Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Картки роздають і переселенцям. Що у Львові з е-квитком та новим транспортом

5975 0
У січні цього року у Львівській громаді запустили перший етап впровадження електронного квитка, тоді почали видавати пільгові транспорті картки Леокарт. У першому кварталі систему мали б також запустити і для платних користувачів. Тvoemisto.tv розпитало керівника департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олега Забарила, на якому етапі впровадження електронного квитка у Львові і як війна вплинула на його реалізацію.

У першому кварталі цього року мав відбутися поетапний перехід на безготівкову оплату проїзду у транспорті і наприкінці квітня система мала б орієнтовно запрацювати. Яка ситуація зараз?

Через війну та введення воєнного стану чеську компанію-підрядника «Мікроелектроніка» із території України посольство відкликало. Власне, вони й активною займалися реалізацією проєкту. За ними була вся технічна сторона – робота з валідаторами, консолями, посттерміналами контролерів.

Вимушений переїзд компанії суттєво сповільнив роботу з обладнанням. Упродовж 2-3 місяців, відколи в Україні триває воєнний стан, усю роботу проводили своїми силами.

Читайте також: Львів оптимізує транспортну мережу. 10 кроків, які варто зробити

Яка зараз роль «Мікроелектроніки» після їхнього відкликання?

Підрядник відповідав за все обладнання, його роботу та програмне забезпечення – перевіряли технічну справність обладнання, проводили оновлення консолей, тестували роботу валідаторів, постачали принтери для друку транспортних карток. Зараз, по суті, вся ця робота затягнулася. Усю технічну частину фахівці змушені вести дистанційно.

Ремонтні бригади з «Львівавтодору» часто самі виїжджають і, якщо є некоректне підключення у транспортних засобах, змушені усувати власними силами.

Чи планує чеський підрядник зараз повернутися?

Ні, на час воєнного стану вони не планують повертатися.

Який тоді бачите вихід із ситуації?

Робимо все, що у наших силах, працюючи з ними дистанційно. Зараз тестуємо, оновлюємо систему з віддаленим доступом. Нещодавно провели останнє оновлення програмного забезпечення валідаторів для консолей водія. Паралельно тестуємо безготівкову оплату. Також провели перші транзакції по оплаті. Під час них виявили певні неточності, які вже усунули. Рухаємося далі.

На якому етапі впровадження електронного квитка у Львові?

Ми активно видаємо транспортні картки. Загалом видали вже близько 102 тисяч, а це 90%. Щодня видаємо близько тисячі карток – незважаючи на те, що у примусовому порядку були закриті пункти видачі, не працювали ЦНАПи, комунальні підприємства. Ми скоротили кількість пунктів видачі і прийому карток, але працюємо надалі. Окремо відбувається обробка профілів відповідно до заяв на транспортні картки, а також друк та їх активація.

Читайте також: Після впровадження е-квитка у Львові транспортну схему відкорегують

Зараз ідеться лише про картки для пільговиків?

Так, це персоналізовані транспортні картки, які вимагають найбільше роботи, адже вони із фотографіями, персональними даними. Далі будуть неперсоналізовані, їх продаватимуть людям під абонементи чи для разового проїзду. Відтак, вони не вимагатимуть ні прийому документів, ні інших робіт.

Як щодо мобільного додатку, який презентували взимку? Чи він працює і як можна завантажити?

Від початку війни деяких працівників SoftServe мобілізували, решта займаються тестуванням у міру своїх можливостей. Процес зараз не форсуємо. У терміни, які були визначені, не вкладаємося, але робота ведеться. Усе координує ЛКП «Львівавтодор».

Усе ж, чи відомо про якісь терміни, коли б цей застосунок міг запрацювати?

Про це не беруся казати, бо все залежить від багатьох факторів. Якщо завершиться війна, ми повернемося до звичного життя, працівники повернуться на свої місця, роботу повністю відновимо.

Зі свого боку ми максимально видали транспортні картки, провели тестування обладнання і усунули недоліки. Обладнання пройшло останні оновлення, яке дозволяє якісно і швидко працювати. Що стосується контролерів, то мобільні групи «Львівавтодору» спільно з «Львівелектротрансом» працюють у громадському транспорті, щоденно навчають пільговиків, які отримали транспортні картки, ними користуватися.

Після повної видачі транспортних карток ми планували відмовитися від обігу і практики пред’являння посвідчень. Але наразі розуміємо, що є вимушені переселенці, тому не готовий сказати, що найближчим часом заборонимо використання звичайних посвідчень для пільговиків.

Картки видаємо для того, щоб контролер, як і водій, не цікавилися, де прописана людина і чи має вона законні підстави для пільгового проїзду.

До речі, за транспортними картками зараз звертаються і їх отримують навіть вимушені переселенці.

Читайте також: День Х. Коли у Львові запрацює е-квиток

Що означає відтестували безготівкову оплату?

Тестування безготівкової оплати за допомогою банківських карток і з транспортної картки – це планова робота, яка мала відбуватися саме в цей період. Валідатори на широкий загал не налаштовані на те, щоб приймати безготівкову оплату з карток. Для нас важливо відпрацювати елемент безпеки фінансових операцій – щоб кошти, які стягуються з карток, йшли правильним шляхом і дійшли до свого отримувача. Щоб не було такого, що з картки зняли надлишкові кошти, виникали затримки в обробці.

Перший апарат для друку неперсоналізованих карток вже змонтували на автостанції, що на вул. Богдана Хмельницького. Людина через POS-термінал може просто поповнити картку. Але це обладнання «Мікроелектроніки», тому, все, що стосується монтажу, експлуатації та обладнання, є проблемою. Наразі генеральний підрядник працює не на місці, а дистанційно.

А де ще плануєте встановити такі апарати?

Переважно на ключових локаціях – автостанціях, залізничному вокзалі, в аеропорту. Також на терміналах, в яких поповняють рахунок, плануємо доставили додаткові механізми, які дозволятимуть придбати транспорті картки. Але це у перспективі.

Наразі фіналізуємо роботу обладнання, видаємо транспортні картки, а тоді за наявності підрядників рухатимемося до безготівкового розрахунку.

Який відсоток обладнання вже встановили?

Обладнання встановлене практично на 100% транспортних засобах приватної і комунальної власності, які курсують по всіх території нашої громади.  

Домонтовуємо обладнання на двох нових п’ятисекційних трамваях «Електрон», які отримали у межах співпраці з Європейським інвестиційним банком.

Своїми силами були змушені демонтовувати обладнання з кількох транспортних засобів, які передали для ЗСУ.

Коли проїзд у водія буде коштувати 15 гривень?

Зараз складна ситуація з пальним – є дефіцит, а також зросла його вартість. Проводимо розрахунки, але казати не беруся.

То вартість квитка у водія таки можуть переглянути?

На сьогодні проїзд коштує 10 гривень. Коли будемо використовувати безготівкове використання транспортних карток, тоді набуде чинності рішення, що 15 грн – це вартість разового квитка у водія. Але це рішення приймалося в умовах цін на пальне кінця 2021 року. Тоді ціна була меншою, ніж 30 грн. А зараз ціни на пальне сягають навіть 50-60 грн. Тому, як буде, наразі не відомо.

То може бути так, що ціна буде вищою, ніж 15 грн?

Наразі цього не озвучуємо.

Читайте також: Е-квиток у Львові. Усе про картки, ціни, пільги

А коли можемо вийти на безготівкову оплату? Чи вдасться взагалі це запровадити?

Усе, що у наших силах, без залучення підрядників, ми робимо і впроваджуємо. Але є обставини, які заважають впровадити все у ті терміни, які планували до війни.

Під електронний квиток планували змінювати схему громадського руху. Що про це зараз відомо?

Компанія напрацювала попередню схему, але її зараз не на часі впроваджувати. Як і планували, будемо це робити після реалізації безготівкового розрахунку, електронного квитка.

Була також низка зауважень, які ще доопрацьовують. Реалізація схеми зараз не доцільна.

А хто її розробляє?

Це волонтерська допомога наших партнерів (ТОВ «Оресунд» – ред). Розробка схеми базується на передових європейських принципах із транспортного моделювання, дає короткі зрозумілі, комбіновані з урахуванням пересадки у межах електронного квитка маршрути, залучення великих і середніх транспортних засобів з метою економії коштів з бюджету за один кілометр.

А що із закупівлею нового транспорту?

Отримуємо п’ятисекційні трамваї. Маємо планово отримати ще 5 таких трамваїв. Що стосується тендеру із закупівлі сотні автобусів, Європейський інвестиційний банк через війну нам також відтермінував прийом пропозицій. Ми продовжили термін подачі документів і сподіваємося, що війна закінчиться якомога швидше, і ми зможемо провести тендер із закупівлі нових автобусів.

Читайте також: Львів отримав перший новий п'ятисекційний трамвай. Чим він особливий. Фото, відео

Запровадити е-квиток у львівському транспорті намагалися ще у 2012 році. Тоді для цього навіть знайшли латвійську компанію-інвестора «Ригас-Карте», з якою мали б створити спільне підприємство, але цього так і не зробили. Новий етап роботи над е-квитком розпочали у 2015 році, коли підписали меморандум із ЄБРР. У серпні 2017 року ЛКП «Львівавтодор» підписав кредитну угоду та оформив фінансування. Відтоді тривали тендерні процедури. 

У березні 2020 року ЛКП «Львівавтодор» та чесько-український консорціум компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe – Municipal Technologies LLC підписали угоду про впровадження електронного квитка у Львові. Вартість послуг із запровадження системи е-квитка у Львові становить 9 мільйонів 167 тисяч євро, 25% від суми отримає SoftServe.

Детальніше про всі картки, ціни та пільги на проїзд у транспорті читайте в матеріалі

Вікторія Савіцька

Фото: Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!