фото: galfinance.info

фото: galfinance.info

Місія здійсненна: коли Львів позбудеться маршруток

7969 0
Які вулиці у Львові відремонтують у 2016-му, коли у місті маршрутки повністю замінять автобусами, як львів’янам домогтися ремонту своєї вулиці та хто відповідає за пошкоджену дорогу внаслідок будівництва нових будинків Tvoemisto.tv розповів начальник управління житлового господарства Львівської міської ради Юрій Голець.

Цьогоріч на ремонт доріг у Львові було витрачено «безпрецедентно велику» суму коштів. Загалом на розвиток інфраструктури у 2015 році буловиділено майже 810 мільйонів гривень. З них приблизно 155 мільйонів на департамент житлового господарства, на районні адміністрації – 108 і на управління капітального будівництва 35,6 мільйонів гривень.Чи зросте ця сума у 2016 році поки невідомо, адже загальний фонд, бюджет розвитку ще не затверджено. За ці кошти відремонтовано приблизно 400 тисяч квадратів доріг та тротуарів, що становить 6% від загальної кількості дорожнього покриття, що є у Львові.

Які шляхи відремонтовано?

У 2015 році розпочали прокладання трамвайної колії на Сихів, а також ремонт маршруту «2» та «6» трамваїв. Відтак великий об’єм робіт було проведено на вулиці Замарстинівській, Б. Хмельницького, Гайдамацькій та Промисловій. Там незабаром очікується відновлення руху транспорту. Також у 2015 році ремонти проводили на вулиці Сихівській, Червоної калини, пр. Свободи, Лисенка, Богданівській та Пасічній. Прокладали велодоріжки на пр. Чорновола та у мікрорайоні Рясне-1 і Рясне-2 з виїздом до кінцевої трамваю на вулиці Т. Шевченка.

На майбутні три-чотири роки у планах добудувати вулицю Ряшівську, Вернадського та збудувати вулицю Суботівську, яку прокладатимуть з кінцевої тролейбуса №12 на Левандівці в Рясне-1 до торгового центру «ВАМ». Наймасштабніша робота  чекає у 2016 році – капітальний ремонт шляхопроводу на вулиці Городоцькій 166, біля «Хлібзаводу», де потрібно розібрати міст та збудований новий шляхопровід на дві смуги руху в обидві сторони. 

Коли поїде трамвай на Сихів?

Під час прокладання трамвайної колії, в рамках проекту «Трамвай на Сихів», на вулиці Стуса виявили аварійний колектор. Стан колектора дослідили експерти і було прийнято рішення, що цю проблему не можна ігнорувати, адже прокладати трамвайну колію поряд з аварійним колектором вкрай небезпечно.Відтак експерти віднайшли технологію за якою колектор доведеться замінити: одна його частина знаходитиметься під землею, а інша – зовні. Завершення усіх робіт прогнозується у першому півріччі 2016 року.

 

 

Скандальна дорога біля скверу на площі св. Юра

28 грудня завершилися основні асфальтні роботи на проїзді біля скверу церкви Юра і до 1 січня планують відновлення руху громадського транспорту. Раніше цим маршрутом курсували «2», «9», «10», «12» маршрут тролейбуси №№ 2,9,10 та 12. Першочергово хотіли б запустити тролейбуси, проте поки будуть їздити і маршрутки. Але наша позиція така: повинен здійснюватися рух тільки громадського електротранспорту. Проїзд приватних авто взагалі не планується.

 

Коли Львів позбудеться маршруток

Для приватних перевізників у департаменті планують створити дуже конкурентні умови. Щоб місто функціонувало, потрібно приблизно 600 автобусів. Наразі їздитимуть і маршрутки, але ми розуміємо, що буде розвиватися мережа електротранспорту, зокрема тролейбусів та трамваїв. І це змінить транспортну ситуацію, але зараз про це говорити зарано. Головна ідея: весь транспорт має бути у комунальній власності, щоб жоден перевізники ніколи нікого не поставив на коліна і не сказав: «Я буду їздити за п’ять гривень, а за чотири не хочу».

Очевидно, такі плани доведеться реалізовувати поступово, адже у 2016 році планують закупити всього сто автобусів від «Електрону».

 

Як львів’янам домогтися ремонту своєї вулиці

Якщо жителі тої чи іншої вулиці мають намір запропонувати свою вулицю для ремонту, то їм слід звернутися із відповідними заявами у районні адміністрації, адже пріоритетність тої чи іншої вулиці визначається районними адміністраціями, які є балансоутримувачами доріг. Голови районних адміністрацій формують титульні списки з переліком проблемних вулиць та прогнозують вартість ремонту кожної. Ці списки проходять перевірку двома комісіями: профільною (інженерного господарства, транспорту і зв’язку) та постійною (фінансування та планування бюджету). Після погодження на комісіях, перелік доріг затверджує перший заступник міського голови і на ці роботи виділяють кошти.

Ремонт одного метру твердого шару дороги коштує приблизно 400-600 гривень залежно від типу покриття. Важко уявити вартість ремонту з прокладанням комунікацій, якщо, до прикладу, метр труби, діаметром два метра, коштує приблизно 28 тисяч гривень без ПДВ. І плюс оплата праці працівникам.

Попри великі суми, які вкладають у ремонт доріг, часто постає проблема не ремонту, а відновлення вже відремонтованих шляхів. Внаслідок будівельних робіт та перевезення будматеріалів частини доріг руйнуються. Після чого забудовники не проводять належного відновлення.

 

Якщо дорогу пошкодили через будівництво будинку

«Будівельні компанії сплачують кошти для розвитку інфраструктури. У випадку, якщо є зафіксовані та підтверджені випадки, що той чи інший забудовник своїми діями погіршив стан дорожнього покриття, на нього районна адміністрація складає відповідні протоколи і ми зобов’язуємо його відновити дорогу. Подібна ситуація була на вулиці Окружній, де споруджують житлові будинки. Лвів’янам варто звертатися у департамент, у разі фіксування таких порушень.

Фото: lvivpost.net, alex-shutyuk.livejournal.com, galfinance.info.

Розмовляла Оксана Лісна

 

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!