Фото: freepik

Фото: freepik

Антирекорд Львова. Чому у нас так багато хворих на Covid-19

25384 0
За минулу добу на Львівщині підтвердили рекордних 96 випадків інфікування коронавірусної інфекції, провівши 500 ПЛР-аналізів. Чим епідеміологи пояснюють таку ситуацію та чого очікувати далі Tvoemisto.tv розпитувало у чиновників та фахівців.

Вірус поширюється: де один інфікований, там пятеро – під небезпекою

Головна епідеміологиня області Наталія Тімко каже, що чим більше проводитимуть досліджень, тим більше буде позитивних результатів, тому що вірус циркулює і поширюється. Водночас, чим більше виявлять інфікованих людей, тим швидше їх ізолюють і, таким чином, можна припинити поширення епідемії коронавірусу.

«Ми маємо за добу 96 позитивних серед 500. Досліджували аналізи хворих, які знаходяться у стаціонарі, тих, хто був госпіталізований у гострій формі, також бралися контактні з хворими. На вихідних був випадок, коли в нас було 160 досліджень і 50 позитивів. У відсотковому відношенні це було ще більше», – пояснила Наталія Тімко.

Крім ФК «Карпати» та лікарні швидкої медичної допомоги інших великих вогнищ, осередків захворювання, за її словами, немає.

Щодо подальшого розвитку динаміки захворювання, то епідеміолог каже, що щоразу реєструються нові випадки Сovid-19, йде ріст захворюваності, але прогнозувати, коли був чи буде пік не можливо.

«Оскільки активні випадки виявляються, то мінімум біля кожної людини, яка захворіла, було 5-7 контактних осіб, які могли наразитися на небезпеку і заразитися. Тому поки що кожен має пам’ятати про маску, респіратори, гігієну рук і соціальну дистанцію. Поки що нічого іншого, на жаль, порадити не можна», – підсумувала Наталія Тімко.

Кількість людей у лікарнях не збільшилася

Директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис зазначив, що у лікарнях області перебувають 490 хворих, як і минулого тижня. І раніше були також високі показники – 70 і 50 підтверджених діагнозів.

«Цифра минулого тижня була 70 і деякий тривалий час було 50 підтверджених. 491 пацієнт перебуває у лікарнях – це та ж кількість, що і минулої п’ятниці. Тому ми справляємось», – зауважив Орест Чемерис.

Основна причина збільшення захворюваності – це ігнорування карантинних правил.

«Ми бачимо поведінку людей у громадських місцях. Цей карантин залежить суто від нас. Наскільки ми швидко і правильно дотримуватимемось правил, настільки швидко вдасться побороти епідемію», – зазначив керівник департаменту.

Місяць тому, нагадує він, відзначилася активізація населення після Великодніх свят, почалось зростання захворюваності, бо люди стали більш безпечними. 

«Коронавірус є висококонтагіозною інфекцією – часті і значні контакти породили таку ситуацію. Вірус між нами з моменту першого інфікування всередині країни. Найбільшим осередком хвороби залишається безпосередньо місто Львів. Він є найбільш активним, це можна побачити на площі Ринок на вихідних», – наголосив посадовець.

У Львові показник, який дозволить послабити карантин, перевищений удвічі

Наразі про послаблення карантину у Львові не може бути й мови, тому що показник інцидентності (загальна кількість нових випадків коронавірусу за останні 7 днів на 100 тис населення) у місті перевищений удвічі за рекомендований Кабміном, каже керівник Львівського обласного лабораторного центру Роман Павлів.

«Наш показник інцидентності вищий за рекомендований Кабміном. Він має становити 12, у нас він 13,5, а у Львові – 27,5. Тому ми не можемо приймати рішення про жодні послаблення», – пояснив керівник лабораторного центру.

За його словами, вчора у лабораторії області поступило  824 проб, хоча удень можуть дослідити лише 500. 2,5 тисячі проб ще чекають на дослідження.

«За вчора до нас поступило 824 проби. В середньому щодня надходять від 600 до 800 проб. Ми можемо лабораторіями зробити максимум 500. Тому залишок завжди буде, він збирається в чергу. На сьогодні близько 2.5 тисяч проб ми зберігаємо у холодильнику. 

Для оцінки епідситуації наразі спеціалісти лабораторних центрів забирають проби з восьми комунальних медзакладів, там, насамперед, проводять тестування тим, хто хворіє. Ми захоплюємо часточку з фактичного стану речей, але навіть із неї видно, що ураженість нашої території висока», – наголосив Роман Павлів.

Жити з коронавірусом доведеться щонайменше до кінця року

Міський голова Львова Андрій Садовий також прокоментував ситуацію із рекордною кількістю випадків. Мер завважив, що Львів переходить на шведський варіант карантину, коли кожен нестиме персональну відповідальність за своє здоров’я та здоров’я близьких.

«Львів плавно переходить у шведський варіант, коли кожен несе персональну відповідальність за своє здоров’я і своїх рідних. У нас упродовж двох тижнів утримується показник 11-19%, вчора це було 19%. Ми не можемо одномоментно подолати вірус», – зазначив мер.

На питання, чи можуть посилити карантин у Львові, він відповів, що ці рішення має право приймати виключно обласна комісія ТЕБ і НС. Але якщо показник відношення інфікованих до протестованих за добу сягне 23%, то Львів звертатиметься щодо посилення карантину.

«Іншого варіанту немає. Всюди, де є послаблення, є спалахи. Будемо жити з коронавірусом до кінця року», – сказав Андрій Садовий.

Додамо, що у Львівській міськраді зазначали, що у Львові проводять фактично рекордну кількість ПЛР-аналізів, хоча у Рівненській області, де також є спалах, проводять таку ж кількість досліджень, але там населення становить 1,1 млн, а на Львівщині – 2,5 млн. Тому у Рівненській області очевидно реальніша картина поширення вірусу. 

Загалом на Львівщині станом на 3 червня 1 830 інфікованих коронавірусом, зокрема у Львові – 1 142.

 

Христина Гоголь

Графіка Дмитра Борисова 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!