Фото: webcardio.org

Фото: webcardio.org

Лікарі розповіли, чи відрізняється лікування вакцинованих та невакцинованих пацієнтів

21228 0
Більшість медиків переконані – щоб вберегтися від важкого перебігу, госпіталізації та смерті, варто зробити щеплення.

98% госпіталізованих із Covid-19 в Україні – невакциновані. Такі дані наводить МОЗ на своєму офіційному сайті. У Львові та області ця цифра є не лише такою ж, а навіть більшою. За останні 3-4 місяці з числа тих, кого госпіталізували у лікарні із коронавірусною інфекцією, лише 1% мають щеплення. При тому перебіг захворювання у них неважкий та без ускладнень. Жоден із вакцинованих на Львівщині не помер. Про це у коментарі для Тvoemisto.tv повідомили у кількох львівських лікарнях, які щодня приймають хворих із Covid-19.

Читайте також: Людям з абсолютними протипоказами до вакцинації від Сovid-19 видаватимуть довідки

Станом на 27 вересня на Львівщині зареєстрували 148 302 хворих на Covid-19. Як зазначає заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марія Озірковська, за останній тиждень нездужих додалося більш ніж 3,5 тисячі. Якщо порівняти ці цифри з попереднім тижнем, то зростання стрімке і суттєве – в межах 50%.

«На сьогодні у стаціонарах Львівщини перебуває 1 585 хворих. З них 99 людей є у реанімації і 58 – на апаратах ШВЛ. Серед цих півтори тисячі хворих лише 19 людей провакциновані двома дозами і 17 – однією дозою», – каже вона.

За її словами, хоч, звісно, вакциновані також хворіють на коронавірус, перебіг у них набагато легший.

«Усі вакциновані хворі неважкі та некисневозалежні. Це означає, що вакцинація вберігає від ускладнень і тим більше летальних випадків», – додає співрозмовниця.

Третій тиждень поспіль суттєве збільшення кількості хворих спостерігають у Львівській обласній інфекційній лікарні. Як зазначив директор лікарні Сергій Федоренко, порівняно з минулою хвилею, зараз до лікарні потрапляють люди більш молодого віку та зі стрімким перебігом хвороби.

«Середній вік хворих – 35-60 років. Звісно, є особи молодшого віку і є поодинокі випадки людей старшого віку. Але якщо за минулих хвиль у молодших людей не було ускладнень, то зараз їх побільшало. Зі 145 людей, які є в лікарні, 8 перебуває на ШВЛ. Стан хворих критичний через важке ураження дихальної та серцево-судинної системи, загострення хронічних і соматичних хвороб. Стан інших хворих, які в лікарні, також здебільшого важкий, характеризується ураженням дихальних шляхів, серцево-судинної системи, загальної інтоксикації, ураженням центрально нервової системи. При тому, жоден хворий, який є на лікуванні, не пройшов навіть однієї дози вакцинації», – каже він.

У львівському Центрі легеневого здоров’я, де станом на сьогодні перебуває 245 хворих із коронавірусом, вакцинованих одиниці.

«З 400 людей, яких із серпня пролікували у нашому медзакладі, тільки 8 були вакциновані. З них 5 мали лише одну дозу, а 3 – дві. Перебіг у вакцинованих був набагато легшим – ніхто з них не перебував у реанімації, не був кисневозалежним і ніхто не помер», – каже директор Центру легеневого здоров’я Любомир Рак.

А ось серед невакцинованих зараз 15 хворих є в реанімаційному відділенні, з них 8 – на апаратах ШВЛ, решта 7 – на неінвазивній кисневій терапії. Хвороба частіше вражає більш молодших людей і перебіг у них стрімкіший і важчий. Вже за добу середній стан може погіршитися до вкрай важкого.

Читайте також: Вакцинація на Львівщині «просіла» після закінчення запасів Moderna

За його словами, тих, хто вакцинований, у лікарню госпіталізували швидше через страх за власне здоров’я.

«Дехто мав супутні захворювання, підвищену температуру, емоційну напругу і потребував госпіталізації. Але щодо перебігу хвороби, то у тих, хто вакцинований, протікання набагато легше», – каже лікар.

Понад 200 хворих із Covid-19 на сьогодні є у Львівському обласному госпіталі ветеранів воєн та репресованих імені Юрія Липи. Із них у реанімації 20 пацієнтів, з яких 7 на ШВЛ. За словами директора лікарні Максима Прикупенка, знову ж таки – більшість невакциновані.

«Щодня із приблизно 200 хворих лише 4-5 є вакцинованими. Решта без щеплення від коронавірусу. Звісно, у тих, хто вакцинований, перебіг хвороби набагато легший. Жодних летальних випадків серед щеплених у нас не було, та й у реанімацію вони не потрапляють», – каже він.

Читайте також: Ляшко оголосив про введення обов'язкової вакцинації для освітян

Серед найчастіших причин, чому люди не щепляться, то, за словами директорів львівських лікарень, в які щодня потрапляють хворі із коронавірусом, є те, що вакцинам не довіряють або бояться ускладнень. При тому, як наголошує головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, абсолютні медичні протипоказання до вакцинації від Covid-19 має менш ніж один відсоток українців.

«Звісно, жодна з вакцин від коронавірусу, які є на ринку, не захистить на 100% від хвороби. Але факт такий, що щеплення точно запобігає важкому перебігу та летальності. Іншої альтернативи, ніж щеплення ані в світі, ані в Україні, ані у Львові немає», – додав директор інфекційної лікарні Сергій Федоренко.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!