фото: lime.apostrophe.ua

фото: lime.apostrophe.ua

«Любовь всєгда права». Як у львівських кнайпах і далі крутять російську музику

5572 0
Під час прогулянки Львовом Tvoemisto.tv знайшло заклад, у якому російська музика влаштовує і відвідувачів, і персонал.

Вечірнє сонце м'яко лягає на фасад церкви святих Ольги і Єлизавети, відбивається від скла вікон і просковзує крізь недавно вибуялу зелень до приміщення піцерії на площі Кропивницького. Зала закладу затишно освітлена. За столиком пахне капучіно. А з динаміків акустичної системи звучить хіт Едуарда Ізмєстьєва і Татьяни Чубарової «Любовь всєгда права»…

Якби пані за барною стійкою трохи підкрутила звуку, то мами з дітками у візочках на площі перед пам'ятником Бандери цілком могли б стати свідками, як Провідник сходить зі свого постаменту і здіймає руки до неба. Але чоловікам, які на другому поверсі піцерії «Чінзано» розпивають пляшку горілки, на все те байдуже. Вони вже добряче розчервонілі і повністю занурені в гучну суперечку про колінчасті вали. Наступні півгодини радіо «Шансон» подарує їм ще чимало схожих хітів.

Пані, яка щойно мило усміхнувшись принесла каву, на запитання: «Чому із всього вибору радіохвиль, обрали ту, що крутить здебільшого російську музику?», відповідає: «А що тут такого? Всім нормально». І справді, заходять двоє чоловіків, замовляють пиво. За виглядом і ходою одного з них можна зробити висновок, що для нього воно вже сьогодні не перше і навіть не друге. Чоловіки сідають за столиком біля вікна, підставляють свої давно не голені обличчя сонячним променям, змучено примружують очі, ніби всім виглядом показуючи, що їм дійсно нормально. З динаміків чути «Дєвачку із юнасті» Владіміра Бочарова.

Але російська романтика звучить не лише для втомлених львівських робітників. Туристам, наприклад, за нею не треба далеко ходити. Блатний шарм зустрічає їх вже відразу через кільканадцять кроків від потягу. Наприклад, у кафе «Шаурма», що біля залізничного вокзалу.

У приміщені закладу людей не набагато більше, ніж у піцерії. Щойно зупинилися поруч двоє чоловіків і жінка. Всім біля 30-ти. Скидаючи великі рюкзаки, вони всміхаючись переглядаються і перемовляються польською. Двоє, залишаючи наплічники, кудись відходять, а той, що залишився, витягує з кишені навушники і вкладає у вуха.

Читайте також: Площа Ринок говорить російською. Чому так сталось і що робити?

«П'яльня горілки і пива», що на площі Ринок, майже порожня. За годину-дві, коли стемніє, втомлені ходінням і враженнями туристи заповнять заклад вщерть. Поки ж вглибині вузької зали сидить хлопець, хитаючись над пластянкою пива. Ближче до входу кілька дівчат. За профілями їхніх обличь миготить карнавальне життя центру Львова. Та звукам цього свята жодного шансу потрапити в середину бару не дає ритмічний «Human» від Rag'n'Bone Man.

Хлопець кілька разів намагається зав'язати розмову з двома барменами, але виходить погано — ті його не розуміють і не чують. Тоді він повертається в мій бік, по-колєгійськи п'яно усміхається. І, напевно, побачивши в мені друга по якійсь своїй бентезі, солідарно простягає своє пиво, аби стукнутися. Тим часом із динаміків закладу починає звучати примітивне R&B зі словами російською мовою. Та не встигаю запитати у Shazam назву пісні, як один з барменів підходить в кут зали і перемикає на «The Pretender» від Foo Fighters.

«А чому ви російську так відразу вимкнули?», — запитую. Хлопець кривить обличчя і каже: «Та ви знаєте, якось не пасує. Стараємося, щоб не було такого. Заклад вже 5 років працює, то хіба на початку включали російську. Ми в переважно рок крутимо». Кажу: «Я взимку у вас «Сплін» чув». «Ну хіба, може якась вечірка була». «А люди не звертають увагу на російську музику в таких випадках?». «Так, звертають, але по-різному буває», — і бармен відходить робити свої справи.

Хлопець поруч дивиться на пиво на дні, знову повертається до мене, промовляючи: «Жаль, пива вже нема». Випиває залишки, тягнеться до кишені, витягує пачку цигарок, і додає: «Зато сигарети ще є». Прощально махає рукою і виходить, зачіпаючи стільці.

8 квітня у барі «Бідон», що на вулиці Лесі Українки, через прохання вимкнути російську музику, побили львів'янина Радка Мокрика. Чоловік каже, що власник бару одразу ж вибачився. А бармена, який увімкнув музику, — звільнили. Щодо нападників, то на сьогодні відкрите кримінальне провадження за статтею 125 (умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.

Читайте також: У Львові пропонують заборонити російську музику в закладах

Цей випадок реанімував акцію львівської ініціативи «Геть від москви». На базі сервісу Google Maps жителі Львова ставлять відмітки геолокації чорного кольору у тих місцях, де розташовані кав'ярні та крамниці, у яких звучить російська музика.

Ініціатор акції Андрій Кавчук, розповів, що карта створена ще два роки тому. Активно наповнювалася з 2016 року. А після того, як побили Радка Мокрика, ініціаторам знову почали дзвонити і повідомляти про такі місця.

Станом на 7 травня 2018 р. чорними мітками на карті Львова відзначені 30 крамниць та закладів громадського харчування. Ознайомитися з картою можна тут.

Володимир Молодій

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!