Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Як оплатити за воду, не виходячи з дому. Детальна інструкція

14319 0
Тvoemisto.tv дізналося, як за допомогою чат-бота «Львівводоканалу» у Viber і Telegram можна без черг, нервів та не виходячи з дому подати показники лічильників та розібратися з рахунками за водопостачання.

Щомісяця львів’яни оплачують рахунки за комунальні послуги. Це можна зробити швидко і просто з дому, аби кілька годин не стояти в чергах на пошті або в банках.

Не забувати подавати показники лічильників і вчасно платити за воду, що спожили, можна через зручні сервіси, з допомогою яких легко розібратися з рахунками за холодну і гарячу воду. При чому – без псування нервів, із дому чи на робочому місці, що в умовах карантину це надзвичайно важливо.

Від квитанції до квитанції

Здавалося б, в еру інформаційних технологій подання показників лічильників та оплата комунальних послуг онлайн, мали б стати ідеальним рішенням для того, щоб заощадити час. Але чимало людей продовжує подавати показники лічильників за холодну і гарячу воду через дзвінок оператору і оплачувати рахунки на пошті чи в банку. При цьому – витрачають на це кілька годин свого часу у довгих чергах.

Читайте також: Оплата комунальних послуг онлайн: 5 інструментів для львів'ян

«Я стараюсь не забувати, що кожного місяця маю виписати показники лічильників за холодну і гарячу воду. До цього часу у мене був телефон працівниці, яка закріплена за нашим будинком, відповідно, їй дзвонила і диктувала. Коли ж забувала, дзвонила вона мені. А як ніхто з нас не подзвонив, то вже сума у квитанції могла бути «несподіванкою», – каже львів’янка Галина Антоняк.

Зараз, за її словами, показники водолічильників вносить донька через особистий кабінет.

«Ми живемо разом з донькою. Кожного місяця виписую показники лічильників на листку, а донька, коли має час, їх подає. Я до того діла не маю, бо не розумію, як це робити через комп’ютер. А оплачую, як завжди, – в банку. Збираю всі квитанції, займаю чергу і плачу у касі», – додає жінка.

А ось чимало молодих людей уже забули про черги в банках. Натомість показники лічильників подають звично – через інтернет.

«Зараз за комуналку оплачую я, а не мама. Оскільки карантин, прошу її зайвий раз не стояти у черзі, де багато людей. Спершу сам ходив, але то суцільний стрес. Не розумію, чому люди продовжують ходити у відділення, щоб подати показники чи заплатити за послуги. Переконав матір, що оплата онлайн набагато зручніша і швидша», – розповідає львів'янин Тарас Юрчишин.

Півтори хвилини і готово

Подати показники лічильників, оплатити рахунки за послуги водопостачання та водовідведення, отримувати інформацію про нарахування та можливі технічні роботи на водопровідній мережі можна в одному місці – у додатках Viber або Telegram. Тут працює зручний, а головне простий і зрозумілий чат-бот. Він, до речі, може спілкуватися двома мовами – українською та англійською.

Все, що потрібно зробити, це зісканувати QR-код на сайті, або ж приєднатися до акануту у Viber чи у Telegram.

Далі необхідно поділитися своїм номером телефону для ідентифікації, а для продовження роботи – додати свій особовий рахунок (інформацію можна знайти у рахунку-квитанції). Для підтвердження також потрібно вказати номер лічильника (будь-якого, якщо їх декілька) або останню оплату у форматі 123,45 чи код активації з квитанції. Тобто, аби доєднатися, підходить будь-який варіант.

Надалі кожен зможе подавати показник, витрачаючи на все від хвилини до двох. Для цього достатньо натиснути кнопку «Мої особові рахунки», обрати зареєстрований рахунок і натиснути кнопку «Надіслати показник лічильника».

Передача показників через Viber-бот і Telegram-бот є одним з найбільш надійних способів, оскільки показники автоматично заносяться в базу відділу збуту ЛМКП «Львівводоканал».

«Тут є все і відразу – показники лічильників, тариф, скільки нараховано і за що саме. Часто людям складно відслідковувати все, пригадати, а скільки було минулого року, а чи часом не підняли цього місяця. У чат-ботах «Львівводоканалу» вся потрібна інформація є в одному місці. Більше того, тут не лише все показує, а й правильно рахує та ще нагадує, аби часом не забули», – розповідають у «Львівводоканалі».

Співрозмовник додає: переваги чат-бота «Львівводоканалу» оцінили вже чимало людей. Якщо ще у січні цього року користувачів було трохи більше 19 тисяч, то вже станом на 1 березня їх кількість сягнула майже 41 тисячу людей, які подають показники через чат-боти «Львівводоканалу».

Відповідно до результатів опитування, що провели у «Львівводоканалі», рівень задоволеності чат-ботами становить 89,3%. Це, кажуть на підприємстві, високий показник. Більше того, таке рішення випереджає чимало комерційних проєктів.

Як усе працює

Важливою перевагою чат-ботів від «Львівводоканалу» є те, що у них можна додавати довільну кількість особових рахунків і навіть за різними адресами. Загалом є можливість додати 32 рахунки.

Для того, щоб додати особовий рахунок, достатньо натиснути у меню програми «Додати», внести номер рахунку та підтвердити дію. З одного чат-боту одночасно обслуговуватимуться кілька особових рахунків. Тобто користувач може подати показники і свого, і, наприклад, батьківського лічильника.

Читайте також: Як у Львові подати показники за воду, газ і світло, не виходячи з дому. Інструкція

Щоб сума до оплати відповідала поточному споживанню і не було заборгованості, варто не забувати вчасно подавати показник лічильника і платити за послуги. Для нагадування про це у чат-боті є система сповіщення.

Систематично, у час коли потрібно подавати показники лічильників, на вайбер чи телеграм буде приходити повідомлення із нагадуванням. Окреме сповіщення стосується оплати.

«Коли є нарахування, користувачеві приходить просте і зрозуміле повідомлення, мовляв, за таким особовим рахунком і за таку послугу нараховано одну суму, а за іншу послугу – другу. Будь ласка, оплатіть», – пояснюють на підприємстві.

Більше того, аби бути у курсі всього, у чат-бот також приходить сповіщення про можливе відключення водопостачання. Система автоматично надсилає останню інформацію з котрої і до котрої години буде відключення за адресою користувача. Також тут обов’язково вказується причина відключення. Наприклад – заміна труби, аварійно-ремонтні роботи тощо. Це важливо, адже споживач дізнається про подію в момент, коли про це дізнаються самі працівники компанії, тобто першим.

Не хочете отримувати сповіщення – є можливість таку функцію вимкнути.

Комунікуйте і ви

Якщо вдома з невідомих причин виключили воду або ж ви помітили, що в якомусь місці є витік, всю інформацію, геолокацію і навіть фотографії можна відправити через чат-бот. «Львівводоканал» у режимі реального часу від вас дізнається, що на певній вулиці чи території є прорив води і скерує працівників її усунути. Якщо проблеми виникли вдома, назве причини неполадок.

«Для звернень від споживачів є двосторонній чат – людині може відписувати представник компанії, вести з нею повноцінний діалог, поки споживач не натисне закрити звернення», – пояснюють у «Львівводоканалі».

Люди похилого віку часто бояться натиснути зайве у своєму смартфоні. У чат-боті «Львівводоканалу» зайвого нічого немає. Навіть коли споживачеві буде справді складно щось зрозуміти, чат-бот відразу ж скерує на відео-роз’яснення та порадить діяти за описаною у ньому інструкцією.

Про пам’ять не переживайте

Оскільки 96% українців, які мають смартфони, вже користуються вайбером, розробники вирішили запустити чат-бот саме у цьому застосунку. А щоб у споживачів був вибір, додали ще й Телеграм, який є також зручним і простим у застосуванні.

Аби приєднатися до чат-боту «Львівводоканалу» нічого додатково на своєму смартфоні встановлювати не потрібно. Зайву пам’ять, як це могли б думати споживачі, чи додаткового навантаження на телефон чи інший пристрій чат-бот не використовує.

«Чому обрали саме вайбер і телеграм? Насамперед тому, що людям на свій телефон не потрібно додавати чи скачувати спеціальні програмки. Це вагомо, адже в цій ситуації споживач використовує вже те, що є в телефоні. Ще одна причина – швидкість розробки і змін. Якщо, наприклад, завтра компанія захоче, аби через чат-бот була змога приймати фотографії лічильників безпосередньо від кінцевих споживачів і по фото бачити, де він розміщений, що показує циферблат або як виглядає пломба, це можна буде реалізувати максимально швидко», – кажуть у підприємстві і додають, що, аби зробити все просто і зрозуміло, програму розробляли більше двох років. Зараз там немає нічого зайвого, а лише те, що потрібно людині на щодень. Тобто, він покриває 90% потреб у комунікації споживача з комунальною компанією.

Діліться чат-ботом

У середньому в Україні від 20 до 23% людей діляться чат-ботом зі своїми друзями та рідними. Серед опитаних «Львівводоканалом» уже поділилися чат-ботом або зроблять це найближчим часом більше 35% користувачів.

«Люди кажуть, що чат-бот настільки спростив їхнє життя, що вони тепер не задумуються, як би це не забути подати показники лічильників, за що саме платити, чому сума саме така. Люди захопилися тим, що чат-бот простий, зрозумілий, легкий у користуванні і почали рекомендувати його іншим», – кажуть у «Львівводоканалі».

Аби поділитися чат-ботом із родичами, друзями чи знайомими, достатньо натиснути кнопку Поділитися у віконці.

Не забудьте оплатити

Через чат-бот «Львівводоканалу» є можливість не лише подати показники лічильників, а й оплатити послуги. Після натискання кнопки «Оплатити» споживач відразу ж потрапить на сторінку платіжного сервісу, що автоматично розпізнає особовий рахунок і всі оплати за цією адресою та скерує на онлайн-сервіс платежів ІPay, де потрібно вказати номер картки, термін дії, CVV1/CVC2, ім’я та прізвище.

У найближчий час оплату можна буде здійснити через Google Pay і Apple Pay, як це вже реалізовано у Київводоканалі. Вся історія оплат – чи то успішних, чи ні, також міститиметься у чат-боті «Львівводоканалу».

Якщо ж у споживача немає приєднаної банківської картки, знаючи точну суму до сплати, він зможе внести її у банку чи через термінал.

Наразі чат-ботом також користується львівське комунальне підприємство «Айсберг», проте зовсім скоро до дистанційної роботи із клієнтами можуть приєднатися і наступні ЛКП.

*Партнерська публікація

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!