Фото: Ольга Шведа

Фото: Ольга Шведа

Як у Львові терміново розгортають новий Covid-корпус. Фоторепортаж

11713 0
Новий корпус почне приймати хворих на коронавірус вже через два тижні.

Через збільшення хворих на Covid-19 у лікарні швидкої допомоги, що на вул. Миколайчука, 9, розгортають додаткове відділення на 350 ліжок. Воно має бути готове у вкрай стислі терміни – через 2 тижні. Додаткові місця облаштують в окремому корпусі, що на території лікарні. До цього двоповерхове приміщення 35 років орендував Львівський медичний коледж післядипломної освіти, що тепер змушений з’їхати – щонайменше, до кінця квітня наступного року. Журналістка Тvoemisto.tv побувала у корпусі, де розгорнуть відділення, та подивилась, як його готують.

Читайте також: «Сьогодні я не поцілую тебе на ніч». Репортаж із Covid-відділення у Львові

Хворих більшає щодня

Ремонтні роботи у корпусі ведуться вже третій день. Саме зараз вони у розпалі: навчальні класи коледжу переоблаштовують під палати, деякі стіни штробують для розведення кисню до кисневих точок, інші стіни валять, щоб кожен куточок приміщення задіяти раціонально. З приміщень архіву виносять документи, а в деякі приміщення заносять ліжка. Вже за 2 тижні тут почнуть приймати хворих на коронавірус.

За словами заступниці директора з діагностично-лабораторної служби лікарні швидкої допомоги Наталії Мотринець, розгортати додаткові ліжка для хворих на коронавірус вирішили, коли звернень пацієнтів побільшало, а вільних місць у палатах стало обмаль.

«Пацієнтів з коронавірусною інфекцією більшає. У багатьох важкі стани, їх потрібно госпіталізувати та підключати до кисню. Зараз у лікарні 320 ліжок ковід-ліжок і практично усі вони заповнені. Тому ми терміново вирішили – розгорнути у вкрай короткі і стислі терміни ще одну ковідну зону на 350 ліжок. Ми не маємо права нікому відмовити у допомозі, тому додаткові місця нам необхідні», – каже Наталія Мотринець.

Читайте також: Перше правило – мовчати про коронавірус. Як переживають карантин бездомні у Львові

За її словами, ремонтні роботи проводять 7 львівських забудовників своїм коштом. Щоправда, благодійників не називає. Орієнтовно, ремонт обійдеться у 30 млн грн.

«Приміщення не профільні, тому роботи багато. Паралельно з ремонтними роботами, проводимо кисневі точки, закуповуємо концентратори, реанімаційне обладнання. З різними установами домовляємося про доставку ліжок, а професійно-технічні училища на волонтерських засадах шиють нам постільну білизну», – каже Наталія Мотринець.

Вона додає, що використовують і гроші міста, і державні кошти для підготовки.

Кисневих точок, за словами завідувачки центру терапії лікарні Марти Сайко, тут потрібно щонайменше 300.

«Є тенденція до збільшення кількості важких пацієнтів. Багатьом потрібен кисень. Зараз у лікарні розгорнуті 20 реанімаційних ліжок і всі вони заповнені. У приміщенні, що зараз готуємо, також будуть реанімаційні палати та підключено щонайменше 50 апаратів ШВЛ», – каже Марта Сайко.

Додаткові руки не завадять

Щоб повноцінно запрацював новий корпус, тут активно добирають медичний персонал: потрібні лікарі, медсестри, санітарки. Частину медперсоналу, за словами Наталії Мотринець, переведуть з інших відділень ЛШМД, дехто – зголосився з інших лікарень, проте їх все одно не вистачає.

«За нашими підрахунками, нам ще потрібно 40 медсестер, стільки ж санітарок і хоча б 10 лікарів – анестезіологів і терапевтів. Усіх запрошуємо доєднатися, щоб допомогти забезпечувати повноцінний догляд за пацієнтами», – каже Наталія Мотринець.

Читайте також: Як у Львові закрили єдине відділення гематології для дорослих та чому помер його пацієнт

За словами директорки Львівського медичного коледжу післядипломної освіти Лесі Вовк, коли мова зайшла, аби додаткові місця для хворих на Covid-19 розмістити саме в їхньому приміщенні, вони погодилися без роздумів.

«Це приміщення коледж орендує з 1985 року. Ми всі чудово розуміємо ситуацію, що склалася, тому жодної хвилини не роздумували і віддали площі на те, щоб тут розгорнули місця. Наразі погодили «з’їхати» до 30 квітня наступного року. Далі – буде видно по ситуації», – каже Леся Вовк.

За словами директорки коледжу, студенти перейшли на змішане навчання. Частину приміщення для їхніх студентів та викладачів надав медколедж при львівському медичному університеті.

Нагадаємо, в Україні кількість нових хворих на Сovid-19 із лабораторно підтвердженим діагнозом сягнула майже 10 тисяч на добу. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 4 листопада заявив, що український уряд не збирається вводити локдаун, що є жорсткою формою карантину, яка обмежує вільне пересування у межах країни. Водночас уряд запровадить жорсткіші обмеження у різних карантинних зонах за подальшого погіршенні ситуації.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов допускає введення в Україні «карантину вихідного дня» у зв’язку зі зростанням кількості хворих на Covid-19. Також до переліку карантинних зон уряд хоче додати ще одну під умовною назвою «чорна», де основним критерієм буде повна заповненість ліжок для хворих із коронавірусом. У цій нові зоні буде своєрідний локдаун.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!