«Лідерство в період глобальних викликів». Скромність, стресостійкість та смиренність

4645 0
Бізнес у часи коронавірусу хоче мати глибокий аналіз, як потрібно поводитися у критичних умовах, як надихати, вести за собою людей, тримати удар. Про це, а також про справжні цінності – у бізнес-сніданку Break West «Лідерство в період глобальних викликів», який модерував його організатор Володимир Глащенков. Tvoemisto.tv відібрало найбільш цікаві тези спікерів.

Найкраще до лідерства готові у силових структурах

Андрій Рождественський, викладач Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS), виконавчий директор Центру Лідерства УКУ, бізнес-консультант

Якщо говорити про лідерство в критичних, кризових ситуаціях, то мабуть найкраще до цього підготовлені силові структури. В першу чергу, військові. Є багато унікальних речей, які можна брати в бізнес.

Є два типи викликів. Перші, так звані технічні виклики, на які ми знаємо як реагувати і на них у нас є експертиза. Інший тип викликів – адаптативні. Це ті з якими нам стикатися не доводилося. Наприклад, як достукатися до споживача, який закритий на карантині. Важливо це розуміти, оскільки ефективною реакцією лідера (-ки) на них має бути різною.

Чим більше йде зростання складності і невизначеності, тим більше змінюється стиль управління, який треба використовувати. Для прикладу, у критичній ситуації застосується наказовий метод. Треба діяти швидко – як йдеться в трактаті Сунь Цзи подібно хижому птаху, який падає на свою жертву.

У військовій справі і бізнесі є критичними – швидкість і гнучкість. Без цього кризу не пережити. Швидкість потребує делегування – якщо ви не передаєте на різні рівні прийняття рішень, то багато втрачаєте часу.

При одноосібному управлінні у вас втрачається гнучкість, оскільки людина може видати тільки певний, обмежений набір ідей. Також одноосібність збільшує ймовірність помилки.

Візія бізнесу і компанія повинна постійно навчатися

У військових є стратегічний намір, у бізнесі – це візія. Якщо про неї у компанії знає прибиральниця, то про не знають усі.

Найбільший бар’єр у компанії – це середній менеджмент, який не погоджується. У такому випадку отримуємо дисбаланс. Має бути сформована організаційна культура, однак якщо ви взялися за неї тільки зараз, то вона вам допоможе тільки під час наступної кризи.

Організація повинна постійно навчатися і повинен бути особитий приклад лідерів. Це формує організаційну культуру і допомагає виставляти пріоритети при прийнятті рішень.

Прозорість і підзвітність – усе важливе має виходити від першої особи. Якщо у вас щось погано, то має говорити гендиректор, а не курилка. Усі радикальні, непопулярні рішення повинні йти від керівництва.

Коли відповідальність розмита, то кожен член команди може не допрацьовувати. І в такому випадку починають падати показники. Під час роботи в онлайні – цей феномен зростає.

Є таке поняття широта комунікацій. Важлива особиста зустріч. Візуальне зображення в zoomі, скайпі чи ще де небудь – це вужча історія. Також важливо координувати використання спільних ресурсів між різними командами. Особливо це важливо зараз, інакше виникають ситуації, які можуть обрушити якусь подію.

У військових є таке правило – неправильно прийняте рішення, краще за його відсутність. Ми маємо не боятися приймати рішення. З іншого боку – є адаптативні виклики, коли швидке прийняття рішень є непотрібне і небезпечне. Важливо не те, хто перший вистрілить, а хто першим влучить. Військова справа та бізнес під час кризи потребують дуже якісної аналітики.

Смиренність – одна з лідерських чеснот

Управління оптимізмом – це критичний ключ до роботи з командою. Не давати впадати командам в безнадію, а також не дозволяти дитячий оптимізм. Потрібно смиренно, без сильної прив’язки відноситеся до самого процесу.

Смиренність – одна з лідерських чеснот, яка дозволяє досягати успіхів. Вона є важливою для подолання кризи, однак ми нею нехтуємо.

Генетично ми готові до будь якого розкладу, але чи зможемо впоратися, усе залежить від того, що ми собі в голову запаковуємо.

Коли криза закінчиться, маємо бути на сильних позиціях

Тарас Кіцмей, співзасновник та член ради директорів IT-компанії SoftServe

Якщо ми надаємо сервіси у сфері телекомунікацій – то не відчуємо спаду, можливо навіть є ріст. Якщо є сфера ігор, то теж спаду немає. Люди зараз більше дома, людство стає більш молодшим. Якщо туризм, транспорту то, мабуть, відчуємо.

Ми позиціонуємо себе у світі, як індустрія з високою доданою вартістю. Даємо своїм клієнтам стратегічні рішення. Якщо, для прикладу, якийсь ресторан має стратегічне рішення, то якщо навіть через кризу він призупинив її виконання, то не думаю, що він пізніше відмовиться від її виконання.

Індустрія зростала 20% в рік, зараз ріст зупинився – є проєкти, які падають і нові проєкти, які беремо.

У розподіленому режимі ми працюємо уже кілька років. Тільки у Львові 12 офісів. Ми не збираємося в одному офісі, бо це неефективно. Інфраструктура розроблена таким чином, що легко працювати у віддалених режимах. Перш за все, це система телекомунікацій. Усе продубльовано, починаючи з управління персоналу чи як ми міряємо задоволеність персоналу та як працюємо з клієнтами.

Під час кризи стратегія наступна – вона рано чи пізно пройде і тоді ми маємо бути на сильних позиціях. Для нас це означає: 1. По-максимуму зберегти клієнтів; 2. Залишатися сильною командою.

Необхідно розробити сценарії, які на цей період здаються найбільш ймовірними. «Існуючий сценарій», а також «Існуючий сценарій мінус 1», «– мінус 2»… Важливо їх розробити наперед, бо часто, щоб їх запустити потрібно проговорити з клієнтами, постачальниками.

Лідер має уміти запалювати людей

Робота з персоналом. В кризу змінилося те, що є проєкти, які зникають, а є ті, які зростають. І у цій ситуації не завжди можна знайти роботу, для тих, у кого він зник. Головне завдання – зберегти сильних людей.

Лідерів завжди треба розвивати в компанії. Це довгостроковий процес. Це зміна філософії їхнього життя.

Лідер повинен мати візію, куди він веде свій колектив. Уміти запалювати людей, мати професійну волю. Він завжди зберігає холодну голову, бачити вихід, коли з’являються нові виклики і реагувати на них Для нього дуже важлива емпатія. Це вміння побачити світ з точки зору свого співрозмовника.

Є стратегічні лідери – вони дуже важливі для компанії. І тоді, коли криза проходить ти маєш багато ступенів свободи, щоб йти вперед.

Популізм і скромність, стресостійкість та смиренність

Андрій Рождественський, викладач Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS), виконавчий директор Центру Лідерства УКУ, бізнес-консультант

У світових лідерів занадто багато популізму. Мало цілісності. Це коли рішення повинні відповідати цінностям та принципам людини. Це може не сподобатися якійсь частині електорату. Але справжній лідер діє саме так.

Скромність, стресостійкість та смиренність дуже корелюють з его. Представник бізнесу, який досягнув усе своїми силами, яка підтримує ці цінності, яка цінує людей, цю кризу пройде з миром. Навіть втративши бізнес, вона усе поверне.

В Україні бракує поваги до людей бізнесу

Тарас Кіцмей, співзасновник та член ради директорів IT-компанії SoftServe

Є компанії системні і не до кінця. Частина компаній з’явилися в силу випадку. Власники, топ-менеджери компанії мають бути відкриті до всього нового, і розуміти, що постійно йде міграція цінностей. Дивитися на крок наперед. Багато компаній цього не роблять і є вразливі.

В українському суспільстві бракує поваги до людей бізнесу. Потрібно старатися зробити бізнес, отримати досвід. На жаль, в Україні цього немає.

Бути лідером, бізнесменом, топ-менеджером – це не тільки розвивати бізнес, це є позитивний вплив на суспільство.

Потрібно слухати більше людей, які роблять реальні справи, а не розказують про дуже класне майбутнє. Не можу слухати того, хто це робить, але при цьому нічого не може сказати про своє минуле. Соціальна відповідальність має бути дуже високою.

Я дуже вірю в Україну

Володимир Глащенков, організатор бізнес-сніданку Break West

Я дуже вірю в Україну. Вірю, що спільними зусиллями, маючи біль від великих викликів, в тому числі найбільшого, пов’язаного з Covid-19, ми почнемо змінювати Україну.

Потенційно швидше можемо адаптуватися до того, що відбувається у світі, бо на відміну від розвинутих країн, де інституції працюють, ми вміємо покладатися тільки на себе. І це має допомогти українському бізнесу, людям не опустити руки, а розвиватися.

Проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи» здійснюється в рамках Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!