Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Найсильніші ми. Про Львів, шахи і гендер

6056 0
Минулорічна феєрична перемога львів’янки Марії Музичук над російською спортсменкою та здобуття корони сколихнуло всю світову шахову спільноту. Але у новому році – нові досягнення. Чому саме Львову випала честь приймати чемпіонат світу з шахів серед жінок, які шанси у нашої спортсменки відстояти першість, а також зі скількох років слід починати займатися шахами, які якості потрібно розвивати для досягнення успіху та чому шахісти-чоловіки сильніші за жінок розповів Tvoemisto. tv секретар Львівської обласної шахової федерації Назар Фірман.

Чому чемпіонат світу з шахів відбудеться у Львові?

Львів та деякі інші українські міста, у тому числі Київ, не єдині претендували на проведення чемпіонату, аналогічне звернення висунула і китайська сторона. Проте їй відмовили, адже на той час у Китаї було проведено дуже багато різноманітних змагань і саме наша країна стала реальним претендентом. «Україна входить у трійку найсильніших шахових держав. На цей час наші спортсменки, що входять у шахову збірну України, виграли усі можливі нагороди: перемогли на олімпіаді та стали чемпіонами світу, а також отримали чемпіонку в індивідуальному заліку», – розповідає Назар Фірман.

Читайте також: Що не пропустити на Чемпіонаті світу з шахів серед жінок. Програма

За роки незалежності у нас не відбулося жодного повноцінного турніру ФІДЕ

Тільки зараз випала нагода провести змагання такого масштабу. Члени організації ФІДЕ давно хотіли, щоб чемпіонат відбувся саме в Україні, а після відвідин міста будь-які сумніви розвіялись. В рамках візиту Петра Порошенка до Львова відбулася спільна зустріч з президентом федерації шахів України, мером Львова та президентом федерації шахів ФІДЕ. На зустрічі офіційно затвердили, що Україна справді готова приймати головну спортивну подію світу 2016 року. Було підписано спеціальну угоду і вже у вересні минулого року відбулося подання заявки з офіційним внеском у розмірі сто тисяч євро у світову шахову організацію ФІДЕ, як гарантійний внесок, що Україна бере на себе відповідальність за проведення змагань.

Потрібно привертати увагу світових ЗМІ не лише подіями війни

«Потрібно привертати увагу світових засобів масової інформації не лише подіями війни, але й показувати, що ми здатні організовувати масштабні спортивні події, що в нас найрозумніша нація і найсильніші спортсмени. І це все можна показати в одному матчі», – наголошує Назар Фірман.

Місто та область зробили все можливе для того, щоб чемпіонат відбувся, в той час як підтримки від центральної влади не було. Чемпіонат був на грані зриву ще три тижні тому. «Я був впевнений на 90%, що змагання не відбудеться, адже не вистачало коштів та не було достатньої підтримки громадськості. Багато людей висловлювали критику, мовляв, ми використовуємо бюджетні кошти на непотрібну справу і чому б гроші не витратити на допомогу воїнам АТО, – розповідає шахіст. –  Але ніхто не розуміє, що важливо встигати усе і кожен у своєму напрямку повинен тримати певний фронт. Варто задуматись скільки переваг та позитиву дає ця подія місту. Відбуватиметься пряма інтренет-трансляція чемпіонату з Палацу Потоцьких, відтак, побачити змагання матиме можливість шахова громада світу, яка налічує близько двох мільйонів людей. Люди відкриють для себе іншу країну, яка навіть в час війни та кризи може робити важливі культурні справи».

На Хоу Іфань працює весь Китай. В нас навпаки – Марія Музичук працює на Україну

Сьогодні китаянка Хоу Іфань – шахістка номер один у світі за рейтингом. Вона значно випереджає усіх, хто наступає їй на п’яти і саме львів’янці Марії Музичук вдалося наблизитись найближче. Зараз вона займає третю сходинку і очевидно має найбільші шанси. «Річ у тім, що на Хоу Іфань працює весь Китай, держава робить все для того, щоб виховати гідного спортсмена. В нас навпаки – спортсменка працює на Україну. До прикладу, Міністерство молоді та спорту України виділило на підготовку спортсменки, що неодноразово була чемпіонкою світу у збірній Україні, всього 66 тисяч гривень, тоді як комплексна підготовка коштує приблизно 50 тис. євро», – каже Нараз Фірман.

Після минулорічної перемоги Марія Музичук опинилася на десятій сходинці за рейтингом і розуміла, що невдовзі з’виться новий претендент на шахову корону – Хоу Іфань. Тому головним завданням було вивчати суперницю та якомога більше тренуватися. Також важливо мати професійно підібрану команду, адже спортсмен прогресує тоді, коли працює з людьми по класу сильнішими. Протягом року з львів’янкою працювали професійні тренери, дехто з них навіть грав з Хоу Іфань.

Читайте також: Люди Твого міста: Марія Музичук про шахи і любов до Львова

Відтак Марії Музичук вдалося за рік піднятися з десятого місця у рейтингу до третього, проте китаянка все ж залишається найсильнішою за статистикою. «Марія гратиме у рідних стінах і це, очевидно, допомагатиме, тоді як китаянці потрібно ще окліматизуватися. Матч оцінюють у відношення 65/35. Прогнозую, якщо наша спортсменка вистоїть у перших чотирьох партіях, то шанси будуть рівні, або ж навіть перевага буде на боці львів’янки», – зауважує шахіст.

Все що потрібно для успіху у спорті – потрібно для успіху у шахах

Перемога Марії Музичук створила величезний ажіотаж навколо шахів. Діти у дитячих садочках, школах Львова та області почали активно займатися шахами, відвідувати спеціальні гуртки, уроки. Ажіотаж на такі заняття стабільно високий – у всіх великих містах України спостерігається шаховий бум, зокрема, у Вінниці, Миколаєві, Києві, Харкові та Одесі.

Шахи – це спорт і все, що потрібно для успіху у спорті, потрібно для успіху у шахах. Звичайно, є невід’ємні компоненти, якими слід володіти для досягнення високих цілей саме у шахах. Щоб стати професіоналом високого класу потрібно мати хорошу пам’ять. Сьогодні професійні шахісти користуються комп’ютерами, спеціальним серверами, які аналізують, обробляють інформацію, де кінцевий результат – це безліч варіантів, які спортсмен повинен вивчити і пам’ятати. Далі слід вміти обробляти інформацію, отже, володіти математичними здібностями та схильністю до аналізу. Шахіст повинен швидко, чітко та якісно розуміти успішність того чи іншого ходу.

Деякі необхідні навички виробляють, пам’ять, як відомо, тренують теж, але деякі здібності повинні бути вроджені. Звичайно, 90% успіху забезпечує вміння працювати, концентруватися, слухати, бути терпеливим та хотіти перемагати. Насправді є шахісти топ-рівня, які не володіють феноменальною пам’яттю, але за рахунок наполегливої праці, щоденного повторення ключових варіантів розв’язку, яких насправді є сотні тисяч, вони тримають рівень високої майстерності.

Чому у шахах жінки поступаються чоловікам?

У шахи грають не лише чоловіки з чоловіками, а жінки з жінками. Дуже часто відбуваються змішані турніри, але для престижних змагань, таких як чемпіонат світу, прийнято розділяти ці категорії. Тому сьогодні проходить окремо і чоловічий, і жіночий чемпіонат світу з шахів.

Проте, як правило, чоловіки є сильнішими суперниками. «По-перше, чоловіків, які грають у шахи є більше. Серед маленьких дітей це 1/3, а у віці 13-14 років відношення 1/10-20. Відповідно, чим менша конкуренція, тим шахіст повільніше розвиваєшся. По-друге, відіграє роль фізіологічно-психологічні особливості: коли хлопці, як правило, до 20 років продовжують активно тренуватися, у дівчаток у віці 16-17 років часто з’являються інші інтереси. А ми знаємо, що саме в молодому віці найкраще засвоюється інформація і розвивається вміння вчитися», – розповідає шахіст. Щоб досягнути великого успіху, потрібно починати займатися шахами якнайшвидше. Є спортсмени, які стартували з десяти-дванадцяти років і досягали великих результатів, ставали чемпіонами Європи, або олімпійськими чемпіонами, але це радше винятки. Загалом ж рекомендовано займатися шахами з чотирьох років.

Читайте також: Львів’ян закликають записувати дітей до шахових гуртків

Шахи не лише професійна діяльність, але, передовсім, захоплива гра, яка розвиває у дитини багато навичок одночасно. «Діти обирають шахові гуртки тому, що там не втлумачують, що для того, щоб перемогти треба робити саме так і не інакше. Тренер декілька хвилин пояснює загальні правила, а далі діти просто грають, вчаться один в одного, діляться враженнями ще під час гри, оцінюючи успішність ходів один одного. Звісно є навчання поза процесом гри, але, як правило, такі уроки змішані і головне – отримати якомога більше практичних навичок», – каже Назар Фірман.  

Львів – шахова столиця не лише України, але й усієї  Східної та Західної Європи

На думку шахіста Львів не просто шахове місто, але й шахова столиця України і, можливо, навіть Східної та Західної Європи. Сьогодні у місті двадцять гросмейстрів, половина з яких досягнули великих успіхів. Також через львівську школу пройшло ще 20 госмейстрів, які сьогодні заслужені тренери різних держав.

П’ять з десяти членів збірної України – зі Львова. «Наше місто без сторонньої допомоги може виставити склад команди, який може позмагатися з усіма країнами, що займають місця з п’ятої сходинки і нижче в світовому рейтингу, окрім п’яти- шести топових, таких як Росія, Китай, Америка», –  запевняє Назар Фірман.

Сьогодні шахи дуже гармонійно розвиваються у Львові, а наші шахісти – одні і з найсильніших, проте ця гра зародилися у місті ще у 18 столітті. Саме тоді розпочався великий рух серед інтелігенції, яка полюбляла грати цю гру в кав’ярнях та міні-клубах. З часом гра набувала популярності. Шаховий бум припадає на 30-ті роки минулого століття, тоді організовують професійні клуби та проводять спортивні турніри. Так світ дізнався, про львів’янина Леоніда Штейна – одного із найсильніших шахістів того часу. Також у Львові сформувалася школа Віктора Карта, який виховав цілу плеяду видатних шахіст, зокрема,  Романишинів, Білявських, Харчишинів. За великі досягнення влада міста подарувала їм приміщення для шахового клубу на вулиці Фредра,1. Зараз це приміщення передано на баланс університету. Сьогодні це велика проблема, адже Львів має дуже сильну шахову школу, але не має шахового клубу.

Спілкувалась Оксана Лісна, фото - Мар'яна Валько. 

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!