Фото із фейсбук-сторінки Gorgany

Фото із фейсбук-сторінки Gorgany

«Щоб не сиділи перед телевізором». Як компанія зі Львова промує активний відпочинок

5738 0

Львівська компанія Gorgany займається продажем туристичного одягу та спорядження світових брендів, а також має власний бренд Turbat. До карантину компанія мала магазини у семи містах України, близько сотні працівників та звикло готувалась до весняно-літнього сезону.

Як на бізнес, побудований на мандрах та активному відпочинку, вплинув локдаун та як компанія працює сьогодні, Tvoemosto.tv розповів її співзасновник, випускник Львівської бізнес-школи УКУ, Андрій Бандрівський.

Андрій Бандрівський з дружиною та співзасновницею компанії Оксаною Донець і дітьми

Усі гроші були в товарі

Андрій Бандрівський розповідає, що Gorgany готувалися до початку весняно-літнього сезону і мали плани на зростання – хотіли розширити асортимент і всі кошти вклали в закупівлю товарів на сезон. Окрім того, займалися навчанням команди і мали великі амбіції щодо подальшого розвитку.

«Карантин став несподіванкою. Ми зрозуміли, що усі наші плани полетіли коту під хвіст і треба терміново все перебудовувати і шукати шляхів – як жити, щоб працювати для клієнтів і заробляти на себе в нових умовах, коли магазини закриті, а люди сидять удома», – згадує Андрій Бандрівський.

Найбільшою фінансовою проблемою для компанії стало закриття на майже двомісячний карантин 9-ти магазинів, адже продажі втратились. Окрім того, гуртові клієнти – інші спеціалізовані магазини туристичного спорядження – також закрились. Тож надходження впали катастрофічно.

«Оскільки у нас не було фінансових запасів – всі гроші виявилися в товарі, то першочерговою задачею було назбирати на зарплати. У нас працює близько 100 людей і втримати команду в такій ситуації – найважливіше. Тому ми обмежили всі витрати і упродовж перших двох тижнів збирали гроші лише в зарплатний фонд», – розповідає Андрій Бандрівський.

Працівників із фізичних магазинів, що були зачинені, залучили до іншої роботи, аби вони були зайняті хоча б частково: виставлення товарів на сайт, написання описів товару і знімання відеооглядів. Також у «Ґорґанах» вирішили, що не братимуть жодних зовнішніх підрядників, а усю роботу виконуватиме внутрішня команда.

«Деякі керівники магазинів, які мали машини, розвозили поставки, хтось працював на складі, хтось консультував телефоном. Це не було дуже ефективно з організаційної точки зору, бо потребувало багато зусиль і не все виходило гладко, але, на мою думку, зіграло дуже добру мотиваційну роль – команда включилася, працювала на спільну ціль і бойовий дух був на високому рівні», – ділиться досвідом  співзасновник компанії.

Закритий магазин заробив на себе сам

Gorgany провели переговори про зменшення орендної плати в усіх магазинах мережі, але в Житомирі компанії не вдалося дійти згоди з орендодавцем, тож магазин там закрили.

«Спакувалися і з'їхали. Але вийшло цікаво – за результатами квітня, саме закритий магазин в Житомирі мав чудові, як на карантин, PNL показники (фінансовий звіт – ред.). Витрат на оренду і комунальні платежі не було, невелика команда із трьох людей опрацювала невелику кількість продажів телефоном і заробила сама на себе. Ми закрили місяць фактично без збитків, що було чудовим результатом, як на ситуацію», – згадує топ-менеджер.

Він додає, що доброю мотивацією було те, що з початку карантину об’єднали результат інтернет-магазину і фізичних магазинів. Усі продажі через інтернет у містах, де є офлайнові магазини, зараховувалися як звичайні продажі, а прибуток від них ділився навпіл між відділами, і всі продавці отримували з них бонус.

«Фактично нам вдалося адаптувати роботу великої команди і всі були сфокусовані на продажах через єдиний канал, який працював, – інтернет магазин», – каже Андрій Бандрівський.

Із початку карантину у компанії щоденно аналізували надходження коштів як основний показник життєдіяльності і мали дві цілі: короткотермінову – виплату зарплат, і довготермінову – оплатити замовлення матеріалів, потрібних для пошиття осінньо-зимової колекції одягу Turbat (український бренд туристичного спорядження, над створенням якого працює компанія – ред.).  

Ціль вийти на точку беззбитковості, додає Андрій Бандрівський, ставили лише на травень.

Нові ідеї та експерименти

Люди були кілька місяців удома і не могли поїхати у гори чи на природу, але ж про здоров’я все одно треба дбати, каже Андрій Бандрівський. Тож Gorgany запустили продаж у двох нових категоріях – фітнес-товари і велотовари (адже велосипед для багатьох був основним транспортом протягом карантину).

«Це була відповідь на зміну потреб наших клієнтів і ми діяли, щоб їх задовільнити. Люди складно переживали цей час, бо бути на природі і жити повноцінним активним життям – це одна з основних потреб кожного, що робить щасливим і здоровим», – пояснює Андрій Бандрівський.

У компанії багато експериментували, щоб знайти вихід, додає він. Наприклад, організовували онлайн-зустрічі на своєму YouTube-каналі, придумали спортивні челленджі з колегами (як от «Еверестдома»), переформатували традиційні пригодницькі перегони Gorgany Race в дистанційний формат, що не суперечив протиепідемічним вимогам.

«А ще багато, дуже багато – більше, ніж коли-небудь раніше, спілкувалилися з клієнтами», – каже співзасновник компанії.

Gorgany як бізнес, говорить Андрій Бандрівський, тримаються на кількох мріях, що драйвлять усю команду.

«Ми хочемо, щоб в Україні більше людей подорожували, ходили в гори і жили повноцінним активним життям. Подорожі і мандри роблять людей щасливими і здоровими, а також є шляхом до розвитку, до пізнання світу і себе. Наша мета – щоб 25% україніців захопилося мандрами і полюбили гори і природу. Я впевнений, це позитивно вплине на все наше суспільство. Хочеться, щоб замість культури сидіти перед телевізором і пиячити, було більше культури активних подорожей, сприйняття і розуміння цінностей життя», – каже Андрій Бандрівський.

Також у «Ґорґанах» мають ціль, щоб бренд одягу Turbat став відомим за кордоном і був кращим за інші імениті закордонні бренди.

«Ми маємо чудову можливість виробництва в Україні і команду, яка захоплена подорожами і може реалізувати свій досвід у чудових виробах», – зазначає він.

«Горгани» постійно змінюються, навчаються і намагаються ставати ефективнішою командою.

«Хочемо бути острівцем успішності в Україні і будувати компанію, яка надихає мандрувати, яка є трендсеттером і якою кожен з нас міг би пишатися», – додає співзасновник компанії.

Олександра Бодняк

Фото із фейсбук-сторінки Gorgany та Андрія Бандрівського

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в межах Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!