Фото: pon.org.ua

Фото: pon.org.ua

Не лякайте дітей школою. Як правильно підготувати першачків до навчання

6778 0
Дитину, яка вперше йде у школу, потрібно налаштувати на позитив. Лише після цього вона із задоволенням сяде за парту і буде зацікавлена навчанням.

У Львові цього навчального року вперше за парти сяде майже 9 200 першокласників. Для деяких батьків віддати дитину у перший клас – це радісна і довгоочікувана подія. Але для багатьох – суцільний стрес, очікування домашніх завдань і сумніви, чи впорається першокласник із навантаженнями. Тvoemisto.tv дізнавалося, як потрібно першачків готувати до школи, що мають знати і вміти діти перед школою та з якими труднощами можуть стикнутися в 1 класі.

Психологічна, соціальна та інтелектуальна готовність дитини до школи

Соціалізація, адаптація та психологічна підготовка майбутніх першокласників набагато важливіші, ніж знання. Коли перші три пункти упустити, проблем у школі не уникнути. У дитини виникатимуть труднощі, вона плакатиме за батьками і навіть часто хворітиме.

Читайте також: Офлайн і без урочистостей. Як розпочнеться навчальний рік у школах Львова

За словами арт-терапевтки, психологині львівського дошкільного закладу №2 Марії Гавірко, якщо дитина ходила в дитячий садок, то проблем із адаптацією та соціалізацією виникати не повинно. Якщо ні – проблем все ж будуть. Також велике значення має вік, в який дитину віддають до школи. В ідеалі – 7, а не 6 років.

«Якщо дитина не ходила в садок або її віддали не вчасно, тобто у шість років, а то й раніше, у неї можуть виникати проблеми із адаптацією – дитина захоче бавитися, на уроках буде неуважна, навіть може почати стресувати, частіше хворіти. Були випадки, що в дитини виникав енурез, різні травми. Як кажуть – на все свій час. Діти до школи мають йти після 6 років, а ще краще – після семи. У навчанні вони можуть й не відставати, а ось психологічно будуть не готовими», – каже вона і додає, що адаптація дітей, які не відвідували садок, може тривати до двох місяців.

Найперше, за словами психологині, має бути психологічна готовність. Усе решта не так важливо, цього можна навчитися у школі.

«Зараз чомусь батьки вважають, що коли вони навчили своїх дітей читати, писати чи навіть букви іноземної мови, то вона готова до школи. Ще одна причина, чому батьки швидко віддають дітей до школи – там конкретна вчителька, яку вони знають чи просто хочуть, аби їх навчала. Однак, коли дитина ще не готова психологічно, посеред навчального року вона зможе «зупинитися» і все – їй буде неохота чи не цікаво далі вчитися», – продовжує співрозмовниця.

Що повинна знати і вміти дитина перед школою

Нова українська школа, за методикою якої зараз навчаються у початкових класах, не вимагає особливих знань від дитини. Діти, які йдуть у перший клас, повинні знати своє ім’я та прізвище, називати вік, адресу, членів сім’ї. А ось вміти лічити, додавати, віднімати та читати не обов’язково.

«У львівських школах вже давно немає ані тестувань, ані конкурсів для тих, хто йде у перший клас. НУШ не вимагає особливих знань в дітей. Програма складена таким чином, що дітей у школі через гру навчатимуть усьому. Крім того, наше дошкілля тісно співпрацює із школою. Наприклад, у старших групах дітей вже потрохи готують до нової української школи», – каже головна освітянка Львова Зоряна Довганик.

Читайте також: Топ-15 найкращих шкіл Львова за результатами ЗНО 2021

За словами вчительки початкових класів ліцею ім. Василя Симоненка Тетяни Куляси, набагато важливіше, аби в дитини, яка йде у перший клас, була розвинута дрібна моторика.

«Для першокласника не головне знати букви, цифри, вміти читати і писати. Цього ми навчимо у школі. Насамперед, у дітей має бути розвинута дрібна моторика. Дуже помітно дітей, які вдома ліпити, вирізали, складали пазли, бавились в розвивальні ігри. Ось у таких дітей дрібна моторика розвинута і проблем із тим, щоб взяти ручку чи олівець і почати писати немає. У тих, в кого дрібна моторика не розвинута, частіше виникають труднощі – вони не вміють правильно тримати олівці, не зав’яжуть собі шнурівки, не защеплять гудзики», – каже вчителька.

Ще одна проблема сучасних дітей, за словами Тетяни Куляси, – відсутність уваги.

«З дітьми, а особливо тими, хто йде до школи, потрібно більше розмовляти, ставити їм запитання і чекати на відповідь. Їх треба навчити слухати і чути. Якщо вони цьому навчені з першого разу чують своїх батьків, то так буде й у школі. Якщо ні – дитина не буде чути вчителя, на уроці сидітиме поводитиметься неуважно та непосидючо», – додає співрозмовниця.

Що корисно вміти дошкільнику

Дуже важливий для дітей також розвиток мовлення. Зараз він, як каже вчителька, у дітей набагато слабший. Аби його розвивати, потрібно дітям більше читати казки, просити їх переказувати, а також вміти вислухати дитину.

Хоч особливих знань від першокласників сучасна школа не вимагає, все ж базові знання, як-от букви та цифри дитина має знати. Тоді у навчанні буде легше.

«Навчальна програма складена так, що немає повторень уроків, тобто кожного разу беремо нову тему. Зрозуміло, що деяким дітям одного уроку для пояснення замало, тому й виникають проблеми, бо вони всього не встигають запам’ятовувати. Не знаючи взагалі букв чи цифр, дитині ще важче буде сприймати все нову і нову інформацію. А ось знаючи бодай букви чи цифри, вона буде запам‘ятовувати те, що каже нового вчитель», – каже Тетяна Куляса.

Це ж стосується цифр. Добре, коли дитина, яка йде до школи, уміла рахувати до 10 і у зворотному напрямку.

Читайте також: Очно чи дистанційно. Як у Львові розпочнуть навчання студенти університетів

Не радить вчителька самостійно вчити дітей читати. Каже, що батьки здебільшого роблять це неправильно і вчителям доводиться перевчати. Звісно, якщо в дитини є бажання, мама порадиться з якимось вчителем, як правильно це робити, то це лише на краще. Також не варто вдома самостійно вчити дитину прописувати букви, а особливо писані. Достатньо, якщо дитина буде вміти акуратно обвести лінії, фігури тощо.

Домашніх завдань у першачків немає, тож, за словами Тетяни Куляси, заставляти «просто так» дітей писати прописи чи прочитати бодай 2-3 сторінки книжки не потрібно. Усе має бути без примусу. Краще похваліть за те, що ходить у школу.

А ось на самостійності варто наполягти. Щоб її виробити, вчителька радить батькам менше складати за дітьми вдома. Свої речі вони повинні пильнувати і складати самі.

«Є багато дітей, за які все роблять батьки. А так робити не варто. Якщо дитина навчиться вдома складати свої речі, книжки, зошити, олівці у шафку, коробку чи портфель, тоді буде порядок і у школі», – каже вона.

Як полегшити та урізноманітнити навчання

За словами дитячої психологині Марії Гавірко, часто не меншу психологічну готовність перед школою повинні мати батьки першачків.

«Дитячі тривоги перед стартом навчання у школі це й батьківські тривоги, адже дитина віддзеркалює емоції в сім'ї. Якщо мама буде позитивно налаштована, гарно відгукуватиметься про школу, а не лякатиме нею, то й дитина буде хотіти йти до школи», – каже Марія Гавірко.

За словами і психологині, і вчительки, найбільша проблема батьків – це те, що вони лякають дітей школою. Цього робити категорично не можна. Не варто використовувати таких слів, як: «школа тебе навчить», «нехай тобі вчителька розкаже, як треба говорити і поводитись», «ти побачиш, що таке дисципліна», «ти будеш сидіти», або «у тебе будуть двійки». Однозначно, повинен бути позитивний настрій на клімат школи: «День знань – це свято», «будеш вчитися і дізнаєшся багато», «в тебе буде багато нових друзів», «вдасться здобути нові знання», «тобі буде цікаво і весело». При тому щоразу наголошувати, що ви, батьки, завжди будете їхньою опорою і підтримкою.

«Останнім часом не зустрічала дітей, які б хотіли йти до школи. Звісно, на це вплинуло багато факторів – локдауни, канікули, але й самі батьки. Інколи, навіть нехотячи, вони негативно налаштовують дітей проти школи. Батькам варто пам’ятати, що діти мають право на всі емоції – позитивні і негативні, а батьки їх мають у всьому підтримувати всьому. Наприклад, дати їм поплакати, покричати, висловитись і порадіти разом. Тоді дитина захоче піти до школи», – каже психологиня.

Марія Гавірко розповідає, що травми, нанесені в дитинстві, можуть перенестися в доросле життя і стати причиною травм.

«Зараз багато дітей і дорослих мають задавнені травми. Наприклад, коли дітям у початковій школі забороняють плакати, негативні емоції за роки накопичуються і у дорослому віці це може перерости у панічні атаки», – веде далі вона.

Щоб дитина любила вчитися, її не варто сварити навіть за помилки. А ще психологиня радить з початку навчального року не віддавати першачків відразу   на гуртки. Мовляв, діти спочатку мають адаптуватися до навчання, а вже потім думати про дозвілля. Якщо ж їх не оминути, то їх мають обирати діти, а не батьким. Також не варто першачкам забороняти до школи брати іграшку, особливо, якщо вона улюблена. Навіть якщо дитині у школі буде важко, некомфортно чи страшно, вона візьме у руки свою іграшку і їй відразу стане легше.

І, звісно, не слід забувати про режим дня, сну і відпочинку. Оскільки до школи залишилося менше тижня, вже зараз варто дітей вкладати спати раніше, при тому наголошувати, що завтра буде чудовий день.

Поради та рекомендації батькам першокласника:

  • Не напихайте дітей інформацією
  • Розповідайте позитивні історії зі свого шкільного життя
  • Не робіть акцент на оцінках
  • Не лякайте школою
  • Купуйте шкільне приладдя разом з дитиною
  • Грайте в школу
  • Починайте жити за новим розпорядком дня
  • Грайте у командні ігри
  • Тренуйте увагу і пам’ять
  • Не будьте надто вимогливі до дитини
  • Дитина має право на помилку, адже помилятися властиво всім людям, в тому числі і дорослим.
  • Слідкуйте, щоб навантаження не було надмірним
  • Якщо бачите, що у дитини є проблеми, не бійтеся звертатися за допомогою до фахівців: логопеда, психолога.
  • Навчання повинна гармонійно поєднуватися з відпочинком, тому влаштовуйте дитині невеликі свята і сюрпризи
  • Якщо дитина втомилася займатися, не доробивши завдання, то не наполягайте, дайте їй кілька хвилин на відпочинок, а потім поверніться до виконання завдання.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!