«Ми маємо обрати мандри Україною з гонору, а не з жалості», – директор туроператора Ігор Губіліт

6301 0
Для туристичної галузі пандемія і карантин – це катастрофа. Але є компанії, які попри неможливість вести бізнес звичним шляхом, придумують нові підходи.

Львівська туристична компанія «Відвідай», яка на ринку вже 11 років під час карантину почала проводити онлайн-екскурсії і авто мандрівки – подорожі Львівщиною власним транспортом.

Ігор Губіліт, власник компанії розповів Tvoemisto.tv розповів, які гроші тримають справу на плаву, що стає популярним, а що – ні в туризмі.

Як переживають карантин

Ігор розповідає, що пандемію сприйняли відразу як тимчасове явище, а не крах. Спершу виплатили людям гроші за тури, які не відбудуться, за винятком тих, де готелі не повернули завдатки. Далі у компанії склали список «хвостів» на чотири сторінки. Каже, на карантині не відпочивали.

«Туди потрапили справи, до яких ніколи не доходили руки. Зараз ми пишемо статті для нашого блогу і складаємо нові тури. Гіди і менеджери стали копірайтерами. Знімаємо відеоролики з наших турів, проводимо платні онлайн екскурсії. Зосередилися на безкоштовних екскурсіях, після яких людина може допомогти нам донейтом – грошовою допомогою. Проводимо навіть кулінарні майстер-класи онлайн. На одному з них було охоплення 700 тис. людей», – ділиться чоловік.

Новий формат авто мандрівок теж народився на карантині. Гіди їдуть автівкою у цікаві і непопулярні місця Львівщини, а люди на власному транспорті мандрують за ними. Під час зупинок всі оглядають місцини і слухають їхню історію.

Усі ці проєкти далеко не такі прибуткові як автобусні тури. Ігор Губіліт запевняє – спокійно реагує на те, що компанія фактично не заробляє вже два місяці: «Ми тільки почали розвивати нові формати. Це приносить нам у сто разів менше доходу, ніж автобусні тури. Але я тішився як мала дитина, коли ми заробили 1000 грн на онлайн-екскурсії. Так 1000 доларам не зрадів би, як цим грошам, бо заробили їх на новій ідеї».

Директор туристичної компанії ділиться, що збитки важко оцінити. Але втримали на плаву заощадження – фінансової подушки вистачить ще на декілька місяців.

Щоб залишитися на ринку не тільки намагаються зберегти постійних клієнтів, а шукають нову цільову аудиторію. Наприклад, завдяки авто мандрівкам почали працювати з власниками машин, яких не цікавили автобусні тури. Додає: «У бізнесі не можна жити тільки сьогоднішнім днем. Ми втратили мільйони за ці декілька місяців. Але якщо зараз добре попрацюємо, то в наступному році зможемо заробляти вдвічі більше. Нам важливо втримати колектив, бо і офісні працівники, і гіди дуже кваліфіковані. Ми гнучкі – якщо доведеться, то й холодильники будемо продавати. Але любимо ми туризм».

Що перестає цікавити людей і що стає затребуваним

Краєзнавець розповідає, що планують організовувати більше відпочинку на природі, ніж у закритих приміщеннях, наприклад музеях. «Ми думаємо, що люди можуть не захотіти купатися з іншими людьми у термальних басейнах. Також змінюємо роботу у дегустаційних залах. Винороби і сироварні вже готують альтанки чи відкриті приміщення для розміщення мандрівників», – каже він.

З туристами біля Карстового моста на Закарпатті. Фото Ігоря Губіліта

Зараз Ігореві важко оцінити чи люди вже готові подорожувати як раніше. Зазвичай, люди цікавляться автобусними турами. Вони хоч і мають нетерпіння до карантину, але будуть боятися кудись їхати.

«Тому моє бачення, що цього року люди мають подорожувати в межах своєї області. От у нас є 50 одноденних екскурсій по Львівщині. І ми готові ще 10 зробити».

Що зміниться для міста та області у сфері туризму

Зі слів директора туроператора, за останні роки у Львові не робили якісно нічого нового, щоб залучити туристів. В’їзний туризм зростав, тобто кількість туристів-іноземців, а внутрішній навпаки. Донедавна зі Львова розпочиналися модні напрямки у туристичній сфері України, але зараз він зупинився у розвитку. За цей час інші міста вже піднялися до рівня міста Лева.

Ігор Губіліт пояснює: «Повинно було трапитись щось таке, що змінить туристичну сферу. Не можна робити одну і ту ж екскурсію по площі Ринок і думати, що не потрібно нічого змінювати. Треба постійно вдосконалюватися і вчитися. У нас є спеціальна людина, яка вивчає, що нового з’явилося в туризмі в світі. Ми аналізуємо напрямки, які нам можуть підійти і беремо в роботу».

Чоловік впевнений, на Львівщині потрібно популяризувати невідомі місця: «Під час карантину, на травневі вихідні, було дуже багато людей на скелях Довбуша, на Тустані і на водоспаді Кам’янка. Місцеві продавці жодного разу за 20 років не бачили стільки людей. А ми повезли людей в зоопарк в Оброшино, де була тільки наша група. Від оленів і діти, і дорослі були в захопленні».

За розвиток туризму мусять братися ОТГ. Спершу скласти список що у них є цікавого. Не писати великі книжки і концепції розвитку, а декілька сторінок, які всі розумітимуть. «Туристи не хочуть дивитися як в селі перекрили школу. Є такі місця, які для місцевих нічого не означають, а для туристів цікаві. Наприклад, кар’єр в Калуші, де посеред зеленої трави «білий сніг» з калійно-магнієвих відкладів, як в Паммукале в Туреччині» – пояснює чоловік.

Краєзнавець коментує нещодавній випадок у селі Дуброва. Там місцеві мешканці поставили статую Матінки Божої біля печер історико-культурного заповідника «Стільське городище»: «В цьому селі людям не подобались туристи, які після себе не залишають нічого окрім сміття. Але так би не було, якби вони розвивали свій туризм і заробляли на цьому. Наприклад, місцевий екскурсовод за 50-100 грн розповідав про білих хорватів,  показував ті унікальні печери і продавав сувеніри, зроблені місцевими майстрами».

Чи справді внутрішній туризм стане популярнішим

Зі слів Ігоря Губіліта, попри погані дороги в деяких областях, Україна готова до внутрішнього туризму. «На Львівщині дороги набагато в кращому стані, ніж в інших регіонах. От Закарпаття дуже запущене, там дорогами не займаються. Івано-Франківщина і Тернопільщина також мають не дуже хороші дороги до туристичних об'єктів. А потрібно, щоб всі області були однаково розвинені і готові до напливу мандрівників».

Українці, які звикли відпочивати закордоном мають обирати власну країну не через це, а тому, що у нас краще. «Країни, які займаються туризмом – Туреччина, Єгипет, Болгарія, зроблять все, щоб повернути туристів, бо вони з цього живуть. Будуть робити знижки, акції. А ми не маємо бути запасним аеродромом у випадку закритих кордонів. Ми маємо створювати якісні продукти, щоб нас вибирали з гонору, що у нас краще, а не з жалості», – каже Ігор.

Щоб зробити відпочинок на морі в Україні конкурентним із іноземними курортами, місцевим потрібно вдосконалити сервіс: «Це логічно, що люди не хочуть платити 2000 грн за ніч в готелі Одеси, де туалет на вулиці, якщо на Кіпрі можна зняти великий номер за 50 євро».

Які плани у компанії

Ігор Губіліт додає, що альтернативні варіанти подорожей, які проводять на карантині – тимчасові. Знову проводитимуть автобусні тури, як тільки їх дозволять. «Ми будемо дотримуватися протоколів від МОЗ. Якщо можна буде перевозити пасажирів лише на половину сидячих місць в автобусі, то так і робитимемо. Але через це можливо доведеться підвищити ціни», – каже він.

І вже роблять «домашнє завдання» – готують все, щоб приймати у нас іноземців і дивувати клієнтів: «Наше основне завдання показати Україну нашим громадянам і ми завжди будемо працювати над цим. Але якщо до нас приїжджають іноземці, то треба мати тури і для них. Попри стереотипи, вони ощадливі туристи».

Наталя Лазарович

Проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи» реалізовують «Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!