Добре, що ще метеорит не впав. Власник «ФайнаBerry» про цьогорічний врожай

4163 0
Окрім співпраці з ресторанами та кафе, куди відправляють ягоди «ФайнаBerrу», є ще два напрямки – доставка додому кожного клієнта та «Збери собі сам».

Полунична ферма «ФайнаBerry», яку кілька років тому біля Львова створив Микола Стецьків, теж відчула на собі дискомфорт від карантину. Однак ще більше на врожай вплинула негода, яка вирувала на Львівщині останнім часом. Про страхи перед невідомим, постійне прагнення до вдосконалення та нові ідеї для розвитку господарства Tvoemisto.tv розповідає колишній будівельник, боєць АТО, а нині успішний фермер Микола Стецьків.

Про нові ціни, але незмінний попит

Уже з початком карантину через коронавірус на фермі «ФайнаBerry» зрозуміли, що слід шукати різні варіанти того, як зменшити ціну на продукцію так, аби люди могли собі дозволити купувати її навіть в період кризи. Тоді думки були різними, зізнається власник господарства, але з часом найгірші з них розвіялися.

«Не буду лукавити, що було страшно. Ми уявляли, що впаде платоспроможність людей, що вони не зможуть купувати стільки полуниці, скільки раніше. Та виявилося, що навіть коли цього року ціна полуниці була вдвічі вища, люди все одно купували її», – каже він.

Власник господарства розповідає, що клієнти ще за два місяці до початку сезону почали запитувати про те, чи вже є врожай. Попит був незмінний і дуже високий, а ціна нікого не злякала. І, окрім постійних клієнтів, до ферми в час карантину прийшли й нові.

«Кредитів не даємо, бо всі помруть…»

А от на що суттєво вплинула ситуація з пандемією, то на те, що для господарства не погодили важливий кредит.

«Він мав дозволити нам закупити деякі садибні матеріали, що би пришвидшили появу ягоди. Аргументація кредитної структури була така: «Кредитів не даємо, бо всі помруть». HoReCa йде в забуття, все падає. Це було дуже смішно чути. Вони думали, що я вузько працюю лише з ресторанами, хоча потім вже почав пояснювати, що ми обрали три варіанти продажу ягід», – розповідає чоловік.

Окрім співпраці з ресторанами та кафе, куди відправляють ягоди «ФайнаBerrу», є ще два напрямки – доставка додому кожного клієнта та «Збери собі сам» з акцентом на внутрішній туризм. Доставка, яка цьогоріч стала настільки популярною та досі залишається актуальною, за словами Миколи Стецьківа, тут є класичним видом діяльності, нею стабільно користуються протягом останніх двох років. Під це і виділили машину, до чого теж помалу готувалися.

Щодо внутрішнього туризму, який теж популяризує господарство, то відбою від охочих приїхати і зібрати ягоду самостійно, навіть у час карантину, немає.

«Минулого року у нас був аншлаг, а зараз, коли зовнішній туризм недоступний, в нас нема відбою від людей, число бажаючих виросло в рази, всі шукають щось поблизу Львова, хочуть приїхати, подивитися. Тобто нам не довелося шукати шляхи переформатування роботи, ми розглянули різні фактори, форс-мажори і пішли широким фронтом на реалізацію ягоди», – каже він.

Не так завадив коронавірус, як негода

Коронавірус не став надто незвичним моментом для господарства, оскільки тут і так працювали з доставкою, а людей можна було б приймати у себе просто неба, на свіжому повітрі, де легко зберігати соціальну дистанцію.

Однак через морози та сильні зливи весною і в червні «ФайнаBerry» працює нині виключно на доставку. Її передплатило близько трьохсот клієнтів, а середній чек – 15-20 кг на людину. Погода, за словами Миколи Стецьківа, була не найлагіднішою, і багато попередніх замовлень досі залишаються незакритими.

«Морози і дощі не дають розвиватися рослинам. Мороз забрав 60% раннього урожаю, от з 12 на 13 травня він був всю ніч, а таке рослинам дуже складно пережити. Ці збитки понесли не тільки ми, а й всі, тому ягода була настільки дорогою, її ж практично не було», – каже він.

Після морозу пішли дощі і грози: одних било градом, інших заливало водою, продовжує фермер. Це не давало нормально розвивати рослини. Так, ягоди були на ринку до двох тижнів, черешня, вишня в тому числі теж.

«Усе або померзло, або поїли птахи, щось потріскало і вже мало нетоварний вигляд. Загалом усі стихії цього року вплинули на врожай, єдине, що ще не впав метеорит, на який всі чекають (сміється)», – додає чоловік.

Клієнти ферми дуже хочуть приїхати, зізнається Микола Стецьків, і вже не пригадує, скільком сотням довелося відмовити в телефонному режимі, а ще на сайті та в соцмережах.  

«Люди з нетерпінням чекають повідомлення в нас на Фейсбуку, що ми нарешті запрошуємо всіх приїхати. В нас такі клієнти, що ставляться до коронавірусу, як попередники до іспанки (найбільша за смертністю пандемія грипу за всю історію людства, – ред.) після Першої світової війни. Від нього нікуди не сховаєшся, а припиняти жити та обмежувати себе в чомусь не хочуть. Тим паче у нас поле, є куди розійтися», – розповідає він.

Минулого року, пригадує, в такий час на полі могло бути до 250-300 людей на день, тобто гектар увесь був зайнятий клієнтами.

Про плани на наступний рік

Нині на господарстві охопили майже все, що планували. Єдине, що залишилося, – це переробка ягід. І якраз найближчим часом хочуть зробити так, аби львівські господині витрачали менше часу на кухні, а більше могли насолоджуватися готовим замовленням.

«Ті ж самі ягоди ми плануємо переробляти і подавати в іншому вже вигляді. Не цього року точно, тому що всі кошти вже зреалізовані, тому сподіваємося ще на серпневий-вересневий урожай і що нам це дозволить погода. Ну і мріємо повернути людей до нас на поле, дуже хочемо, щоби вони приїхали і відродили в пам’яті ті моменти, коли збирали полуницю власноруч», – додає чоловік.

Зараз на фермі є тільки суниця та полуниця в резерві, а у вересні планують посадити те, що хотіли ще весною – лохину, ожину, малину.

Окрім цього, уже відкритим є більше поле «ФайнаBerry», де зростає 4 000 саджанців лаванди. Восени тут, поруч із Давидовом, у селі Гончари, хочуть висадити ще 4 000 саджанців. Наразі, каже Микола Стецьків, поле відкрите для ознайомлення, проте з наступного року його будуть використовувати як атракційну зону, зокрема там можна буде проводити фотосесії.

Про нові виклики та потребу фермерства в підтримці

Чоловік каже, що такий складний рік, який триває зараз, не можна ігнорувати. Він навпаки має стати добрим поштовхом до вдосконалення, розвитку нових вмінь.

«Наступного разу в нас будуть нові виклики, тому треба готувати свої території, площі земель, захищати максимально своє фермерство. Я завжди озвучую проблеми багатьох фермерів загалом, адже фермерству потрібна допомога. Від граду нам необхідні сітки, від морозу – теплиці, від посухи – контрольовані системи зрошення. На це потрібна допомога влади, кредити. Хочу, щоби в нас було якомога більше професійних фермерів, які створювали би здорову конкуренцію на ринку, показували якісну продукцію», – наголошує Микола Стецьків.  

Якість, за його словами, – це вхідний квиток на ринок, який залишається незаповненим і досі.

Ольга Коваль

Фото із Фейсбуку ферми та Миколи Стецьківа

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!