Мріяв жити. У пам’ять про психіатра Нестора Фуртака

4564 0
Пандемія Covid-19 стала ще однією передовою в Україні. На неї вийшли медики. Tvoemisto.tv хоче вшанувати пам’ять померлих лікарів, медсестер і фельдшерів та розповісти історію кожного з них. Кого ці люди любили, про що мріяли та що залишили нам у спадок – у проєкті «У пам’ять про медиків».

Сьогодні розповідаємо про Нестора Фуртака – лікаря-психіатра Львівського обласного клінічного психоневрологічного центру. Із важкими пацієнтами психіатр пропрацював понад 30 років. Останні роки був відряджений у військкомат. Дуже любив сім’ю, де кожен, як і він, – медик. Проте, крім любові до медицини, Нестор Фуртак своїм двом дітям прищепив ще й любов до музики. Як і їхній батько, і донька, і син мали музичну освіту та чудово грали на фортепіано.

Помер Нестор Фуртак менше року назад. Йому був лише 61 рік.

Дільничий, що дбав про психічне здоров’я

Як розповіла Тvoemisto.tv завідувачка поліклінікою Львівського обласного клінічного психоневрологічного центру Олена Шипка, Нестор Фуртак працював у них лікарем-психіатром. Також він обслуговував чималу дільницю у Шевченківському районі.

Читайте також: Завжди перший. У пам'ять про педіатра Богдана Остальського

Каже, він був хорошим, добрим спеціалістом. Загалом тут пропрацював понад 30 років.

«Тут диспансер, психіатрія, здебільшого важкі пацієнти. На роботі він допомагав їм вирішувати різні проблеми, що стосувалися психіатричного захворювання чи соціальної межі. Було помітно, що на робочому місці повністю присвячував себе роботі, переживав за кожного, ніколи нікому не відмовляв у допомозі», – розповідає Олена Шипка.

За її словами, із колегами Нестор Фуртак завжди був товариський та веселий.

Читайте також: «Пан генерал». У пам’ять про військового медика Івана Гайду

Останні 3-4 роки працював у Сихівському військовому комісаріаті, тому більшість часу проводив все ж там. У військкомат його відрядили із психоневрологічного центру.

Медицина, фортепіано та літаки

При першій згадці про чоловіка у дружини Нестора Фуртака – Марії навертаються сльози. Із ним разом прожили 35 років. Спільно виховували двох діток, які, як і їх мама з татом, медики.

«Нестор помер у серпні минулого року, а ми ще досі не можемо змиритися із тим, що його не стало. Він був надзвичайно доброю і порядною людиною, прекрасним сім’янином, чоловіком та батьком. Без перебільшення, Нестор – це була одна доброта. Так думали і вважали всі, хто його знав. Він ніколи ні на кого не підвищував голос», – сльозливо розповідає дружина, лікарка променевої діагностики Львівського онкоцентру Марія Фуртак.

Каже, що її чоловік був надзвичайно добрим до всіх – своєї мами, дітей, хворих пацієнтів. Його життєрадісності та любові до життя можна було позаздрити, хоча сам пережив нелегкі часи.

Читайте також: Працювала до останнього. У пам'ять про керівницю міського лабцентру Галину Михальчук

«Нестор народився і певний час проживав у Норильську (місті на півночі Красноярського краю, РФ), пройшов Афганістан. Дуже не любив згадувати ці страшні роки. Казав, що треба жити тим життям, яке є зараз, і що варто згадувати лише про добрі та приємні речі», – каже співрозмовниця.

Були у Нестора Фуртака хобі та мрії. Зокрема, психіатр дуже любив дивитися пізнавальні та наукові програми про природу і літаки, сам робив гарні фотографії та захоплювався поїздками. Раніше із сім’єю вони часто їздили у Карпати, на Закарпаття, на море чи просто в ліс на природу. В останні роки – здебільшого, за кордон. Наприклад, у 2019 році вони відвідали Туреччину, а ось у Грецію, в яку так планували потрапити, не поїхали. Завадив карантин.

Ще перед навчанням у медуніверситеті Нестор Фуртак закінчив музичну школу по класу фортепіано. Любов до музики він також прищепив і своїм дітям, які хоч і працюють лікарями, також мають закінчену музичну освіту.

«У нас вдома є старе фортепіано, яке чоловік привіз ще з Норильська – Єнісей. За ним Нестор любив посидіти, пограти. З дітьми ми живемо окремо, але коли вони приходять, то на ньому також залюбки грають», – веде далі співрозмовниця.

Дружина розповідає, що її чоловік дуже «мріяв жити», а також дбав про правильне харчування у сім’ї. Продукти сім’я старалася купувати лише екологічно чисті. Сам Нестор Фуртак не любив ходити за покупками, як і готувати.

«Зі страв самотужки міг приготувати хіба що яєчню. Дуже любив рибу у будь-якому вигляді: тушковану, смажену, запечену», – говорить дружина.

Читайте також: Людина-фортеця. У пам'ять про медика-майданівця Василя Савенка

Коли мав вільний час, присвячував його внучці. З ним вони гуляли, грали в різні ігри. Марія Фуртак каже, що із внучкою він поводився практично так само, які зі своїми дітьми.

«Він був прекрасний сім’янин. Наші син та донька, починаючи з дитинства, щодня з татом ходили гуляти по Львову. Він їм показував і розказував про всі куточки міста, описував архітектуру, заводив у церкви, оповідав історії. Для них це був своєрідний ритуал – у неділю вранці вони сідали в авто і їхали на оглядини», – каже вона.

А ось роботу додому Нестор Фуртак ніколи не переносив і майже ніколи про неї не розповідав. Як наголосила дружина: оскільки більшість пацієнтів були складними, застановився вдома про роботу не говорити.

Ніхто не був готовий до таких подій

Пішов із життя Нестор Фуртак у 61 рік. При чому, як каже дружина – мав відмінне здоров’я і хворів вкрай рідко. Спочатку у сім’ї захворіла Марія Фуртак, через тиждень аж Нестор.

«Коли ми обоє хворіли, то діти казали, що за мене переживають набагато більше, ніж за свого батька, адже він був здоровий, а в мене – часті проблеми з тиском. А вийшло все навпаки – він пішов з життя першим…», – каже вона.

Від моменту нездужання до смерті пройшло 19 днів. Коли стан погіршав, чоловіка госпіталізували у львівську обласну лікарню. Завідувачка поліклінікою, де працював Нестор Фуртак, Олена Шипка пригадує, що коли через хворобу співробітник почав погано почуватися, то відразу взяв лікарняне.

«Коли був у лікарні, постійно з ним зідзвонювалися. Завжди йому повторювала: «Несторе Івановичу, ви нам потрібні». Він казав, що скоро повернеться до нас», – пригадує вона.

Через телефонний зв’язок спілкувався Нестор Фуртак і з дружиною.

«У лікарню нас не впускали, ми постійно спілкувалися по телефону. Були дні, коли йому ставало легше, а потім раптово погіршало. Видно, імунітет не впорався… Ніхто з нас не був готовий до таких подій…», – додала вона.

Помер Нестор Фуртак 19 серпня 2020 року.

Ольга Шведа

Фото надала дружина Марія Фуртак

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!