Фото: Уніан

Фото: Уніан

«Маска на мільйон». Що не так на ринку найпершого засобу захисту

11374 0
Чому в Україні дефіцит масок та хто у цьому винен.

Спроби контрабанди медичних масок із України в інші країни стали більш популярними, аніж цигарок, заявив днями глава Державної митної служби Максим Нефьодов, а до заборони на експорт медмасок та інших засобів захисту, яку ввели лишень 11 березня, із України встигли вивезти сотні тонн масок. Тим часом у аптеках на них дефіцит.

Продали Китаю, щоб потім у нього купити?

У мережі аптек «D.S.»  Tvoemisto.tv повідомили, що ситуація на ринку із масками залишається нестабільною.

«Офіційних пропозицій на них вкрай мало. Крім того, сьогодні на ринку "працює" велика кількість шахраїв, які користуються значним попитом на маски. Вони вимагають передоплату, після чого немає ні масок, ні  грошей. Або ж замість масок – "повітря", а на великих об'ємах одразу цього і не виявиш», – розповідає комерційний директор ТзОВ «Маркет Універсал» Каріне Саакян.

Зараз головними постачальниками цих виробів є Україна, Китай та Туреччина. У Китаї на піку пандемії не вистачало медичних масок і вони збирали їх по всьому світу, в тому числі купували і в України. Нині ж, після спаду пандемії у регіоні, Китай відновив роботу деяких заводів із виробництва медвиробів. Але наразі незрозуміло, скільки і коли саме вони зможуть відвантажити українським постачальникам.

А українські виробники працюють на забезпечення державних потреб та лікарняних установ.

Ціна на маски зросла у 10 разів

«Стрибок» реалізації і ріст цін на маски почалися з кінця січня 2020 року з початком епідемії в Китаї.

Якщо у жовтні минулого року маску в аптеці можна було купити менш як за дві гривні, наприкінці січня нового року за ті ж дві гривні, то з 9 лютого ціна почала рости вгору: буквально з 9-го по 14-те зросла до чотирьох гривень. А вже за період із 24-го по 27-ме лютого відбувся істотний стрибок і ціна сягнула майже 12 грн.

Через два дні, 29 лютого, маска подорожчала ще на дві гривні, до 4 березня ще на дві, 5 березня ще на понад гривню. Вже 19 березня, після оголошення карантину у Львові, ціна становила майже 18 грн і за добу виросла ще на 2 гривні.

У підсумку 21 березня одноразова медична маска коштувала 20 гривень.

Хронологія зростання роздрібних цін – відповідно до росту закупівельних. Автор світлини - Марія Стахів

Закупівельна ціна маски на ринку станом на 26 березня – 25 гривень. Це при тому, що таку маску одноразового використання можна носити 2-3 години, після чого потрібно утилізовувати. Медичні маски насамперед потрібні людям, які уже занедужали, або тим, хто доглядає чи контактує з хворими. В Україні станом на 28 березня зафіксували уже понад 300 хворих на коронавірус, але маски зникли з продажу ще тоді, коли в країні не було жодного підтвердженого випадку (перший випадок лабораторно підтвердили 3 березня).

Попит на маски злетів миттєво – особливо після оголошення карантину. І зараз приріст попиту відносно березня минулого року становить 5-10 000%.

Подорожчали, звісно, і респіраторні маски. Звичайна ціна такого респіратора до ажіотажу була близько 50 гривень, через тижні дехто зміг купити ще по 160-220 грн. Зараз пропонована ціна – п’ятсот гривень.

Фото Сергія Каразія

Чому маски подорожчали?

У мережі аптек «D.S.» пояснюють, що ціни на маски зросли, тому що збільшилася вартість на сировину та виробництво, а також підвищилися ціни на імпортні маски. Зокрема, говорять, що Китай підняв ціну за одну маску до 0,4-0,5$ (11-13,85 грн), а Європа пропонує маски по 0,4-0,8€ (12-24 грн). А ще до цієї ціни додають витрати на доставку, розмитнення, ПДВ тощо.

Китай, як повідомила Каріне Саакян, завжди був найбільшим експортером масок. Ціна була значно нижчою, ніж ціни на маски вітчизняного виробництва. Але зараз, коли Китай підняв ціну на ці вироби і на сировину, з якої їх виготовляють, це відображається безпосередньо і на українському ринку масок.

Яка ситуація у сусідніх країнах?

Дефіцит масок спостерігається і в інших країнах, до прикладу Чехії, Польщі, Італії. У Німеччині ціна на одноразову маску становить 10 євро. Як і у Бельгії. Принаймні, таке фото, із брюссельської аптеки, опублікував Григорій Жигалов.

Фото з чеком Сергія Жигалова

Респіраторного типу маска у Польщі, до зникнення з аптечних прилавків, коштувала по 49 злотих (323 грн). Звичайна медична була по 6 злотих за одиницю, якщо брати упаковку із 50-ти масок (39,6 грн). І дорожче, якщо це роздрібна ціна. Звичайні медичні маски у небагатьох аптеках, де ще дивом залишилися, коштують 10-15 злотих (66-99 грн)

В Італії вартість зросла від одного цента до 10-ти євро, після чого влада на півночі країни розпочала перевірку підвищених цін на гігієнічні маски та санітарно-гігієнічні гелі в онлайн-магазинах.

У Чехії ситуація складніша – там уряд заборонив виходити на вулицю без масок, але через їх дефіцит дозволив також обмотувати лице тканиною чи шарфом. Маску там знайти доволі складно. Ціна від 100 до 200 грн. А у Словаччині вартість в аптеках – майже 6 євро.

До речі, Чехію нещодавно звинуватили у присвоєнні 110-ти тисяч масок та тисяч респіраторів, які Китай передав Італії, аби допомогти боротися з коронавірусом, а з початку поширення коронавірусу з лікарень Франції вкрали тисячі захисних масок. Тепер придбати маски в аптеці можна тільки при наявності рецепта.

У демократичних країнах Далекого Сходу – Південній Кореї і на Тайвані проблему дефіциту масок вирішують через сувору систему контролю їх продажу через державні реєстри громадян – наприклад, у Південній Кореї по кілька штук кожному на тиждень.

Хто винен, що масок немає?

Чимало людей у соцмережах обурюються, що забезпечення масками громадян, особливо медиків, надзвичайників, прикордонників, поліцейських та військових, це питання державної безпеки. І що залишити країну без засобів захисту в час пандемії є злочином. Можна погодитися.

Колишня міністерка МОЗ Зоряна Скалецька 12 березня в інтерв’ю каналу «Прямий» заявила, що у державному резерві є 10 мільйонів масок, переданих для закладів охорони здоров’я. І що у нестачі масок варто звинувачувати Мінекономіки, яке мало з 3 лютого моніторити ситуацію і у разі дефіциту внести пропозицію про обмеження експорту таких виробів з України.

Водночас заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко підтвердив, що РНБО двічі зверталося до колишнього прем’єра Гончарука, 31 січня і 3 лютого, з вимогою прийняти рішення про заборону вивезення з України медичних масок та інших засобів захисту. Але рішення не було і ті підприємці, які хотіли заробити гроші та в яких були маски на складах, справді законно їх вивезли з України.

Хто заробив?

У продажі необхідних Україні масок до Китаю звинуватили народного депутата від «Слуги народу», голову комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації та президента клініки ТОВ «Борис» Михайла Радуцького (таке звинувачення висунув Михайло Чаплига). Він нібито закупив в Україні 28 млн масок за 36 млн грн і продав їх у Китай за 224 млн грн. Однак сам Радуцький запевняє, що це брехня і вимагає вибачень за звинувачення.

Раніше колишній Генпрокурор України Юрій Луценко оприлюднив список фірм і підприємців, які за останні три місяці вивезли з України 980 тонн масок.

«Я б рекомендував уряду чесно сказати, хто винен в тому, що у лютому з України вивезли 118 тонн масок з фільтром і 408 тонн масок без фільтру. Ясно, що ТОВ "Мамона Трейд" вивезе все, що хоче. Але всі розумні країни давно заборонили вивозити ці життєво необхідні для хворих і медиків вироби. У нас же за останні три місяці експорт цієї продукції склав 983,5 тонн», – написав Юрій Луценко на своїй сторінці у Фейсбук.

У так званому списку «спеціалістів з продажу» є понад 40 постачальників, серед яких і громадяни Китайської Республіки.

До речі, ТОВ «Мамона Трейд» зареєстроване у Києві 2016 року. Її керівником є Тетяна Паляничка, а сама фірма спеціалізується на оптовій торгівлі овочів, фруктів, електротоварів, комп’ютерів і, в тому числі, діяльності у сфері охорони здоров’я. У списку другим зазначено ТОВ Науково-виробниче підприємство «Стандарт», де керівником є Максим Васильченко, а кінцевим бенефіціарним власником Віктор Дядюшко. Офіс фірми знаходиться у Дніпрі. Конфісковані коробки з медичними масками саме з таким логотипом компанії оприлюднив міністр МВС, коли у Борисполі 13 березня зупинили заборонений експорт масок до Риму.

Фото з допису Арсена Авакова

У цій історії є ще один цікавий фактор. Його озвучив директор мережі магазинів «Медтехніка» Олексій Давиденко, заявивши, що основний експортний ажіотаж створив директор компанії Alibaba Group Джек Ма.

«Під час піку коронавірусу в Китаї, коли запаси масок всередині країни скінчилися і на руки продавали по 5 доларів за кожну, він відправив своїх емісарів по всьому світу, щоб закупити за будь-які гроші маски і відвезти їх до Китаю, тоді він мільйонами роздавав їх простим людям. В Україні тоді все було спокійніше, а вірус був десь дуже далеко. І, власне, китайські представники прибули в Україну і ходили по медичному ринку, щоб пропонувати придбати медичні маски у будь-якому обсязі по одному долару за одиницю… Це величезний приклад для мене. Коли найбагатша людина Китаю у найважчі хвилини для своєї країни, не думав про свою шкіру, а допоміг своїй країні подолати трагедію, яка прийшла до них», – зазначив у себе на сторінці у Фейсбук Олексій Давиденко.

Медпідприємець говорить, що ажіотаж також виник через те, що спекулянти скупили засоби захисту і перепродують їх на OLX, на Prom.ua та інших маркетплейсах. Взяти маски ніде. Склади порожні. А спекулянти тепер пропонують аптекам викупити їх, у 10 разів дорожче. Китай, за його словами, зараз також пропонує маски по 25 грн, собівартість яких була 30 копійок, а респіратори по 3 долари.

«І це не про Україну. Це про весь світ», – зрезюмував Олексій Давиденко.

Загалом, за його словами, 1,5 млн одиниць – це річний об’єм продажу масок в Україні. А зараз запити на мільйони.

До речі, 4 партії медичних масок намагалися вивезти з України 13 березня через вантажний термінал аеропорту «Бориспіль» всупереч уже чинній забороні на експорт.

Низка компаній хотіла відправити засоби захисту до Китаю, Італії та Франції. Загалом було затримано 140 тисяч респіраторів протиаерозольних «Днепр-2», відправником якого є ТОВ «ВІВА-ТРЕЙД», 19 200 респіраторів марки «TFM 220» (ТОВ «ТЕХНІЧНІ ФІЛЬТРУЮЧІ МАТЕРІАЛИ»), 26 000 півмасок фільтруючих «СПЕКТР» (ТОВ «ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ «УКРСПЕЦФІЛЬТР»), 100 тисяч респіраторів протиаерозольних «Днепр-2», відправником яких є ТОВ «МОДЕРН ТРАНС». Кримінальне провадження відкрили, утім про підозру нікого не повідомили, і суд у підсумку відхилив клопотання слідчого про арешт цього майна.

Хто за це відповість?

Через несвоєчасну заборону на експорт медичних масок та інших засобів захисту 23 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочала розслідування щодо членів Кабміну через «службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки». Оскільки посадові особи Кабміну неналежним чином відреагували на листи РНБО.

Тодішній прем’єр Олексій Гончарук звинувачення відкидає, каже, що скликав нараду після листа і 3 лютого уряд затвердив план, за яким працювати у  лютому. Заборону не вводили, бо в Україні тоді не було підтвердженого випадку інфікування коронавірусом.

Позаяк юристи кажуть, що цю справу відкрито проти колегіального органу, тому притягнути когось до відповідальності навряд чи вдасться.

25 березня уряд ухвалив рішення про посилення відповідальності за незаконний експорт товарів протиепідемічного призначення. Але, зрештою, невідомо, чи понесуть кримінальну відповідальність фірми, які таки вивозять необхідні засоби захисту за кордон. Бо на те потрібна вже воля правоохоронців.

Надія є?

Чотири сотні підприємств на 100 мільйонів гривень мають пошити маски, костюми, рукавички, щоб покрити потребу країни на три місяці. Принаймні, у цьому запевнив нинішній прем’єр, львів’янин Денис Шмигаль. Водночас президент ніби пообіцяв провести розмову із виробниками та з постачальниками щодо спекуляцій цін, зрештою, як і ще багато чого за останні дні.

Тим часом у Львові шити маски і захисні костюми почали 5 підприємств. Це ТзОВ «Маріо», яке спеціалізується на захисних костюмах, а також «Самбай», «Жива», «Юлінде», «Стронг».

Також днями із Китаю до Львова прибув літак із китайського Гуанчжоу, який доправив в область 5 тисяч масок. 500 з них отримала екстрена медична допомога, але в.о. директора обласного центру медицини катастроф Ярема Качмар попросив усіх небайдужих допомогти із засобами захисту, щоб не скінчилися запаси. Але ми самі розуміємо, що цих 5 тисяч масок на лікарню, на працівників та пацієнтів із підозрою, скажімо на сто людей, вистачить хіба що трохи більше як на тиждень.

І все-таки львів’янам радять не перейматися масками, натомість мити ретельно і часто руки, використовувати антисептики і носити одноразові рукавиці. А маски, насамперед, залишити для медиків, для яких вони є життєво необхідні. 

І, можливо, на обрії з’явиться український Джек Ма, який роздаватиме мільйони масок українцям.

Христина Гоголь

Головне фото УНІАН

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!