Фото ілюстративне: Freepik

Фото ілюстративне: Freepik

Народити за кордоном: піца в палаті, тато в декреті

17208 0
П'ять львів'янок, які народили в Італії, Німеччині, Норвегії та США розповідають про свій досвід пологів закордоном, а також про те, які види соціальної допомоги можуть отримувати молоді батьки в різних країнах.

Нещодавно український уряд ухвалив кілька інновацій, що стосуються молодих матерів та їхніх новонароджених дітей. По-перше, від осені породіллі отримуватимуть так звані «пакунки малюка»: спеціальні набори з першим одягом для немовляти, дитячою косметикою та гігієнічними засобами для матері і дитини. По-друге, від січня уряд обіцяє компенсовувати витрати на оплату няні тим сім’ям, де матері відмовились від декретної відпустки та вийшли на роботу.

Але яку соціальну допомогу отримують матері в інших країнах? Про це Tvoemisto.tv розповіли львів’янки, які живуть закордоном та народили там дітей.

Чикаго, штат Іллінойс, США

«Зібрався народжувати дитину, отже можеш дозволити собі таку розкіш», – каже Ганна.

Разом з чоловіком вони вже декілька років живуть та працюють у Сполучених Штатах та мають американське громадянство.

«Витрати на пологи, а також на догляд за дитиною – усе за рахунок новоспечених батьків. Виняток – мами-одиначки та сім’ї з низьким рівнем доходу (у штаті Іллінойс – це менше 16 тис. доларів на рік), які отримують від держави пільги. Однак кількість дітей у сім’ї не впливає на рівень допомоги, а враховується лише при сплаті податків. Розмір суми обчислюється по спеціальній формулі, яка також змінюється залежно від штату та рівня достатку сім’ї. Тобто у пари, яка має трьох дітей, розмір податку за рік може бути менший на півтори тисячі доларів. Сума непогана, проте вона еквівалентна оплаті за місяць перебування дитини у дитячому садочку».

В американському пологовому будинку майбутню маму обов’язково забезпечать необхідними речами та сервісом. Одяг для дитини можна брати з дому, а можна отримати безпосередньо в лікарні: привітна медсестра дасть шапочки, комбінезони, підгузки та допоможе переодягнути немовля. Якщо з першого разу не запам’ятали, медсестра зайде знову і з усмішкою покаже другий, десятий чи двадцятий раз. У палаті є кнопка виклику, тож за першою вимогою породіллі до неї може прийти медперсонал. Окрім того, у пологове відділення приходить державний службовець, який реєструє новонародженого малюка.

«Усі посміхаються, усі привітні, усі хочуть допомогти. Проте усі послуги – платні», – каже Ганна.

Читайте також: Що видаватимуть у бейбі-боксах для новонароджених. Перелік

Перебування в пологовому відділенні оплачується погодинно, тому мама з немовлям намагається виписатись додому якнайшвидше. Через деякий час після народження дитини на пошту приходить квитанція на оплату послуг лікарні та лікарів – акушера-гінеколога, анестезіолога, неонатолога. Список змінюється залежно від складності пологів. Майже в кожного жителя США є Медікер (Medicare) – медичне страхування, яке покриває 80% витрат. Утім навіть за наявності страхування вартість пологів може становити 8000 доларів – принаймні саме в таку суму обійшлось народження дитини для українського подружжя.

«У США немає державних ясел, садочків, та що там – навіть декретної відпустки немає. Тиждень у садочку зазвичай коштує 250 доларів. Молода мама може не виходити на роботу тиждень або два (залежно від правил штату). За нею зберігатиметься місце роботи, але цей час не оплачується – усе власним коштом», – розповідає жінка.

У штаті Іллінойс, наприклад, держава не може тиснути на роботодавця та зобов’язувати його надати породіллі місяць відпустки. Можна домовитись із керівником компанії та деякий час працювати дистанційно з дому. Проте якщо молода мама працює вчителем або медсестрою, то на її місце наймуть нового працівника.

«Якщо через тиждень чи два не виходите на роботу, то ви її втрачаєте. Мабуть, саме тому в США няня – це популярна та необхідна професія», – вважає Ганна.

Читайте також: Керівниця агенції нянь: у Львові чоловікові, який хотів доглядати дітей, роботи не знайшлося

Сан-Северо, регіон Апулія, Італія

«В останні місяці вагітності не боялась подорожувати з чоловіком на авто по Італії, оскільки в пологовий будинок не потрібно брати валізи з купою речей», – жартує Марина, яка народила доньку в містечку Сан-Северо на півдні Італії, а зараз мешкає у Львові. – «Важливо не забути скерування від гінеколога, особисті речі та одежинку для малюка. Домовлятись із лікарем, який прийматиме пологи, платити та купувати медикаменти не треба. Усі дородові огляди, у тому числі і ультразвукова діагностика (УЗД), безкоштовні. Коли малюк з’явився на світ, ми отримали від держави одноразову допомогу – 3 000 євро».

В італійському пологовому будинку майбутню маму запитують, яким чином вона хоче народжувати – природнім шляхом чи з оперативним втручанням. Італійки дуже часто обирають кесарів розтин, щоб уникнути болю. Поруч з пологовим у лікарні розташоване дитяче відділення, щоб у разі потреби якнайшвидше надати допомогу новонародженій дитині. На пологах може бути присутнім не лише чоловік, але і дорога для породіллі людина – спеціальних дозволів чи медичних довідок для цього не потрібно. Загалом пологи в Італії – це природній процес та очікуване свято для всієї родини.

Читайте також: Платні пологи. Як зробити цю послугу якісною і справедливою

«Після пологів мене з донькою перевели в палату на шість місць, утім вона не була повністю заповнена», – пригадує Марина. – «Сучасне ліжко з кнопкою виклику медсестри, душ та туалет в палаті. Зранку персонал приносить меню: можна вибрати страву на свій смак, а також десерт – морозиво чи холодний йогурт. Відвідувачі приходять у палату, знайомляться з малюком та обіймають маму. Пригадую, як до моєї сусідки-італійки прийшли, мабуть, усі її родичі, включно з багаточисленними тітоньками та дядечками, принесли піцу та радісно святкували. Зовсім інші відчуття, ніж коли бачиш родичів крізь шибку вікна палати».

Пістоя, регіон Тоскана, Італія

«Першого сина народила найбільш "простим" способом: здала аналіз крові на підтвердження вагітності, відвідувала лікаря та приїхала у пологовий будинок», – усміхається Каріна, дружина італійця і мама трьох хлопчиків.

Після підтвердження вагітності майбутній мамі видають блок зі скеруваннями на необхідні аналізи – три або чотири аналізи крові, три УЗД і три візити до гінеколога. Усе – безкоштовно. Також можна відвідувати безоплатні «курси майбутніх мам», які проводять акушерки: на них розповідають про пологи, грудне вигодовування, особливості догляду за малюком та ще багато корисних речей, які варто знати. Коли підходить час пологів, повідомляють, які речі потрібно взяти у лікарню, – список складається переважно з особистих речей мами та дитини. У пологовому відділенні забезпечують усім необхідним, включно із підгузками, кремами та присипками для малюка.

«Загалом, якщо вагітність проходить без ускладнень, то народити дитину в Італії можна без будь-яких витрат», – каже Каріна.

Коли малюк зареєстрований у Комуні (автономна й незалежна одиниця адміністративно-територіального поділу Італії, спеціальне відділення якої зазвичай є при пологовому), йому призначають педіатра, візити до якого також безкоштовні. Додатково оплачуються спеціальні консультації (наприклад, у стоматолога, алерголога чи дерматолога). З лікарні маму та дитину виписують через три дні.

«Тут усе працює дуже чітко. Можливо, тому, що Тоскана – це багатий регіон Італії, а Пістоя – маленьке містечко, мешканці якого добре знають свої права, а мера можна зустріти на вулиці та домовитись з ним про "аудієнцію"», – розповідає Каріна.

«З близнюками візити до лікаря та пологи були також безкоштовними. Аналізи роблять щомісяця, а якщо перше УЗД показує, що близнюки у одній плаценті, то маму ставлять на облік у спеціалізованій клініці у Флоренції», – пригадує Каріна. – «Проте народжувала я в Пістої, оскільки там збудували нову лікарню із сучасним обладнанням».

Жінка розповідає, що під час пологів, які проходили для безпеки на хірургічному столі, у палаті було людей двадцять: три гінекологи, хірурги, лікарі інтенсивної терапії, анестезіологи, акушерки – повний комплект для мами та кожної дитини.

«Мені дали можливість народити діток природним шляхом, але були готові до екстрених випадків. На щастя, усе пройшло добре. З власного досвіду можу сказати, що пологи різного рівня складності в Італії справді безкоштовні та безпечні», – ділиться досвідом Каріна.

Читайте також: Чи можна у Львові народити безкоштовно?

«Особливих виплат після пологів я не пам’ятаю», – каже Каріна. – «Була спеціальна банківська картка, якою можна було розраховуватись у супермаркеті і на яку щомісяця надходило від 60 до 80 євро. Загалом в Італії сума державної допомоги залежить не від факту наявності дітей, а розраховується залежно від доходів батьків, наявності рухомого та нерухомого майна (наприклад, якщо ти не живеш у великому будинку, але їздиш на дорогій машині), кількості людей у сім’ї тощо. Тобто враховується багато чинників, і на основі отриманого показника уже нараховується оплата за садочок, школу та медичне обслуговування».

Таким чином, в Італії великі сім’ї автоматично мають менший показник доходів. Держава передбачає субсидії на оплату комунальних послуг, проте це швидше не «допомога на дитину», а «допомога великій італійській сім’ї».

Берген, Норвегія

Львів’янка Юлія народила в Норвегії трьох дітей, зараз вони мешкають у Львові.

«Коли жінка дізнається про вагітність, стає на облік до сімейного лікаря», – пригадує Юлія. – «Сімейного лікаря спеціально обирати не потрібно, він призначається залежно від місця проживання. Якщо жінка погано себе почуває, тоді можна стати на облік до гінеколога. Одразу скажу, що контрольні огляди для майбутніх мам та дітей до 18 років тут безкоштовні. Окрім обов’язкових аналізів, жінці призначають УЗД на 15 тижні вагітності. Якщо все добре, то додаткової ультразвукової діагностики робити не треба. Виняток – це близнята, тоді такі обстеження проводять щомісяця».

За словами Юлії, у Норвегії лікарі вважають, що наслідки УЗД для людини поки що не вивчені, оскільки ще не виросло те покоління людей, яким робили таку діагностику. Тож якщо батьки хочуть дізнатися стать дитини до пологів, вони можуть зробити УЗД з власної ініціативи і уже за власні кошти.

У Норвегії майбутніх мам заохочують сходити на екскурсію в пологовий будинок та написати листа до медичного персоналу, у якому варто вказати свої побажання щодо проведення пологів: у воді, з музикою, приглушеним світлом, без присутності стажерів чи навіть у домашніх умовах. Також можна ходити на курси (звичайно ж безкоштовні) про пологи та для майбутніх мам.

«Після пологів мама з новонародженим може бути в лікарні одну або півтори доби. Медперсонал це обґрунтовує тим, що тепер мама самостійно зможе доглядати за малюком. Коли я народила первістка, то залишалась у пологовому дві доби, лікарі були привітними, проте м’яко натякали, що можна вже виписуватись. Потім додому приходить медсестра, яка перевіряє умови, в яких житиме малюк, розпитує породіллю, як вона годуватиме немовля, де буде пеленати та купати», – розповідає Юлія.

Вакцинація та усі контрольні огляди, такі як зважування чи консультації в лікарів, відбуваються у «Станції здоров’я». Туди можна їздити із здоровими дітьми. Якщо ж малюк захворів, тоді треба звертатися до сімейного лікаря, який вже скерує в разі потреби до відповідного спеціаліста. Така система створена для того, щоб хворі діти не перетиналися із здоровими та щоб менше передавались вірусні інфекції. На «Станції здоров’я» також проводять зустрічі із мамами дітей-ровесників, щоб вони могли обговорити свої проблеми та успіхи.

У Норвегії мами створили ініціативну групу з допомоги по грудному вигодовуванню. Ця ініціатива починалась із кількох жінок, які надавали консультації та ділились власним досвідом з іншими, тепер – це велика мережа, яка діє по усій країні. Можна проконсультуватись телефоном або домовитись про зустріч вдома. Жінки з доброї волі та на волонтерських засадах приділяють свій час, щоб допомогти молодим мамам.

Після народження дитини в Норвегії передбачена система підтримки та допомоги від держави. Загалом відпустка по догляду за дитиною може тривати або 49 тижнів із збереженням 100% заробітної плати, або 59 тижнів – у такому разі щомісяця виплачується 80% зарплати. Перед пологами можна взяти три тижні відпустки: якщо не скористаєшся цим часом для відпочинку, він просто пропаде. Після пологів мама повинна взяти шість тижнів відпустки, а решту тижнів можна ділити із татом дитини, проте мінімум 10 тижнів відпустки по догляду за дитиною повинен взяти тато. Якщо мама вже вийшла на роботу, але продовжує годувати дитину грудним молоком, їй належить година (а не пів) обідньої перерви, і вона може піти з роботи раніше на півгодини.

Читайте також: «Я тебе попереду пригода». Як я готую сина до того, що його садочок піде на канікули

Оскільки відпустка по догляду за дитиною триває менше року, то у Норвегії добре розвинена мережа дитячих садочків та ясел. Кожна дитина має гарантоване місце в дитсадку. На одного вихователя в садочку може бути не більше, ніж троє дітей віком від одного до двох років. Мінімальний пенсійний вік у Норвегії – 67 років, тож дідусі та бабусі не зможуть «сидіти» із внуками. Дитину можна залишати в державному чи приватному садочку, або у жінок, які народили власну дитину і беруться доглядати ще за декількома іншими, – так звана «домашня мама». Проте оплата всюди однакова. Друга дитина у сім’ї матиме знижку на садочок 25%, а третя – половину.

«Ще додам, що кожна дитина до 18 років отримує допомогу від держави – щомісяця 1000 норвезьких крон. Зазвичай батьки створюють для цих коштів окремий рахунок, і на повноліття там назбирується непогана сума», – каже Юлія.

Фрайбург, Німеччина

Оксана вже багато років мешкає зі своїм чоловіком у Німеччині, має німецьке громадянство. Саме тут вона народила обох своїх дітей. Жінка розповідає, що пологове відділення – це один із підрозділів звичайної лікарні. Породілля має взяти з собою лише так званий «голубий зошит» – невеличку книжечку із записами гінеколога (аналізи, вага тощо) та особисті речі за бажанням. Одяг для дитини, підгузки, молочна суміш, гігієнічні засоби для жінки – усім забезпечать у лікарні. Загалом перебування в лікарні, харчування та послуги медперсоналу оплачує страхування, а застрахованим має бути кожен.

«Зауважу, що лікарні конкурують між собою та рекламують свої послуги, наприклад можливість альтернативних пологів – у воді, з музикою та приглушеним світлом. Персонал дуже уважний, а зважаючи на те, що під час перших пологів я погано говорила німецькою, то ще й дуже ввічливий»,  каже Оксана.

Палати для мам з дітьми переважно двомісні, однак якщо страховка приватна (а в такому випадку – дорожча), тоді палата буде одномісною.

«До породіллі пускають усіх охочих – родичів, друзів, проте не усіх одночасно», – усміхається Оксана. – «Якось увечері мені страшно захотілось поїсти, то чоловік приніс мені в палату піцу. Якщо немає ускладнень у мами чи дитини, то на другий день після пологів можна виписуватись. Оскільки це були мої перші пологи і я мала багато запитань до лікарів, то пролежала у пологовому відділені майже чотири дні. Персонал натякав, що пора вже йти додому. Після других пологів мене виписали на другий день».

За німецьким законодавством, якщо мама до пологів працювала, то протягом року від народження дитини щомісяця їй будуть перераховувати близько 80% від суми зарплати. Наступні пільги залежать від доходу сім’ї: якщо сума не покриває прожитковий мінімум (800 євро на місяць на одну людину), тоді садок, школа та підручники для дитини будуть безкоштовними.

Катерина Москалюк

Фото ілюстративні: Freepik, The New York Times, Politico, La Stampa, Toscana Oggi, Jon Ingemundsen, Helse Bergen, Spiegel

На прохання героїнь їхні імена було змінено.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!