«Наші люди й зараз спалюють суху траву». Як це працювати надзвичайником під час карантину

3297 0
Історія львів'янина, якому доводиться нести службу під час пандемії.

Tvoemisto.tv поспілкувалося зі старшим лейтенантом служби цивільного захисту, начальником караулу Олегом Мундзиняком про те, як його життя і роботу змінив карантин, пов'язаний з коронавірусом.

«Чи змінилось щось у моїй роботі від початку карантину – зовні нічого. Ми так само працюємо кожну третю добу, так само виїжджаємо на гасіння пожеж, допомагаємо людям.

Загалом, у нас той же особливий режим, що й всюди: проведено інструктаж щодо правил особистої гігієни, встановлено дозатори з засобами дезінфекції, частіше проводиться прибирання приміщень.

Режим роботи може змінитись за умови оголошення надзвичайної ситуації. Але у такому випадку буде надано додаткові інструкції і ми будемо працювати згідно з ними.

Найперше, що може бути введено, це додаткові караули, тобто збільшення працівників на чергуванні. Загалом ми готові до будь-якого розвитку ситуації», - каже надзвичайник.

На жаль, каже він, заходи, вжиті у період карантину не полегшили, а навпаки ускладнили роботу:

«Чимало наших працівників зараз мають труднощі з тим, як добиратись на службу. Багато наших хлопців доїжджають з інших міст та з районів, а зараз, зі скасуванням приміського транспорту – це проблема. Але ми намагаємось знайти вихід з ситуації, організовуємось, щоби разом доїжджати приватним транспортом».

За його словами, люди, які б мали перед лицем страшної небезпеки, не створювати зайвих проблем, поводяться часто все так же безвідповільно як і раніше.

Читайте також: «Я ніби пів життя прожила». Як це працювати в аптеці під час карантину

«На жаль, нічого не змінилось і в наших людях. Останнім часом вже традиційно збільшилась кількість підпалів сухої трави. Як ми не намагаємось працювати з населенням, до чого долучається ще й поліція і Церква – нічого не допомагає. Але такі виклики відволікають від основної роботи і часом ми мусимо замість швидкого реагування на пожежу у когось вдома, мчати на ліквідацію чиєїсь злочинної недбалості чи злого наміру», - відзначив рятувальник.

Події, пов’язані з карантином, поки що не торкнулись безпосередньо караулу Олега. До виконння завдання залучені інші підрозділи. Зокрема, розбито намет біля пункту пропуску у Краковці, де люди, які поки не можуть добратись додому, мають можливість зігрітись і попити гарячий чай. Також водії автобусів допомагають доставляти людей з кордону. Впродовж 17-18 березня вони з пункту перепуску у Раві-Руській привезли близько 600 пасажирів до Львова.

З тих прикладів, які відомі з інших областей, до роботи в період карантину вже залучався підрозділ хіміків, який обробляв дезінфекторами приміщення і транспорт та місця скупчення людей.

На випадок залучення його караулу до роботи з людьми, які мають підозру на коронавірус, то за робробленим алгоритмом, вони виконуватимуть свою свою ділянку, а інші фахівці – свою.

«Наприклад, якщо людина, яку сусіди бачили хворою, декілька днів не виходить з дому, тоді нас залучають до відкривання дверей, або проникнення через вікно. У цьому випадку у операції беруть участь також працівники поліції та медики. Ми маємо провести проникнення, а далі працюють інші служби. Відзначу, що у нас чітко пропрацьовані алгоритми співпраці з ними. Як, скажімо, при замінуванні, не має значення до кого звернулись з повідомленням – відразу є система оповіщення і залучення усіх потрібних фахівців.

Читайте також: Як у Львові змінюється кількість пацієнтів з підозрою на коронавірус. Онлайн-трансляція

Такі ж схеми зараз пропрацьовуються і на випадок особливих ситуацій з коронавірусом. Їх щодень підказує нам досвід та події, що розвиваються. Дещо, звісно ж, можна брати і з закордонних зразків, але насправді там інша структура роботи надзвичайників, то ж можемо її хіба адаптувати до своїх реалій».

Щодо спецобладнання на випадок роботи з зараженими коронавірусом, то надзвичайник каже, що і так при будь-якій пожежі працюють у спецобладнанні: це і комбінезон і маска для дихання і балони з киснем. Тому в таких випадках їм нічого додаткового не треба, а при роботах у співпраці з іншими службами, безпосереднього контакту з хворими у них не передбачено. А якщо ж доведеться працювати у потенційно заражених ділянках, то тоді залучаються відповідні фахівці-надзвичайники, які мають відповідний спецодяг.

Богдан Білан

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!