На Сихові кожен старається зекономити щонайбільше, – Галина Гладяк

5364 0
Як Сихів готується до зими, які пункти обігріву тут облаштовують, в якому стані укриття у навчальних закладах району, скільки ВПО тут проживає і що буде з гуртожитком на Тернопільській, 8, у відеопроєкті «Тема тижня» на Tvoemisto.tv розповіла голова Сихівської райадміністрації Львівської міської ради Галина Гладяк.

У Львові тривалий час була дощова погода, спостерігалися підтоплення. Яка загалом ситуація в Сихівському районі, чи виникали форс-мажори?

Дякувати Богу, надзвичайних подій не було, окрім кількох випадків, коли через негоду відламувалися гілки і падали на проїжджу частину, перешкоджали руху транспорту. Востаннє таку ситуацію довелося бачити на Новому Львові, але аварійна бригада все розчистила ще в темну пору доби.

А чому так стається, адже недавно всі дерева в місті наче обстежили?

Такі перевірки проводять постійно. Але негода часто завдає шкоди. Річ у тім, що на тому ж Новому Львові дуже багато старих зелених насаджень, ті, що на Сихові, значно молодші. Тож спрогнозувати, які гілки обламаються, неможливо. Це може бути спричинене й постійними опадами, які роблять важчим листя дерев, і гілки просто не витримують навантаження. Але, на щастя, такі випадки нікому не завдали шкоди. Під час останнього гілля впало на газон і частково на проїжджу частину.

Зараз у місті триває заготівля деревини – обрізаного й відламаного гілля. Яка ситуація в Сихівському районі?

Так, цей процес активно триває. Спочатку спільно з управліннями екології Львівських міської та обласної рад ми проводимо обстеження зелених насаджень, які підлягають зрізанню. І якщо вже є акт про це, то підрядна організація зрізає дерево. На сьогоднішній день наші комунальні підприємства, управляючі компанії, ОСББ і приватні компанії, які здійснювали обрізку дерев, вже заготовили 230 кубометрів деревини і роблять це далі.

Читайте також: 300 тисяч гривень за дуб. Як у Львові вирубують, бережуть та садять дерева

Із вересня почався освітній процес. Яка ситуація зі школами та садочками в районі?

На території Сихівського району є 35 навчальних закладів – 20 шкіл і 15 дитсадків. Дошкільні заклади діти почали відвідувати ще перед початком вересня. Але, думаю, всім відомо, що у певний період в освітніх закладах проживали внутрішньо переміщені особи. І лише після рішення про початок навчального процесу ми почали переселяти їх у інші локації в межах і за межами міста, однак на території області.

Навчальний процес триває, але в школах він змішаний. У деяких учнів навчання починається о 08:15, а деякі, як-от старшокласники, приходять пізніше, тож і навчальний процес у них довший.

Читайте також:  Безпечне навчання. Як діяти під час різних загроз учням у школах і студентам у вишах

Перед початком навчального року ми спільно з управлінням освіти міста провели обстеження укриттів у наших школах. Там були ремонтні роботи, в деяких закладах їх закінчують, але навчання не припиняється . За цей час, на щастя, не було частих повітряних тривог. Треба сказати, що діти по-різному реагують на них, особливо переживають вихованці дитсадків, не всі можуть упоратися з емоціями.

Яка ситуація з розміщенням внутрішньо переміщених осіб?

У Сихівському районі з 24 лютого було зареєстровано майже 26 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Але не всі ці люди зараз проживають тут. Деякі прибували до нас із інших локацій, могли жити тут два-три дні і вирушали далі, за кордон. Є й ті, що проживають у приватних помешканнях, бо мають за що винаймати їх. Нагадаю, що власники житлових приміщень досі отримують компенсацію за безкоштовне розміщення ВПО. Станом на сьогодні з нашого району по такі виплати звернулися 150 сімей. Ба більше, приватні структури також мають сім об’єктів, у яких проживають ВПО (986 осіб).

Відомо, що частина їх мешкає в гуртожитках, зокрема в гуртожитку Львівської комерційної академії  на Тернопільській, 8. Маємо відео, в якому зараз стані це приміщення. Відверто кажучи, в не найкращому. Розкажіть про цю ситуацію, бо люди не повинні жити в таких умовах.

Так, у цьому гуртожитку треба провести низку ремонтних робіт. Він понад три роки не функціонував, бо Львівська комерційна академія, плануючи його реконструкцію, відселила студентів на інші об’єкти. Але на початку воєнної агресії спільно з підприємцями вирішила приймати там людей, бо їх просто не було куди селити. Цей гуртожиток для цього найбільш пристосований, бо там є кімнати блочного типу, але треба вкласти багато грошей у ремонт.

Читайте також: «Хто платитиме за тепло?» Як живуть переселенці у Львові

Комерційна академія – приватний навчальний заклад. Тому, щоби місто змогло вкладати кошти в ремонтні роботи, треба узгодити певні юридичні моменти. З дня на день має бути фіналізований договір оренди цього гуртожитку. Місто орендуватиме його, зробить ремонт і після його завершення поселятиме ВПО. Тепер на горішніх поверхах ніхто не мешкає, бо треба ремонтувати електромережу, санвузли. Влітку «Львівтеплоенерго» спільно з райадміністрацією відновлював у цьому гуртожитку систему централізованого опалення і подачу холодної води. Тепер там уже можна вмикати опалення.

Читайте також:  Потрібні житло, робота і підтримка спеціалістів. Як вирішити проблеми ВПО

Триває заповнення водою системи централізованого теплопостачання. Коли почнуть опалювати помешкання?

Якщо говорити про звичні умови, то ми готові на всі сто. Завершуємо пілотний проєкт зі встановлення індивідуальних теплових пунктів (далі ІТП – Ред.) у Сихівському районі. Маємо багатоповерхівки, тож мають бути запущені 408 ІТП. Майже 30 ще не запустили, але до 15 жовтня всі вони працюватимуть.

Зазначу, що вулиці Стрийська, Дністерська, а також Новий Львів, які теж належать до Сихівського району, не потрапили до цього проєкту.

Читайте також: «Якщо зимуватимете у Львові, готуйтеся до ймовірних загроз!» – Андрій Зозуля

Загалом, що стосується підготовки до опалювального сезону, мушу сказати, що на нас чекає найважча зима, тому активно готуємося до неї, передусім обслуговувальні організації. Всі ми мусимо утеплити вікна, двері, щоб зберегти щонайбільше тепла. Закуповуємо і встановлюємо в найпростіших укриттях металеві печі «буржуйки». Робимо це для того, щоб у випадку надзвичайних ситуацій люди мали де зігрітися, приготувати чай-каву, гарячу їжу.

І скільки таких місць плануєте облаштувати в Сихівському районі?

В усіх будинках, де це технічно можливо, тобто де є найпростіші укриття – підвальні приміщення. Але не всі вони мають потрібну висоту, а в підвалах панельних будинків не завжди є потрібний, згідно з нормами, доступ повітря. У нас 45 будинків взагалі не мають підвальних приміщень, тож розглядатимемо інші можливості встановлення таких печей для обігріву. Якщо говорити про кількість, то «буржуйки» вже стоять у 19 будинках.

Яким чином наявність ІПТ може вплинути на форс-мажорну ситуацію?

Подача теплоносія йде від ТЕЦ, а ІТП дозволяє перехід на двотрубну систему опалення. До будинку, як правило, підведені чотири труби – подача опалення і «зворотка» та подача гарячої води і «зворотка». А з ІТП лише дві труби – подача і «зворотка». На всі бойлери, встановлені у будинку, всі технічні елементи в приміщенні ІТП відбувається розподіл теплової енергії на підігрівання води й постачання тепла.

Наскільки це економить витрати?

Що можу сказати точно, то це те, що в деяких будинках покращилась якість надання послуг. Тобто раніше, коли була верхня розводка, на горішніх поверхах було досить тепло, а мешканці квартир на нижніх поверхах жалілися, що їм холодно. Коли ж встановили ІТП, розподіл теплоносія по будинку став трохи іншим, і тепер у квартирах на нижніх поверхах стало тепліше. Схожа ситуація з гарячою водою: раніше мешканці квартир мали спустити певну кількість води, щоби з крана потекла вода потрібної температури, а тепер вода циркулює постійно, її вже не треба спускати.

У багатьох будинках були встановлені лічильники холодної та гарячої води. Люди не можуть зрозуміти різницю в показаннях загальнобудинкового лічильника та квартирних, скаржаться…

 Так, існує така проблема. Але ми не можемо сказати, що вона пов’язана тільки зі встановленням ІТП. Є низка певних нормативних документів, прийнятих раніше, як-от Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», відповідно до якого «Львівводоканал» і «Львівобленерго» встановили у кожному будинку загальнобудинкові лічильники обліку теплової енергії та холодної води, через що змінився механізм нарахування коштів за спожиті житлово-комунальні послуги. До 2007 року уряд дозволяв від’єднання квартир від центральної системи опалення, і їхні власники не платили за теплопостачання. Але варто враховувати те, що люди в сусідніх квартирах опаленням теж користуються, відповідно, власники цих квартир за свої гроші фактично обігрівають стіни під’єднаної квартири. Тому тепер діє інший механізм: навіть якщо власник від’єднує свою квартиру від централізованого опалення, то все одно має сплачувати певну частку за теплоносій.

Це дискусійне питання. Часто представники «Львівтеплоенерго» говорять про те, що гріють стіни, але жодних замірів при цьому не надають. Тому й питаю, чи приходять до вас із питаннями, коли за лічильником спожито, скажімо, три кубометри гарячої води, а згідно з показанням загальнобудинкового лічильника мешканцеві дописують у платіжці ще стільки ж? Чому так?

За останній період такі звернення почастішали, зокрема й до нас. Конкретно пояснити, в чому проблема, ми не можемо, бо не маємо таких спеціалістів. Щодо об’ємів споживання холодної води треба звертатися у «Львівводоканал», а щодо центрального опалення чи гарячого водопостачання – у «Львівтеплоенерго». Але, попри це, ми працюємо з мешканцями. Зокрема, запланована зустріч із головами ОСББ, представниками управляючих компаній і представниками вищезгаданих підприємств. Що стосується інших питань – із представниками «Львівгазу», аби вони пояснили, як здійснюють нарахування в тій чи тій ситуації, бо насправді виникає дуже багато запитань.

Попри те, що це їхня зона відповідальності, Сихівська райадміністрація має до цього теж певну дотичність, бо працюють комунальні підприємства і управляючі компанії району. По будинках, у яких вони здійснюють управлінську діяльність, можна побачити сумарно спожите людьми і показання загальнобудинкового лічильника. Різниця між ними є втратами, що мають стати сигналом до якихось дій. Ми ж перевитрачаємо ресурси «в нікуди»!

Наведу вам два приклади. Перший: мешканці будинку звертаються до нас, і ми на певну дату і час, переважно вечірній, плануємо одномоментне зняття показань лічильників холодної та гарячої води. На основі цих перевірок дійшли висновку, що люди невчасно подають показання, вказують не ту кількість, яку спожили, і це призводить до так званих будинкових втрат. Так, вони можуть виникати і через аварійні ситуації, але переважно це відбувається саме через невчасне і некоректне подання показань.

Другий: маємо ОСББ, які користуються ІТП та з метою економії формують графіки подачі гарячої води. Є такі, що відключають гарячу воду з 24:00 до 05:00, бо мешканці в цей час не користуються нею. Це можна запрограмувати в ІТП, такі експерименти з економії тривають, і невдовзі ми побачимо, якими будуть їхні результати, яким буде відсоток економії. Також можна налаштувати, при якій температурі повітря ззовні ІТП вимикатиметься. Є будинки, які подають звернення, що при +8 градусів. Є утеплені, які вказують +4 градуси. Кожен старається зекономити щонайбільше.

Чи багато у вашому районі було зустрічей із Андрієм Садовим, який тепер несподівано приїжджає, щоби поспілкуватися з людьми?

Була одна, коли встановлювали «буржуйку» і на виїзному засіданні виконавчого комітету презентували це. Інших не було, але все може бути.

Читайте також: Чи потрібні «буржуйки» і нащо Садовий фотографується з дровами. Заступниця мера про підготовку Львова до зими

А якою є ситуація з розповсюдженням інформаційних матеріалів про те, як діяти у випадку відсутності електрики, газу? Знаємо, що далеко не всі їх отримали.

Ми отримали ці матеріали минулого тижня і вже почали розміщувати їх на дошках оголошень. Тож інформаційну кампанію проводимо.

Я особисто бачив інформацію, що на території району визначені два місця, де будуватимуть підземні паркінги, які за потреби можна буде використовувати як укриття.  

На сто відсотків визначених місць ще немає, це питання не до мене, а радше до департаменту містобудування. Згідно з рішенням виконавчого комітету затверджені нові вимоги до паркінгів: у них має бути щонайменше два аварійні виходи на протилежних боках і місце обігріву. А зараз паркінги переважно відкриті, і там таких місць нема. А мусить бути резервне джерело опалення і баки з запасом води, яка постійно циркулює, на випадок надзвичайної ситуації.

Чи звертаються до Сихівської райадміністрації представники будинків, у підвалах яких мешканці воліють установити «буржуйки»?

Так, маємо такі звернення. Встановлення таких печей, відповідно до пожежних норм, забороняється, але передбачено, що як виняток під час надзвичайного стану вони можуть бути встановлені. Хоча при цьому треба дотримуватися певних вимог: якщо є дерев’яне покриття, його потрібно захистити – покласти цеглу, на неї – бляху, щоб унеможливити нагрівання підлоги. Також є вимоги до місця виведення продуктів згоряння.

Читайте також: «Як працюватиме нова система сповіщення та чим небезпечні «буржуйки»

Якщо ОСББ чи управляючі компанії встановлюють таку піч, то кличуть нашого представника, інколи ми залучаємо ще й представника МНС, аби визначити найбезпечнішу локацію для встановлення «буржуйки». Є ОСББ, які вирішили поставити у своєму мікрорайоні для обігріву намети і встановити у них металеві печі. Але вони ще шукають ці намети.

Маємо непростий бюджетний рік, багато витрат скорочені. Які проєкти реалізують у районі?

Із тих, що стосуються бюджету розвитку, жодного. На жаль. У нас були амбіції почати цього року реконструкцію площі Довженка, але через початок воєнної агресії не змогли цього зробити, бо це дуже дорого. Планували замінити інженерні мережі, частину контактної тролейбусної мережі, встановити вуличні меблі, там передбачені фонтани, але коли це все буде реалізоване, сказати не можу.

Чи формуєте ви бюджетні запити на наступний рік, зокрема щодо ремонтів будинків, гуртожитків?

Так. Формуємо бюджетний запит на благоустрій, санітарне очищення, на щоденні потреби, аби забезпечити життєдіяльність району. Також готуємо до подання пропозиції щодо бюджету розвитку, але яким він буде, важко сказати.

Чи потребуєте для цього додаткової активності мешканців? Чи можуть вони звертатися з пропозиціями, що саме варто зробити, щоби ви вносили це у запити?

Скажу відверто, мешканці не перестають до нас звертатися. Кількість звернень зменшилася зовсім трошки. Є дуже багато потреб, які хотілось би задовольнити, але це неможливо. Робимо поточні ремонти, виконуємо незначні роботи. А затверджені проєкти на об’єктах, які почали реалізовувати наприкінці 2021 року, змушені були зупинити.

Чи спілкуєтеся ви з керівниками райадміністрацій інших міст – Дніпра, Запоріжжя, Харкова?

Телефонували у Франківськ, бо мали певні питання щодо зимового прибирання, зокрема те, які суміші проти ожеледиці вони використовують.

Питаю про це, бо бачимо, як розгортаються події в містах і районах, що зараз під окупацією. Чи переоцінили ви для себе напрям роботи як очільниця райадміністрації?

Переоцінила, ще коли почалася війна. В нас були пункти реєстрації внутрішньо переміщених осіб, працювали мінікухні, де волонтери готували їжу для новоприбулих. Люди їхали довго, не їли, не пили, їх треба було зігріти, нагодувати, напоїти гарячим чаєм. Цілодобово працювали медики, бо люди приїжджали з різними проблемами, травмами, дуже багато з маленькими дітьми. Це найважче і найстрашніше, що вдалося пережити за цей період. Бо коли стається біда, нема зони відповідальності – треба просто допомагати людям вирішувати проблеми, які виникають. І хоча це не завжди моя зона відповідальності, є якісь зв’язки, контакти, тому казати, що ось це «не моє», я не можу.

Розмовляв Сергій Смірнов

Текст: Марічка Ільїна

Фото: Іван Станіславський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
 


Тема тижня

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!