Політична реклама

Люди Твого міста: Мар'яна Савка

8944 1
Мар'яна Савка, 41 рік. Українська поетеса, дитяча письменниця, літературознавець, публіцист, головний редактор і співзасновник «Видавництва Старого Лева». Уродженка Тернопільщини, яка вважає себе львів'янкою. Любить дітей і море...

Про місто

Я переїхала до Львова, коли вирішила навчатись у ЛНУ ім. Франка. Це було моє свідоме рішення, оскільки того року я мала можливість без екзаменів вступати до Київського педінституту, але мені дуже хотілося до Львова. І все-таки це був правильний вибір. Я страшенно закохалася в місто, відразу. Пам'ятаю абсолютно цей рік, рік вступу, як пізнавала місто, відкривала його, як часто плуталася в вулицях, коли поверталася з університету до свого дому і не могла відразу знайти дорогу. Я ідентифікую себе як львів'янка. Більшу частину свого життя я провела у Львові. Це дуже моє місто, я відчула його. Це місто мого життєвого ритму, місто моїх друзів, місто моєї праці, мого видавництва. Все тут!

Про роботу

Мені просто завжди хотілося залишати по собі слід. Займатися не просто чистим мистецтвом, яке залишає по собі якісь кола по воді в пам'яті людській, а хотілося б, щоб залишалися якісь мистецькі артефакти, як мої книги. Це ще було дуже давно на початку 2000-х років, коли ми з Юрієм Чопиком заснували видавництво. Це був проект, який розпочинався з кількох книг і ми насправді не дуже знали як рухатись, як розвиватися, де шукати тих авторів і ті книги. Від того, що я не зовсім орієнтувалась, яка сучасна література твориться в Україні, я і сама почала писати для дітей, щоб заповнити цю порожню нішу. Але з роками, коли ми зробили такий стрибок, такий лев'ячий стрибок, ми усвідомили і своє місце на карті України і свою місію ­– це без перебільшення місія, бо в якийсь момент ти розумієш, що не просто створюєш книги для дітей – ти намагаєшся змінити світ на краще, вкладаючи в ці книги важливі для тебе цінності. А крім того, створюючи книгу, ти ще й створюєш середовище довкола книги і це ще більша річ, тому що зараз усім людям, які мають певну візію України, потрібно шукати собі подібних і створювати це середовище. Маленькими колами творити більші і більші кола людей, які змінюють цю країну.

Про дитячу книгу

Мені дуже подобається саме дитяча література.  Її просто шалено цікаво створювати, бо люди, котрі створюють дитячу книгу, дуже творчі і вони не можуть фальшувати, вони мусять бути людьми з чистими серцями і це все відразу видно. Адже це не просто книга, не звичайний продукт. Крім того, мені просто подобається бути серед дітей я вважаю їх найкращими людьми нашої країни і на них моя особисто величезна надія.

Про відпочинок

В мене немає ніяких визначених відпочинків. Напевно, зміна способу діяльності – це найкращий відпочинок. Але я дуже люблю море. Якщо є така можливість – бути просто на березі і слухати, дивитися на море. Навіть не обов'язково в ньому плавати чи купатися, а просто відчувати себе в цьому морському чи океанічному шумі. Я люблю різні моря і мені дуже хочеться щоб Львів був на березі моря. Я знаю, що це неможливо, але нехай це буде якась така моя мрія. Зрештою, в нашого міста є навіть морська аура – колись воно було купецьким і нагадувало приморське місто.

Про улюблені місця

У Львові є місця, де хочеться інколи бувати. Є таке місце недалечко звідти, де я мешкаю – у Стрийському парку під тими височезними деревами інколи хочеться побути наодинці з природою. Також я дуже люблю площу Ринок. В мене є мій улюблений ракурс: коли ти сидиш біля Діани і дивишся на ріг будинку, який прозирає з боку вулиці Сербської на банк "Львів". Там якийсь неймовірний архітектурний ансамбль! Там якась неповторна аура Львова вимальовується. Взагалі Львів надзвичайно красивий і скільки б я не бувала в різних містах світу, мені завжди хочеться повертатися до Львова. Для мене Львів – це місце мого життя, моєї праці. Можна сказати, що Львів – це моя велика любов.

Про зміни

Інколи думаєш, що деякі шматочки доріг вже давно потрібно було б зробити рівними, щоб не стрибати по них, вбиваючи авто. Інколи хочеться, щоб в якихось місцях було значно привітніше чи чистіше. Деякі будинки хочеться геть розвалити, особливо на околицях міста і побудувати там сучасні нові райони. Звісно, не може бути ідеальних місць, де все абсолютно тішить твоє око, але загалом Львів ­– місто дуже жваве, живе. Це місто, де народжуються справжні емоції.

Tvoemisto.tv започатковує новий проект - "Люди Твого міста". Ми вважаємо, що будь-яке місто – це, насамперед, люди. Люди, які тут живуть, працюють, творять, п'ють вранішню каву і просто гуляють його вуличками. Ми і надалі розповідатимемо вам про людей, які надихають нас і, сподіваємось, надихатимуть і вас.

 

Люди Твого Міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!