Фото: ebrdgreencities

Фото: ebrdgreencities

Кому можна виходити на вулицю та чи будуть штрафи? Нові правила життя у Львові

25423 0
12 березня по всій Україні, зокрема й у Львові, запровадили карантин, який спершу передбачав обмеження масових заходів, утім із кожним днем обмежень додавалось усе більше, а від сьогодні вони почали стосуватися міжміського і приміського сполучення. За порушення умов карантину Верховна Рада встигла ввести штрафи. Tvoemisto.tv пояснює, як пережити карантин і не отримати штраф і куди не треба ходити, щоб цього не сталося.

Штрафи й кримінальна відповідальність

За порушення карантину зможуть карати як штрафами, так і ув’язненнями. І йдеться не лише про коронавірус, а й про протидію іншим хворобам.

Адміністративний штраф за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм становитиме від 17 тисяч до 34 тисяч гривень. Якщо закон порушив посадовець – йому загрожує штраф від 34 тисяч до 170 тисяч гривень.

Читайте також: Коронавірус та карантин у Львові. Оперативна інформація в один клік

У МВС покарання за карантин пояснюють на прикладі, якщо людина втекла з місця обсервації людини. У Львові стежити за порушенням умов карантину, за рішенням місцевої влади, мають поліцейські й мобільні бригади районних адміністрацій.

Кримінальна відповідальність зокрема передбачена за порушення правил та норм карантину, якщо ці дії спричинили або могли спричинити поширення захворювань. Тоді порушника можуть покарати штрафом від 17 тисяч до 51 тисячі гривень, арештом на строк до шести місяців, обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років.

Якщо наслідком порушень стала смерть людини чи інші тяжкі наслідки, порушнику загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Як добиратись на роботу

Попри те, що роботодавцям рекомендують організувати дистанційну роботу, деяким фахівцям, усе ж, доводиться працювати на роботі, як от медикам, поліцейським, надзвичайникам, продавцям продуктових магазинів та аптек, комунальникам. У Львові рекомендують не їздити у громадському транспорті, натомість ходити пішки, їхати на авто, велосипедом чи іншим індивідуальним транспортом.

Місто ще вирішує, як зміниться робота громадського транспорту, втім за постановою уряду вже нині в автобусах, маршрутках, трамваях і тролейбусах заборонено їздити більше, ніж 10 пасажирам. Дотримання цієї вимоги вибірково мають контролювати поліцейські й самі водії.

Як пересуватись Україною та закордон

17 березня Україна припинила міжнародне пасажирське сполучення, як авіа, так і залізницею й автобусами. Потрапити в Україну можна на власному авто через пункти пропуску у Краковці та Раві-Руській. Пішохідне сполучення через кордон також закрили. На виїзд обмежень немає, водночас Польща не впускатиме іноземців через карантин, тож виїхати туди через кордони, що на Львівщині, не можна. 

Із 18 березня заборонили міжміське й міжобласне пасажирське сполучення, зокрема автобусне й залізничне. У ЛОДА пояснили, що для працівників тих підприємств, що впливають на життєдіяльність області, організують спеціальні рейси. 

Натомість їздити на власному авто можна без обмежень. Як обміняти залізничні квитки на завчасно придбані рейси читайте у матеріалі Tvoemisto.tv.

Чим далі від людей – тим безпечніше

Гуляти на вулиці можна, але не в людних місцях і не забувати про дезіфектори й соціальну ізоляцію. Утримайтесь від зустрічей із людьми, що повернулися з-за кордону, мають ознаки грипу та ГРВІ. ВООЗ радить не підходити до людей ближче, ніж на 1 метр, часто мити руки з милом, користуватись антисептиком й не користуватися масками, якщо ви здорові. Й навпаки – якщо ви маєте ознаки респіраторних захворювань – одягніть медичну маску, аби не заразити інших.

Вдома також треба прибирати з засобами дезінфекції: рукавички, спеціальні засоби. Втім очищення та дезінфекція поверхонь вважається гарним методом профілактики Covid-19. 

Магазини й аптеки

Продуктовим магазинам, аптекам, АЗС, магазинам із дитячим харчуванням та ритуальними послугами, а також СТО працюють, але також із обмеженнями. Попри це, львів’ян просять відвідувати ці заклади лише за нагальної потреби та за можливості одягнути респіраторні маски й обробити руки антисептиком.

Керівники закладів повинні розрахувати максимально допустиму кількість одночасного перебування людей у торговому залі та розмістити оголошення про це на вході. Безпечна відстань між покупцями має становити три метри.

Клієнтам заборонено заходити до закладів, якщо у них вже перебуває максимально допустима кількість відвідувачів. Клієнти повинні зачекати біля входу на відстані три метри один від одного. Самі ж підприємці також мають призначити відповідальних працівників, які будуть контролювати кількість відвідувачів у приміщенні. Водночас усі продавці мають бути в респіраторних масках.

Читайте також: Усе, що треба знати про коронавірус в Україні

Ринки й ТРЦ

Львівські торгово-розважальні центри зачинили майже всі магазини, крім дозволених. Наприклад. у ТРЦ «Форум Львів» працює лише супермаркет «Сільпо», аптека «Доброго дня», магазин косметики «Космо» та зоомагазин. У King Cross Leopolis працюють гіпермаркет «Ашан», аптека «Доброго дня», «Епіцентр» та магазини з засобами гігієни. У Victoria Gardens працюватиме супермаркет «Сільпо», аптека «Доброго дня», магазини Roshen, «Сирне королівство», Eva, Watsons, Master Zoo, острівці «Смак життя», Nuts, відділення «Нової пошти» та поштомат Meets Express.

Львівська міськрада вирішила закрити речові ринки у Львова закривають, а для продуктових встановлять чіткі правила. Зокрема приміщення мають бути прибрані, а дезінфекцію необхідно проводити 2 рази і більше на день. Також на ринку мають обов’язково мити прилавки й дезінфікувати їх, продавці мають перебувати на відстані 2 метрів. Така ж дистанція має бути для покупців.

Всі працівники ринків повинні мати маски та рукавички: рукавички для розрахунку і для пакування продуктів мають бути різними. На прилавку біля продавців мають бути антисептики. Кожен продавець має бути в масці і в рукавицях, які повинні змінюватись. Продукти, що є на прилавках, обов’язково мають бути закриті.

Туалети повинні регулярно мити та дезінфікувати. Електричні сушки для рук необхідно вимкнути, натомість використовувати паперові рушнички. 

Ресторани і кафе

Ресторани й кафе у Львові зачинили ще 17 березня. Натомість більшість із них організували онлайн-доставку. Також замовити доставку продуктів можна й у мереж великих львівських супермаркетів. Їхні контакти та умови можна переглянути за посиланням.

Медики і бізнес

Медикам на час карантину доплачуватимуть 200% до зарплати. Отримати ці доплати вони мають упродовж двох тижнів. Ідеться про медиків та інших працівників, які задіяні до боротьби з поширенням інфекційного захворювання в Україні.

Для бізнесу також увели певні послаблення. Зокрема з 1 березня до 30 квітня всіх ФОПів і тих, хто займається незалежною профдіяльністю звільнили від сплати ЄСВ, а також скасували штрафи і пеню за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, несвоєчасне подання звітності із ЄСВ. Також скасовували податки на комерційну нерухомість і землю.

Із 1 березня до 31 травня бізнес звільнили від основних штрафів і пені за порушення податкового законодавства, за винятком порушень зі сплати ПДВ, акцизів і ренти.

Із 18 березня до 18 травня ввели мораторій на документальні та фактичні перевірки бізнесу, а до 1 липня продовжили термін подання річної декларації про майновий стан і доходи. На три місяці відклали обов'язкове введення РРО для всіх категорій «спрощенців».

Крім того, законопроект звільняє громадян від штрафів і пені за прострочення виплат за споживчими кредитами з 1 березня до 30 квітня і вводить допомогу для тих, хто захворів на коронавірус і знаходиться в самоізоляції.

У Львові також підготують план заходів підтримки підприємців на період карантину. Місто планує відмінити орендну плату підприємцям, які орендують комунальні приміщення і які вимушено зупинили роботу через карантин. Водночас у міськраді звертатимуться до власників комерційних приміщень, у тому числі ТРЦ, аби ті зменшили орендну плату орендарям і пішли на зустріч підприємцям. Готелям відмінять туристичний збір.

Пошта

«Укрпошта» на період карантину через епідемію коронавірусу працює у звичайному режимі. «Нова пошта» на час карантину закриває у Львові два відділення: №77 на просп. Свободи (посилки перенаправляють на відділення №55 на вул. Нижанківського) та №78 на вул. Мазепи (посилки перенаправляють на відділення №69 на вул. Юрія Липи). Всі інші відділення «Нова пошта» та кур’єрська доставка наразі працюють у звичайному режимі. 

Вікторія Ейсмунт

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!