фотоколаж дмитра тарадайки

фотоколаж дмитра тарадайки

«Мусить змінитися». Що відбувається в Медцентрі ЗСУ у Львові

6912 0
Tvoemisto.tv відвідало Медичний центр ЗСУ, щоби дізнатися, що там змінилося для поранених військових, яким раніше доводилося стояти у черзі з 800 людей до різних лікарів.

У чому проблема 

Нещодавно військовослужбовець зі Львова Мирослав Откович опублікував інформацію про неналежне медичне обслуговування в Медичному центрі ЗСУ у Львові. Зокрема, в ньому не створені відповідні умови для поранених захисників, немає волонтерських пунктів, у черзі 500 людей до лікаря, занедбані вбиральні, брак питної води тощо.

«Така проблема справді є, я сам із нею зіткнувся. Порівняно з хлопцями ще досить легко пройшов цю процедуру – за п’ять годин. У мене була операція на коліні, після цього автоматично дають 30 днів, і є лиш один лікар-хірург. Але у військово-лікарській комісії вісім лікарів, і щоби їх пройти, люди стоять у чергах 21 день», – розповів у програмі «Акценти Твого міста» старший солдат Збройних сил України Мирослав Откович. 

Ситуація набула розголосу, і на неї зреагував представник Уповноваженого в системі органів сектору безпеки і оборони Олександр Кононенко. Відвідавши клініку амбулаторно-поліклінічної допомоги Міністерства оборони України, він заявив, що під час перевірки закладу знайшли підтвердження обставин, про які раніше повідомив Мирослав Откович.

«Наразі Офісом омбудсмена вирішується питання щодо вжиття заходів реагування з метою вирішення окреслених проблемних питань», – зазначив Олександр Кононенко.

Читайте також: З російського полону звільнили трьох захисників із Львівщини

До клініки амбулаторно-поліклінічної допомоги Міністерства оборони України у Львові військовослужбовці звертаються для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), що необхідно після поранення. Саме тут визначають придатність до військової служби за станом здоров’я, встановлюють причини захворювань і травм, визначають необхідність медико-соціальної реабілітації. 

До комісії входять вісім лікарів: терапевт, хірург, офтальмолог, психіатр, стоматолог, невропатолог, ЛОР і дерматолог. Якщо ж у пораненого є інвалідність або хронічні захворювання, його можуть додатково оглянути інші спеціалісти, наприклад ендокринолог.

Черга з 800 людей

Будівля клініки семиповерхова, вхід із дворика одразу на третій поверх. Біля нього гуртуються військові. Хтось п’є каву, хтось просто вийшов подихати свіжим повітрям і відволіктися від метушні. Більшість із них уже майже годину стоять у черзі до реєстратури, щоби отримати скерування до лікарів. Вона на четвертому поверсі, а черга тягнеться сходами аж до входу. Електронний запис до спеціалістів ведуть чотири працівники, запитують про зручний день і час та видають талон у потрібний кабінет. 

Боєць Дмитро каже, що зайняв чергу о 8 годині ранку (саме тоді відчиняються двері поліклініки), може, пощастить, і його запишуть до потрібного спеціаліста на сьогодні. Але зазвичай скерування дають на наступний день, тоді потрібно приїжджати ще раз. Добре, що вже на конкретну годину.

Читайте також: «Вручення повістки не означає мобілізацію». Резніков пояснив, як відбувається призов військовозобов’язаних

Як кажуть військові у черзі, раніше, щоби пройти ВЛК, необхідно було годинами чекати на прийом лікаря. А на проходження всіх лікарів зазвичай доводиться витратити до трьох тижнів, інколи більше. Найскладніше з візитом до невропатолога – їх тільки два на весь Центр, а черга може бути до 800 осіб.

«Раніше в нас не було таких скерувань, ми просто займали чергу до лікаря і самі складали список на папірчику. До невропатолога щодня в тому саморобному списку могло бути 600-800 прізвищ. Тобто ти міг чекати своєї черги декілька днів, і то тільки до одного лікаря», – пояснює військовослужбовець Дмитро.

Таке нововведення з’явилося у вівторок, 14 лютого. І це справді прискорило проходження ВЛК, адже зі створенням електронної черги не потрібно стояти тижнями в черзі до кожного лікаря. 

Що змінилося після розголосу

Клініка амбулаторно-поліклінічної допомоги Міністерства оборони України входить до Військово-медичного клінічного центру Західного регіону, тому туди звертаються здебільшого військовослужбовці з Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Львівської, Хмельницької та Рівненської областей. Проте є військові, котрі родом з інших регіонів, але лікування проходили у Львові, тому й скеровані в цю поліклініку для проходження ВЛК.

Військовий Володимир, який отримав поранення від вибуху міни на Бахмутському напрямку, родом із Тернопільщини, але лікувався у Львові. Зараз проходить військово-лікарську комісію. До Центру прийшов уже вдруге через помилку працівників:

«Я був тут декілька днів тому. Відстояв двогодинну чергу до реєстратури, де мені дали направлення до терапевта в госпіталі. Я поїхав туди, і мені сказали повернутися в поліклініку і взяти направлення до ще сімох лікарів. Сподіваюся скоро отримати талончики і за кілька днів уже закінчити з усім цим».

Також військовослужбовець нарікає на те, що бійці з інших областей, як і він, змушені винаймати у Львові житло або залишатися в гостелах на час проходження ВЛК. Це досить затратно й незручно, особливо якщо раніше на проходження комісії могли знадобитися тижні.

Читайте також: У ЗСУ пояснили, як зараз триває мобілізація в Україні

Старший солдат Леонід Янчук прийшов до Центру для проходження МСЕК, щоби вона встановила групу інвалідності. Відстояв у черзі і має намір повернутися в частину. До цього побував у поліклініці ще в червні 2022 року після контузії для проходження ВЛК. Каже, приємно здивований змінами – сьогодні вже нема таких черг, як пів року тому: 

«Мусить уже щось змінитися. Минув рік війни, хлопці вже потомилися. Приїжджають усі побиті, як пси, а тут ще й потрібно три тижні щодня в чергах стояти. Радію, що є позитивні зрушення. Але шкода, що щось змінилося тільки після розголосу. На жаль, у нас по-іншому не буває…»

Поки черга неспішно просувається, бійці підміняють один одного, щоби вийти на вулицю, перекусити, випити кави або просто перепочити в коридорах на кріслах і лавках. На п’ятому поверсі є «кафе», де продають солодощі, сандвічі, мінеральну воду, каву і чай. Через тривале очікування прийому лікарів тут уже всі, можна сказати, потоваришували, розповідають історії, підтримують один одного.

За останній тиждень волонтери створили в поліклініці комфортніші умови перебування. Тепер на кожному поверсі є питна вода й одноразові склянки, а у вбиральнях – туалетний папір, мило та дезінфектори для рук. У фоє волонтерка Олена вимірює тиск і температуру в поранених, на третьому поверсі розгорнули мініпункт допомоги, де ще одна волонтерка Юлія може безкоштовно скопіювати документи, запропонувати каву-чай, показати, де той чи той кабінет, допомогти піднятися сходами.

Із її слів, організаторкою волонтерської допомоги в Медичному центрі ЗСУ є Тетяна Пилипець – директорка Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука. Тож не дивно, що у волонтерському пункті під час очікування можна почитати книжку.

«Ми тут із власної ініціативи. Чергуємо по декілька годин. Я з 9-ої до 13-ої, ще одна дівчинка – з 13-ої по 16 годину. Я взагалі не дуже профілююся у військовій справі, працюю менеджеркою, але тут є дівчата-психологи. Ми закупили засоби гігієни у вбиральні: туалетний папір, мило, дезінфектори. Також подбали, щоб були кава, чай, цукор. Лікарня забезпечила водою в бутлях та копіювальним апаратом. Ходимо поверхами і контролюємо запас питної води, щоб усюди до неї був доступ», – розповідає Юлія.

Читайте також: Уряд оновив правила взяття на військовий облік. Що відомо

Психологи також навідуються до Центру. Вже згаданий старший солдат Леонід Янчук розмовляв із двома працівницями Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні. Вони спілкуються з бійцями у коридорах, підтримують їх, намагаються розрадити, допоки ті чекають на прийом чи необхідні документи. Військовослужбовці кажуть, що за допомоги волонтерів і психологів перебування в поліклініці стало комфортнішим.

Чого бракує

Біля волонтерського пункту розташований кабінет невропатолога. Попри погодинний запис шестеро чоловіків чекають на свою чергу. Як пояснив військовий Василь, один невропатолог не встигає оглянути пацієнтів за відведений час прийому, тому й черга посувається повільніше. Однак ще гірша ситуація з візитом до «найпопулярнішого» тут лікаря-хірурга. Їх усього два, а щодня до них у запису майже 200 бійців, тому біля кабінету завжди черга з 8-10 осіб.

Незважаючи на величезну територію, інфраструктура цього медичного закладу не налагоджена. Вбиралень на таку кількість військовослужбовців недостатньо. Охайні є на четвертому і п’ятому поверхах, а жіночий взагалі один – на п’ятому. Утім триває ремонт декількох санвузлів. Кабінети спеціалістів розкидані на шести поверхах. На щастя, останнім часом не відключають електроенергію, тому поранені на милицях можуть скористатися ліфтом. Раніше, коли не було світла, «дистанція», яку мусиш подолати для подання документів на ВЛК у 61-ий кабінет, була тяжким випробуванням.

У черзі до хірурга старший солдат Іван. Каже, доводиться витрачати багато часу для отримання скерування в реєстратурі. Він уже чотири години перебуває в клініці, а щоб обійти потрібних спеціалістів, витратив три дні. Тепер уже, так би мовити, на фінішній прямій.

«Не розумію, чому не можна було раніше створити онлайн-запис. Це зберегло б наш час і здоров’я. Мені дали два тижні відпустки, які я витрачаю на вистоювання в чергах та прийоми лікарів. Якби знав, що так минатиме моя відпустка, то одразу повернувся б на фронт», – справедливо обурюється він.

Наталія Вареник

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!