Фото: Анна Журба

Фото: Анна Журба

Місто (не)комфортного пересування або як ми щоранку добираємось на роботу

8069 2
Журналісти «Твого міста» розповідають, як щоранку добираються на роботу, та запрошують читачів ділитися своїми ранковими дорожніми історіями.

Як ви починаєте свій ранок у місті? Ми, наприклад, у редакції Tvoemisto.tv  щоранку обговорюємо, хто з якими пригодами дістався до роботи. Уже вивчили графіки руху своїх маршруток, автобусів і трамваїв, познайомилися з водіями і з досвіду знаємо, де найімовірніше застрягнемо у заторі, якщо вийдемо з дому на 5 хвилин пізніше. Ми випробували різні шляхи добирання – маршруткою, трамваєм, тролейбусом, таксі або пішки. Можливо, спробуємо велосипеди, хоча в центрі Львова це не видається реальним. А про ролики, скейти і гіроборди, якими користуються в багатьох європейських столицях, наразі можемо хіба несміливо мріяти.

Пропонуємо вам наші ранкові дорожні історії і запрошуємо вас ділитися своїми. Нещодавно ми оголосили 2019-й роком комфортного пересування у Львові. Тож поміркуймо разом, як можемо вплинути на те, аби наші ранки не починалися транспортними катавасіями.

Читайте також: Дочекатись останню маршрутку. До котрої години курсує транспорт у Львові. Інфографіка

Марія, редакторка Tvoemisto.tv із інновацій, добирається до офісу з вулиці Під Голоском маршруткою №37, що займає приблизно 45 хвилин. Їй пощастило сідати в транспорт на кінцевій зупинці. Та це – не гарантія успіху.

«Навіть зручно зайти не завжди можна. На вулиці Під Голоском якраз студентські гуртожитки, тому маршрутки бувають менш-більш вільними тільки під час канікул. В інші дні за місце доводиться поборотися. Якщо тобі щастить, то ти зручно стоїш, на тебе ніхто не спирається і ручки на кріслах теж є (для таких низькоросликів, як я, що до поручнів дістати не можуть, дуже важливий факт). Якщо ж вдалося сісти – то хтось явно застосовує магію поза Гоґвортсом або вже пропустив попередній жовтий транспортний засіб», – каже Марія.

У 37-й маршрутці традиційні для львівського транспорту виклики: зайти, зафіксуватися всередині, зачинені вікна та вічне «передайте, будь ласка».

«І люди, які дуже хочуть на тобі полежати», – додає Марія.

Їй не хочеться думати про те, що скоро з канікул повернуться всі студенти. А про те, що в районі постійно з’являються нові багатоповерхівки – і поготів. Добре, що скоро весна і стане зручно ходити пішки.

Читайте також: Як планують змінити львівський транспорт. Інфографіка

Юлії, SMM-менеджерці Tvoemisto.tv, також пощастило жити порівняно недалеко від кінцевої зупинки трамвая №6. Вона випробувала різні способи добирання на роботу, але, зрештою, зупинилась на трамваї.

«До автобусної чи тролейбусної зупинки на вулиці Мазепи мені йти дві хвилини від дому, але добирання звідти до центру займає не менше 40-50 хвилин із традиційними заторами на проспекті Чорновола. До трамвая – 15 хвилин пішки, але за наступні 15 хвилин я вже в центрі на площі Старий Ринок. Затори на моєму маршруті бувають рідко: найчастіше це ДТП або погано припарковане авто на Гайдамацькій чи Замарстинівській. Але навіть в такому випадку маю можливість для маневру – можу вийти і дійти до центру пішки, бо недалеко», – розповідає Юлія.

Кінцева зупинка 6-го трамвая зранку

Вона додає, що інформаційні табло на зупинках суттєво бережуть час і нерви, адже не лише показують, коли буде наступний трамвай, а й повідомляють, якщо на лінії якісь проблеми і трамваї не їздять зовсім.

Читайте також: Півжиття в заторах. Як зробити центр Львова вільним для проїзду

Ще одна щасливиця в редакції Tvoemisto.tv – редакторка новин Анна, яка живе недалеко від кінцевої зупинки трамвая №8.

«Із Сихова до центру останні два роки зранку найзручніше добиратися трамваєм. Принаймні тим, хто живе поблизу перших трьох-чотирьох зупинок, бо на інших о 9:00-9:30 зайти у вагон вже складно», – каже Анна.

До зупинки «Академія мистецтв» трамвай доїжджає хвилин за 20. А далі переважно стоїть у заторі до площі Франка, тому більшість пасажирів на «Академії» виходять і йдуть пішки, аби пересісти на інший транспорт. Часом – у той самий трамвай, із якого вийшли!

Анна каже, що добирання від кінцевої до кінцевої «вісімкою» зранку займає до 40 хвилин, а в пізній вечірній час із центру на Сихів можна доїхати і за 15 хвилин.

«Головним недоліком маршруту є те, що вагони не опалюють – навіть порівняно новенькі "Електрони"», – додає вона. Редакторка Tvoemisto.tv кілька разів зверталась на Гарячу лінію міста зі скаргою на холодні вагони. Востаннє її коментарі просто видалили без пояснень.

Крім того, додає Анна, якщо на вулиці Стуса станеться аварія, пересісти в інший транспорт практично немає можливості, оскільки більшість автобусів перестали тут курсувати після запуску трамвая.

Читайте також: Місто розумних та жорстких. Як регулюють світлофори у Львові

Журналістка Tvoemisto.tv Вікторія живе на вулиці Варшавській. Щоранку їй доводиться йти аж до зупинки біля ТЦ «Інтерсіті», оскільки через Варшавську у бік центру не курсує жоден транспорт.

«Цілий район садових кооперативів та Варшавської залишається відрізаним від транспорту. Декілька маршрутів, таких як 46 та 37 – дублюються, водночас на обох курсує багато автобусів. Але оскільки на зупинках збираються не лише мешканці вулиці Чорновола, а й Варшавської та прилеглих, уже з 7:30 потрапити в маршрутку чи тролейбус із першого разу нереально», – каже Вікторія.

Пішохідна інфраструктура на Варшавській

Із центром цей район сполучають автобуси №26, 46, які курсують на Сихів, і тролейбус №13. До залізничного вокзалу їздить автобус №31.

«Зустріти пустий автобус у цьому районі – рідкість. Таке можливо, якщо в студентів Академії друкарства, звідки і їде автобус №37, та школярів канікули», – додає Вікторія.

Читайте також: Проїзд в автобусах Львова має подорожчати з лютого

Пішки, за її словами, краще йти Варшавською, там менше машин, але зовсім немає пішохідної інфраструктури: «хідники розтрощені, велодоріжок теж немає». Але вони є на Чорновола. Частину з них мають добудувати у цьому році. Тож мешканцям району варто пересідати на велосипеди.

«Нещодавно на Чорновола запрацювали виділені смуги, але фактично вони ніяк не пришвидшили рух на проспекті. У час пік замість звичних 20-30 хвилин у заторі можна простояти до години. Особливо перед кільцем на Липинського та поблизу готелю "Львів"», – каже наша журналістка і підсумовує, що району не вистачає розвантаження проспекту Чорновола, адже основні транспортні потоки пустили саме туди.

Читайте також: Повези мене туди, де асфальту нема. Чому Львів купує старенькі трамваї

Олександра, журналістка Tvoemisto.tv, кілька років жила на Сихові і пам’ятає сумні дотрамвайні часи. А завдяки трамваям дізналась, що дійти пішки від стадіону «Україна» до вулиці Підвальної за 25 хвилин – цілком можливо. Потім вона переїхала на вулицю Шевченка і сильно раділа, що зможе ходити на роботу пішки. Виявилося, взимку це небезпечно для здоров’я.

«Кажуть, колись вулицю Шевченка відремонтують. Але поки що тут важко – розбита бруківка, ями, горби, купи снігу. Ще й слизько. Наприклад, похилий підйом на трамвайну зупинку заледенів, і люди ішли зігнуті вервечкою, буквально тримаючись за стінку. Це дуже сумно у XXI столітті, коли навколо тільки й розмов про технології і людську гідність», – каже Олександра.

Є інші труднощі на шляху: велосипедна доріжка на Городоцькій, де велосипедисти і пішоходи мають тиснутись кожен на своїх заледве 50 см, багато ділянок викладені старою гарною, але вкрай слизькою бруківкою – і зазвичай на схилах. Також у центрі дуже вузькі хідники, більшу частину яких займають сходи магазинів чи телефони-автомати. А окремої уваги заслуговує сучасна плитка біля Макдональдсу на недавно відремонтованому проспекті Свободи, але про неї дослівно боляче згадувати.

Велодоріжка та хідник на Городоцькій

Обійди мене, якщо зможеш

Ще одна проблема середмістя, на думку журналістки, це те, що в нас над головами: трохи важко одночасно дивитись вгору і під ноги й при цьому оминати припарковані частково на тротуарі автівки.

Читайте також: Фотоісторія велосипедного Львова

Журналіст Tvoemisto.tv Андрій розповідає про доїзд із Пасічної в центр, як про квест, для якого місто вигадує щоразу нові завдання.

«Після того, як "двійка" перестала їздити на Пасічну під час ремонту Личаківської, добратися в центр можна було або "сімкою", спустившись попередньо через яри Погулянки, або маршрутками, які чи не щодня змінювали схеми руху. І якщо іти Погулянкою влітку – це активний відпочинок, то в інші сезони вулиця перетворюється на випробування. Інколи ти міг вийти з дому звичайним журналістом, а дістатися трамвая в статусі "майстра спорту з біатлону"», – розповідає Андрій.

Раніше, за його словами, маршрутки завжди були переповнені, нині ж ситуація дещо змінилась.

«У мене є два-три способи дістатися в потрібну точку. Найчастіше це таки "двійка", студентський трамвай, де ти знаєш кожного другого. Також тішать нові автобуси 47а: для людини зростом понад два метри – це справжній подарунок», – каже журналіст. Він ділиться й іншими спостереженнями. Наприклад, найбільше пенсіонерів на цій лінії є біля церкви Покрови і біля Львівської обласної лікарні.

Після ремонту Личаківської «вічні цінності» залишились на своїх місцях: вулиця стоїть у заторах чи не кожного дня в час пік.

Читайте також: Не згоріти до 2020-го. Що заважає Львову стати першим містом в Україні без маршруток

Tvoemisto.tv й надалі планує досліджувати Львів і прокладати шляхи до його перетворення на місто комфортного пересування. Приєднуйтеся!

«Твоє місто»

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv оголосило у Львові Рік комфортного пересування. Наша редакція закликає ділитись своїм ментальним простором та долучитись до покращення міської мобільності Львова. Свої ідеї та пропозиції можна надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначити «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій. 

Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!