На правах реклами

Місце успішних ідей. Як Young Dovzhenko допомагає втілювати мрії

1184 0
Крута ідея, трохи сміливості, терпіння – і отримаєте грантову підтримку на реалізацію мрії! У вересні в Молодіжному інтеграційному центрі «Захід» Young Dovzhenko за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) відбулися суперкруті навчальні інтенсиви, де внутрішньо переміщені особи та львів’яни спочатку мали нагоду напрацювати проєктні ідеї, а згодом податися на конкурс мінігрантів. За результатами пітчингу переможцями стали три проєкти: «Школа жіночого лідерства та саморозвитку», «МовоLand. Креативний копірайтинг – інструмент вивчення української мови» та «Довженко ART». Tvoemisto.tv поспілкувалося з координаторкою цього молодіжного центру та переможцями мінігрантів і запитало, звідки стільки ідей, хто допомагає в їх реалізації, а також про плани на майбутнє.

Зі слів координаторки Молодіжного центру Young Dovzhenko Андріани Іванишин, основна мета проєкту – інтегрувати внутрішньо переміщених осіб, особливо молодь, і дати їм можливість реалізувати свої ідеї.

«На грантову програму подавалося багато учасників, проте завдяки перегляду заявок і пітчингу спільно з експертами з інших центрів та представниками USAID все ж обрали три проєкти-переможці», – каже Андріана Іванишин.

Ініціаторами проєктів є самі переможці, вони вже почали свою роботу. Сума гранта становить 45 тисяч гривень. Зі слів координаторки молодіжного центру Young Dovzhenko, це хороша можливість для старту реалізації власної успішної ідеї.

Грантову програму «Молодіжні інтеграційні центри Захід» реалізовує ужгородська громадська організація «Простір молоді» в партнерстві з львівським Центром Довженка, МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття» (Івано-Франківськ), МКУ «Резиденція молоді» (Чернівці) та за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

МовоLand – навчитись і вдосконалити рідну мову

Олена Самойлова – контент-спеціалістка з досвідом більш ніж десять років. Приїхала з Харкова, з квітня живе у Львові. В мирному житті працювала копірайтеркою, має досвід побудови команди авторів, консультує на порталі «Дія».

Про грант жінка дізналася, коли в Центрі Довженка брала участь у тренінгу підприємця, експерта зі стратегічного та проєктного управління, сертифікованого бізнес-коуча і ментора з інноваційного підприємництва Івана Кульчицького «Проєктний підхід з вирішення місцевих проблем». Під час навчання здобула знання про проєктну діяльність від практиків. Каже, що це допомогло їй у розумінні сутності проєктів і принципів складання заявки.

Подалася, а згодом перемогла в конкурсі, бо хоче поділитися своїми вміннями і допомогти ВПО отримати нові корисні навички, вдосконалити знання української мови, знайти знайомих та інтегруватися в місцеву громаду. Всі корисні речі, за твердженням Олени Самойлової, можна, і потрібно, об’єднати в межах однієї програми.

Ідея клубу української мови в контексті копірайтингу в Олени Самойлової визріла давно. Знайомі часто просили розповісти про контент, чогось навчити. Жінка навіть думала над створенням навчальної програми. Та коли почалася війна, стало очевидно, що програма має бути адаптована до України та її реалій, у яких далеко не всі мають роботу і досконало знають мову.

Читайте також: «На Сихові розвиваємо молодь, яка не знає, чим зайнятись». Як працює центр Young Dovzhenko

«Знаю, що багато ВПО не можуть працювати за колишньою спеціальністю. Також формувати оточення і шукати нову роботу заважає їм незнання мови. Але просто вчити мову недостатньо ефективно. Набагато дієвіше це робити через опанування нової професії. Тоді й мотивація зростає», – каже одна з переможниць мінігранта.

А оскільки Олена Самойлова тепер проживає у Львові, то вирішила не чекати, а діяти.

«У Львові є чимало ВПО, які зіткнулися з різними проблемами, зокрема мовними. І дуже круто, що знайшлися люди, які дійсно зацікавлені в таких соціальних ініціативах. Отже, настав час ділитися досвідом», – вважає вона.

У майбутньому переможниця мінігранта хотіла б поставити такі навчальні заходи, як кажуть, на потік.

«Його унікальність у тому, що такого формату навчання поки що нема. Або є, але маловідомий. А цінність у тому, щоб люди поповнювали багаж своїх знань та вмінь і мали більше можливостей зробити своє життя якіснішим, радіснішим та комфортнішим», – додає співрозмовниця.

«Школа жіночого лідерства та саморозвитку» – реалізуватись і стати щасливою

Віолетта Калашникова та її колега Тетяна Капінус ще в березі були змушені евакуюватися до Львова з Харкова. Але не склали руки, а допомагали таким, як вони, відвідували тренінги, лекції, які проводили в Молодіжному інтеграційному центрі Young Dovzhenko.

Тетяна редагує дитячі книжки у видавництві, Віолетта вже понад 10 років працює у сфері краси та знає, чого саме хочуть жінки.

«У Харкові я досить часто проводила різні заходи для дівчат і жінок, тому знаю, чого їм не вистачає. Коли почула про грантову програму, зрозуміла –  «пазли» склалися. Чому саме для жінок? Бо багато наших чоловіків зараз на фронті, а жінки можливостей відвідувати різні заклади зазвичай не мають часу або не вміють правильно доглядати себе. Крім того, вони набагато емоційніші, їм не вистачає спілкування. Ми воліємо допомогти жінкам все це реалізувати, націлені на перемогу і перемогли», – акцентує Віолетта Калашнікова.

Участь у грантовій програмі для Віолетти і Тетяни є першою. До того жінки не знали, як писати грант, подавати його, юридично оформляти, проте кажуть: тут навчили, допомогли.

Загалом у планах працювати з двома групами – дівчатами-підлітками віком 12 –18 років та жінками від 18 до 35 років.

Читайте також: «Трансформуємо ресурс, який є навколо». У Young Dovzhenko пройшов безкоштовний тренінг з проєктного менеджменту

Для дівчат і жінок проводитимуть артові уроки з візажу, зокрема покажуть і навчать, як правильно користуватися косметикою, дбати про хороший стан шкіри. Також організують зустріч із гінекологом, дерматологом, психологом. Ба більше, навчання із самооборони. В планах навчити жінок підприємництва і того, як правильно почати власну справу. Додатково переможниці створять книжковий клуб, де разом з іншими дівчатами та жінками при зустрічах зможуть говорити про книги, висловити своє бачення і враження.

«Часто жінки, які вимушено опинилися у Львові, не мають того кола спілкування, яке в них було до повномасштабного вторгнення. Наше завдання – щоби жінки та дівчата знайшли нових друзів, легко інтегрувалися в громаду, навчилися гармонізувати свій стан, опановувати страх», – пояснює Тетяна.

Долучитися до команди «Школа жіночого лідерства та саморозвитку» можуть як жінки з числа внутрішньо переміщених осіб, так і місцеві. Загалом планують залучити до 50 жінок.

Мікрогрант стартує ще в жовтні і розрахований на майже місяць. Але, як зазначають Віолетта і Тетяна, це тільки початок. У їхніх планах створити таку ж школу в інших містах України.

«Довженко ART» – зробити мікрорайон кращим

Мурал у патріотичному стилі на стіні Культурно-освітнього центру імені Олександра Довженка, де провадить роботу Молодіжний центр Young Dovzhenko, – ще один переможець мінігранта, що відбувся за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Переможець грантової програми – львів’янин Ігор Ільчишин – розповідає, що ідея створення муралу виникла після відвідування навчальних тренінгів, лекцій та однодумства з іще одним учасником – Денисом Власенком.

«У Молодіжному центрі Young Dovzhenko тривав дуже цікавий тренінг з проєктного менеджменту. До 50 учасників вчилися, обмінювалися досвідом, знаннями, ідеями,і саме там виникла ідея створення муралу. На фасаді Центру Довженка,що на Сихові, він стане дуже доречним», – каже Ігор.

Зі слів співрозмовника, у планах залучити щонайбільше активної молоді до культурного центру, провести дискусію щодо майбутнього муралу, зібрати щонайбільше думок про те, як він має виглядати, а згодом розробити ідею та концепцію муралу в стилі Довженка і теперішньої реальності.

Фото: Lviv Dovzhenko Centre

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!