Фото: Анастасія Самодєєнко

Фото: Анастасія Самодєєнко

Місце, яке не хочуть залишати лелеки

4587 0
Лелеки селяться біля добрих людей. Саме там вони почуваються у безпеці. І хоча лелеки з «Домівки врятованих тварин» у Львові опинилися там не з власної волі, вони знають, що їм тут нічого не загрожує. Птахи не бояться людей та вільно ходять серед працівників притулку. Tvoemisto.tv дізнавалося, чим живе зараз «Домівка», якій у липні виповнюється два роки.

Колись тут була військова частина. Зараз це місце стало домом для більше, ніж сотні різних тваринок із непростою долею: когось врятували від рук браконьєрів, а когось хотіли позбутися господарі. Але з ініціативи Ореста Залипського та Назара Дулиша з’явилося місце, де звірята отримують шанс на життя.

Одразу з порогу нас оточують різноманітні звуки: від каркання ворони до мекання козеняти. Працівники підмітають територію, заглядають до вольєрів, щоби переконатися, що з тваринками все добре, – життя у притулку вирує. Керівника «Домівки», Ореста, на місці немає. Сьогодні у коників день водних процедур, тому він зайнятий ними й доручив Анастасії Штокало поспілкуватися з нами. Вона працює тут близько двох років і знає майже все.

Анастасія каже, що все почалося з одного коня – Орлика. Під час відпочинку Орест та Назар дізналися, що неподалік у Карпатах продають коня на м’ясо і вирішили його викупити. Чимало зусиль вони доклали, щоб зібрати достатню кількість грошей на викуп. Потім у них з’явилася ідея поселити Орлика в парку «Знесіння», де працювали. Тоді їм ще й на думку не спадало облаштовувати притулок, але не встигли вони оком змигнути, як компанію Орлику склали ще дві кози. Відтоді поступово, вольєр за вольєром, чоловіки спільно з волонтерами будували «Домівку врятованих тварин».

«Зараз тваринки потрапляють до нас кожен день: то маленького зайчика, десь косили траву, маму вбили, і зайчик лишився сам, принесли, то якусь пташку», – розказує дівчина.

Із 1 січня 2019 року притулок здобув статус зоологічного відділу Регіонального ландшафтного парку «Знесіння» і тепер отримує фінансування від міста, щоправда лише 10%. Все решта – це допомога волонтерів та всіх небайдужих.

У липні 2020 року «Домівці врятованих тварин» виповнюється два роки. За цей час притулок врятував вже сотні звірів й не збирається зупинятися. Деякі мешканці притулку залишаться тут назавжди, оскільки вони вже «зламані» й не зможуть вижити самостійно у дикій природі. Тих, хто реабілітувався, – випускають на волю, щоб вони повернулися у звичне для них середовище, але є винятки.

«Ось, наприклад, лелека, він здоровий. Він відлетів від нас восени, але навесні повернувся сюди і більше вже нікуди не летить, бо він знає, що йому тут ніхто нічого злого не зробить»,  розповідає Анастасія.

І ми, справді, бачимо, як цей лелека перелітає з одного краю двору до іншого, але не залишає територію «Домівки». Напевно, він відчуває, що люди тут – добрі.

 Анастасія Самодєєнко і Ольга Осіпова 

Фото Анастасії Самодєєнко

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!