Фото: Діло

Фото: Діло

Не узаконені. Як «Муніципальна варта» планує здобувати прихильність львів’ян

5646 0
У 2020 році в ЛКП планують заробити лише 7,6 млн грн.

«Муніципальній варті» щороку виділяють 50-60 млн гривень на рік, при цьому заробляють вони не більше десяти. Водночас, львів’яни нарікають на неефективність «охоронців міста». Ситуацію підігрівають й скандали з працівниками комунального підприємства. У ток-шоу «Реформи без ілюзій» Павло Пец, директор ЛКП «Муніципальна варта», пояснював, як будуть завойовувати прихильність містян та на чому зароблятимуть. 

Подаємо головні тези дискусії.

«Муніципальна варта» не узаконена на державному рівні. У 2015 році депутати Верховної Ради підтримали у першому читанні закон про муніципальну варту. Але минулого року його відкликали  – закінчилися повноваження Верховної Ради VIII скликання. Зараз у Раді не зареєстровано жодних нових документів, які стосуються муніципальної варти.

В обов’язки ЛКП «Муніципальної варти» входить охорона об’єктів комунальної власності. Це міськрада, інші комунальні установи та підприємства. Усього 19 об’єктів і серед  них немає жодного приватного підприємства. Проблема  у високому тарифі – година охорони коштує 75 грн. При цьому, інші організації надають послуги приблизно за 40 грн в годину. «Ми не беремо участь в тендерах, бо не виграємо їх. Водночас, саме міськрада затвердила таку суму. Зараз ми розробляємо план як приймати об’єкти в охорону без залучення особового складу, а лише групи швидкого реагування. У нас є потужний інструмент – загальноміська система відеоспостереження і сигналізації», – каже Павло Пец.

Евакуація транспортних засобів – цим також займається «Муніципальна варта». Однак зараз тільки один евакуатор є робочим. Простоюють порожніми і штрафмайданчики для евакуйованих машин. Павло Пец: «Техніка, яку ми зараз використовуємо є старою і часто виходить з ладу. Дві години потрібно, щоб доїхати до арешт майданчику на вулиці Городоцькій. Тому ми не можемо провести велику кількість евакуацій протягом дня».

Тариф на евакуацію транспортного засобу становить 720 грн, він є незмінним уже протягом семи років і не покриває жодних витрат.

Також в обов’язки «Муніципальної варти» входить патрулювання центру міста. Патруль має реагувати на розпивання алкоголю в публічних місцях, бійки та інші порушення. При виявленні правопорушень працівники зобов’язані викликати поліцію. Але до її приїзду можуть затримувати порушників, стягуючи їм руки пластиковою стяжкою.

Однак, муніципали мають право застосовувати засоби індивідуального захисту, як от перцевий балончик, лише у випадку загрози їхньому життю чи інших людей. Зараз триває службове розслідування щодо працівника, який розпилив перцевий балончик в очі нетверезому чоловікові.

Рейди по місцях стихійної торгівлі. Муніципали вилучають при потребі товар та повідомляють про порушення райадміністрацію. Проте, ці рейди не покращують ситуацію в місті. Директор ЛКП «Муніципальна варта» каже: «Масштаби стихійної торгівлі великі, а кількість працівників, які задіяні від «Муніципальної варти» мала, тому ми не можемо кардинально вплинути на ситуацію».

ЛКП також відповідає за гарячу лінію, на яку мешканці Львова залишають свої скарги чи повідомлення і моніторинг всіх масових заходів по місту.

Усі  кошти йдуть на виплату на зарплати працівникам. На це у 2020 році запланували витратити 41 млн грн. «Зараз у штаті 267 працівників. Середня зарплата 7000-8000 грн. У одинадцятьох керівників відділу, які працюють і у вихідні 10 000 – 12 000 грн», - каже директор Павло Пец.

За планом протягом року місто має виділити майже 60 млн грн на всі потреби підприємства. Однак міськрада фінансує їх через внески до статутного капіталу, а це менш прозорий спосіб, ніж публічне замовлення послуг з охорони. На початку року у бюджет закладають одну суму, як от зараз – 32 млн грн, а потім дофінансовують підприємство ухвалами. 

Павло Пец пояснює: «У нас є план використання коштів протягом року. Я готовий відповісти на всі запитання щодо фінансування, якщо вони не будуть провокативними. Бо часто люди уже приходять з готовою відповіддю, що ми не потрібні».

У 2020 році в ЛКП планують заробити лише 7,6 млн грн. «За двома напрямками ми плануємо збільшити заробіток цього року: охорона об’єктів та евакуація транспорту. Ми ведемо перемовини з Головним управлінням Нацполіції та МВС, щоб переглянули тариф або надали органам місцевого самоврядування можливість регулювати його самостійно», - каже директор ЛКП.

Повне відео дискусії можна переглянути тут

Наталя Лазарович

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Проєкт «Реформи без ілюзій» реалізується за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews.

Реформи без ілюзій

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!