Фото: Вежа

Фото: Вежа

Наш хлопець на Comic-Con. Як львів’янин потрапив на головний фестиваль коміксів

5134 0
Художник Андрій Данкович повезе свій «Саркофаг» до Каліфорнії.

Двадцять два роки зі своїх тридцяти львів’янин Андрій Данкович малює комікси. Торік захоплення принесло художнику несподіваний квиток до Каліфорнії. 20 липня у Сан-Дієґо розпочнеться найвідоміший у світі фестиваль коміксів Comic-Con International, на якому Андрій, окрім своєї власної, представить роботи ще двох українських художників. Художник розповів Tvoemisto.tv, чого чекає від фестивалю, які комікси намалює наступними й чому, попри свій успіх, поки що сприймає графічні історії як хобі, а не роботу.

Я їду на ComicCon зі збіркою коміксів «Саркофаг». Вона об’єднує три комікси про космос, інопланетні цивілізації та катастрофи. Мені ця тематика близька з дитинства. Сильно вплинув фільм і серіал «Зоряна брама», науково-фантастичні та науково-популярні видання, книжки Айзека Азімова, Роджера Желязни, Пола Андерсона, Ґрема Генкока, Еріха фон Денікена та Олексія Архіпова.

фрагмент коміксу «Саркофаг»

Усе сталося просто. Ми з моїм менеджером Дмитром Хмарою вирішили написати організаторам фестивалю ще минулого літа – просто «по приколу». Нам відписали, що чекати треба кілька років, але запропонували про всяк випадок заповнити заявку й вислати роботи. 19 вересня ми все відправили. Особливо ні на що я не сподівався, але вже 7 листопада нам відписали, що заявка прийнята. Можливо, їх зацікавив мій незвичний стиль малювання. З копією коміксів Marvel, думаю, шансів потрапити туди було б набагато менше. Відбір на ComicCon показав мені, що треба завжди бути собою.

фрагмент коміксу «Саркофаг»

Крім своїх, я везу на ComicCon роботи колег. Це мальовані історії Олександра Корешкова «Серед овець» та «Даогопак» Максима Прасолова, Олега Колова й Олексія Чебикіна. Іноземці побачать, що в Україні люди вміють творити в різних напрямках, шукають щось своє, не копіюють інших і не дотримуються певного шаблону. Я хочу показати Україну як країну, багату талановитими людьми. В нас є своє бачення, потенціал і бажання зробити внесок у масову культуру та глобальну спадщину людства. А комікси – повноцінний вид мистецтва, який уже давно є її частиною.

фрагмент коміксу «Серед овець»

фрагмент коміксу «Даогопак»

Читайте також: «Мрію потрапити на оперний театр і телевежу». Львівська руферка про любов до дахів

На ComicCon буде важко виділитись серед кількох тисяч учасників. Для мене головне – знайомства з читачами, іншими авторами, обмін досвідом і нові враження. Якщо вийде досягти більшого – добре, але великих надій я на це не маю.

Я ніколи не вчився малювати комікси. Малюю з чотирьох років, комікси – з восьми. Я завжди любив розповідати історії в малюнках. Пізніше навчався в художній школі та на кафедрі графіки Української академії друкарства. Свій перший серйозний комікс, «Війна богів», намалював іще студентом. Працював над ним на дозвіллі три роки – з 2007 до 2010 року.

Читайте також: Бах на Пекарській. Звідки взявся електричний орган у львівській квартирі

Заробляти коміксами в Україні неможливо. Художник мусить мати основну роботу, а комікси – це хобі. Я малюю у час, вільний від роботи, і більшість інших художників, наскільки я знаю, теж. Змагання з ними мене стимулює, але про повноцінну конкуренцію можна говорити, коли є ринок. А ні ринку, ні індустрії коміксів в Україні ще немає. У Львові ніде не вчать малювати комікси; в Києві часом проводять майстер-класи, але повноцінних шкіл нема.

Восени планую видати графічну новелу жахів «Мор». Події в ній розгортатимуться на початку ХІІІ століття. Хрестоносець повертається зі Святої Землі додому й натрапляє на дивне місто. До нього можна заїхати, а ось виїхати вже ні – заважає невидима стіна. Іноді в місті з’являються істоти в чорних плащах верхи на монстрах і забирають декількох людей… Перед головним героєм постає завдання з’ясувати, в чому причина всієї цієї чортівні, й вибратись із міста.

фрагмент коміксу «Мор»

Планую другий том «Війни богів». Це графічний роман, у якому йдеться про зіткнення позаземних цивілізацій і їхній вплив на людство, як у минулому, так і в теперішньому. Читачі вже кілька разів просили продовження «Сну»…  Маю ще багато ідей у жанрі наукової фантастики. Також останнім часом хочу створити щось про давні народи – ассирійців, скіфів, кіммерійців. Можливо, це буде комікс жахів, сюжет якого розгортатиметься на тлі якоїсь із давніх цивілізацій.

фрагмент коміксу «Війна богів»

Ірина Ладика

 Фото й ілюстрації з архіву автора та ukrfantclub.com.uadavart.com.ua, cosmic.com.ua 

(Не)пересічні львів'яни

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!