Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

За два тижні львів'яни зможуть записуватися на військово-медичні навчання

4800 0
Сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий на брифінгу у міській раді заявив, що на днях у Львові затвердять програму із навчань цивільного населення – як володіти зброєю, захистити себе і надати першу домедичну допомогу.

 

Чи сформована у Львові програма навчань цивільного населення? 

На сьогодні ми бачимо наше зобов'язання як громадян навчити всіх мешканців міста Львова уміти надавати домедичну допомогу і вміти володіти зброєю.

Наше завдання – щоби ми в усіх районах міста Львова з наступного тижня почали тренінги з домедичної допомоги. Орієнтовно ми у місті Львові маємо 50 людей, які можуть проводити таке навчання. Локації – дуже прості: районні адміністрації, медіатеки, школи.

Імпульс, звичайно, був у 2014 році, у 2015 році, потім все стишилося. Зараз задача – системна робота, щоби кожен львів’янин міг надати домедичну допомогу. 

Ми уже почали навчання наших працівників, йдеться про працівників комунальних служб, комунальних підприємств, також сьогодні ми готуємо графіки стосовно підприємств міста Львова приватної форми власності, наступний крок – громадяни міста Львова, які будуть бажати цього.

Ми провели перемовини фактично з усіма стрілецькими тирами та полігонами, які перебувають на території нашої області та міста, і завтра на виконавчому комітеті ми будемо приймати вже перший документ – програму, яка потім буде виноситися на сесію міської ради, що запланована на 3 лютого. 

Це серйозний системний документ і це наша допомога з погляду територіальної оборони, якою займається виключно держава. Тобто ми є в субординації. У мене відбулася зустріч із керівництвом тероборони. Хлопці знають, що робити і як робити. 

А що входить у цю програму, яку завтра будуть розглядати?

Це є блок уміння володіти зброєю, уміння себе захистити, це є блок медичної допомоги, це робота з громадою, і це питання інформаційної гігієни, що також є дуже важливо. Фактично – наша ініціатива, але це все також я погодив із керівником обласної адміністрації, щоб була чітка субординація, що важливо на сьогоднішній час. 

Скільки коштів потрібно для реалізації цієї програми? 

Йдеться про значні кошти, бо є ще допомога із формування батальйонів тероборони. Ми очікуємо конкретні цифри і вже на сесії міської ради ми їх озвучимо. Наразі йде технічна робота.

А як і де пересічні львів’яни можуть навчитися чи то домедичній допомозі, чи то стрілецькій справі?

Не від сьогодні. Сьогодні ми працюємо для наших міських служб. За два тижні, я думаю, можна буде записуватися львів'янам. Для цього у нас є гаряча лінія – будемо приймати людей, маємо відповідний інструктаж, ну і питання оплати. Для школярів буде платити місто, для працівників наших підрозділів буде оплата із бюджету міста, дехто буде самостійно оплачувати.

Якщо говорити про підприємства приватної форми власності – це буде, звичайно, оплата за приватні кошти. Якщо ми говоримо про львів’ян – то це буде зовсім інший проект, у якому має бути координація із державою, бо є чітка системна політика держави стосовно нашої територіальної оборони, яку ми підтримуємо максимально, а є ініціатива міста допомагати. Тому ми собою не підміняємо державу.

Чому саме зараз це важливо? 

Коли ворог стоїть на нашому кордоні ми маємо не дебатувати чи панікувати, ми маємо вчитися, ми повинні мати навички, щоб ворог розумів, що будь-який напад на нашу землю, призведе до великих людських втрат ворога. Ми маємо бути озброєні фізично, вміти стріляти і захищати наш рідний дім, бо це дає впевненість. 

Нещодавно на полігоні я зустрів керівника Галицької райадміністрації Андрія Зозулю, який прекрасно стріляв. Коли ти вмієш стріляти, то у тебе спокій. Ти не панікуєш, не сидиш в інтернеті, і ворог має це знати, що якщо він буде нападати – буде відсіч.

Скільки людей сьогодні залучили до навчання?

Вчора ми завершили перемовини із тиром «4 сезони». Вони готові приймати в день дві групи по 8 людей і це навчання буде тривати орієнтовно по дві години. Є інші тири, ми фіналізуємо всі графіки. 

Наприклад, полігон «Стрілецький карабін», куди виїжджали наші працівники, буде на тиждень виділяти два-три дні на навчання. Сьогодні наші інструктори є тут, а якщо завтра вони будуть змушені поїхати в зону бойових дій... Є хлопці, які мають навички, але не можуть бути призвані через поранення. Ми таких зараз залучаємо, щоби була стабільна системна робота. Тому об’єм дуже великий. Для цього ми зараз переформатували наше управління надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та територіальної оборони, і з понеділка я вам представлю нового керівника цього управління.

А взагалі працівників яких сфер плануєте залучати у першу чергу? 

Є підприємства, що забезпечують життєдіяльність нашого міста. Ми ж розуміємо, що можуть бути диверсійні різні атаки, інші різні речі, тому треба, щоби наші працівники були впевнені. Це є працівники виконавчих органів влади, це є люди, які є на роботі у приватному бізнесі, вони проявляють ініціативу. 

Ви будете подивовані, але дуже багато людей, які працюють в ІТ, у суботу і неділю займаються стрільбою. У Львові є 30 тисяч людей, які працюють у галузі ІТ.

Обізнаний – значить озброєний і в медичній, і у військовій справах.

Нагадаємо, що з 1 січня запрацював закон про національний спротив. Він передбачає формування батальйонів тероборони. Йдеться, зокрема, й про залучення цивільного населення до військової справи, а також про навчання людей задля злагодженої поведінки під час загрози. Для того, щоб з’ясувати, що змінить новий закон про національний спротив з 1 січня, як Львів готується до ймовірної загрози і які є можливості міста і області в організації тероборони, Тvoemisto.tv організувало публічну дискусію не тему «Чи готовий Львів і область організувати оборону у разі наступу чи надзвичайних ситуацій». 

Також >Tvoemisto.tv поговорило із командувачем територіальної оборони Львівщини підполковником Валерієм Курко, щоби більше дізнатися про те, як організовується оборона міста та області.

Як записатися до територіальної оборони на Львівщині, читайте тут.

Роман Тищенко-Ламанський, Дар'я Кучер

Відео Дар'ї Кучер

Фото Анни Чистякової

Повна або часткова публікація тексту без письмової згоди редакції заборонена і вважається порушенням авторських прав.

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!