Фото: kurs.if.ua

Фото: kurs.if.ua

Всі Шептицькі знають про музей. Про що мріє племінник митрополита, який переїхав до Львова

7608 0
Майже усі львів’яни чули ім’я митрополита Андрея Шептицького, але мало хто чув, що родина Шептицьких сьогодні налічує близько сотні людей. І його племінник Ян Шептицький переїхав жити до Львова та допомагає розвивати музей Андрея Шептицького, який відкрився у місті минулого року. Tvoemisto.tv поспілкувалося з Яном Шептицьким про плани на подальше існування музею. До слова, Ян Шептицький дуже вправно спілкується українською. Каже, що постійно займається вдосконаленням мови – читає книжки, слухає радіо та намагається більше говорити.

Ян Шептицький проживає у Львові вже два роки. До того він все своє життя жив у Польщі та працював ветеринаром.

«Справа в тому, що коли я приїхав до Львова – я закохався тут. Але це не те, про що ви подумали. Я закохався у місто», – посміхається він.

Наразі Ян Шептицький планує мешкати у Львові і навіть відкрити свою ветеринарну практику. Щодо відкриття музею Шептицького каже, що вони з отцем Севастьяном Дмитрухом мали на меті створення музею ще коли Ян жив у Польщі, але тоді це здавалося нереальним.

«Отець Севастьян багато разів приїжджав до нас у Польщу. Він знайомий з нашою родиною, тож розповів мені про свої плани зробити у Львові музей. Тоді мені це здавалося нереальним. До того ж, у цьому приміщенні було все зруйновано», – розповідає Ян Шептицький.

За словами Яна Шептицького, уся родина знає про відкриття цього музею. Навіть ті родичі, які мешкають зараз у Канаді чи США, також хотіли б тут побувати.

«Всі Шептицькі зберігають пам'ять про митрополита Андрея, і всі знають про цей музей. Планувалося, зібрати родину Шептицьких у Львові на відкриття музею, аби всі були разом, але цьому завадив карантин. Адже приїхати мало 50-100 людей», – говорить він.

Незважаючи на те, що цей план не вдалося втілити у життя рік тому, Ян Шептицький дуже сподівається, що родина зможе зібратися тут найближчим часом.

Відкривати музей допомагав не лише Ян Шептицький, а й деякі члени родини, які допомогли з фотографіями.

«Музей використовує багато фотографій, які зберегла родина Шептицьких. Мій кузен якраз займається архівом цих фотографій і багато відцифрувава їх. Я тут допомагав працювати руками, коли все розчищали. Люди працювали чотири доби нон-стоп. Всі були дуже натхненні», – каже чоловік.

Особистих речей митрополита у родини не збереглося, тож передати музею було нічого, окрім фотографій. Ян Шептицький пояснює, що так сталося через те, коли на Західну Україну прийшли більшовики у 1939 році, вони або багатьох убили, або люди тікали без будь-якого майна. Тож матеріальних довоєнних пам’яток у родини не залишилося.

«Є мрія – зробити у музеї різні тематичні зали. Один зал про родину Шептицьких, щоб зокрема родина там могла теж приймати участь в підготовці експозиції. Ще один зал – оскільки митрополит Андрей рятував євреїв – зробити експозицію з історією евреїв. До слова, євреї так само врятували колись і родину Шептицьких. Потім знайти організації, які у ті часи займалися бізнесовою діяльністю», – каже Ян Шептицький.

Але наразі це все у планах, оскільки не вистачає наразі площі музею, щоб втілити всі задуми.

Зараз музею належить лише перший поверх колишніх келій, а другий – залишив у своєму користуванні Університет внутрішніх справ.

«Коли до Львова приїздив президент Володимир Зеленській, він пообіцяв, що якщо знайдуть для університету іншу рівноцінну локацію, то навчальний заклад звільнить усі приміщення та територію для музею. Згодом вузу запропонували варіант на 800 кв.м навіть більший за це місце, але вони досі не переїхали і виглядає так, що все залишиться як є», – каже отець Севастіян. – «Тож, якщо немає місця для митрополита Андрея у Львові, то ми заберемось звідси», – додає він.

Отець Севастіян розповідає, що експонується в музеї лише близько сотні експонатів. Всі інші об'єкти через брак місця зберігаються у фондах.

«Всі речі тут мають безпосереднє відношення до Андрея Шептицького. Це речі, якими він користувався, і це не бутафорія», – пояснює він.

Отець Севастіян показує, скільки експонатів ще є у фонді музею. Каже, що їх тут близько пів тисячі. Наразі вони очікують свого часу або перебувають на реставрації. У невеликих кімнатах, які іменуються фондом, дуже атмосферно і пахне тут деревом, старовиною, мистецтвом та святістю.

«Загалом я зібрав шість тисяч експонатів сакрального мистецтва. Частина їх зберігається в Уневі в монастирі. Частина у церкві Михайла у Львові. Почав збирати сакральні твори ще з радянських часів», – розповідає отець Севастіян Дмитрух.

Зараз у залах музею можна побачити ікони, картини, скульптури, давні книги, предмети вжитку Андрея Шептицького, його печатки та посуд з родинним гербом. Є й одяг Владики: білий лляний плащ, головні убори, молитовник, пояси, омофор.

Планують також у музеї зробити родовід Шептицького від 1284 року. До слова, бабця митрополита була прямою родичкою від короля Данила в 13-му поколінні. Тільки для створення генеалогічного дерева потрібні додаткові площі.

«Багато людей навіть не знають добре, хто такий був Шептицький. Він дбав про бідних, був великим богословом, об’єднював церкви. Про це все є матеріали і це все треба представити людям. Він був великою людиною», – говорить отець Севастіян.

Незважаючи на те, що музей митрополита Андрея Шептицького доволі молодий, його відвідує багато людей. Отець Севастьян розповідає, що в березні на інтерактивній виставці про художників, яких фінансував митрополит, побувало 3500 людей.

Окрім цього, в музеї планують проводити не лише виставки, але й конференції, обговорення, зустрічі з цікавими людьми, перегляди фільмів та різноманітні презентації.

«Митрополит Андрей Шептицький був дуже сучасною постаттю свого часу. Він будував лікарні, займався Пластом, допомагав бізнесу. Тож ми хочемо тут теж зробити простір для молоді та для бізнесменів, які б тут збиралися на дискусії», – говорить племінник митрополита Ян Шептицький.

Отець Севастьян каже, що шукав приміщення для музею близько десяти років. Вів перемовини з місцевою владою про це і навіть мав у намірі оголосити голодування, тому що процес не зрушувався з місця. 

«Митрополит Андрей Шептицький дуже багато зробив для цих земель і для людей, які тут жили. Це наша історія і в нас є багато матеріалів, щоб відновити її. Тому я не розумію такого ставлення», – каже настоятель храму святого Климентія Шептицького отець Севастіян Дмитрух.

У свою чергу Ян Шептицький також висловлює пересторгу, що питання розширення території музею так і не вирішиться. 

Нагадаємо, минулого року МВС віддало під музей перший поверх колишніх келій на вулиці Кривоноса,1, а другий – наразі залишив у своєму користуванні.

Сам монастир і церква на вулиці Кривоноса, 1 мають статус пам’яток історії та перебувають під охороною ЮНЕСКО.

Анна Чистякова

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 


 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!