Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

Львів гуде. Чи готові підприємці ділитися генераторами та як отримати компенсацію

1710 0
Tvoemisto.tv дізналося, чи готові підприємці об'єднатися і купувати один генератор на кілька закладів та поговорило з Центром підтримки підприємців про те, як отримати ваучерну допомогу і що для цього треба.

У Львові через постійні вимкнення електроенергії підприємці змушені купувати генератори або акумулятори, щоб забезпечити функціонування аптек, кафе, ресторанів і магазинів. Отож, коли немає світла, в центрі міста, зокрема на площі Ринок, чути гуркіт генераторів. 

Попри користь для підприємців, вони все ж таки завдають шкоди екології міста. Як зазначила в програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» керівниця управління екології Олександра Сладкова, використання генераторів суттєво погіршує стан повітря у Львові. 

«Рівень оксиду вуглецю був дуже перевищений над Україною. Генератори продукують його дуже багато», – сказала вона. 

Водночас, попри велику кількість генераторів, підприємці поки не готові об’єднуватися й купувати один генератор на кілька закладів. 

«Раніше ми думали про купівлю одного генератора із сусідами, але залишили цю думку, бо це як одна машина і декілька водіїв. Так буде дуже складно. Це про відповідальність кожного. Хтось буде споживати більше, а хтось менше», – вважає власник львівської мережі «Світ кави» Маркіян Бедрій. 

І додає, що насправді великі генератори дуже дорогі. Тож їм, наприклад, вигідно поставити два маленькі, якось з’єднати їх, аніж купувати один великий: 

«Великий генератор потребує ще й багато місця. А якщо це в історичному центрі, то ми ж не можемо поставити таку величезну машину біля катедри. З маленьким легше: його можна тримати в самому закладі і виносити надвір за потреби».

У холдингу емоцій «!FEST» в коментарі Tvoemisto.tv кажуть, що генератори використовують у більшості закладів – десь меншої потужності, десь більшої. Хоча є випадки, коли під час відключення електроенергії обходяться без них. 

«Оскільки наш холдинг доволі великий, ми часто ділимо один великий генератор на кілька своїх закладів. У «!FESTREPUBLIC» всього два генератори забезпечують усю територію, різні події, вистави, івенти, роботу офісу, пивоварні, пекарні, виробництво одягу «Авіація Галичини» і ресторан «Реберня». Тобто потужність декількох генераторів забезпечує багато різних потреб. З іншими компаніями таке не практикуємо. І це не питання вигоди, а радше відповідальність і розуміння потреби. Коли один генератор об’єднує наші заклади, то можна швидко домовитися і врахувати економіку цих локацій. Якщо ж ділитися з іншими компаніями, то це завжди додаткова комунікація й непорозуміння», – коментують вони. 

Читайте також: Як безпечно підключити генератор у будинку. Пояснення

Депутат ЛМР Олекса Возняк у коментарі Tvoemisto.tv каже, що проблема з великою кількістю генераторів насправді є. Місто знає про неї і про те, що забруднюється повітря. Але, на його думку, Львівська міськрада взагалі не втручається у це:

«Тобто зараз фактично жодним чином не врегульовані правила встановлення генераторів, їхній оптимальний режим роботи, рівень шуму та якість. Колись схожа ситуація була з промисловими кондиціонерами, які заважали своїм шумом містянам, але це теж ніяк не вирішили. А розгляд питання використання генераторів узагалі ще не починали»

Олекса Возняк каже, що у Львові працює Центр підтримки підприємництва. По додаткову консультацію підприємці можуть звернутися саме туди. Крім того, він має гарячу лінію, яка створена також для консультації, зокрема з приводу використання генераторів. Метою було надання інформації щодо вибору потрібного генератора для бізнесу або ж про те, як правильно його експлуатувати. Однак насправді туди телефонують тільки з приводу фінансових питань. Підприємці звертаються на гарячу лінію цього центру переважно щодо програми часткової компенсації вартості генераторів: як узяти участь і як отримати кошти.

Кому у Львові надають ваучерну підтримку в придбанні генератора

Потужність генератора, відповідно до ухвали Львівської міськради, має бути не меншою за 3 кВт, адже такий генератор зможе забезпечити середній заклад, що має площу від 30 метрів квадратних. Що стосується максимальної потужності, то обмежень немає, пояснюють Tvoemisto.tv в Центрі підтримки підприємництва і додають, що підприємці не звертаються по роз’яснення, як правильно обрати генератор, а лише подають заявки на отримання ваучера.

Там також зазначили, що відшкодування частини вартості можна отримати не за тільки генератори, а й за акумуляторні зарядні станції. Однак, за даними Центру підтримки підприємництва, представники бізнесу завжди обирають генератори. 

«Звернення, які ми отримуємо, стосуються тільки генераторів. Можливо, вони мають більшу потужність і їх вистачає на довше. Якщо це пекарня або, скажімо, ресторан, у якому постійно працює кухня, то їм треба багато електроенергії», – кажуть у коментарі.

Читайте також: Компенсацію за генератори у Львові зможуть отримати не лише кафе і магазини

Одержати ваучерну підтримку можуть і фізичні, і юридичні особи, але відповідних напрямків роботи: ресторанне господарство; роздрібна торгівля продуктами (тільки не алкогольними й тютюновими виробами); мініпекарні; приватні ліцензовані заклади освіти; приватні заклади охорони здоров’я, які мають підписані договори з Національною службою здоров’я України (якщо послуги лабораторії та консультація лікарів безкоштовні); перукарні й салони краси.

У Центрі підтримки підприємництва кажуть, що з 6 грудня минулого року до них звернулися орієнтовно 300 підприємців:

«У нас була вже одна комісія торік. Ми надали ваучерну підтримку близько 40 підприємствам, і їм уже відшкодували гроші. Цього року мали одну комісію, і подалося 50 підприємств, 39 із них отримали ваучери. Зараз знову готуємо документи. Завтра має бути комісія, а це ще 64 заявки»

Зазначимо, що 6 грудня 2022 року у Львові схвалили рішення про ваучерну підтримку бізнесу в період воєнного стану. Вона передбачає відшкодування 50% вартості електрогенераторів.

Ваучерна підтримка діє для:

  • ресторанного господарства;
  • роздрібної торгівлі продуктами (крім алкоголю і тютюнових виробів);
  • мініпекарень і пекарень;
  • приватних ліцензованих закладів освіти (дошкільна, шкільна);
  • приватних закладів охорони здоров’я, які мають договори з НСЗ України та сімейними лікарями;
  • аптек;
  • салонів краси.

 

Вимоги:

  • реєстрація у Львівській МТГ;
  • обладнання має бути закуплене після 24 лютого 2022 року;
  • потужність генератора становити від 3 кВт включно.

 

Для отримання ваучера заявники мусять подати через Центр надання адміністративних послуг Львова або сервіс електронних звернень на розгляд експертної комісії пакет документів, який містить: 

  • заяву (подається через ЦНАП);
  • копії платіжних документів;
  • копії документів із зазначенням технічних характеристик та серійного номера генератора;
  • копію витягу/виписки з ЄДР ЮО, ФОП та громадських формувань;
  • фотофіксацію обладнання (на фоні приміщення);
  • копію договору з НСЗ України – приватні заклади охорони здоров’я;
  • копію ліцензії – приватні ліцензовані заклади освіти (дошкільна, шкільна).

 

По додаткову консультацію щодо цієї програми підприємці можуть звертатися у Центр підтримки підприємництва за тел. (032) 254 60 15.

Які бувають генератори

Як  пояснював Tvoemisto.tv девелопер Сергій Барановський, серед виробників бензинових генераторів є відома південнокорейська компанія Hyundai, китайська Odwerk, ще одна китайська Hwasdan і європейська Tekhmann. Серед популярних світових брендів, які спеціалізуються на виготовленні дизельних генераторів, є компанії Himoinsa (Іспанія), Aggreko (Нідерланди), SDMO (Франція), Atlas Copco (Швеція), Caterpillar (США). 

Девелопер пояснює, що генератори бувають:

  • дизельні – найбільше підходять для великих підприємств, а не для хатнього використання, оскільки вони важкі, по-іншому працюють, аніж бензинові, та складніші в обслуговуванні. В них чудова шумоізоляція, система охолодження, але вони суттєво дорожчі (якісний дизельний генератор коштує від 100 тисяч гривень);
  • бензинові – підходять для приватних будинків, бо простіші в обслуговуванні, заводяться у будь-яку погоду. І що суттєво, є більше спеціалістів, які можуть їх ремонтувати;
  • звичайні  – підходять для індивідуальних будинків. У таких генераторах є ротори з алюмінієвою або мідною (в кращих виробників) обмоткою;
  • інверторні  – підійдуть для квартир. У них двигун внутрішнього згоряння працює від струму, який подається в мережу за допомоги плат, а не обмотки, що робить їх легшими. Однак ці генератори мають невелику потужність – переважно 1,4-1,6 кВт. Наприклад, завдяки генератору потужністю 1,6 кВт можна включити в квартирі котел, холодильник, усе світло, ноутбук, зарядити телефони. Ще одна відмінність інверторного генератора від звичайного в тому, що перший видає чисту синусоїду, тобто від нього запускається будь-який котел, побутова техніка, а зі звичайним не все буде заряджатися;
  • газові – бувають двох типів: компактні, розраховані на спалювання зрідженого газу з балонів (у бак деяких можна заливати бензин), та стаціонарні – великі й потужні, розраховані на підключення до системи централізованого газопостачання (на встановлення таких потрібен дозвіл газопостачальної компанії). 

 

Стандартні генератори – це квадратні станції вагою від 40 кілограмів, які гучно працюють, як трактор. Інверторні, як легкові автомобілі, працюють тихо, легше заводяться і мають значно менші габарити – як валізка. 

«У роботі генераторів важливими є регламентні заміни мастила. Це тільки так здається, що купив генератор і маєш щастя. Перша заміна відбувається через 20 мотогодин роботи. Потім кожна наступна заміна мастила – це 50 мотогодин», – пояснює продавець.

Для індивідуального будинку потрібна потужність від 3 кВт, оскільки в ньому працює насос. Також варто розуміти: що більша потужність генератора, то більше палива він споживатиме. Якщо потужність становить 3 кВт, то генератор використовуватиме 1-1,5 літра палива за годину, якщо ж 5 кВт – то 3-3,5 літра. Навіть якщо не використовувати генератор на повну потужність, він все одно споживатиме таку ж кількість палива. 

Як безпечно користуватися генератором

Головне управління ДСНС Львівщини  підготувало поради для безпечного користування генераторами:

  • генератор можна використовувати тільки на відкритому повітрі на відстані не менш ніж 6 метрів від вікон, дверей та гаражів. Не можна встановлювати його у будівлі, бо під час роботи він виділяє чадний газ, що може призвести до отруєння і летальних випадків;
  • встановлюйте генератор так, щоби відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) була не менш ніж 6 метрів. Це важливо, бо під час роботи він сильно нагрівається, і предмети поблизу можуть спалахнути;
  • заправляйте генератор тільки на відкритому повітрі та тримайте паливо щонайдалі (через ризик пожежі). Перед заправкою дайте генератору охолонути. Паливо, пролите на гарячі деталі двигуна, може спалахнути;
  • тримайте генератор сухим, захищайте його від дощу і затоплення. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, під’єднаних до нього, може призвести до ураження електричним струмом;

 

Для додаткової безпеки рятувальники рекомендують встановити у приміщенні детектори чадного газу. Обов’язково придбайте вогнегасник і тримайте його на видному місці. У разі надзвичайної ситуації телефонуйте на номер 101.

Нагадаємо, що у Львові також діє програма часткової компенсації вартості електрогенераторів, які співвласники багатоквартирних будинків планують придбати на випадок надзвичайних ситуацій або ж уже придбали. Її погодили на засіданні виконавчого комітету ЛМР. Максимальна сума відшкодування може становити 30 тисяч гривень, а фінансуватимуть програму покроково, зважаючи на кількість отриманих заявок. Докладну інструкцію, як отримати 50-відсоткове відшкодування за встановлення генератора, шукайте тут.

Наталія Вареник

Христина Яким

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!