фото: іван станіславський/твоє місто

фото: іван станіславський/твоє місто

Паркування у Львові. Що змінилось та де найчастіше штрафують

5332 0
Щоби не стимулювати водіїв зайвий раз брати власне авто і їхати в центр, місто створює платні місця для паркування та пропонує пересідати на громадський транспорт.

Чотири роки тому у Львові вперше в Україні запрацювали інспектори з паркування, які мають контролювати дотримання правил дорожнього руху в частині зупинки, стоянки авто та оплати послуг з паркування. Наразі вдалося залучити лише 50 інспекторів із 112 необхідних, та упродовж останніх кількох місяців вони працюють все активніше. Tvoemisto.tv дізналося, де найчастіше у Львові паркуються із порушеннями, скільки коштуватиме повернути машину зі штрафмайданчика та куди скеровують кошти від сплати штрафів.

*Тільки за останній тиждень жовтня у Львові оштрафували 6 750 водіїв на загальну суму 2 млн 617 тис. грн. На штрафмайданчик забрали 75 авто. Такі дані наводить пресслужба ЛМР з посиланням на управління безпеки міста.

Місця концентрації порушень правил паркування

За словами керівника департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олега Забарила, інспектори активізували роботу з березня цього року і продовжують посилено працювати впродовж останніх кількох місяців. Найчастіше їх можна побачити у центральній частині Львова, на перехрестях, пішохідних переходах, смугах для руху громадського транспорту, у місцях, де заборонено паркуватися відповідно до дорожніх знаків та розмітки.

Залишені автомобілі, які суттєво заважають руху, забирають на штрафмайданчики, в іншому випадку – інспектори залишають повідомлення про притягнення до відповідальності.

Якщо говорити про локації, то є кілька постійних місць концентрації порушень. Йдеться про вул. Коперника, де ускладнений рух, якщо запаркована права смуга, ділянку поблизу пам’ятника Міцкевичу, пл. Соборну з прилеглими вулицями. Раніше була проблема на пр. Свободи, де через припарковані автомобілі тролейбуси змушені були перелаштуватися в ліву смугу, об'їжджати. Це провокувало аварійні ситуації. Часто інспектори працюють і на пл. Старий ринок, вул. Леонтовича, Кучера, Шолом-Алейхема тощо.

Читайте також: Я прийшов – авта нема. Як у Львові забрати машину зі штрафмайданчика

«Ми нарощуємо показники роботи, активно набираємо нових інспекторів, зараз їх є близько 50 – це ті, що працюють на вулицях, а також 25 офісних інспекторів, які займаються формуванням постанов, веденням обліку, взаємодією з виконавчими службами. Хоча штатним розписом департамету передбачено 112», – каже він.

Щодня помітити евакуатор та роботу інспекторів із паркування можна на вул. Винниченка. Днями тут повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності отримав водій Святослав. Причина в тому, що він зупинився на перехресті, однак чоловік каже, що не був певний, справді це перехрестя чи край проїзної частини. 

«Перешкоди для руху транспорту я не створював, зважив на те, щоби було по 10 м від одного та іншого пішохідних переходів… Але, на моє суб’єктивне сприйняття, це не правомірне звинувачення в порушенні правил, тим більше зважаючи на не дуже дружню ситуацію з паркуванням в місті», – каже він.

Святослав вважає, що проблему саме тут можна вирішити, встановивши знак «Зупинка заборонена», інакше, каже, люди не сприймають цю ділянку як зупинку на перехресті. Натомість, за словами водія, у Львові є ділянки, де значно більше потрібна робота інспекторів, а це, на його думку – радше спосіб ситуативно назбирати бюджет на штрафах, аніж розшукати реальних порушників.  

Як пояснює старший тренер-інструктор школи водійської майстерності Rega Олександр Сагайдак, перехрестя закінчується там, де завершується заокруглення бордюрів.

«Це звичайне перехрестя – Винниченка – Просвіти. Там не можна паркуватися. Окрім цього, поруч ще є одразу інше перехрестя – з вул. Підвальною. Тобто це навіть два перехрестя, які переходять з одного в інше. Якщо заокруглення бордюрів довге, бо вул. Винниченка – крива, то, отже, маємо таке велике перехрестя», – каже він.

Читайте також: Чи зросте вартість проїзду та як курсуватиме транспорт з осені. Розмова з Орестом Олеськівим

Водночас інструктор зауважує, що на Т-подібних перехрестях можна припаркуватися лише навпроти перехрещення доріг, якщо для проїзду там залишається понад 2 м. 

«Тобто напроти Т-подібного перехрестя можна би було зупинитися, маю на увазі навпроти вул. Просвіти, але там вже працює інше правило – перехрестя з Підвальною», – додає він.

Олександр Сагайдак нагадує, що паркуватися не можна:

  • під знаками «Зупинка заборонена», «Стоянка заборонена»
  • на перехрестях та ближче 10 м від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на них пішоходного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга
  • на пішохідних переходах і ближче 10 м від них з обох боків, крім випадків надання переваги в русі
  • ближче 30 м від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а коли їх немає – ближче 30 м від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;
  • ближче 10 м від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання, де це створить перешкоди технологічним транспортним засобам, що працюють;
  • у місцях, де буде неможливим зустрічний роз'їзд або об'їзд транспортного засобу, що зупинився;
  • у місцях, де транспортний засіб закриває від інших водіїв сигнали світлофора або дорожні знак тощо.

 

Окрім цього, в управлінні безпеки міста додають, що хаотичне паркування ускладнює дорожній рух, а в умовах воєнного стану – проїзд спецтранспорту, який забезпечує життєдіяльність міста та допомагає ЗСУ. У місцях, де є знак про платну парковку, водій має оплатити відповідну вартість у тому чи іншому зонуванні. Де цього знаку нема, паркомісце є безкоштовним.

Вартість паркування у Львові

Із 1 березня 2020 року міські депутати на пленарному засіданні ухвалили рішення змінити тарифи на паркування. Відтоді Львів розділили не на дві, як було раніше, а на п’ять зон паркування. Від них нині і залежить вартість паркування:

  • майданчики для паркування у І-ій зоні (центральна частина міста, яка обмежена просп. Свободи, пл. Князя Ярослава Осмомисла, вул. Гавришкевича, вул. Підвальною, вул. Валовою, пл. Міцкевича) – 20 грн/год.
  • спеціально обладнані майданчики у І-ій зоні паркування (вул. Валова, Вернісаж) вартість – 30 грн/год.
  • майданчики для паркування у ІІ-ій зоні (призначена для перехоплення авто в межах вул. Франка, Пекарської, Дашка (колишня Філатова), Тараса «Хаммера» Бобанича (колишня Короленка), Лисенка, Гуцульської, Кривоноса, Замкової, Ужгородської, пл. Старий Ринок, Сянської, Лазневої, Князя Мстислава Удатного, просп. Чорновола, Медової, Куліша, Данилишина, Городоцької, Лепкого, Університетської, Словацького, Коперника, Стефаника, Калічої Гори, Глібова, Драгоманова, Грушевського) – 15 грн/год.
  • майданчики для паркування у ІІІ-ій зоні (призначена для кількагодинного паркування, обмежена вулицями Студентською, Мечникова, Круп’ярською, Стрілецькою, Ніжинською, Крип’якевича, Харківською, Довбуша, Опришківською, Хмельницького, Долинського, пл. 700-річчя Львова, Під Дубом, Єрошенка, Клепарівською, Пстрака, Мудрого, Городоцькою, Горської, пл. Липневою, Героїв УПА, Бандери, вул. Русових, вул. Київською, Котляревського, Богуна, Сахарова, Вітовського, Болгарською, Зарицьких, Франка, Свєнціцького, Кубанською, Водогінною, Студентською) – 10 грн/год.
  • майданчики для паркування у ІV-ій зоні (охоплює решту частину міста від третьої зони до межі міста) – 5 грн/год;
  • майданчики для паркування туристичного автотранспорту – 80 грн/год.

 

Окрім цього, у Львові діє система абонементів для мешканців. Так, якщо облаштований майданчик для платного паркування (з відповідними знаками «зона паркування» і таблицями «платне паркування») прилягає до будинків, то мешканці теж оплачують за стоянку авто, але на пільгових умовах. Вони мають вибір – платити 3 грн/год незалежно від зони паркування або придбати пільгові абонементи. Місячні, тримісячні та піврічні абонементи на паркування затвердили для мешканців, які проживають у будинках, прилеглих до майданчиків для паркування. Для них вартість становитиме: 1 400 гривень на пів року, 800 грн за три місяці і 590 грн на місяць відповідно.

Читайте також: У Львові з'явиться сім нових майданчиків для паркування авто

Графік роботи майданчиків для паркування: у робочі дні з 8:00 до 20:00. В інший час паркування безкоштовне. Також правила паркування передбачають, що з метою посадки/висадки пасажирів або завантаження/розвантаження вантажу є можливість безоплатно припаркуватися на 10 хв, а все, що понад 10 хвилин, вважається неоплаченим паркуванням. Якщо ви не змінили місця або не доплатили, то при скануванні Інспектори це бачать та мають право складати постанову про порушення. 

Натомість один із мешканців нещодавно відреконструйованої вулиці Бандери, депутат ЛМР Євген Кузик каже, що вартість таких абонементів мали би обговорювати з містянами. На його думку, оплата за паркомісце для мала би бути «символічна», максимум 100 грн на місяць. Разом із іншими мешканцями планує ініціювати звернення, аби на вул. Бандери та прилеглих можна було паркуватися безкоштовно тим, хто там живе. 

Куди евакуюють авто порушників

У Львові облаштовують третій штрафмайданчик для зберігання евакуйованих машин. Попередні два працюють на вулицях Конюшинній та Тролейбусній. Новий буде в центрі – на вул. Кривоноса. Наразі він готовий на 95%, а всі роботи мають закінчити до 15 листопада. 

«Зараз ведуть роботи з облаштування нового штрафмайданчика на вул. Кривоноса, там Личаківська районна адміністрація проводить благоустрій території, влаштовує плиточне покриття. Після цього будуть обгороджувати її», – каже Олег Забарило.

Яким є розмір штрафу та скільки коштує забрати евакуйоване авто

Як повідомили в управлінні безпеки міста, мінімальний розмір штрафу становить 340 грн, але залежно від специфіки правопорушення він може зростати до 680 грн. Якщо ж водій-порушник не сплачує штраф впродовж 10 днів, то сума подвоюється. Аби повернути своє авто, власник повинен сплатити 2 тис. 234 грн за послуги евакуатора, ще 140 грн коштує одна доба зберігання авто на майданчику.

Читайте також: Що не так із маршрутами на Варшавську та що з цим робити

Куди спрямовують кошти, якими іспектори наповнюють бюджет міста

Із початком повномасштабного вторгнення та великим напливом переселенців до Львова інспектори з паркування цілодобово патрулювали центральну частину міста, а також вулиці Городоцьку та Чернівецьку. Кошти зі сплачених штрафів скеровували для транспортних перевезень вимушено переміщених українців та особового складу Збройних Сил України.

Майже 35 млн грн надійшло до міського бюджету Львова цього року завдяки роботі інспекторів з паркування. Ці кошти, за словами Олега Забарила, зараз скеровують до загального фонду бюджету Львівської міської територіальної громади. Відповідно до ухвали, їх розподіляють на цілі, які передбачені в бюджеті, тобто це загальний кошик, звідти вже відбувається розподіл з тою чи іншою метою.

«Немає конкретної прив’язки їхнього мабутнього використання», – уточнює він.

Як місто стимулює водіїв пересідати з приватного на громадський транспорт

У Львові чим ближче до центру, тим вищий попит на паркомісця. Велика кількість водіїв з’їжджаються щодня в центральну частину міста на власних автомобілях і не кожен може припаркуватися, тим більше безкоштовно. Щоби не стимулювати їх зайвий раз брати машину і їхати в центр, місто створює платні місця для паркування. Нещодавно, приміром, відбувся конкурс, і ЛКП «Львівавтодор» отримав близько 15 нових майдачників для платного паркування. Окрім цього, у місті облаштовують виділені смуги, аби з будь-якого району можна було дістатися центру на громадському транспорті.

«Договір з кожним оператором паркування укладає департамент міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР. Є зафіксована кількість місць для паркування ухвалою міської ради №120 від 2011 року зі змінами. Так, туди внесені 8 064 паркомісць. Ця кількість змінюється щосесії. Із них у «Львівавтодору» зараз 1 421 паркомісце. Поки що комунальне підприємство отримало 270 місць і по черзі запускає їх в роботу», – каже він.

Як мешканець Львова, Олександр Сагайдак каже, що наразі не має бажання пересідати на громадський транспорт,  оскільки той не курсує чітко відповідно до розкладу. 

«Класно, що місто прагне пересадити людей на громадський транспорт, що облаштовує виділені смуги, це – гарна ідея, але перехідний період від задуму до реалізації затягнувся. Спочатку має безперебійно запрацювати громадський транспорт та виділені смуги для цього. Непоганим виходом із ситуації також може бути створення перехоплюючих паркінгів на вїздах у місто. Тоді водії задумаються над тим, щоби менше користуватися власними авто. Але зараз, коли я знаю, що треба, наприклад, поїхати з дому в центр у справах, то радше виберу власне авто, бо це швидше і простіше. Навколо центру знайду місце, де запаркуватися, і пройдусь трішки пішки. Можу в будь-який момент знайти платне місце для паркування орієнтовно за 400 м від Оперного театру», – аргументує свою думку мешканець.

Ольга Коваль

Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Інфографіка Дмитра Тарадайки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!