Фото: BANKHOTEL

Фото: BANKHOTEL

Львівські готелі. Кому належать і чи є там російський бізнес

12815 0
Tvoemisto.tv вирішило оновити минулорічний матеріал про власників найбільших львівських готелів. Для переліку обрали 20 з них, які розташовані в центральній частині міста та в які інвестовані чималі кошти. З'ясувалося, що принаймні три з них так чи інакше пов'язані з російським капіталом. Більша ж частина з них мають українські, в тому числі і львівські корені. Лише у двох готелях серед власників виявилися громадяни Європи.

За рік, що минув від публікації попереднього матеріалу, структура власності аж трьох готелів («Відень», «Атлас Делюкс», «Цитадель Інн») стала більш зрозумілою і прозорою – реальні власники самі вирішили показати себе. Натомість, у готелі Ibis Styles Lviv Center замість реального власника у бенефіціарах зазначений черговий юрист з Ліхтенштейну, а у засновниках одна кіпрська компанія була просто замінена іншою.

Значні зміни відбулись лише у структурі власності готелю «Панорама» – у Віталія Ломаковича з’явився новий партнер.

Готель «Дністер»/Premier Hotel Dnister

Будівля готелю за адресою Матейка, 6 належить ПрАТ «Туристично готельний комплекс «Дністер», 62,1272 % акцій ПрАТ, за даними аналітичної системи YouControl, належать ТОВ «Східно-європейська готельна компанія», а 37,8728% – Pumori Enterprises Investments LTD (Кіпр). У свою чергу, ТОВ «Східно-європейська готельна компанія» на 100% належить згаданій компанії з Кіпру. Кінцевим бенефіціаром «Східно-європейської готельної компанії» в українському ЄДР вказана громадянка Словаччини, що живе у Франції – Наталія Селіванова, проте українські медіа пов’язують її з групою російських інвесторів, серед яких є сенатор РФ Алєксандр Бабаков. Наталія Селіванова у 2009-2014 рр. володіла однією словацькою компанією спільно з донькою Бабакова.

Мережа Reikartz

Мережа Reikartz У Львові є три готелі мережі Reikartz – «Рейкарц Медіваль Львів» (вул. Друкарська, 9 – Вірменська, 19), «Рейкарц Дворжец Львів» (вул. Городоцька, 107) і «Рейкарц Мурал Львів» (вул. Весела, 3). Будинки, в яких розміщено перший готель, належать ТОВ «Рейкарц і партнери. Україна».

Зазначимо, що минулого року компанія завершила реставрацію кам’яниці на Вірменській, 19 з пристосуванням під апартаменти. За даними YouControl, частка у 99,9868% у статутному фонді товариства належить кіпрській компанії Reikartz Hotels and Resorts (Cyprus) Limited. Решта – кіпрській Friotron Holdings Limited. Кінцевим бенефіціаром українського товариства в українському ЄДР вказаний росіянин Юрій Васін.

Раніше серед бенефіціарів ТОВ «Рейкарц і партнери. Україна» були також росіяни Леонід Лаврентьєв і Тімур Родіонов. Будівля другого готелю належить естонській AvanCard OÜ, що раніше була у засновниках кількох компаній з Reikartz Hotel Group, і кінцевим бенефіціаром якої є той самий Юрій Васін. Окремі приміщення другого готелю у прилеглому будинку, на Городоцькій, 109, належать «Рейкарц і партнери. Україна». Натомість, будинок третього готелю («Рейкарц Мурал Львів») записаний на ПП «Піраміда», яке закінчило його будівництво у 2019 р. Засновниками у ПП «Піраміда» є громадяни України Олександр Мяктінов (його частка - це приблизно 88,5%) і Максим Титов (його частка – трохи більше 11,5%). Про Мяктінова відомо, що він жив у Криму і займався там бізнесом до 2014 р., та був помічником нардепа-нашоукраїнця Володимира Мойсика, нині судді Конституційного Суду України. Після Криму Мяктінов змінив реєстрацію на київську, а зараз – на львівську. Йому належать також дві квартири у прилеглому будинку на вул. Веселій, 5. Про Титова відомо лише, що він походить з Горлівки, і зареєстрований зараз у Києві.

Цитадель Інн/Citadel Inn

Будівлями готелю володіє ТОВ «Галицька  цитадель», воно ж орендує земельну ділянку навколо нього. Частка у 100% у статутному фонді товариства зараз належить АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «РІСО ІНВЕСТ»». Кінцевим бенефіціаром «Галицької цитаделі» у ЄДР зазначений підприємець Олег Шуптар. Його називали одним із співвласників готелю у львівських медіа ще десять років тому. За даними YouControl, йому належать 100% акцій у фонді «РІСО ІНВЕСТ».

BANKHOTEL

Будівля готелю на Листопадового Чину, 8 належить ТОВ «Марія». За даними YouControl, 89,3994% у статутному фонді товариства належать ТОВ «НРБ-Клуб», 10,3953% – АТ ЗНВКІФ «Трильйон», а решта – киянці Юлії Матвієнко. Кінцевим бенефіціаром «Марії» в українському ЄДР вказаний киянин Вячеслав Юткін. За даними YouControl, 100% акцій у «Трильйоні» належать самому Юткіну. Натомість, в «НРБ-Клуб» Юткіну належить частка у 93,8088% статутного фонду, решта – кіпрській Halbuser Investments LTD.

Як розповідало Tvoemisto.tv, до 2012 року будівлю займав «Промінвестбанк». Юткін став першим заступником голови правління «Промінвестбанку» у березні 2009, після того, як контрольний пакет акцій банку отримав російський державний «Зовнішекономбанк».

До «Промінвестбанку» Вячеслав Юткін працював головою правління «Сбербанку Росії» в Україні, а перед тим – президентом «Банку НРБ-Україна» та керівником представництва «Національного резервного банку» (РФ) в Україні. До переходу у бізнес Юткін, за його ж словами, служив в СБУ, а раніше – у КДБ. 

Hotel Leopolis

За даними аналітичної системи YouControl, будинки готелю на Театральній, 16, Шевській 14, 14А та 16 належать ПрАТ «Європейський Дім». Пакет акцій у 69,8688% в «Європейському домі» належить естонській HT Property Development OÜ, пакет акцій у 29,9769% – фінській інвестиційній компанії Kusinkapital AB, зовсім незначний пакет – керівнику «Європейського дому» Тарасу Добрянському. Раніше кінцевими бенефіціарами «Європейського дому» в українському ЄДР були зазначені громадяни Фінляндії – члени підприємницьких родин Хартвалл та Терман, але зараз кінцеві бенефіціари у реєстрі відсутні. Одна група приміщень готелю перебуває у заставі естонської HT Property Development OÜ, інша – у заставі АКБ «Львів». 

Готель «Панорама»/Panorama Lviv Hotel

За даними YouControl, будівля готелю на проспекті Свободи, 45, належить ТОВ «Будівельний альянс». Частка у 50% статутного фонду товариства належить підприємцю та екс-банкіру львів’янину Віталію Ломаковичу. 40% належать підприємцю з Тернополя Анатолію Тимку, що займається агробізнесом і продажем сільгосптехніки. Ще 10% – КУА «Оптіма-Капітал» в інтересах її інвестиційного фонду «Професійний». Кінцевим бенефіціаром в ЄДР зазначені Віталій Ломакович та Анатолій Тимко. У 2005-2011 роках Віталій Ломакович працював головою правління «БМ-Банку». Згідно з річними звітами банку, головним його акціонером з пакетом у понад 99% акцій тоді був російський «Банк Москви». До БМ-Банку Віталій Ломакович очолював львівське «НДI Побутової радiоелектронної апаратури», працював у «Кредит Банку (Україна)» (а також його попереднику, «Західно-Українському комерційному банку») та банку «Тернопіль-Кредит».

Якщо Ломакович був серед співзасновників «Будівельного альянсу» і раніше, то Анатолій Тимко отримав частку у його статутному фонді лише минулого року.

Готель «Львів»

Будівля готелю на пр. Вячеслава Чорновола, 7 належить ТОВ «Готель «Львів». Співзасновниками товариства є вінничанин з київською реєстрацією Володимир Продивус (70%) та його брат від іншого батька – львівський підприємець Степан Продивус (30%), відомий ще як перший віце-президент Львівської обласної федерації боксу. Володимир Продивус – відомий у Вінниці підприємець, у 2012-2014 рр. депутат Верховної Ради, обраний за списком Партії Регіонів. З інформації, що є в аналітичній системі YouControl, випливає, що родина Продивусів володіє готелем з початку 2010-х рр.

Готель «Асторія»/Astoria Hotel

Будівля готелю на Городоцькій, 15, належить ТОВ «Готель Асторія». За даними системи YouControl, частка у 41,4593% у статутному фонді товариства належить австрійській R.K.D. HOTEL Holding GmbH, зареєстрованій у Відні. Решта (58,5407%) – Риммі Мидзі, зареєстрованій у селі Підгородне під Тернополем. В українському ЄДР Римма Мидза зазначена як кінцевий бенефіціар R.K.D. HOTEL Holding GmbH. Вона є родичкою Юрія Мидзи – тернопільського підприємця та топ-менеджера, а також, як стверджували російські медіа, номінального власника російського концерну «Росенергомаш» (зараз у стадії банкрутства). У концерну було кілька заводів в Україні. Юрій Мидза помер у січні 2015 р. Усі українські заводи концерну проходять або вже пройшли процедуру банкрутства.

Готель «Нобіліс»/Nobilis Hotel

Будівля готелю на Фредра, 5, була збудована наприкінці 2000-х рр. на місці скверу, що утворився після зруйнованих під час ІІ Світової війни будинків. За даними аналітичної системи YouControl, будівля належить ПП «Кук». Єдиним засновником ПП є львів’янка Лілія Кук, партнерка львівських підприємців Андрія Харачка та Володимира Губицького у ТОВ «Пам’ять», що розвиває мережу торговельних центрів «ВАМ».

Готель «Ріус»/Rius Hotel

Будівлю бізнес-центру, в якій міститься готель на вул. Академіка Гнатюка, 12а, звели на місці господарських одноповерхових споруд на перехресті вулиць Наливайка та Гнатюка у першій половині 2010-х рр. Будівля належить дочірньому підприємству «Інтергал-Буд» Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «Інтергал», на яке записано чимало нерухомості у багатьох областях України. ДП «Інтергал-Буд» входить у так звану групу компаній «Інтергал-буд» Володимира Зубика, президента «Асоціації підприємств будівельників «Інтергал-Буд».

Володимир Зубик народився у Львові, був народним депутатом чотирьох скликань (у 2006-2019 рр.), двічі успішно балотувався до ВР від Партії Регіонів. ДП «Інтергал-Буд» Зубик контролює через інвестиційний фонд «ІнтерГалБудінвест» ТОВ «КУА «Крістал Ессет Менеджмент».

Готель «Атлас Делюкс»/Hotel Atlas Deluxe

Будівля готелю на пр. Шевченка, 27, з кількома квартирами у прилеглому будинку на Фредра, 7, належить ТОВ «Проджект Інвест Капітал», зареєстрованому у Пустомитах. Частка у 90% у статутному фонді товариства належить сокільницькому підприємцю Ігорю Назаркевичу, ще 10% - Галині Назаркевич.

Ibis Styles Lviv Center

Будівля готелю на Шухевича, 3, була закінчена у 2015 р. За даними аналітичної системи YouControl, будівля належить ТОВ «Аракс Холдинг». Частка у 90% статутного фонду товариства належить кіпрській Pleinmont Capital LTD (раніше вона належала кіпрській I.S. 

Worldwide Management LTD), решта – АТ ЗНВКІФ «Камет». Кінцевими бенефіціарами «Аракс Холдингу» в українському ЄДР зазначені ізраїльтянин Алон Гольштейн, директор Pleinmont Capital LTD, та Максиміліан Дежако (Maximilian Dejaco), юриcт з компанії Marxer & Partner Rechtsanwälte з Ліхтенштейну. Бенефіціарами «Камету» зазначені троє іноземців, що були у бенефіціарах «Аракс Холдингу» і рік тому, серед них – доктор права Маркус Зуммер (Markus Summer), партнер та нотаріус у тій самій Marxer & Partner Rechtsanwälte з Ліхтенштейну. Судячи з його професійних інтересів та публікацій, він займається реєстрацією приватних фундацій і трастів за місцевим законодавством.

Львівські медіа вважають, що через цю кіпрську компанію та фонд «Камет» готель насправді контролює львів’янин з громадянством Кіпру Юрій Федорів. Раніше він був у співзасновниках «Аракс Холдингу», а також з 2008 р. до листопада 2020 р. єдиним засновником і кінцевим бенефіціаром ТОВ «Інноваційні системи менеджменту», зареєстрованого за адресою готелю. Зараз у засновниках «Інноваційних систем менеджменту» – лише фонд «Камет».

Модерн Арт-Готель/Modern Art Hotel

За даними аналітичної системи YouControl, ті приміщення, які займає готель у будинках на пр. Шевченка, 26 та 28, належать Павлу Дубневичу. Раніше, принаймні ще на етапі реставрації у 2018 р., вони належали, крім нього, ще й його батьку – Богдану Дубневичу (підприємцю, екснардепу, нині голові Солонківської ОТГ), й матері – Тетяні Дубневич.

Готель «Таурус»/Taurus City Hotel

Будівля готелю, зведена на площі князя Святослава, 5 у 2010-х рр., належить ТОВ «Готельний комплекс «Таурус». Єдиним засновником товариства є львів’янин Юрій Канюк, девелопер, що веде будівництво офісів на території колишнього заводу «Кінескоп» у Львові.

Готель «Швейцарський»/Swiss Hotel

Готель займає два будинки на вулиці Князя Романа, 20 у Львові – №20 та №22. Власницею обох є Наталія Горбачук, зареєстрована у Старому Селі Давидівської громади (раніше вона була зареєстрована у Львові і Сокалі). Вона ж займається реконструкцією під готель будинку на Залізничній, 30 у Львові. За даними аналітичної системи YouControl, Наталія Горбачук є також співзасновницею полтавського ТОВ «Санрайс Логистикс», основним видом діяльності якого є гуртова торгівля паливом, засновницею фермерського господарства «Фруттосвіт» на Мостищині та кінцевим бенефіціаром АТ ЗНВКІФ «Онест Капітал».

Варто зазначити, що раніше, ще на початку 2019 р., приміщення готелю на вулиці Князя Романа, 20-22, за інформацією «Схем», належали цивільній дружині народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака — Наталії Лавренюк. Згідно із записами у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Наталія Горбачук стала власницею готелю у жовтні 2019 р.

Готель «Шопен»/Chopin Hotel

Будівля готелю на площі Євгена Маланюка, 7, як і земельна ділянка під ним, належить Ірині Сердюк (частка у 62%) та Анастасії Тиртичній (частка у 38%). Ірина Сердюк – підприємець зі Львова, депутат Львівської міської ради попереднього скликання (2015-2020 рр.), обрана від Громадянської позиції. Цивільний чоловік Ірини Сердюк – член ОПЗЖ Олександр Смірнов є керівником кількох компаній Тиртичної.

Готель «Жорж»/George Hotel

Будівля готелю на площі Адама Міцкевича, 1, належить ТОВ «Готельний комплекс «Жорж». Засновницею товариства є Ольга Філатова-Кривецька, дружина Ігоря Кривецького, львівського підприємця, члена ВО «Свобода”, народного депутата у 2012-2014 рр.

Гранд-готель/Grand Hotel Lviv Casino & Spa

Готель складається з кількох будівель і приміщень за адресами пр. Свободи, 11, 13, 13а та 15а. Власником усіх Софія Максимець-Козловська, донька Григорія Козловського – відомого львівсько-винниківського підприємця, нині депутата обласної ради від «ЄС», у минулому депутата міської ради.

Готель «Відень»

Приміщення готелю у будинку на пр. Свободи, 12, належать ТОВ «Готель «Відень». Частка у 2% у статутному фонді товариства належить Володимиру Грубрину, депутату Львівської міської ради у 2010-2015 рр. від ВО «Свобода». Решта ж (98%) – канадській компанії з Торонто, що в українському ЄДР записана як «КАНСАМЕР ІНС». Кінцевими бенефіціарами ТОВ «Готель «Відень» через «КАНСАМЕР ІНС» зазначені киянка Оксана Шлапак і львів’янки Галина Рудавська та Іванна Мандюк, причому Рудавська і Мандюк мають найбільші частки у канадській компанії. Керівником же ТОВ «Готель «Відень» у січні цього року став Олег Мандюк, колишній генконсул України у Кракові та колишній депутат Львівської облради, чоловік Іванни Мандюк. Рік тому серед кінцевих бенефіціарів ТОВ «Готель «Відень» були маловідомі громадяни Канади.

«Євроготель»/Eurohotel

Будівля готелю на Тершаковців, 6А, записана на ТОВ «Євроготель». Співзасновниками товариства є львівський підприємець Ігор Машталер (80%) та Світлана Порайко (20%). Керує готелем дружина Ігоря Машталера – Ірена Машталер. Ігорю Машталеру належить також частка у 50% у статутному фонді ТОВ «Сихів-Сервіс», якому належить будівля готелю «Соната» на Сихові.

Готель «Рудольфо»/Boutique Hotel Rudolfo

Готель розташований у колишній кам’яниці Обухівській за адресою: вулиця Вірменська, 4. Власником кам’яниці є громадянин Австрії Франц Пісек (так транслітеровано його прізвище в українських реєстрах, якщо його транскрибувати, воно звучить як Пізек –  нім. Franz Pisec). Йому належать також вісім квартир у прилеглій кам’яниці на Вірменській, 6, та приміщення за адресою Краківська, 7, 9 і 9а, що прилягають до обох кам’яниць на Вірменській. Австрієць веде бізнес у галузі деревообробки і торгівлі деревиною в Австрії, Україні та Росії – в Архангельській області РФ, де він є співзасновником трьох компаній. Цікаво, що однією із співзасновниць ТОВ «Дендро Індастрі», зареєстрованого на пл. Ринок, 28, в одній з квартир, власником яких є австрієць, є також громадянка РФ.

«Вінтаж Бутік Готель»/Vintage Boutique Hotel

Готель займає аж три кам’яниці за адресами: вулиця Сербська, 11, та вулиця Староєврейська, 25 і 27. Приміщення готелю записані на ТОВ «Вінтаж груп». Засновником товариства з часткою у 100% є кіпрська Vengast Investments Limited, а кінцевими бенефіціарами в українському ЄДР зазначені львів’яни Олена Вовк і Ростислав Вовк (брат і сестра). Олена Вовк і Ростислав Вовк є також кінцевими бенефіціарами ПрАТ «Компанія Ензим», що спеціалізується на виробництві дріжджів і додатків для хлібопекарського виробництва, і ТОВ «Кормотех», що спеціалізується на виробництві кормів для домашніх тварин.

Дмитро Борисов

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 

 

 

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!