Мама у фартушку, дідусь із пасікою. Як виглядає типова родина в цьогорічних букварях

8409 0
Зі стартом проекту «Нова українська школа», крім нових парт та іншого матеріально-технічного забезпечення, цьогорічні першокласники мають отримати і букварі, зроблені по-новому. Ці підручники складаються з двох частин. Tvoemisto.tv погортало електронні версії першої частини на сайті МОН, аби дізнатись, якою бачать сім’ю укладачі цих книжок.

Цьогорічні першокласники вчаться не лише за новою програмою, але й за новими підручниками. Щоб навчання відбувалося згідно з ухваленими програмами, у Інституті модернізації змісту освіти провели конкурс проектів підручників для 1 класу. Під час конкурсу макети видань пройшли антидискримінаційну експертизу, зауваження якої викликали певний суспільний резонанс

Серед 19 букварів, представлених на конкурсі, на сайті МОН опублікували 10 видань, які надрукували і вже роздали майже всім школярам. Ще один буквар на сайті міністерства не виклали, проте його електронну версію можна знайти у розділі «Підручники» Інституту модернізації змісту освіти.

Загальний наклад букварів, які вийшли за державний кошт, – 514 769 примірників. Три букварі вийшли друком у видавництві «Ранок», по одному – в Українському освітньо-видавничому центрі «Оріон», видавничому домі «Освіта», видавництвах «Астон», «Підручники і посібники», «Літера ЛТД», «Генеза», «Грамота», «Навчальна книга – Богдан».

Мами у фартушках та зі швейними машинками, тата, що допомагають з дітьми, дідусі з пасіками, бабусі з пиріжками та двоє дітей у сім'ї – на думку укладачів букварів саме так виглядає українська родина.

Пропонуємо ознайомитися з кожним підручником окремо.

У тата є робота, у мами є родина

Буквар Катерини Пономарьової – чи не найбільш збалансований підручник у плані зображення сім’ї. Типова родина так чи інакше згадується 30 разів, тато – 14 разів, мама – 14 разів.

Члени сім'ї часто взаємодіють між собою: готують разом обід чи вирушають на природу. Бабуся займається вишиванням та садівництвом, водить онуків у музей, дідусь рибалить і ходить катером по Дніпру разом з онуком і онучкою. Тато з донькою грає в шахи, ходить з дітьми на бокс та допомагає освоїти телескоп. Правда, на сторінках 88 і 89 татусі розповідають про свої професії, а згадок чим, окрім родини, займаються матусі – немає.

Тато для фону

Буквар, де родинні стосунки висвітлені найменше, уклали Інна Большакова та Марина Пристінська. Тут є наскрізні герої: кіт і мишка, які «ведуть» читача за собою.

Сім'я так чи інакше згадується 10 разів. Діти більше взаємодіють між собою, тато найчастіше вміщений для фону, він не виконує ніяких інших функцій. Дідусь і бабуся традиційно пораються на городі.

Читайте також: Де можна переглянути онлайн-версію підручників

 

Бабуся з ноутбуком

Бабусі та дідусі в букварі авторства Миколи та Оксани Вашуленків не тільки займаються садом і риболовлею, а й проводять свій час за ґаджетами. Одна бабуся навіть має доволі молодий вигляд.

Сім'ю так чи інакше згадують 18 разів, при цьому мама трапляється на сторінках у три рази частіше за тата. Вона встигає і побути з дітьми, і порибалити. Тато ж водить синів на бокс, а саме на поєдинок Олександра Усика.

 

 

Село, город, худоба

У букварі авторства Наталії Воскресенської та Ірини Цепової сім'я так чи інакше згадується 26 разів: 12 разів – тато, і 17 – мама. Вони зайняті типовими заняттями: мама постійно вишиває чи в’яже, ділить з татом роботу по дому і може трішки відпочити. Дідусь з бабусею живуть у селі, пораються на городі і доглядають худобу.

 

Поки бабуся наглядає за онуком, дідусь катається на велосипеді

Буквар, якого немає на сайті МОН, укладала Мар'яна Захарійчук. До теми сім'ї тут теж звертаються часто – 32 рази. Тато присутній 12 разів, мама – 18. Бабуся і дідусь на сторінках букваря з'являються по 12 разів.

Тато з мамою разом ходять по покупки, сидять у кафе і збирають урожай з дітьми. Крім того, тато з сином вішає годівничку і купує йому таксу. Мама готує, наглядає за дітьми, розповідає казки на ніч. Старше покоління проводить час з онуками, при чому, якщо бабуся наглядає за онуком і його друзями в парку розваг, займається садівництвом і приготуванням їжі, то дідусь катається на велосипеді, грає в шахи чи допомагає зліпити сніговика.

 

Ангели і Леонід Каденюк

У букварі авторства Галини Іваниці сім'я так чи інакше згадується 19 разів, тато – 10 разів, мама – 16, про бабусю згадують 5 разів, а про дідуся – 4.

Тричі в підручнику демонструється нетипове виконання сімейних обов'язків: тато доглядає за немовлям, вся родина йде в похід і катається на велосипедах. Також на сторінці 31 зображено велике традиційне родинне святкування. А ще тут є оповідання про Леоніда Каденюка.

Сільський буквар

У букварі Володимира та Марії Наумчуків сім'я так чи інакше згадується 26 разів, тато – 17 разів, мама – 18. Бабусю та дідуся згадують порівну – по 11 разів. Дія відбувається більше у селі, ніж у місті (6 проти 4).

Тричі демонструються нетипове виконання сімейних обов'язків: тато виступає повноцінним оповідачем історії, доглядає за донькою, дідусь бере онучку на риболовлю, а сім'я вирушає в туристичний похід. Найчастіше в сім'ях три дитини (дві дівчинки і хлопчик).

 

Що за мама без швейної машинки

Дев’ятнадцять разів згадується сім’я у букварі Надії Кравцової та Ольги Придаток. Мама і тато, бабуся і дідусь згадуються порівну, по 7 та по 5 разів відповідно. Сім’я разом займається спортом та подорожує, але мама не може займатися домашніми справами без фартушка чи обійтися без швейної машинки.

 

Міський буквар

Олена Іщенко та Світлана Логачевська зверталися до теми сім’ї найчастіше – 34 рази. Бабуся та дідусь згадуються найрідше, а от тато з мамою 19 та 23 рази відповідно. Найчастіше згадується родина, у якій одна дитина – хлопчик. До слова, це найбільш «міський» буквар, якщо можна так сказати, – дія у ньому здебільшого відбувається в місті.

Слово «тато», так само як і слово «мама» подано на відповідну літеру алфавіту. Тато тут готує у той час, коли мама прибиває картину. Часто обігруються життєві ситуації: похід до стоматолога, похід у музей, правила безпеки на прогулянці.

Дідова пасіка, батьківський орден

Світлана Тарнавська та Віра Науменко згадують родину так чи інакше 27 разів: тата – 11 разів, маму – 18, бабусю та дідуся – по 6.

Різні люди приводять різних дітей до школи, син і донька турбуються про маму, у мам бувають і короткі стрижки, вся сім'я може засісти за різними пристроями, але від пасіки нікуди не дінешся. Також це єдиний буквар, де є згадка про воєнну тематику.

 

Дуже традиційні дідусь з бабусею

Найменшим накладом серед усіх заявлених вийшов буквар Марії Чумарної. З 21-ї згадки сім’ї тато згадується тричі, він постійно поряд з матір'ю, яка на сторінках 9 разів.

Сильно виражена різниця між старшим та молодшим поколіннями: дідусі і бабусі навіть у неказкових сюжетах одягаються так, наче зараз кінець XIX – початок ХХ століття. Тільки одна бабуся з онучком-хуліганом виглядає більш-менш сучасно.

Букварі і НУШ

Спершу конкурсна комісія пропонувала надрукувати повністю за державний кошт лише чотири букварі: Миколи та Оксани Вашуленків (у якому бабусі й дідусі сидять з ґаджетами), Катерини Пономарьової (в якому немає жодної згадки про професію мами), Наталії Воскресенської та Ірини Цепової (із дуже типовою родиною, де мама вишиває, а бабуся з дідусем доглядають худобу) й Інни Большакової та Марини Пристінської (із героями кота та мишки). 

Підручники можуть друкувати і на умовах співфінансування: тобто друк частково фінансує держава, якщо видавець гарантує, що покриє різницю вартості між його книжкою і середньою вартістю книжки, що закладена в бюджет. У цьому списку було три видання: авторства Володимира та Марії Наумчуків («сільський»), Мар’яни Захарійчук (із дідом на велосипеді) та Галини Іваниці (з історією про Каденюка). 

Читайте також: Ельфійки, полячки і футболісти. Що ще цікавого у антидискримінаційній експертизі підручників

У Наказі Міністерства освіти і науки України від 6 липня «Про видання підручників для 1 класу закладів загальної середньої освіти за кошти державного бюджету у 2018 році» було 11 букварів. Перелік підручників, що мав вийти повністю за державний кошт не змінився, а от кількість тих, що мали вийти на умовах фінансування різниці видавництвом, зросла. Сюди додалися книги Надії Кравцової та Ольги Придаток (у яких мама завжди в фартушку), Олени Іщенко та Світлани Логачевської (які уклали найбільш міський буквар з усіх), Світлани Тарнавської та Віри Науменко (єдиний, де згадується воєнна тематика) й Марії Чумарної (у якої бабуся з дідусем родом з ХІХ століття). 

Цього року першокласники в межах НУШ навчаються за двома програмами: або за створеною під керівництвом Олександри Савченко, або Романом Шияном. Викладачі вибирали підручники в межах конкурсу, та голосували за обрані варіанти на сайті Державної інформаційної системи освіти

Важливо додати, що вчителі мали змогу переглянути не весь підручник, а лише 60 сторінок демо-версій. 

Марія Стахів

Фрагменти ілюстрацій взяті з електронних версій підручників, розміщених на сайті МОН та Інституту модернізації змісту освіти

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!