Фото: Андрій Костюк

Фото: Андрій Костюк

Мільйони на сміття. Як рекультивують Грибовицький полігон і що буде на його місці

2724 0
На Грибовицькому сміттєзвалищі до кінця року мають закінчити підготовчі роботи перед рекультивацією, яка триватиме два роки.

Як відбувається підготовка до рекультивації Грибовицького полігону, скільки часу вона триватиме та що буде на місці полігону після неї, говорили учасники дискусії, організованої дискусійною платформою медіа-хабу Tvoemisto.tv в межах екоініціативи «Чисте місто» та за підтримки ЛКП «Зелене місто».

Що вже зробили

Після пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі полігон у 2017 році закрили, укріпили дамбу, а зараз погоджують проєкт рекультивації та почали підготовчі роботи. Зі слів директора ЛКП «Зелене місто» Вадима Ноздрі, саме він є одним з найважливіших компонентів поводження з відходами у Львові з точки зору відповідальності за екологію. ЛКП «Зелене місто» є замовником рекультивації, має забезпечити її фінансування, провести всі потрібні погоджувальні процедури, розробити проєкт, пройти його експертизу й отримати дозвіл на роботи.

«Зараз ми вже повністю почали підготовчі роботи, попередньо вивчали і проводили збір даних, геодезичні зйомки, спостерігали рух маси тіла відходів, негативні явища. Навіть іноземні консультанти, які допомагали розробити технічні рішення з рекультивації, часто не знали як правильно, коли саме, з якого боку підійти до виконання робіт на полігоні, бо ризики були достатньо великими і серйозними. Тепер більшість з них позаду», — каже Вадим Ноздря.

За його словами, для масштабної рекультивації облаштували об’їзну дорогу навколо полігону, забрали практично всю частину маси відходів, що обсипалася і з’їхала під час трагедії у 2016 році, повернули її в тіло полігону, а територію очистили.

Крім цього, вдалося побудувати канал, який перехоплює 90% об’єму інфільтрату, що витікає з тіла полігону. У середині листопада, говорить Вадим Ноздря, на полігон приїде обладнання для очищення інфільтратів, яке закупило ЛКП «Зелене місто». Йдеться про два модулі, що здатні переробити за добу 300 кубометрів фільтратів з озер біля сміттєзвалища.

Читайте також: За пляшку гроші. Як зменшити у Львові кількість сміття, що йде на утилізацію

Директор компанії-підрядника, яка готує сміттєзвалище до рекультивації, ТОВ «Стройтрансавто» Олександр Панченко каже, що починаючи із серпня вже встигли виконати 80% усіх необхідних робіт.

«До початку грудня завершимо всі підготовчі роботи, передамо майданчик підряднику, щоб проводити глобальну рекультивацію», — говорить він.

Хто буде проводити рекультивацію

Паралельно з підготовчими роботами триває оцінка тендерних пропозицій від іноземних учасників тендеру в межах процедури ЄБРР. Цілком ймовірно, каже Вадим Ноздря, що до кінця року з підрядником уже визначаться, і він відразу ж візьметься за подальшу рекультивацію.

Загалом «Зелене місто» отримало 4 пропозиції від іноземних компаній. Усі вони створені з консорціумів. Серед претендентів — грецька компанія JV Mesogeos S.A та українська Rodina, консорціум французької SUEZ і турецького ONUR, консорціум турецької JV GOKSIN INSAAT і азербайджанської HAYAT GROUP, а також польської VEKTO SP. Z O.O та румунської IRIDEX GROUP.

«Рівнем підготовки усіх консорціумів задоволені, а головне — їхні пропозиції наближені до наших потреб, і це свідчить, що в нас нормальний стан тендерної документації. Маємо з кого обирати гідного підрядника, як з точки зору технічних і кваліфікаційних факторів, так і з цінових», — говорить Вадим Ноздря і додає, що рекультивація на Грибовицькому сміттєзвалищі фінансується з двох джерел: за рахунок коштів міського бюджету і ЄБРР. Кредитна складова становить 10,5 млн євро, а дофінансування міста — 2-2,5 млн. євро.

Читайте також: Чи поїде моя пляшка на переробку або Що стримує львів'ян від сортування сміття

В. о. директора ЛКП «Збиранка» Ростислав Пашук говорить, що рекультивацію планувалося провести швидше, але через різні об’єктивні причини — рівень недовіри мешканців, громадські слухання, зміни в державних будівельних нормах, оцінки впливу на довкілля — було складно знайти порозуміння, і роботи відтерміновували.

«Зараз на ЛКП «Збиранка» працює лише ділянка очистки фільтратів. Їхня потужність недостатня, але робимо все, що в наших силах, і очікуємо на нове обладнання. Якщо воно запрацює в кінці листопада, думаю, вдасться швидко осушити озера, і підрядна організація приведе землю до нормального стану», — каже він.

За його словами, в Україні вперше проводять таку масштабну рекультивацію, і цілком ймовірно, що всі роботи закінчать із випередженням графіку. Додамо, що за попередньою інформацією підготовчі роботи та сама рекультивація мали б тривати приблизно 5 років.

Постійний контроль

Директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник каже, що ЛОДА пильнуватиме процес рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

«Полігон функціонував з 1959 року. Туди спочатку вивозили промислові відходи, згодом — тверді побутові, а з 1991-го він був в управлінні комунального підприємствам «Збиранка». На жаль, процес рекультивації розпочали тільки після трагедії у травні 2016 року. Маємо надію, що усі її етапи — відведення очисних фільтратів, дегазація полігону тощо — проведуть у повному обсязі», — говорить він.

Процеси на сміттєзвалищі також постійно контролюють представники екоінспекції Львівщини, каже її керівник Микола Маланич. З моменту трагедії, за його словами, екоінспекція вже провела понад 300 проб, більше 15 планових і позапланових перевірок.

Читайте також: Як сортування сміття стає нормою. Три львівські історії успіху

«Особисто я на полігон приїжджаю двічі на місяць, а за потреби — і частіше. Ситуація покращується. Основне завдання — це відведення інфільтратів, адже найбільші проблеми були саме з цим. Зокрема, ми мали шалені забруднення: аналізи були не критичні, але стабільно погані, бо було потрапляння інфільтрату в ґрунт на сусідню ділянку, а не в озера, які були спеціально створені для відкачування інфільтрату. За 2-3 місяці побачимо ще більше позитивних змін, адже інфільтрат вже не потраплятиме у навколишнє середовище», — зазначає він і додає, що усю інформацію про роботу екоінспекції на сміттєзвалищі, відібрані проби та їх результати можна переглядати на офіційному сайті інспекції.

Що буде після

Чи створять на території сміттєзвалища екопарк, про який неодноразово говорив міський голова Львова Андрій Садовий, ніхто з учасників дискусії однозначно не зміг сказати.

«Ми не ставимо собі за завдання створити екопарк, хоч така інформація є. Насамперед, це місце трагедії, тому маємо бути дуже обережними до всього, що хочемо тут бачити. Наприклад, я б зробив меморіал», — каже Вадим Ноздря.

За його словами, актуальніше зараз говорити про підготовчі роботи, що мають закінчитися на початку грудня, і саму рекультивацію. Невдовзі підрядник почне буріння перших 50 свердловин під дегазацію. Сама рекультивація, як каже Вадим Ноздря, має тривати два роки.

«Але треба мати на увазі, що після рекультивації потрібно ще 15 років, аби звалище стало екологічно чистим», — пояснює він.

Натомість Микола Маланич каже, що на території сміттєзвалища буде радше технічний парк.

«Більше 70 років ми його постійно забруднювали, 50% газу на полігоні — метан. За прогнозами, ще 10 років там генеруватиметься біогаз, тому дегазація є обов’язковим елементом рекультивації. Відтак, потрібно з десятки років, щоб земля від усього відпочила, самовідновилася, а тоді вже можна говорити про те, що буде там», — вважає він.

Не тільки львівська проблема

Ще 5 років тому у Львівські області налічувалося більше 600 несанкціонованих сміттєзвалищ. На початок цього року їх було 41, а станом на сьогодні є лише 19. Зі слів спікерів дискусії, частину їх можливо ліквідувати господарським методом, але інші потребують розроблення проєкту рекультивації.

Читайте також: 100 днів Маркіяна Мальського. Відкрите інтерв’ю з головою ЛОДА

Відповідно до стратегії поводження з ТПВ у Львівській області, з 20 наявних полігонів, які практично не відповідають екологічним нормам, має залишитися 7. Усі інші потрібно рекультивувати.

«На території Львівської області точно має бути кілька полігонів, бо один ніяк не зможе закрити собою всю проблематику. Цілком вітається приватна ініціатива. Будівництво нового об’єкту, навіть за умови наявності земельної ділянки, займе кілька років. На це також потрібне фінансування», — каже Вадим Ноздря.

Кілька днів тому у ЗМІ з’явилася інформація, що компанія-перевізник «Грінера» отримала всі необхідні дозволи для початку розробки нового полігону ТПВ біля села Малий Любінь. Проте, за словами Руслана Гречаника, про це його департаменту наразі нічого не відомо. У свою чергу Вадим Ноздря говорить, що «Зелене місто» готове сприяти «Грінері» в будівництві полігону, аби частково вирішити проблему із вивезенням відходів на Львівщині.

Ольга Шведа

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!