «Галицька Нерухомість» Роман Юськів.

За його словами, перед купівлею житла на вторинному ринку потрібно перевірити:

  • Особу продавця/власника або власників квартири. Перш за все, переконайтеся, що продавець має всі права на продаж майна. Якщо він ­— не власник, а лише представник інтересів, то повинен мати документ, що засвідчує його повноваження. Наприклад, довіреність, за якою можна перевірити особу власника.
  • Наявність права власності та інших документів. Уважно перегляньте документи, що підтверджують право власності. Це може бути витяг з Реєстру речових прав на нерухоме майно або свідоцтво про право на спадщину. Ще є технічний паспорт на квартиру. Тільки просіть у продавця оригінали, добре їх вивчіть та переконайтеся, що вони відповідають всім вимогам законодавства.
  • Відсутність заборгованості. Важливо знати, що попередні мешканці не заборгували кошти, наприклад, за отримання комунальних послуг. Достовірні дані можна отримати безпосередньо від підприємств, які надавали ці послуги.
  • Чи квартира не є об’єктом судового розгляду. Це легко перевірити в Єдиному державному реєстрі судових рішень, вказавши адресу квартири на сайті.
  • Чи квартира не є під заставою або арештом. Можна перевірити самостійно на сайті Кабінету електронних сервісів Міністерства юстиції України або звернутися до нотаріуса.

 

Первинний ринок

На первинному ринку квартири часто продають ще до завершення будівництва, що передбачає низку ризиків для покупця. За словами виконавчого директора Асоціації західноукраїнських забудовників Юрія Мартинюка, будь-яка новобудова має відповідати трьом критеріям:

  • Об’єкт має будуватися на земельній ділянці, яку компанія-забудовник використовує законно — наприклад, на правах приватної власності чи оренди. Варто перевірити документи, що підтверджують ці права.
  • Мати чинні містобудівні умови та обмеження, видані міською радою. Їх можна перевірити на сайті ЛМР за посиланням.
  • Мати дозвіл на початок будівельних робіт від інспекції Держарбудконтролю, перевірити наявність якого можна на сайті ДАБІ.

Перевірити самого забудовника можна в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за посиланням. Крім того, на сайті Асоціації західноукраїнських забудовників періодично оновлюється мапа незаконних новобудов.

Для написання матеріалу використано Цивільний кодекс України та ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!