Фото: Wizz Air

Фото: Wizz Air

Wizz Air запускає нові рейси зі Львова та готується випередити МАУ. Інтерв’ю з президентом

8835 0
Лоукостер Wizz Air додав 9 нових маршрутів зі Львова і планує створити тут майже сотню робочих місць.

12 жовтня Україна та Європейський Союз під час саміту у Києві уклали угоду «Про єдиний авіаційний простір», яку ще називають «авіаційним безвізом» або «відкритим небом». Це дозволило суттєво спростити умови для іноземних авіаперевізників. Про свої плани розширення на українському ранку заявила європейська лоукост-авіакомпанія Wizz Air. Tvoemisto.tv в ексклюзивному інтерв’ю поговорило із президентом авіакомпанії Робертом Керрі та розпитало його більше про перспективи «відкритого неба», карантинні обмеження у авіаперельотах, конкуренцію із МАУ та можливості працевлаштування для львів’ян.

Читайте також: Україна та ЄС підписали угоду про «відкрите небо». Що це означає

Про «відкрите небо»

Договір про «відкрите небо» дозволяє нам розширити свій ринок набагато більше. Раніше ми могли літати з України тільки до країн, де мали погоджені перельоти. Зараз ми можемо літати в будь-які країни Європи – як з України, так і до України. З договором ми отримали можливість розширити свій сервіс і зробити його кращим. Є багато людей, які хочуть подорожувати як до Європи з України, так і навпаки. 

Думаю, що люди подорожуватимуть в обох напрямках. Проте я відчуваю, що Україна зовсім не буде пасти задніх. Якщо поглянути об’єктивно: не тільки Європа де-факто повністю відкрилася для України, а й для цілої Європи відкрився новий ринок. Тому варто очікувати, що масштаби туризму в Україні зростуть. Я бачив договори про відкрите небо в різних країнах, і, зазвичай, обидві сторони отримують значні переваги. Кожен виграє.

Тепер ми можемо обслуговувати набагато більше ринків, ніж раніше. Для нас відкрилися можливості Франції, Бельгії, Нідерландів, Іспанії та Португалії. Це дозволяє нам значно збільшити кількість посадкових місць і повітряний флот, розташований в Україні. Тож ми більш, ніж подвоюємо наш сервіс тут: з чотирьох літаків до 11 і додаємо 2,5 мільйона місць у літаках на рік.

Про карантин 

Covid-19 з усіма своїми обмеженнями був часом викликів. Протягом коронавірусу ми бачили можливості, які тепер починаємо втілювати. Насамперед ми побачили можливість для росту. 

Ми втратили менше, ніж наші конкуренти, і вже досягли показників, що були перед пандемією. Ще влітку 2021 року ми перевищили докарантинну статистику і з того часу ми продовжуємо зростати. Ми додали 100 літаків до нашого флоту, наступного літа ми плануємо додати ще 170.  

Для клієнтів найскладнішою була постійна зміна правил карантину. Вони не знали, чи варто бронювати квиток, бо невідомо було, що трапиться за місяць. Зараз ми повернулись до попереднього рівня польотів. Ми вже подорожуємо з 80% наповненістю салонів. Ціни на квитки залишились низькими, адже не тільки ми, а й всі компанії намагаються повернути людей назад до подорожей. 

Про плани нових маршрутів

Ми вже оголосили багато нових напрямків зі Львова. Ми будемо літати до Парижу, Брюсселю, Ейнховену, Барселони та Мадриду. Головне завдання зараз – заохотити пасажирів літати цими напрямками. 

Перед пандемією багато пасажирів летіли, щоби відпочити. Що примітно, після карантину ці подорожі також є доволі затребуваними. Деякі люди не бачили своїх рідних півтора-два роки, тому багато з них здійснюють короткотермінові візити туди-назад. Також помітний великий попит на курортні напрямки, що розташовані за чотири години польоту від Львова.

 

Про те, куди найбільше літають українці

Найбільшим попитом в Україні користуються польоти в Італію. Такий висновок можна зробити, просто подивившись на кількість напрямків і рейсів, які ми здійснюємо туди і звідти. Також багато українців літають до Великобританії, Німеччини, Польщі та Угорщини.

Ми збираємо дані пасажирів, але не поширюємо їх. Це наші власні дані, які ми зберігаємо. Я можу сказати, що загальним портретом нашого клієнта є подорожуючі у дві сторони, щоби побачити рідних, попрацювати за кордоном, а також туристи. Велику частину пасажирів становлять ті, що воліють подорожувати і відкривати для себе різні частини Європи. Більшість наших клієнтів молодші за 35 років, багато з них 32-33 річного віку.

Про конкуренцію із МАУ

На українському ринку ми є другим гравцем після МАУ. Думаю, що з такими темпами росту, як зараз, ми скоро станемо першими. Проте наша цільова аудиторія відрізняється від МАУ. Ми фокусуємося на low cost подорожах, позаяк саме вони відкривають можливості подорожувати значно більшій кількості людей. 

Ми не зазіхаємо на аудиторію МАУ, а радше на їхній ринок: залучаємо значно більше клієнтів, які не мали можливості подорожувати літаками раніше. Ми на українському ринку з 2008 року і з самого початку для нас було важливим тут працювати. Тут ми бачимо багато потенціалу, тому ми хочемо бути тут і надавати свої послуги.

Про розширення штату і можливості працевлаштування для львів'ян  

Ми додали дев’ять нових маршрутів з міста. Досі ми мали 20 ринків у 10 різних країнах, тепер же будемо мати 29 ринків, які зможемо обслуговувати звідси. Очікуємо, що у Львові наш трафік зросте втричі. Також ми плануємо створити 84 нових робочих місць у Львові, як екіпажу на борту, так і пілотів. У всій Україні ми плануємо найняти 290 людей. Це також буде сприяти місцевій економіці через зростання туризму та інвестицій. 

Читайте також: Ryanair та WizzAir відкривають та відновлюють авіарейси зі Львова

Авіакомпанія WizzAir відновить цього року такі напрямки зі Львова: Львів – Будапешт (з 3 листопада щосереди та щонеділі), Львів – Катовіце (рейси з 17 грудня щопонеділка та щоп’ятниці), Львів – Братислава. (польоти з 20 грудня щопонеділка та щоп’ятниці), Львів – Вільнюс (рейси з 19 грудня у середу і неділю), Львів – Біллунд (рейси стартують з 17 грудня).

Роман Тищенко (Ламанський), Віталій Голіч

Фото Романа Балука

Головне фото: WizzAir

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 
 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!