Фото: Ольга Гуцол

Фото: Ольга Гуцол

«Можна пагромче і на русскам». Як у Львові обговорювали громадський простір біля Палацу Хоткевича

27387 0
Мешканці погодились перенести смітники, розташовані біля будівлі, встановити лавочки та додаткове освітлення.

Раз проект, два проекти

Вечір середи, 4 вересня. Біля Палацу культури імені Гната Хоткевича зійшлися люди, яких облаштування цього громадського простору хвилює найбільше – місцеві жителі. З запитальними обличчями літні жінки, які прийшли першими, чекають, що ж це буде за дійство:

А про що зараз будуть говорити?, – каже одна з них, російською мовою.

Та не знаю, якийсь громадський простір будуть робити біля нас. Ось прийшли послухати, - відповідає друга. Теж російською.

Планувалось, що зустріч відбудеться просто неба, проте через негоду її перенесли у приміщення. Невдовзі у холі палацу Хоткевича зібралися батьки з дітьми, пенсіонери, адміністрація палацу та депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич.

Директорка палацу Хоткевича Оксана Гузь, яка є ініціаторкою зустрічі, розповідає сусідам палацу, чому біля нього вирішили облаштувати громадський простір.

«У нас є велика проблема з каналізацією. Якщо ваші діти чи ви сюди ходили, то знаєте, що тут завжди погано пахне в туалеті. Єдиний вихід – це винести цей несправний колодязь назовні. Це дуже просто і реально зробити. Відповідно, ми будемо цю площу розкопувати для того, щоб каналізацію винести назовні. Якщо ми її розкопаємо і закидаємо назад землею, то це буде не дуже добре виглядати. Тому ми вирішили облаштувати простір навколо, щоб це виглядало гарно», – каже Оксана Гузь.

Над облаштуванням простору біля палацу Хоткевича працювали двоє проектантів: студент-архітектор з «Львівської політехніки» Павло Білик та архітектори громадської організації Urbanideas. Проект Павла передбачав суттєво осучаснити палац, що виявилось неможливим, адже будівля є памʼяткою архітектури. Тож адміністрація палацу культури вирішила обрати роботу архітекторів Urbanideas.

Читайте також: Як можуть змінити простір біля Палацу Хоткевича. Візуалізація

Голуби, смітники, парковка

Найболючішим питанням для місцевих жителів і адміністрації палацу ім. Гната Хоткевича виявились смітники, розташовані уздовж майбутнього громадського простору. Усі погоджуються: від смітників йде неприємний запах, від якого страждають діти, які там навчаються. Крім того, за словами Оксани Гузь, біля сміттєвих баків бігають щури і миші. Прибрати їх – принципове питання для палацу Хоткевича.

Утім тут починаються запеклі баталії між мешканцями і директоркою палацу ім. Гната Хоткевича:

У вас є пропозиції по переносу сміттєвих баків?, – запитує чоловік, який протягом усього, майже 2-годинного, обговорення тримав двох дітей на руках.

Саме тому ми й зібрали вас тут, щоб почути ваші пропозиції. Без вашого відома ми не будемо вирішувати, куди переносити ті смітники. Я хочу почути це від вас, – пояснює Оксана Гузь.

Думки людей щодо сміттєвих баків розділилися: куди їх поставити – ніхто не знає, але всі згодні, що забрати їх треба. Врешті, після 40-хвилинних обговорень, учасники зустрічі пропонують кілька варіантів: залишити смітники на старому місці, збудувати для баків окремий бокс з вентиляцією та спеціальними дверима, або ж перенести їх на вулицю Лемківську 9а – в закинуте приміщення поруч з котельнею. Тут же лунають невдоволені голоси мешканців:

Та вам ніхто не дозволить на Лемківській смітники ставити, бо там цілий ряд житлових будинків, я можу навіть підписи мешканців проти цього зібрати, – каже на підвищених тонах ще одна російськомовна літня жінка.

Я теж можу зібрати підписи, залучити батьків, родичів дітей, які тут навчаються. Повірте, якщо нам буде потрібно, ми теж можемо згуртуватися, але мова зараз не про це, – наголошує директорка палацу Хоткевича.

У суперечку втручається Ігор Зінкевич, який пропонує мешканцям обговорювати їхні пропозиції з депутатами ЛМР, адже саме вони в подальшому будуть займатися цими питаннями.

Поступово проблема розташування сміттєвих баків переросла в дискусію про голубів, яких біля згаданих смітників годують перехожі. Мешканців цього району сусідство з голубами обурює. Тож в однієї з присутніх зʼявляється пропозиція загальноміського рівня:

З приводу голубів. Може бути інформаційна кампанія, що голуби – це міські щури, що їх заборонено підгодовувати, залучити ЗМІ.

Ми проводили, але нічого не допомогло. Мене посилали дуже далеко і не хотіли слухати, - перебиває її інша літня жінка.

Інша проблема – паркування машин.  

Зараз тут паркуються всі, кому не лінь. Поставить тут машину і йде собі в Forum Lviv.

У мене чоловік мав поломану ногу, то через те, що не мав де поставити машину, мусив за два квартали паркуватися і йти на милицях додому.

Але проект Urbanideas передбачає створення окремої паркувальної зони, тож на територію майбутнього громадського простору автівки заїжджати не мають.

Хто боїться лавочок

Місцеві наголосили, щоб в процесі облаштування простору біля палацу Хоткевича не встановили МАФи чи чогось схожого. Запропонували й додатково освітити і озеленити територію – чого у проекті Urbanideas спочатку не було.

Наступною виступила архітекторка від Urbanideas, щоб заохотити людей давати свої зауваження щодо проекту. Натомість у приміщенні залунали інші прохання:

А можно погромче!, – сказала одна.

І на русскам!, – чи то жартома, чи то серйозно додала інша.

На те, щоб встановити лавки, погоджувалися важко. Спочатку жителі виступили проти: мовляв, тут і так часто порушують громадський спокій студенти і безпритульні. Проте погодились на експеримент: якщо лавки будуть приваблювати не тільки місцевих жителів, а й студентів чи навіть стануть нічлігом для безхатьків, їх знімуть.

– Давайте спробуємо поставити ті лавки, може все вдасться, чому ви так дивитеся на все негативно?, – каже молода жінка.

За лавки вступився і Ігор Зінкевич. За його словами, якщо простір буде гарно облаштований, з відповідним озелененням і освітленням, то проблем з небажаними сусідами виникати не мають.

Врешті, всі пропозиції обговорили та пообіцяли врахувати у наступному проекті.

Наприкінці Оксана Гузь нагадала, що проект цей ще не остаточний, тож до нього можуть долучатися інші архітектори. Якщо ж проект встигнуть розробити до 15 вересня, то адміністрація палацу подасть заявку на наступну хвилю проектів «Громадського бюджету».

Ольга Гуцол

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!